IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - Ѕраунис колачиЬа
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

Ѕраунис колачиЬа

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака ќбратен редослед
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: Ѕраунис колачиЬа
    »спратена: 13.£уни.2019 во 22:15
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дни (Ñ„Ð∞ÑŸ) брÐ∞унис


„околадни -фаЯ браунис

—остоЉки
3/4 шолЉа какао
1/2 прашок за пециво
1/3 шолЉа масло
1/2 шолЉа вода што врие
2 шолЉи шеЭер
2 ЉаЉца
1/3 шолЉа масло
1 1/3 шолЉа брашно
1 мала лажичка екстракт од ванила или 1-2 ванилин шеЭер
малку сол
1 шолЉа = околу 240 мл.

¬клучете Ља рерната на околу 200˚— да се загрее додека вие го приготвите тестото. ћоЉата рерна се загрева за 10 мин. а тоа време ми е сосем доволно за подготовка на тестото. ѕодгответе си го и тавчето за печеЬе Ц Љас ставам хартиЉа за печеЬе, но оригиналниот рецепт вели тавче подмачкано со масло. ¬ие одберете си.

¬о длабок сад помешаЉте ги какаото и прашокот за пециво (доколку немате пециво може половина лажичка сода бикарбона да ви заврши работа Ц тоа е впрочем оригиналниот рецепт, Љас си го правам секогаш со пециво, поровко ми е тестото така). ƒодадете Ља првата количина на масло (1/3 од шолЉа) и водата што врие. ”баво измешаЉте да се соедини, а притоа и малку Эе згусне. ƒодадете ги двете шолЉи шеЭер па промешаЉте, па додадете ги ЉаЉцата, па останатата количина масло. ЌаЉпосле додадете ги брашното, ванилата и еден прстофат сол. ѕолутечното тесто префрлете го во тавчето за печеЬе. ƒоколку сакате може да користите калапче за мафини.
ѕечете во загреаната рерна околу 30 минути. ѕосле 20-тина минути проверете го зашто поентата е од горе да фатат коричка, но внатре во средина да бидат лепливи, како чоколадни. £ас ги проверувам така што ги боцкам со чепкалка и на чепкалката треба да остане чоколадо на врвот т.е. на потенкиот дел. “огаш се готови. ƒоколку ги препечете/пресушите внатре не е краЉ на светот Ц тогаш се посуви и Эе бидат како колач. ¬о таков случаЉ може да го премачкате со мармалад (наЉубаво некоЉ свеж Ц каЉсии, потрокал..) или шлаг или да го изредите со свежо овошЉе за да биде малку посочно или посвежо. »ли прелите го со еден подебел слоЉ топено чоколадо.

ћожностите се безброЉни во однос на она што може да се додаде и да се промени вкусот на овие браунис по желба - мнооогу добро оди чили во прав, Љас ставам секогаш од прилика, ама еве да речеме половина лажичка мислам дека е доволно, или една ако сакате повеЭе да се чувствува. ÷имет, малку морско оревче и каранфилче, плус може и тука малку чили за да добиете прекрасна зимска комбинациЉа. –ум или некое друго ликерче му дава прекрасен вкус. ѕред да го ставите да се пече може да му додадете сецкано чоколадо за дополнителна кремавост, некое суво овошЉе или Љаткасти плодови за да крцка и да добие сосема поинаков шмек, малку свежо/смрзнато овошЉе како вишни, малини, боровници... јко сакате чоколадо со арома на кафе може да сварите филтер кафе или инстант кафе и да Ља замените водата со него. јко сакате да имаат уште поубав, побогат вкус може да го замените маслото со растопен путер..
ћоЉ совет е да го пробате прво еднаш во оригинал за да знаете со каков вкус си имате работа и потоа секоЉ нареден пат може да си експериментирате со вкусовите ...


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 04.Ќоември.2018 во 20:10


Ѕраунис со путер од кикиритки

«а колачите:
1 путер, или малку помалку
1 3/4 шоЪи шеЭер
1 шоЪа путер од кикирики
2 големи ЉаЉца + 1 голема жолчка
1 ванилин шеЭер
2 шоЪи брашно
1 1/2 шоЪа парченца чоколадо

за чоколадниот прелив:
1 1/2 шоЪа чоколадо (Љас користев темно чоколадо)
1/2 шоЪа хопла
1 лажица путер

√и печев во големо тавче, околу 20 x 30 cm, намачкано со путер, па ставена хартиЉа за печеЬе и пак намачкана со путер, само мислам дека една или две работи од ова сето може да се скратат, Эе пробам следниот пат.
прво изматете го путерот со шеЭерот со миксер на средна брзина, додаЉте го путерот од кикирики, изматете, па ЉаЉцата, жолчката и ванилата, изматете, и потоа на спора брзина полека додаЉте го брашното и матете само колку да се поврзе тестото, кое е прилично густо. чоколадните парченца измешаЉте ги во тестото со лажица и сипете го во тавчето. се пече на 180∞C околу 40 минути (или помалку, моево беше малку препечено, значи следниот пат, пократко печеЬе).
после треба убаво да се олади (2 саата), па врз него се сипува преливот (чоколадото и путерот растопени во зовриена хопла). колачите се сечат откако Эе се стврдне преливот.

peanut
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ќктомври.2018 во 16:33


Ѕраунис со лимон

—ќ—“ќ£ » 

Ѕрашно(60 √рама)

ѕутер(113 √рама)

£аЉце(2 )

ЎеЭер(3/4 „аша)

—веж сок од лимон(4 —упени лажици)

–ендана кора од лимон(1 1/2  афена лажица)

—ол(1/4  афена лажица)

—ода бикарбона(1/4  афена лажица)

ѕрашок за печиво(1/4  афена лажица)

≈кстракт од ванила(1/2  афена лажица)

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

«а овоЉ рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. «агреЉте Ља рерната на 170∞C.
  2. ¬о голем сад ставете го омекнатиот путер со шеЭерот и измиксираЉте ги пенасто. ѕостепено додаЉте ги двете ЉаЉца и продолжете со матеЬе додека смесата да се соедини. ѕотоа додаЉте 2 лажици сок од лимон и 1 и пол лажичка рендана кора од лимон и мешаЉте.
  3. ¬о посебен сад измешаЉте го брашното, солта, печивото и содата. ƒодаЉте ги во влажните состоЉки и миксираЉте околу 1-2 минути додека да добиете убава кремаста смеса.
  4. —месата претурете Ља во намастен калап и печете Ља во загреаната рерна 20-25 минути. Ќе ги печете премногу колачите, само додека да добиЉат златнокафена боЉа. ќставете ги настрана 20 минути да се оладат.
  5. »змешаЉте го шеЭерот во прав со 2 лажици сок од лимон, малку рендана кора од лимон и 1/2 лажица вода по потреба за да се растопи шеЭерот. —о оваа глазура полиЉте го колачот и исечете го на коцки.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ќктомври.2018 во 16:31
БрÐ∞унис со тиквÐ∞

Ѕраунис со тиква

—остоЉки
за браунис
125гр путер(маргарин)
200гр чоколадо
2 ЉаЉца
180гр шеЭер
1 ванила
80гр брашно
за фил од тиква
1 ЉаЉце
100гр крем сиреЬе
пола шола пире од тиква
1 ванила
малку цимет(по желба)
3 лажици брашно
ганаш
200мл слатка павлака
150гр чоколадо

„околадо и тиква одлична комбинациЉа. ѕрекрасни мекани браунси со фил од тиква покриени со прекрасен ганаш.  оЉ би одолеал на вакво нешто?

—е матат со маталка ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата. Ќа страна се топи на пареа путерот (маргаринот со чоколадото) ќткако малку Эе се изладат се додаваат чоколадото со путерот во ЉаЉцата со шеЭерот. —е мати убаво и на краЉ се додава брашното. —е мати додека не се добие убава мазна смеса.
¬о намрсено тавче(23х23-коцка тавче за лазаЬи е идеално) се истура половина од смесата и се печи во загреана рерна на 180степени 10-15мин додека не фати малку кора.

£аЉцето со шеЭерот се матат со маталка. —е додава крем сиреЬето, пирето од тиква, ванилата циметот.ќткако ке се потпечи тестото се истура филот од тиква и се врака повторно во рерна околу 10-15мин повторно да фати кора. Ќа краЉ се додава останатото тесто врз филот и повторно се враЭа во рерна да се допечи(околу 20мин)
 ората Эе биде мека, но откако Эе се излади Эе се здрви.

√анаш: —латката павлака се става на оган заедно со чоколадото се меша постоЉано да се стопи чоколадото.ќткако Эе се испечат браунсите се додава врз нив ганашот. —е остава да се излади потполно околу 3-4 часа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ќктомври.2018 во 16:29
ЕдностÐ∞вен брÐ∞унис  (Brownies)


≈дноставен браунис

—остоЉки
1 чаша од 250 мл. брашно
¼ чаша какао
½ мала лажичка пециво
¼ мала лаижчка сол
110 гр. путер(на собна температура)
240 гр. темна чоколада со повисок процент на какао

¬о сад измешаЉте ги сувите состоЉки.
¬о сад на пареа стопете Ља чоколада исечкана на коцки. ќткако Эе се стопи чоколада додадете го путерот исечкан на коцки, оставете го да се стопи.
“ргнете Ља од оган и додадаете го шеЭерот, мешаЉте да се стопи на пола, потоа додадете ги целите ЉаЉца и брзо мешаЉте со жица да се соедини.
“ечната смеса додаЉте Ља на садот со сувите состоЉки и соединете со миксер или жица за матеше.
—месата сипете Ља во плех 20х30 см. обложен со хартиЉа за печеЬе. ѕечете во загреана рерна на 180 степени. ѕечете околу 25-30 мин. или додека зарумени. ¬нимаваЉте да не го препечите.
»звадете го и оставете го да се излади, може да го служите додека е млако.
ѕосипете прав шеЭер или служете со изматена слатка павлака.

ѕ
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 24.ќктомври.2018 во 20:43

¬егански ДбраунисУ со просо и урми


јко е здраво и веганско, нека биде и превкусно.

veganski-braunis-so-proso-i-urmi-01.jpg

«а подготовка на чоколадните вегански ДбраунисУ потребни ви се:

  • 300 грама сварено просо
  • 250 грама свежи урми
  • 100 грама растопено темно чоколадо со висок процент какао
  • 50 грама мелени чиа семки потопени во 100 милилитри вода

—ите горенаведени состоЉки се миксираат во блендер.

ѕрефрлете Ља смесата во длабока чиниЉа, па додаЉте:

  • 50 грама кокосово брашно
  • 4 лажички мед (или Љаворов сируп)

veganski-braunis-so-proso-i-urmi-02.jpg

ѕодготовка:

—месата оставете Ља да ДодмориУ 20-30 минути. «а тоа време, загреЉте Ља рерната на 170 степени ÷елзиусови.

—тавете хартиЉа за печеЬе во тавата и нанесете тенок слоЉ кокосово масло. ќтстоЉаната смеса рамномерно нанесете Ља во тавата за печеЬе.

ѕечете го колачот околу 50 минути. ќткако Эе биде испечен, оставете го целосно да се излади. ќдозгора можете да декорирате со стопено темно чоколадо, со кокос или што било друго по ваша желба.

veganski-braunis-so-proso-i-urmi-03.jpg

Ѕонус совет:

«а да Ља отстраните целосно горчината на просото, оставете го претходната ноЭ на стои во вода во коЉа има исцеден сок од половина лимон. —ледното утро истурете Ља водата и измиЉте го просото, па ставете го да се свари.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 23.£ули.2018 во 20:13

—овршен десерт: 3 состоЉки за наЉвкусните браунис колачиЬа


–азмислувате што слатко би можеле да подготвите оваа вечер? Ќашиот предлог се токму популарните браунис колачиЬа.

«а овоЉ рецепт не ви треба ниту премногу труд, ниту премногу време, и што е наЉважно, ви требаат само три состоЉки кои што можеби и веЭе ги имате во вашата куЉна. »сто така, овоЉ рецепт е без глутен, па во него Эе може да уживаат и оние кои што се чувствителни на глутенот.

ѕотребни состоЉки:

 4 ЉаЉца
 200гр чоколадо
 1 мала лажичка прашок за пециво

ѕодготовка:

ЌаЉпрво стопете го чоколадото а во меГувреме сматете ги ЉаЉцата. ћатете ги со наЉвисоката брзина на миксерот, околу 6 минути. ќткако Эе ги сматите ЉаЉцата така што Эе добиете цврста смеса, додадете го прашокот за пециво. ѕовторно матете со миксер. ƒодека матите, додадете го и стопеното чоколадо.

ƒодека Ља подготвувате смесата, вклучете Ља рерната на 180 степени ÷елзиусови за да биде загреана пред да ги ставите колачите да се печат.

ќткако добро сте ги промешале сите состоЉки, ставете ги во тавче за печеЬе и печете во загреана рерна околу 30-тина минути.

 ога Эе се изладат, исечете ги и декорираЉте по желба пред послужуваЬе.



»зменето од Valerija - 23.£ули.2018 во 20:14
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 22:16
Ѕраунис со путер од кикирики и банана (без брашно)


Ѕраунис со путер од кикирики и банана -без брашно

—остоЉки

    3 големи банани
    3 полни лажици какао
    300 гр путер од кикирики
    100 гр мед или агаве/ Љаворов сируп
    5 капки екстакт од ванила или 1 лажица арома ванила
    1 прстофат сол
    150 гр сецкано темно чоколадо

ѕоедноставен од овоЉ колач за правеЬе нема! —ите состоЉки, освен чоколадото се ставаат во Ќутрибулет / сецко / блендер ... и се миксаат додека да добиете компаптна течна смеса. ѕотоа во неа се додава сецканото чоколадо и убаво се промешува. —е истура смесата во ƒелимано садот за колачи 20х30см и врз него се става мрежата за колачи, за да ви се прецизно исечени уште при печеЬе. —е разбира дека може и без тоа, а ако го немате овоЉ сад, тогаш обавезно ставете одоздола хартиЉа за печеЬе! —е пече во загреана рерна за 180 степени, 10 мин, а потоа се исклучува рерната и се остава уште 5 мин. ЌемоЉте долго да го печете колачот, треба само да фати коричка од сите страни, а внатре да остане посочен. —е остава да се излади и стегне колачот и спремен е за уживаЬе! ќдлично одговара со било кое сезонско овошЉе, бидеЉЭи колачот е доста Љак на вкус и доволно е само едно парче да се засладите. ќдлично одговара и по принципите на хроно, во вонрестрикциЉа. јко се користи агаве или Љаворов сируп, може и по веган принципи да одговара.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.£уни.2018 во 21:42
¬анила брауни


¬анила брауни

—остоЉки

     екс
    5 ЉаЉца
    10 лажици шеЭер
    1 ванила
    150 мл. млако млеко
    50 мл. масло
    8 лажици брашно
    2 лажици какао
    1 пециво
     рем
    2 пудинзи од ванила
    800 мл. млеко
    100 гр. бисквити
    250 гр. маргарин
    10 лажици шеЭер
    50 гр. кокос за посипуваЬе

1. ѕрво се матат ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата. 2. —е додаваат течните состоЉки, а потоа и сувите и се доматува. 3. √отовата смеса се префрла во намрсена тава за печеЬе 36. 4. —е пече пандишпан, околу 20 минути на 180 степени. Ќека се излади. 5. ѕотоа се дели на два дела по хоризонтала. 6. ќд 800 мл. млеко одземаме 200 и во тоЉ дел се раствораат пудинзите. 7. ѕоголемиот дел од млекото се вари со шеЭерот до звориваЬе. 8. –астворените пудинзи ги додаваме во млекото кое врие и вариме густ пудинг. 9. ¬о жешкиот пудинг се додава маргаринот, и треба целосно да се растопи. 10. ѕотоа се додаваат искршени бисквити во кремот. 11. —е меша убаво се, да се соедини целокупниот крем. 12. ќд готовиот крем тргаме 3 лажици на страна. 13.  ремот го истураме врз првата кора. 14. ѕо желба, за да бидат посочни, корите може да се попрскаат со млеко. 15. ѕоклопуваме со втората кора. 16. ¬тората кора Ља премачкуваме трите лажици од кремот. 17. ѕосипуваме со кокос, оставаме колачот да се стегне неколку часа, потоа сечеме и послужуваме.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£уни.2018 во 16:37
Евтин и ÐїÐµÑÐµÐ½ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч: НÐ∞ÑШдобÐ∞Ñ€ рецепт ÐЈÐ∞ Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дно брÐ∞уни


≈втин и лесен колач: ЌаЉдобар рецепт за чоколадно брауни


 ога еднаш Эе го пробате, секогаш Эе го правите овоЉ врвен колач!

—ќ—“ќ£ »:

  • 150 гр брашно
  • 200 гр путер
  • 200 гр чоколадо за готвеЬе
  • 4 ЉаЉца
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1/2 прашок за печиво
  • 150 гр шеЭер
  • 100 гр суво грозЉе

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –азматете ЉаЉца со шеЭер. –астопете путер или маргарин со чоколадо, па малку изладете. 
  2. ¬о разматените ЉаЉца додаЉте брашно измешано со прашок за печиво, ванилин шеЭер, суво грозЉе, и растопен маргарин и чоколадо и сè добро измешаЉте. 
  3. —тавете во намастен плех со големина од 22 см. ѕечете на 180 степени 45-50 минути.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£уни.2018 во 16:26


ћмммм,чоколадни брауни

“олку меки, толку чоколадниЕ децата ги обожаваат—остоЉки:
3 ЉаЉца
300г чоколадо
160гр путер
3 лажици шеЭер
3 лажици брашно
1 пакетче прашок за пециво
ѕодготовка:
¬о сад на преа растопете путер и 200гр чоколадо. ќдвоЉте ги жолтките од белките и изматете ги белките во цврст снег. ƒодаваЉте го шеЭерот лажица по лажица. ѕотоа, на ист начин додадете го и брашното. ƒодадете го прашокот за пециво. –астопената чоколада и путер додадете ги во смесата и мешаЉте полека со лажица. ќстатокот од чоколадото исецкаЉте го на ситни коцки и додадете ги во смесата. ѕочекаЉте 10-ина миинути смесата да одмори. ЌамачкаЉте го тавчето за печеЬе со путер и брашно, па сипете Ља смесата. ѕечете на 180 степени 30 минути. ƒекорираЉте по желба.


»зменето од Valerija - 23.£ули.2018 во 20:15
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£уни.2018 во 16:22
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дни брÐ∞уни мÐ∞фини со путер од кикирики (Ð±ÐµÐЈ миксер)


„околадни браунис колачиЬа со путер од кикиритки
—остоЉки
“есто
225 гр путер од кикирики (пожелно кранчи, со парченца кикирики)
150 гр чоколадо за готвеЬе
280 гр шеЭер
3 ЉаЉца
100 гр брашно
50 мл млеко
ѕрелив
50мл путер од кикирики
50 грама темно чоколадо

Ѕрзи, лесни, сочни и вкусни мафини, за кои не е потребен миксер.
ѕочнав со рецептот од интернет, но направив повеЭе промени кои ги запишав. ¬и го пишувам рецептот по мое, а резултатот е феноменален.

¬клучете Ља рерната на 180 степени.
¬о сад на оган на тивко, ставете го шеЭерот и додадете го млекото, нека се соединат и потоа додадете ги путерот од кикирики и чоколадото.  ога смесата убаво Эе се растопи и соедини тргнете Ља на страна. —о постоЉано мешаЬе додадете го брашното. ћешаЉте убаво да нема грутки. ќд како брашното Эе се изедначи, едно по едно додадете ги ЉаЉцата. ƒодадете ЉаЉце, мешаЉте додека да се изедначи, повторно додадете и мешаЉте и така за сите три ЉаЉца.
Не добиете многу густа течна смеса.

—месата сипете Ља во тавчето за печеЬе или во калапите за мафини.
ѕутерот од кикирики за фил стопете го мал сад или Гезве. «а полесно топеЬе можете да додадете малку масло на дното.
 ога убаво Эе се растопи премачкаЉте го колачот или мафините. Ќе грижете се, нема да пропадне во тестото. “естото е густо.

—тавете да се пече окулу 30ина минути.

„околадото за фил растопете го на тивко или на пареа. » во чоколадото можете да додадете малку масло за полесно топеЬе.

 ога Эе биде готов колачот или мафините, шараЉте тенки линии од чоколадо со лажица.

“естотo е многу сочно и убаво. ƒодека е топло Эе ви личи недопечено, но не грижете се, совршено испечено е.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£уни.2018 во 16:17

 апучино Ѕраунис


ќва е уште едно слатко уживаЬе кое ви го подаруваме за деновите на викендот. ѕретставува фантастична комбинациЉа на колаче со вкус на кафе. ќстанува да го подготвите и да уживате во вистинско кафе. Ќие ви го препорачуваме CarameloЩ.

—ќ—“ќ£ » (за браунис)
Х 110 гр путер
Х 75 гр темно чоколадо
Х 3 ЉаЉца
Х 1 голема лажица еспресо
Х 1 ½ мала лажица ванила екстракт
Х ¼ мала лажица сол
Х 85 гр брашно
Х 330 гр шеЭер

за бела глазура
Х 180 гр бело чоколадо
Х 5 големи лажици слатка павлака
Х ¼ мала лажица цимет

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

Ѕраунис
«агреЉте Ља рерната на 160∞—. “авата за печеЬе обложете Ља со алуминимуска фолиЉа коЉа Эе излегува од страните на тавата. ѕотоа, спротивно од претходната, ставете уште една фолиЉа. ѕремачкаЉте со малку путер или испрскаЉте Ља со масло во спреЉ.

¬о меГувреме, измешаЉте ги путерот и чоколадото во длабок сад за вареЬе и ставете Ља смесата на умерен оган, сѐ додека не се растопи чоколадото. —адот тргнете го од шпоретот, потоа постепено додадете шеЭер и ЉаЉца со постоЉано матеЬе. Ќа краЉот, ставете ги еспресото, ванилата и солта и промешаЉте со жица. ѕотоа, попрскаЉте го брашното и измешаЉте добро за да добиете компактна смеса. “естото ставете го во тава за печеЬе.

ѕечете го колачот сѐ додека не нарасне тестото и не добие сув изглед (приближно околу 35 минути). ќладете.

Ѕела глазура
—тавете го белото чоколадо во огнотпорен сад. —латката павлака загреЉте Ља до вриеЬе. ЌалеЉте Ља павлаката во садот со чоколадо. ќставете околу 30 секунди и потоа промешаЉте, сѐ додека чоколадото не се растопи. ќставете да се излади, околу 25 минути.

ќткако Эе се излади (доволно да може да се истури), глазурата налеЉте Ља врз тестото. »спрскаЉте со цимет и оставете да се излади уште наЉмалку 2 часа. »сечете го колачот на коцки или триаголници.



»зменето од Valerija - 24.ќктомври.2018 во 20:40
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100000
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.£уни.2018 во 16:11
Ѕраунис (диетално) колаче

БрÐ∞унис (диетÐ∞ÐїÐ½Ð¾ ÐºÐ¾ÐїÐ∞че)


—остоЉки
85 гр путер
230 гр темно чоколадо ( со 70 % какао )
180 гр кристал шеЭер + 1 кесичка ванилин шеЭер
1/4 лажичка сол
2 големи ЉаЉца
45 гр брашно
50 гр ореви
1 лажица јЉриш крим ликер или друг ароматичен алкохол по ваша желба

Ќа сува тава потпечете ги оревите со мешаЬе и оставете ги да се оладат. »сецкаЉте ги крупно.
«агреЉте Ља рерната на 165 ÷. ∆ицата за печеЬе ставете Ља во долната половина на рерната (малку пониско од средината ).
Ќа плехче за печеЬе со големина 22 на 22 цм ставете хартиЉа, така да на два спротивни краЉа има малку вишок за да ги извадите колачината лесно.
«а мене наЉдобри Ѕраунис се ако површината остане глатка и сЉаЉна, а внатрешноста е сеуште малку, сосем малку мека.... ќвие се такви...
«атоа се мешаат само Уна ракаУ.

¬о поголем сад растопете ги на многу тивок оган путерот и чоколадото мешаЉки да добиете мазна и сЉаЉна смеса.
“ргнете Ља од оган и додадете ги двата вида шеЭер и солта мешаЉки со шпатула или дрвена лажица. ƒодаЉте ги двете ЉаЉца едно по едно, добро мешаЉки меГу секое додаваЬе. ƒодаЉте го брашното мешаЉки силно додека смесата не е сЉаЉна и не се одвоЉува од Њидовите на садот. ќревите исецкаЉте ги крупно и измешаЉте ги во чоколадната смеса заедно со ликерот.
»стурете Ља смесата во плехчето, израмнете Ља површината и ставете да се пече некаде 30 - 35 мин. јко пробувате со чепкалка, треба да е влажна, ама да нема ронки од колачот на неа.
»звадете го колачот и на жица во плехчето ладете го десетина минути. ѕосле подигнете го заедно со хартиЉата и повторно на жица оладете го до краЉ.
»сечете го на 16 коцки. „уваЉте ги во затворена кутиЉа, на собна температура.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.