IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ¬анилици
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

¬анилици

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: ¬анилици
    »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:39
¬кусови различни,секогаш освоЉуваатсреЭа

Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со бÐ∞деми, путер и мÐ∞ст


¬анилици со бадеми,путер и маст

—остоЉки
100 г шеЭер
1 ЉаЉце
125 г путер
125 г свинска маст
200 мл Љогурт
600 г брашно
1 кесичка прашок за пециво
1 кесичка ванилин шеЭер
100 г печени сецкани бадеми (несолени)
шеЭер во прав за посипуваЬе

–ецепт од детството на секое дете.

1.¬о еден сад измешаЉте ги шеЭерот, ванилиниот шеЭер и ЉаЉцето и смесата нека се изедначи.
2. ѕотоа додадете го Љогуртот и омекнатиот путер и свинската маст. »змешаЉте убаво па додадете ги брашното и прашокот за пециво. Ѕрашното додаваЉте го полека додека не добиете тесто кое може убаво да се отвори во кора, но не смее да биде претврдо. «начи од оваа количина 600 г можи да треба нешто помалку или нешто повеЭе, зависи од брашното. 
ƒодадете ги исецканите бадеми и убаво измесете. »сучете кора со дебелина до 2 цм и со калап вадете форми и ставаЉте ги во плех обложен со хартиЉа за печеЬе. √урабиите се печат на 180 степени околу половина час. ѕосле печеЬето, извалкаЉте ги во шеЭер во прав.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:42
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со мед

¬анилици со мед

—остоЉки
3 фил масло
3 фил шекер
3 лаж мед
1 ванила
1 лаж сода бикарбона
3 ЉаЉца
по потреба брашно
за полнеЬе мармалад
за посипуваЬе прах шекер

¬о длабок сад убаво се мати маслото и шеЭерот, потоа се додава медот, ванилата и сода бикарбона, а потоа ЉаЉцата и брашното. —е меси тестото, се расукува и со помош на калап се вадат кругови. —е редат во плек обложен со мрсна хартиЉа и се печат во загреана релна на 200степени окулу 5 до 10 мин да поруменат (да се внимава да не се препечат).  ога се готови се мачкаат со мармалад се поклопуват со друго парче и се посипуват со прав шеЭер.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:48
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ореви

¬анилици со ореви

—остоЉки
300гр. маст
3 жолчки
1 квасец свеж
1/2 шоЪа млеко
100гр. мелени ореви
1 лимон(сок)
600-700гр. брашно
1 пакетче (8-10 гр) ванилин шеЭер
мармалад по желба
«а валкаЬе
100-150 гр шеЭер во прав

–етро рецепт од моето детство ванилици со маст и ореви.
ѕодготовка.
1. ¬о пластичен сад, со мискер го матиме ванилин шеЭер, маста и жолчките додека не добиете пенеста смеса. ƒодадете сок од лимон, филЯанот млеко заедно со подквасениот квасец,оревите и додаваЉте постепено брашно.
2. —о раце, месете се додека не добиете фино, мазно тесто. «авиткаЉте го во проЊирна фолиЉа и оставете во фрижидер барем половина час да се одмори.
3. ќдмореното тесто расукаЉте го со дебелина од 2мм и со помош на модла вадете форми. ќстатокот од тестото повторно расукаЉте го и повторно вадете форми.
4. “авата за печеЬе обложете Ља со хартиЉа за печеЬе и врз неа ставете ги ванилиците за да се печат.
5. ѕечете на 180 степени, околу 10 до 15 минути, водеЉЭи сметка да не потемнат. ќставете ги да се оладат
6. ≈дна ванилица премачкаЉте Ља со мармалад и залепете Ља со друга ванилица.
ƒќЅј– јѕ≈“»“!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:52
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ореви и мÐ∞рмÐ∞ÐїÐ∞д од шипки


¬анилици со ореви и мармалад од шипки

—остоЉки
200гр. брашно
50гр. мелени ореви
3 лажици мед
3 лажици путер
2-3 лажици млеко по избор
1/2 лажичка цимет
1/2 лажичка кора од лимон
150гр. мармалад од шипки

оздрава верзиЉа на класичните ванилици со маст, воедно многу вкусни колачиЬа во кои можете да уживате без грижа на совест.

- ¬о сад се соединува брашното, мелените ореви, циметот и кората од лимон. ѕотоа се додаваат преостанатите состоЉки путерот, медот и млекото, се замесува тесто.
- —е остава да одмори 30 минути во фрижидер.
- “естото се расукува и со калап се вадат форми. —е редат на плех и се печат 10-12 минути на 180 ÷, притоа се внимава да не се препечат.
- ќладените ванилици се мачкаат со мармаладот и се преклопуваат.
- ѕо желба се посипуваат со шеЭер во прав, Љас ги посипав со мелен кокос.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:55
ÐІÐ∞ÑШни вÐ∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸

„аЉни ванилици

—остоЉки
150гр путер
150гр шеЭер
3 жолчки
50гр исчистени бадеми
200гр брашно
 ористени ƒелимано производи

ѕутерот и шеЭерот се матат пенесто.
—е додаваат жолчките, бадемот и брашното.
ƒобро се замесува, да се добие мазно и меко тесто.
—е расукува кора.
ќд кората се вадат со помош на калап во каква форма и сакате.
—е печат на тивок оган и кога се печени се валкаат во шеЭер во прав зачинет со ванила.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 20:58
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½ и џем од вишни


¬анилици со лимон и Яем од вишни

—остоЉки
тесто
500 гр брашно
200 гр шеЭер
200 гр маргарин
100 мл кисела павлака
2 ЉаЉца
1 ванилин шеЭер
1 лимон
уште
200 гр Яем од вишни
100 гр кандирани цреши
50на гр шеЭер во прав

—тавете ги сувите состоЉки во длабок сад за месеЬе и измашаЉте ги.
»зрендаЉте Ља кората од лимонот, па и неа додадете Ља. —окот исцедете го на страна.
ƒодадете го омекнат маргаринот, киселата павлака и ЉаЉцата и измесете.
Ќа краЉ постепено додаваЉте од лимоновиот сок и домесете. «апочнете со сок од пола исцеден лимон, па потоа регулираЉте ако е потребно додаваЬе. ƒоколку не сакате да ставате многу сок од лимон, можи да додадете 1-2 лажици масло покраЉ половинката исцеден лимон.

ќткако тестото убаво е измесено, се расукува врз набрашнета површина со дебелина од отприлика 4 мм и со калапче се сечат форми, половина цели, а половина со засечен круг во средината.

—е печат на 170— околу 20 мин. , се внимава да останат бели.

—е лепат со мармалад од вишна (секако дека можи и со таков каков имате и сакате) и одозгора во отворот се става по половинка кандирана цреша.
ѕред да почните со лепеЬе, колачите со дупка предходно поросете ги со шеЭер во прав.

ќвие колачи, затворени во кутиЉа, можат да стоЉат подолго време.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 21:01
ЗÐ∞љубени вÐ∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸

«аЪубени ванилици

—остоЉки
за тесто
450 гр брашно
200 гр. свинска маст (или маргарин)
3 лажици каЉмак
5 лажици шеЭер
2 жолчки
1 лимон (рендана кора)
уште Эе ви биде потребно
по потреба мармалад од Љагоди
по потреба шеЭер во прав

¬о сад за матеЬе пенесто Ља матиме свинската маст (со маргарин не сум ги правела) и шеЭерот. √и додаваме жолчките и каЉмакот, рендана кора од лимон и полека додаваме брашно додека не замесиме убаво, глатко тесто. ѕомеГу две парчиЬа наЉлонска фолиЉа се развлекува кора со дебелина од 0,5 см. “естото да напоменам дека нема потреба да стои на ладно. ќд кората со калап од срце се формираат колачите. половината како целосна форма на срце, а половината како рамка од срце. —е печат на 180 степени 15 мин.притоа внимаваме да останат бели.

ѕечените ванилици, убаво изладени ги слепуваме со мармалад од Љагоди и ги валкаме во шеЭер во прав.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.ћаЉ.2018 во 21:04
Видео рецепт: Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со мÐ∞к (посно)


¬анилици со мак

—остоЉки
125 гр. маргарин
70 гр. шеЭер во прав
1 +1/2 лажичка ванила арома
150 гр. брашно
100 гр. мак (афион)
Яем од каЉсии (или по желба)

ѕодготовка
„екор 1: ¬клучете Ља рерната да се загрее на 170 степени.

ћакот сомелете го во Ќутрибулет.

„екор 2: ¬о сад ставете ги маргаринот и шеЭерот во прав. ћатете додека да се соединат. ƒодадете ги брашното и мелениот мак.

„екор 3: –асукаЉте го тестото, вадете форми со модла или чаша и редете ги во тавата.

„екор 4: ѕечете ги 10-ина минути. ѕечени Эе бидат меки, но кога Эе се оладат Эе се стврднат.

„екор 5: —оединуваЉте две колаченца со вашиот омилен мармалад.

„екор 6: —ервираЉте!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:10
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ од тиквÐ∞
¬анилици од тиква

—остоЉки
1/2 шоЪа (117 гр) омекнат путер
1/2 шоЪа (112 гр) испечена или сварена испасирана тиква
1/2 шоЪа (125 гр) кафеав шекер
1 кесичка ванилин шекер
1 1/2 лажичка цимет
1/2 лажичка ЯинЯер во прав
1/4 лажичка пимент во прав
прстофат сол
1 шоЪа (100 гр) ореви
2 шоЪи (240 гр) брашно
«а посипуваЬе
по потреба шекер во прав

«агреЉте Ља рерната на 175 ÷. Ќа плехот од шпоретот ставете хартиЉа за печеЬе.
Ќа сува тава потпечете ги оревите, па крупно исецкаЉте ги.
¬о еден мал сад просеЉте го брашното со зачините и солта. јко имате готова зачинска мешавина за медеЬаци, можете да ставите 2 лажички од неа, наместо наведените зачини.
¬о еден поголем сад пенесто изматете го путерот со пирето од тиква и шекерот. ћешаЉки со шпатула или лажица додаЉте го брашното, па оревите и само малку на краЉ дооформете го тестото со рака. јко го месите многу нема да бидат ровки ванилиците.
Ќаправете со мала лажичка 42 топчина и наредете ги на плехот. £ас сите ги печев одеднаш зошто воопшто не нараснуваат.
ѕечете ги околу 15 мин, или додека долната страна малку не се зарумени. Ќека се подоладат кратко и извалкаЉте ги во прах шекер.
„уваЉте ги во добро затворена кутиЉа со обилно количество шекер во прав измегу.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:11
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со кокос


¬анилици со кокос

—остоЉки
250 гр. маргарин
2 ЉаЉца
150 гр. шеЭер во прав(може да намалите ако сакате)
100 гр. кокос
40-500 гр.(по потреба) брашно
1/2 пециво
1 ванилин шеЭер
мармалад за лепеЬе
шеЭер во прав за валкаЬе

ћаргаринот, ЉаЉцата, шеЭерот и кокосот пенесто изматете ги. ƒодадете го брашното, пецивото, ванилата и убаво месете да добиете убаво тесто.“естото оставете го во фрижидер 30-60 мин.
ќд тестото формираЉте кора од 5 мм. и вадете со чашка за ракиЉа кругови или пак со калапчиЬа.—е ставаат на плех со хартиЉа за печеЬе и се печат на 200 ц. околу 10-15 мин. Ќе треба да фатат боЉа (треба да останат бели). Ћепете ги две по две со мармалад и валкаЉте ги во прав шеЭер. „уваЉте ги во кутивче (пластично лимено какво било).
 ога Эе отстоЉат ден два се поубави и помеки. ћоже да се замрзнат, исто така Эе си го имаат истиот вкус.
ѕриЉатно.
“естот може да го направите без ЉаЉца(за да бидат посни),маргаринот може да го замените со маст.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:14
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½ и кокос

¬анилици со лимон и кокос

—остоЉки
1 ЉаЉце
1 шолЉа шеЭер
1 шолЉа масло
2 ванили
1 пециво
250 гр. стопен маргарин
700 гр. брашно
100 гр. кокосово брашно
1 лажиче ситно рендана кора од лимон
100 гр. шеЭер во прав и 1 ванила за валкаЬе на колачите

1. £аЉцето се мати со 2 ванили и со шеЭерот.
2. —е додава маслото и стопениот маргарин, а потоа се мати убаво со мискерот.
3. ѕотоа се додава брашното, пецивото, кокосот и лимоновата кора.
4. ѕрво се меша со лажица, а потоа се замесува тесто со рака.
5. «а полесно да се работи, пожелно е да се стави пола час во фрижидер.
6. —е сука тестото, се вадат колачи со форма по желба, се редат во плех, се печат на 180 степени во загреана рерна додека да поруменат сосема малку.
7. ¬еднаш, топли се валкаат во шеЭер во прав измешан со ванила.
8. ћоже да се послужат одма, но ако отстоЉат преку ноЭ се уште поубави!
ЎолЉата е од 200 мл.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:16
Ð’Ð∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со мÐ∞ст, пÐ∞Ð²ÐїÐ∞кÐ∞ и ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½

¬анилици со маст,павлака и лимон

—остоЉки
«а тесто
200 гр сало на собна температура
1 шоЪа (250мл) шеЭер + 1 кесичка ванилин шеЭер
1 ЉаЉце
1 жолчка
2 лажици кисела павлака
1 лимон, сок и ситно рендана кора
400 - 450 гр брашно
«а премачкуваЬе на колачите
1 белка
«а одозгора
200 гр крупно мелени или толчени ореви
«а лепеЬе на колачите
4 - 5 лажици мармалад од каЉсии
1 - 2 лажици шеЭер

—алото изматете го со миксер заедно со шеЭерот, ванилата, ЉаЉцето и жолчката да стане пенесто. ƒодаЉте Ља киселата павлака, сокот од 1/2 лимон и изматете добро да се соедини. ¬о брашното измешаЉте Ља ренданата кора од лимон, па додаЉте го во претходната смеса. «амесете мазно тесто кое не се лепи.
«агреЉте Ља рерната на 180÷.
Ќа два плеха од шпоретот ставете хартиЉа за печеЬе.
Ѕелката ставете Ља во еден мал длабок сад. Ќе Ља матете.
ƒел од оревите ставете во еден плиток сад. Ќе ги ставаЉте сите ореви одеднаш, зошто ако се навлажнат нема да се лепат за колачите.
ќд тестото правете мали топчиЬа, спуштаЉте ги во белката, извалкаЉте ги во оревите и редете ги на плехот. Ќе мора да се многу раздвоени, малку нараснуваат во печеЬето.
ѕечете ги 15 - 20 мин., сосема малку да заруменат.

Ќа средно силен оган ставете го мармаладот и шеЭерот да проврие, па кратко варете го мешаЉки да се растопи шеЭерот.
—о малку жежок мармалад споЉуваЉте по 2 колачина.
„уваЉте ги во добро затворена кутиЉа. ќд наведената количина состоЉки, мене ми испаднаа 60 колачи.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 17:11
Посни вÐ∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ÑƒÐЈÐ¾ (со Ð´ÐµÐїÐ¸Ð¼Ð∞но кÐ∞ÐїÐ∞пчинÐ∞)


ѕосни ванилици со узо

—остоЉки
1 маргарин
4 лажици шеЭер
3 лажици узо
1 шолЉа масло
150 гр сецкани ореви
½ кг брашно
1. ћаргаринот се бие со шеЭерот. —е додаваат узото, маслото, оревите и брашното.
2.  —е меси сето заедно.
3.  —е прави кора и се вадат со форми.
4. —е печат  на 150 степени.
5. ќткако Эе се испечат се брбелаат во шеЭер во прав


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93506
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 17:13
Ð”ÐµÐїÐ¸Ð¼Ð∞но вÐ∞Ð½Ð¸ÐїÐ¸Ñ†Ð¸ со ÐїÐµÑˆÐ½Ð¸Ñ†Ð¸

ƒелимано ванилици со лешници

—остоЉки
250гр. путер
1 жолчка
100гр. шеЭер во прав
150гр. печени и мелени лешници
400гр. брашно
1/2 пециво
10 лажици мармалад од каЉсии

»зматете го пенесто путерот со жолчката и шеЭерот во прав.
ѕостепено ги додаваме брашното и пецивото и на краЉ ги додаваме лешниците.
“естото што Эе го добиеме треба да е средно меко, да не е тврдо.
—учиме кора со дебелина на еден прст и со калапите сечиме форми. ѕечиме на 170 степени околу 20 мин.
√и филоваме со мармаладот и лепиме по две форми. ѕосипуваме со шеЭер во прав.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.