|
Компирите во ладна вода |
Внеси реплика |
Автор | |
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13919 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 14.Март.2024 во 12:01 |
Зошто компирот се готви во ладна вода, а брокулата во зовриена вода
Дали знаете кој зеленчук да го ставите во ладна вода пред да го готвите и да го загреете целиот, а кој зеленчук да го додадете само кога водата ќе зоврие? Постојат неколку причини зошто некои зеленчуци се ставаат да се варат во ладна вода, додека други се ставаат во врела вода. Некои видови, како коренест зеленчук (на пр. компири, моркови, сè што расте под земја), имаат густа текстура и им треба подолго време за да се зготват. Ставањето на овие видови зеленчук во ладна вода овозможува постепено загревање, што резултира со рамномерно готвење и спречува пукање или распаѓање на површината. Некои понежни состојки кои се готват за прилично кратко време, како што се зелениот зеленчук (на пр. брокула, грашок, сè што расте над земјата), бараат пократко време за готвење за да се зачува нивната свежина, боја и хранливи материи. Ставањето на овие видови зеленчук во врела вода им овозможува брзо готвење, а потоа може веднаш да се изладат за да се запре процесот на готвење и да се зачува нивната крцкавост и свежина (шок во ладна вода). Видови зеленчук што се ставаат во ладна вода: Компири Морков Сладок компир Цвекло Репка Целер Зеленчук кој се става во тенџерето само кога водата ќе зоврие: Брокула Грашок Аспарагус Мешунки Спанаќ Тиквички Изменето од pajser - 14.Март.2024 во 12:02 |
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |