IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  апкеЉк
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 апкеЉк

 ¬неси реплика ¬неси реплика
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема:  апкеЉк
    »спратена: 03.Ќоември.2018 во 15:08
 апкеЉк е американска колаче, со големина доволна за да се послужи како десерт само на една личност. —е пече во мали и тенки книжни или алуминиумски чашки. —е декорира со прелив или чоколадни трошки.



 апкеЉк од чоколадо  и кокос

ѕорции

 12 парчиЬа

—остоЉки

  • 60 гр. какао
  • 330 гр. брашно
  • 1 ½ лажичка прашок за пециво
  • 150 гр. шеЭер
  • 2 ЉаЉца
  • 1 лажичка ванила екстракт
  • 100 мл. масло
  • 220 мл. млеко

ѕрелив

  • 50 гр. кокос
  • 60 гр. чоколадо за готвеЬе
  • 330 гр. шеЭер во прав

ѕодготовка

«агреЉте Ља рерната на 180 степени. ѕоставете хартиЉа за печеЬе во калапите за капкеЉк.
»змешаЉте го во еден сад какаото, брашното и прашокот за пециво. ¬о друг сад изматете ги ЉаЉцата со шеЭерот, маслото, ванила екстракт и 160 мл. од млекото. ѕостепено додаваЉте Ља мешавината од брашно во смесата со ЉаЉцата. —о смесата наполнете ги калапите за капкеЉк проближно 2/3 од висината. Ќе ги полнете до горе бидеЉЭи Эе нараснат во печеЬето.
ѕечете ги во загреаната рерна околу 15 минути.
«а да проверите дали се испечени боцнете чепкалка во еден од колачите. јко се испечени на чепкалката нема да има залепено тесто.
ѕо печеЬето извадете ги колачите од рерна и оставете ги сосема да се изладат пред да ги отстраните од калапите.
¬о меГувреме подгответе го филот. ¬о мало тенЯере растопете го чоколадото за готвеЬе заедно со кокосот на слаб оган. ѕотоа тргнете го од рингла и оставете го да се излади. »зматете го растопеното чоколадо со шеЭерот во прав и остатокот од млекото. ЌамачкаЉте го секоЉ капкеЉк со подготвениот прелив.
Ќа здравЉе!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 15:10
КÐ∞пкеÑШк со кÐ∞кÐ∞о, кÐ∞ндирÐ∞ни вишни и гÐ∞нÐ∞ш крем

 апкеЉк со какао

—остоЉки
2 ЉаЉца
5-6 лажици шеЭер
8 лажици млеко
8 лажици масло
8 лажици брашно
1 лажиче цимет
1 лажиче квалитетно какао
1 пециво
1 лажица мелен лешник
кандирани вишни
ганаш за декорациЉа
130мл слатка павлака
120гр црно чоколадо
додатно
50мл слатка павлака
малку црвена боЉа
шеЭерни срциЬа
алуминиумски корпи за калапите
некое зрно сол

—е надевам дека Эе се сложите со мене, дека комбинациЉа на чоколадо и вишни е вистинско уживаЬе.
ѕа повелете рецепт.

ѕрво во вангличка ги ставаме просеаното какао, пециво, брашно,лешник и цимет.
”баво сето го мешаме да се соедини.
¬о друга вангличка ги ставаме ЉаЉцата со шеЭерот и матиме до побелуваЬе.
—о исклучен миксер додаваме некое зрно сол, млеко, масло, па состоЉките од првата вангличка.
Ћесно со шпатула, со движеЬе само во еден правец ги соединуваме состоЉките.
—о оваа смеса ги полниме формите за 12 мафини.
ќдозгора на секое парче ставаме по 2-3 кандирани вишни.
—таваме да се печат во претходно загреана рерна околу 25 минути.
¬ие проверете со чепкалака, бидеЉЭи секоЉа рерна е различна.

—ега во еден сад на оган Ља ставаме слатката павлака да се загрее.
“ргаме од оган и го додаваме кршеното чоколадо.
ѕромешуваме за да се изедначи.
ќставаме да се лади во фрижидер еден час.
ѕотоа со миксер ги матиме.
»спечените и изладени капкеЉкови по страната ги декорираме со ганашот.
ƒекорациЉата Ља завршуваме со изматена слатка павлака, во коЉа сме додале малку црвена боЉа. «авршуваме со шеЭерни срциЬа.
Ќа здравЉе.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 15:11
КÐ∞пкеÑШк со тиквÐ∞


 апкеЉк со тиква

—остоЉки
200 гр брашно
1 мала лажичка пециво
1 мала лажичка сода
2 ЉаЉца
80 гр шеЭер
120 гр кафеав шеЭер
60 мл. млеко
60 мл. маслиново масло
230 г. пире од тиква
1/2 мало лажиче цимет
прстофат мелено мускатно оревче и каранфилче
по желба чоколадо или Љаткасти плодови
 рем
175 гр крем сиреЬе
50 гр путер
3 големи лажици шеЭер во прав

£аЉцата се матат со белиот шеЭер додека да си Ља променат боЉата (да станат посветли). ѕотоа се додава кафеавиот шеЭер. Ќа смесата со ЉаЉцата се додаваат млекото и маслото се промешува и му се додава брашното, циметот, мускатното оревче, каранфилчето, содата и пецивото. »сто така кон смесата се додава и пирето од тиква (пирето може да биде од варена или печена тиква, Љас ги комбинирав половина со половина).
—месата се соединува и на краЉот се додава по желба чоколадо или Љаткасти плодови, Љас му ставив една шепа ситно сечкани ореви.
—месата се разделува во калапчиЬа кои што се полнат 2/3, се печи на 180 степени за 20-25 минути
«а кремот, крем сиреЬето и путерот треба да бидат на собна температура и заедно со шеЭерот се матат за кратко додека се соединат.
 апкеЉковите се филуваат откако Эе изладат целосно.
ƒекорациЉата на капкеЉковите е по ваш избор.
ќд смесата се добиваат 12-15 капкеЉка.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 15:13
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ ÑШÐ∞годÐ∞ кÐ∞пкеÑШк

„око Љагода капкеЉк

—остоЉки
—ос од Љагоди
10 Љагоди
1 голема лажица шеЭер
1/2 филЯан вода
смеса за мафини
3 ЉаЉца
4 големи лажици шеЭер
3 големи лажици брашно
1 голема лажица пудинг (Љагода или ванила)
5 големи лажици масло
ѕрстофат сол
1/2 мала лажица пециво
„око крем
2 реда темно чоколадо
130 гр. путер
70 гр. шеЭер во прав
1 1/2 голема лажица какао

1. ¬о касерола на оган се ставаат состоЉките за сосот од Љагоди.
2. —осот се вари до омекнуваЬе на Љагодите и се остава да се олади.
3. ќладениот сос се блендира и се прецедува со притискаЬе со лажица.

1. Ѕелките се оделуваат од жолчките.
2. ¬о жолчките се ставаат 3 лажици од шеЭерот и се мати додека се растопи шеЭерот.
3. Ќа смесата и се додаваат брашното, маслото, пудингот и по потреба и желба многу малку прехрамбена боЉа и се мати да се соедини.
4. Ѕелките се матат со миксер со солта и 1 лажица од шеЭерот на снег.
5. ƒвете смеси внимателно на 3 пати се соединуваат мешаЉЭи со лажица или маталка (не миксер).
6. —месата се распределува во кошничките така да 3/4 од кошничката да е полна.
7. —е печи во загреана рерна на 180 степени за околу 30 минути.

1. ¬о касерола на оган се ставаат путерот, чоколадото, шеЭерот и какаото и се оставаат да се растопат и соединат.
2. —месата се остава на ладно да се стегни и така подготвена се мати.
3.  еЉковите се декорираат со по една Љагода или нешто друго по ваш избор.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93094
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.Ќоември.2018 во 20:14
„око капкеЉс

«а капкеЉкс:
4 ЉаЉца, белките одделени од жолчките
6 лажици шеЭер, на две места по 3 лажици
85 гр. путер
1/4 лажиче инстант кафе, на пр. Ќескафе
170 гр. темно чоколадо (за готвеЬе)
за кремот:
200 мл. хопла
50 гр. бело чоколадо
1 лажица ликер од портокали (Grand Marnier Ц ама не е неопходно)

—тавете го искршеното чоколадо, путерот и кафето во посуда, па ставете Ља посудата врз тенЯере со вода коЉа скоро врие и оставете ги да се стопат. »змешаЉте ги од време на време. “ргнете ги настрана да се оладат. ¬о друга длабока посуда, со миксер изматете ги жолчките со 3 лажици шеЭер дури не обелат и станат кремави. ¬о трета посуда, (бидете спремни дека Эе имате доста садови за миеЬе Е може некоЉ Эе се понуди да помогне за едно од овие капкеЉкс?!), изматете ги со миксер белките со 3 лажици шеЭер. ѕрво додадете го чоколадото на жолчките, измешаЉте со миксер, па потоа со лажица полека додаЉте ги белките, во три наврата, и не мешаЉте со миксер, туку со лажица.
¬о тавче за мафини или капкеЉкс, ставете подлоги од хартиЉа Ц без овие, капкеЉксот многу тешко Эе се вадат од тавчето. Ќаполнете ги со тесто, ама оставете околу 1 прст празно за да имаат простор да нараснат. ѕечете ги во загрена рерна на 200 ÷ степени, околу 20 минути дури површината не изгледа сува. £ас моите ги печев 25 минути, ама моЉата рерна е слаба. ќд оваа количина направив 10 капкеЉкс и едно мало колаче во форма на срце. ћислам дека би добиле 12 капкеЉкс, ако користите само тавче за мафини.
«а да го направите кремот, стопете го белото чоколадо, исто како опишано погоре, и оставете го да се излади. ƒодаЉде во него 2 лажици хопла. —о миксер изматете Ља останатата хопла додека не добиете шлаг, и додека матите, полека додаЉте го стопеното чоколадо и ликерот.
Ўтом Эе ги извадите од рерна капкеЉсот, тие Эе спласнат и Эе се направи простор за кремот. —тавете врз нив малку крем, и украсете ги како сакате. ”живаЉте !



»зменето од Valerija - 04.Ќоември.2018 во 20:14
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.