IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  олачи и други слатки со шербет
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 олачи и други слатки со шербет

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема:  олачи и други слатки со шербет
    »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:26
КÐ∞дÐ∞иф со ÐїÐµÑˆÐ½Ð¸Ñ†Ð¸, ореви и фстÐ∞ци


 адаиф со лешници,ореви и фстаци

—остоЉки
500 гр. кадаиф
200 гр. сецкани ореви
100 гр. сецкан лешник
100 гр. сецкан фстак
100 гр. суво грозЉе
250 гр. путер или маргарин
«а шербет
1 кг. шеЭер
1 л. вода
3 кесички ванилин шеЭер
малку сок од лимон и кругови од него

ќдличен десерт за Ъубителите на шербетлиско благо.

—е користи тава со пречник бр.36, намрсена со путер.

 адаифот се дели на два дела.
—е става првиот дел, при што се води сметка да се раздели убаво кадаифот, да не е во пластови.

—е попрскува со половина од растопениот путер.

—е распоредува филот, рамномерно низ цела површина.

—е става другиот дел од кадаифот, убаво разделен. —е притиска убаво со раце.

—е попрскува со преостанатата мрснотиЉа.

—е става да се печи во загреана рерна (на 200 - 5мин.) за време од околу 1 час на 150 степени. «начи се печи на тивко, додека добие убава румена, златна боЉа.

«а тоа време се подготвува шербетот.
—е става шеЭерот и водата да зовриЉат. Ўтом зовриЉат се додава ванилата и лимоновиот сок. —е продолжува со вареЬе на умерен оган околу 10мин.

ѕри полеваЬето и кадаифот и шербетот треба да бидат млаки.
—е полева постепено, со црпалка-кутлача.

Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:28
ПÐ∞рен ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со ÑШÐ∞Ð±Ð¾ÐїÐºÐ∞ (посно)

ѕарен колач со Љаболка - посно

—остоЉки
4 поголеми Љаболка
15 лажици шеЭер
15 лажици гриз
15 лажици брашно
15 лажици вода
1 лажичка пециво
1 ванилин шеЭер
«а шербет
500 гр шеЭер
500 мл вода
1/2 лажици сок од лимон

ѕодготовка
1. £аболката ги лупиме и рендаме.
2. —увите состоЉки ги ставаме во еден сад и ги промешуваме да се соединат.
3.  он нив ги додаваме Љаболката и водата. ѕромешуваме и смесата Ља ставаме во намрсено и набрашнето тавче.
4. ѕечеме на 200 степени па го оставаме да излади. √о сечеме на коцки по желба.
5. ЎеЭерот и водата ги соединуваме и ги ставаме на рингла, да зовриЉат.  ога Эе почнат да се прават ситни меурчиЬа при вареЬето(околу 5 минути) го ставаме сокот од лимон и го тргаме шербетот. —о него Ља полеваме тортата.

«абелешка
ƒоколку сте Ъубител на какао можете да ставите една лажица во смесата.
“ортата ладна шербетот жежок.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:30
Сочни коцки со шербет

—очни коцки со шербет

—остоЉки
3 ЉаЉца
12 лажици брашно
12 лажици «еЉтин
12 лажици млеко
12 лажици шеЭер
150 гр кокос
1 пециво
шербет
250 мл вода
250 гр шеЭер
2 ребра темно чоколадо

3 ЉаЉца се матат со 12 лажици шеЭер.ќткако убаво Эе се изматат се додава 12 лажици млеко,12лажици зеЉтин. —е исклучува миксерот, па се додаваат 1 паковка од 150 гр кокос,12 лажици брашно, помешано со 1 паковка пециво. —е промешува благо, со исклучен миксер и се префрла смесата во претходно подмачкан плех. —е пече на 180 степени.
ќткако е готово оставаме да излади. 
¬о сад на оган вариме шербет од 25 гр шеЭер и 250 мл вода. ƒодаваме и 2 ребра чоколадо. —о жешкиот шербет Ља попаруваме ладната исечена на коцки торта. 
 ога е веЭе истината и од шербетот,тогаш декорираме по вкус. £ас употребив мармалаd од боровница и декоративни украси за десерт. Ќа здравЉе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:32
Јогурт тортÐ∞ со шербет (ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со ÑШогурт и шербет)

£огурт торта со шербет

—остоЉки
250 гр кисело млеко или Љогурт
150 гр. омекнат путер
250 гр шеЭер
330 гр брашно
5 ЉаЉца
1 пакетче (10гр) пециво
1/2 лажиче сода бикарбона
1/2 лажиче сол
кора од еден лимон или 50-70 гр. аранчини од лимон
Ўербет
400 мл вода
400 гр. шеЭер

–ерната вклучете Ља на 170 степени.

ќдвоЉте ги белките од жолчките. »зматете ги белките во цврст шлаг. Не знаете дека се готови кога Эе го навалите садот за матеЬе, а белките нема да се помрднат воопшто.

¬о друг сад изматете ги пенесто путерот и шеЭерот додека не добиете пенеста смеса. ≈дна по една додаваЉте ги жолчките. ƒодадете една жолчка, матете додека да се соедини убаво смесата, па додадете Ља другата и така за сите 5 жолчки. ѕотоа додадете го киселото млеко, брашното,пецивото и содата. ”баво измешаЉте да нема грутчиЬа и оваа смеса додадете Ља во матените белки.
Ќ≈ мешаЉте со миксер, само рачно со дрвена лажица или шпатула. јко мешате со миксер, смесата Эе спласне, нема да биде толку сунГереста.
ћешаЉте ги белките од надвор кон внатре полека.

—месата сипете Ља во тава за печеЬе и печете 50-60 минути додека не зарумени убаво и кората не стане тврда.
»деална големина за тава е –остер тавата на ƒелимано. Ќе лепи воопшто и нема потреба да Ља намастувате.

 ога Эе се испече колачот, извадете го и оставете го да се олади. ќладен исечете го на парчиЬа по желба.
ƒури тогаш пригответе го шербетот бидеЉки ладен колач се прелева со врел шербет.
«а шербетот ставете ги шеЭерот и водата да се варат. Ќека провриЉат 3-4 минути и веднаш прелеЉте го колачот. 
ƒоколку целиот шербет се слее на дното, само превртете ги еднаш парчиЬата наопаку, целото колаче Эе впие од шребетот рамномерно и нема да има потреба да ги превртувате повторно.

Ќаместо една кора од лимон, Љас користев 70ина грама мелени аранчини од лимон по рецепт на наша КиЪа. ћирисот... не заменлив! :)


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:33
ШÐ∞Ñ… ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со шербет

Ўах колач со шербет

—остоЉки
∆олт дел
2 ЉаЉца
1/2 чаша шеЭер
1/2 чаша масло
2 чаши брашно
1 лажиче пециво
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
2 лажици гриз
кора од 1 лимон
“емен дел
2 ЉаЉца
1/2 чаша шеЭер
1/2 чаша масло
2 чаши брашно
1 лажиче пециво
2 лажици какао
Ўербет
2 чаши шеЭер
1 и 1/2 чаша вода
парчиЬа од 1 исечкан лимон
3-4 лажици мармалад од каЉсии (за премачкуваЬе)

«а соединуваЬе на смесата не ви треба миксер. «а жолтиот дел ставете ги сите состоЉки освен брашното во некое вангличе, измешаЉте со некоЉа жица за матеЬе или лажица и почнете со додаваЬе на брашното. ћешаЉте да се впие брашното, да се добие смеса од коЉа Эе можете да формирате топчиЬа. ¬о зависност од големината на ЉаЉцето, некогаш е потребно 2 чаши, некогаш плус 1/3 од чашата. „ашата е од 250 мл.
»стото направете го исо темната смеса.
“авата во коЉа Эе печете премачкаЉте Ља со маргарин.
ѕравете мали топчиЬа, наизменично од двете смеси, со големина помали од орев. –едете ги едно до друго во тавата.  ога Эе се наполни, ставете ги да се печат на 180 степени, петнаесетина минути.
«а тоа време сварете го шербетот, нека врие две-три минути.
ѕрелиЉте го колачот. ћлак шербет, ладен колач.
ћармаладот од каЉсии поминете го низ сито и со четче премачкаЉте го колачот.
»зладете го убаво и послужете го.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:35
АрÐ∞вÐ∞ниÑШÐ∞ со шербет

јраваниЉа со шербет

—остоЉки
6 ЉаЉца
8 лажици шеЭер
14 лажици гриз
3 лажици брашно
1 пециво
1 ванила
Ўербет
900 гр шеЭер
900 гр вода

ќва е навистина брз и вкусен десерт.
¬о длабок сад ги матиме ЉаЉцата и шеЭерот. ѕотоа постепено ги додаваме гризот, брашното, пецивото и ванилата. ћатиме уште 6-7 мин и смесата Ља истураме во подмачкана тава.
“авата Ља ставаме во загреана рерна на 200 степени.
ѕечеме околу 20 мин.
«а шербетот, се вари водата со шеЭерот додека не зоврие.

«а да бидете сигурни кога араваниЉата е печена можете да проверите со чепкалка. »спечената и ладна араваниЉа Ља полеваме со топол шербет..........ƒќЅј– јѕ≈“»“!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:36
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со шербет од ÑÐїÐ∞тко

 олач со шербет од слатко

—остоЉки
пандишпан
5 ЉаЉца
6 лажици шеЭер
120мл зеЉтин
120мл млеко
50гр какао
6 лажици брашно
1 пециво
фил
100гр урми
300гр бисквити
100гр чоколада за готвеЬе(црна)
250-300мл шербет од било кое слатко
100мл млеко со три лажици рум за полеваЬе на пандишпанот
малку Яем од смокви и банана

ѕодготовка
1. Ќа почеток ги делиме белките од жолчките кои ги матиме со по три лажици шеЭер. ¬о жолчките ги додаваме млекото и зеЉтинот и полека со шпатула мешаме.
2. ¬о друг сад заедно ги мешаме какаото, брашното и прашакот за пециво. ѕолека оваа сува состоЉка Ља додаваме во жолчките и полека мешаме.
3. ¬о белките Ља додаваме смесата со жолчки и повторно со шпатула мешаме пополека.
3. —месата Ља сипуваме во мала ростер тава и печеме половина час на 180 степени.
4.  ога пандишпанот е изладен го полеваме со малку млеко и рум.

ѕодготовка на фил
1. Ќа урмите им ги одстрануваме семките и ги сечкаме.
2. Ѕисквитите ги мелеме и ги ставаме заедно со урмите.
3. „околадата Ља топиме и исто Ља додаваме во бисквитите и полека додаваЉки го шербетот замесуваме густ фил.
4. ‘илот го ставаме врз кората и оставаме да се излади неколку часа во фрижидер.
ƒекорирав со банана и Яем од смокви.
Ўербетот може да биде од било кое слатко во овоЉ случаЉ е од слатко од зрели смокви.
ƒобар апетит!!!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:43
Путер шеќерпÐ∞ре

ѕутер шеЭерпаре

остоЉки
«а тесто
150гр. путер или маргарин
1 цело ЉаЉце
3 жолчки
1/2 шоЪа шеЭер
1/2 шоЪа, можи и помалку гриз
1 ванила
1 пециво
по потреба брашно
«а шербет
3 шоЪи вода
3 шоЪи шеЭер
1 ванила
малку лимонов сок
*ЎоЪата е од 250мл.

«а подготовката на тестото наЉпрво се растопува путерот и се остава да се излади.
£аЉцето и жолчките се разматуваат со вилушка во длабок сад.
—е додава изладениот путер, прстофат сол, шеЭерот, гризот, ванилата, пецивото и брашно колку што примаат состоЉките за да се добие средно меко тесто.“естото убаво се измесува, пришто не треба да се лепи за раце, значи не многу меко, ниту пак многу тврдо.
—е прават топчиЬа со големина на орев, малку се сплескуваат и се редат во намрсен плех.
—е ставаат во загреана рерна (5 мин. на 200 степени) и се печат 45мин. на 150 степени.
Ўтом се извадат од рерна, веднаш се полеваат со ладниот шербет, малку по малку. —е оставаат да одстоЉат наЉмалку 3 часа, за убаво да примат од шербетот, а наЉдобро е преку ноЭ. ќдвреме-навреме ги превртуваме колачиЬата од едната и од другата страна.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:45
ШеќерпÐ∞ре со Ð³Ñ€Ð¸ÐЈ


ЎеЭерпаре со гриз

—остоЉки
300-350гр брашно
5 лажици шеЭер
150гр маргарин или путер
1 пециво
50гр гриз
3 ЉаЉца
шербет
500гр шеЭер
500мл вода
1/2 лимон
2 ванили

рашното, гризот, пецивото и шеЭерот се мешаат во подлабок сад.
—е прави вдлабнатина и во неа се кршат ЉаЉцата и маргаринот се сече на парчиЬа.
—е замесува тесто кое треба да биде мазно.  оличината на брашно сами Эе Ља одредите да не биде премеко да може да се работи. 
“естото се става околу 30 минути во фрижидер малку да се стегне.

Ќа плех намрсен со маргарин се редат топчиЬа кои малку се сплеснуваат. —е редат на помало растоЉание и се печат околу 20 минути на 180 степени.

¬одата се налева врз шеЭерот и одкако Эе зоврие врие само 2 минути и се трга на страна. ¬о шербетот се цеди сок од лимонот и ванилите и се попаруваат колачите врели со врел шербет.
ќва се доста меки колачи и погодни за Ъубителите на парени колачи.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 21:09
ТÐ∞Ñ‚ÐїÐ¸Ð¸ со Ð¼ÐїÐ∞до сирење

“атлии со младо сиреЬе

—остоЉки
1 кг несолено младо сиреЬе
250гр гриз
4 ЉаЉца
1 пециво
«а шербет
1л вода
800гр шеЭер
сок од еден лимон
1 ванила

е матат убаво и пенесто ЉаЉцата, се додава младото сиреЬе и убаво се изедначува смесата. —е додава гризот и прашакот за пециво.
—е добива убава густа смеса.
—е пече во плех на 200 степени додека да порумени малку, но имаЉте на ум дека двоЉно нараснува, па да знаете во кое тавче да ставите.
£ас печев во силиконски калапчиЬа, ги полнев до половина и кога нараснаа цело калапче беше полно. ћногу убаво испадна.
ƒоколку не печете во калапчиЬа, пред потураЬе со шербет исечете на парчиЬа. Ќема потреба да се мачка тавчето, бидеЉки шербетот Эе ги омекне и нема да се залепат.

ƒодека се печат, се приготвува шербетот. —ите состоЉки освен лимонот се ставаат во тенЯере и се варат.  ога Эе зовриЉат се доварува уште 3-4 мин, се трга од оган и се додава лимонот.

—е потураат татлиите млаки со млак шербет и се оставаат да впиЉат.

» сега следува Ќј£“≈Ў »ќ“ ƒ≈Ћ!
„екаЬето да впиЉат шербет.

–ецепт за сиреЬе имате на странава. ¬о горниот десен агол има поле во кое пишува Ѕј–ј£ ¬ ”—Ќ» –≈÷≈ѕ“», таму впишете “радиционално домашно сиреЬе и според тоЉ рецепт направете го сиреЬето. »ако мислам дека и споре рецептот за крем сиреЬе на КиЪа (ЋилЉана »лиева) Эе испадне супер.

»мам уште еден рецепт за татлии, тоЉ Эе го напишам од кога Эе го пробам, а дефинитивно Эе го пробам.

јЉде чао и фрлете ги вагите од прозор, не ви требаат, а и лажат за тежината =))




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 08:49
Посни ÐµÐґÐ¸ÑšÐ∞ со шербет

ѕосни ежиЬа со шербет

—остоЉки
«а тесто
2 шоЪи газирана минерална вода
2 шоЪи масло
1 шоЪа пиво
прстофат сол
1 лажиче шеЭер
1 пресен квасец
1 пециво
2 лажици просеано какао
по потреба-околу 1,5 кг. просеано бело брашно
«а шербет
1,250 гр. шеЭер
1,250 мл. вода
2 ванили
*ѕо желба во тестото може и кора од лимон или портоклал
«а валкаЬе
по потреба кокос и мелени ореви
*ЎоЪата е од 250 мл.

ќдличен десерт за времето на постот.

ќд сите наведени состоЉки за тесто се замесува средно меко тесто.Ќе е потребно претходно активираЬе на квасецот.
“естото се остава да го дуплира волуменот.
—е дели на два дела. ¬о едниот се додава просеаното какао и се меси за да се изедначи и добие кафеаво тесто.
—е кинат топчиЬа од двата дела, по околу 55.
—е зема кафеаво топче, се расплескува врз ренде, па во вид на ваЪак се става белото делче.
—е витка кифле.
—е киснат 20 на мин..и се печат на 200 степени 20 мин..

Ўербетот треба да ни е изладен, што значи птретходно го вариме. ќткако Эе зоврие, се вари 5 мин. на умерен оган.

—е ставаат жешките колачиЬа во ладниот шербет, се превртуваат неколку пати убаво да впиЉат, па се валкаат во кокос и мелен орев. ј може и така да се остават, но нас вака ни се повкусни -))))

Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 08:51
ДвобоÑШни ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи со шербет

ƒвобоЉни колачиЬа со шербет

—остоЉки
40 гр квасец
околу 2 кг брашно
500 гр гриз
500 гр млака вода
500 гр зеЉтин
2 лажици какао
Ўербет
1 ,5 кг шеЭер
1 ,5 л вода

ћесиме тврдо тесто од брашното,гризот,водата и зеЉтинот. “естото го оставаме да стаса т.е да се дуплира. —тасаното тесто го делиме на 2 дела. ¬о едниот дел ставаме какао и месиме да се соедни тестото со какаото.
—о сукало на маса го четвртасто го расукуваме делот без какао, а потоа и делот со какао. √и ставаме една над друга и виткаме ролат. ќд добиениот ролат сечеме парчиЬа и ги редиме во тава. ѕечеме на температура од 200 степени 20 мин.

ѕотоа го подготвуваме шербетот. ¬о длабок сад го ставаме шеЭерот и водата да зовриЉат.  ога Эе Ља добиеме саканата густина на шербетот го тргаме од оган. »зладените колачи ги полеваме со топол шербет.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 09:26
Ð¢ÑƒÐїÑƒÐ¼Ð±Ð¸ со ÐїÐ∞ден шербет

“улумби со ладен шербет
—остоЉки
250 мл вода
50 мл масло
прстофат сол
250 гр брашно
4 ЉаЉца
Ўербет
600 гр шеЭер
500 мл вода
1 ванила
ћасло за пржеЬе

ЌаЉпрво припремете го шербетот.
¬одата и шеЭерот ставете ги да зовриЉат. ќткако ке зовриЉат нека се варат околу 20 мин на среден оган. ¬о готовиот шербет додаЉте пола филЯанче ладна вода(40мл) и ванилата измешаЉте и оставете го да олади.
ѕодгответе ги тулумбите.
¬одата, маслото и солта ставете ги да зовриЉат. ƒодадете го брашното и убаво измешаЉте го да се изедначи смесата. ќставете Ља да олади.
ƒодаЉте ги ЉаЉцата едно по едно и се меси да се добие мазно тесто.
“естото ставете го во шприц за тулумби и пржете ги во поголема количина на масло на средна “.
ѕржените тулумби ставаЉте ги во оладениот шербет, потоа подредете ги во плех и прелиЉте ги со останатиот шербет.
ќставете ги да оладат и да впиЉат од шербетот и послужете ги!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92130
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.£ули.2018 во 21:32
ЛеснÐ∞ и Ð±Ñ€ÐЈÐ∞ тортÐ∞ со шербет


Ћесна и брза торта со шербет

—остоЉки
3 ЉаЉца
15 лаж. шеЭер
1 филЯан филЯан млеко
1 филЯан зеЉтин
15лаж. брашно
1 ванила + 1 пециво
200 гр вода
13лаж. шеЭер
1лаж. какао
100 гр. маргарин

3 ЉаЉца се матат со 15 лажици шеЭер. ѕотоа се додава 1 филЯан млеко пресно,  1 фил.Яан зеЉтин, 15 лажици брашно,1 ванила, 1 пециво.
—е пече 30-40 минути,  потоа се остава да се излади

Ўербет
200 мл вода, 13 лажици шеЭер,  1 полна лажица какао и 90гр маргарин да зоврие и се посипува врз оладената торта.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,094 секунди.