Зошто компирот се готви во ладна вода, а брокулата во зовриена вода
Дали знаете кој зеленчук да го ставите во ладна вода пред да го готвите и да го загреете целиот, а кој зеленчук да го додадете само кога водата ќе зоврие? Постојат неколку причини зошто некои зеленчуци се ставаат да се варат во ладна вода, додека други се ставаат во врела вода.
Некои видови, како коренест зеленчук (на пр. компири, моркови, сè што расте под земја), имаат густа текстура и им треба подолго време за да се зготват. Ставањето на овие видови зеленчук во ладна вода овозможува постепено загревање, што резултира со рамномерно готвење и спречува пукање или распаѓање на површината.
Некои понежни состојки кои се готват за прилично кратко време, како што се зелениот зеленчук (на пр. брокула, грашок, сè што расте над земјата), бараат пократко време за готвење за да се зачува нивната свежина, боја и хранливи материи. Ставањето на овие видови зеленчук во врела вода им овозможува брзо готвење, а потоа може веднаш да се изладат за да се запре процесот на готвење и да се зачува нивната крцкавост и свежина (шок во ладна вода).
Видови зеленчук што се ставаат во ладна вода:
Компири
Морков
Сладок компир
Цвекло
Репка
Целер
Зеленчук кој се става во тенџерето само кога водата ќе зоврие:
Брокула
Грашок
Аспарагус
Мешунки
Спанаќ
Тиквички
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|