IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - “орти ,колачи и други слатки со кафе и какао
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

“орти ,колачи и други слатки со кафе и какао

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: “орти ,колачи и други слатки со кафе и какао
    »спратена: 18.ƒекември.2013 во 22:33

«а сите Ъубители на вкусот на кафето, имаме мало слатко изненадуваЬе. ≈дноставен рецепт како да уживате во вашиот омилен вкус се токму овие малечки коцкички кои можете да ги направите за околу половина час.

—остоЉки за тесто:

  • 8 белки
  • 200 грама шеЭер
  • 200 грама мелени ореви
  • 4 лажици брашно


ѕрипрема на тестото:

Ѕелките и шеЭерот миксираЉте ги додека не добиете цврста пена, а пото лесно мешаЉте додека го додавате брашното и оревите. ѕечете на 180 степени околу 20 минути.


 —остоЉки за кремот:

  • 8 жолчки200 грама шеЭер
  • 1 кесичка ванилин шеЭер
  • 150 грама маргарин
  • 150 грама чоколада
  • 1 децилитар кафе по желба


ѕодготовка на кремот:

∆олчките, шеЭерот и ванилиниот шеЭер добро измиксираЉте ги, додадете го растопеното чоколадо, маргаринот и кафето. «аедно ставете ги на тивок оган и оставете ги да зовриЉат, со постоЉано мешаЬе.

 ремот прелиЉте го преку колачот и оставете малку да се олади во фрижидер.  ќткако колачот Эе се олади исечете го на коцкички, а по желба може да го украсите со топено чоколадо и ореви.



»зменето од Valerija - 15.£уни.2018 во 09:25
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 20:44
 афе торта



ѕотребни состоЉки:

Ц 6 ЉаЉца

Ц 140 гр шеЭер

Ц 8 лажици мелени лешници

Ц 4 лажици лебни трошки

Ц 3 лажици мелено кафе за еспресо

Ц 1 портокал, сок и изрендана кора
«а филот:

Ц 6 жолчки

Ц 6 лажици шеЭер во прав

Ц 5 лажици мелено кафе за еспресо

Ц 2 реда чоколадо

Ц 180 гр путер
ѕодготовка:

“авата за печеЬе исплакнете Ља со ладна вода и уште влажна, обложете Ља со хартиЉа за печеЬе. ѕотоа хартиЉата премачкаЉте Ља со путер. –ерната загреЉте Ља на 180 целзиусови степени.
ќдвоите ги белките од жолчките на ЉаЉцата.
ѕортокалот убаво измиЉте го, изрендаЉте Ља кората и исцедете го сокот.
ѕрво изматете ги белките го густ шлаг. ѕоловина од шеЭерот полека додадете го во белките додека ги матите.
ѕреминете на матеЬе на жолчките со шеЭерот и портокалот додека да станат светло жолти. Ќа краЉ додадете ги мелените лешници, кафето и лебните трошки.
ћатете додека да добиете хомогена смеса. потоа оваа смеса додадете Ља каЉ белките и полека измешаЉте со дрвена лажица. —ипете Ља смесата во тавата и ставете да се пече во загреаната рерна околу 20 минути. Ѕоцнете со чепкалка за заби да проверите дали е печено тестото. »звадете Ља од рерна и оставете да се излади.

«а филот, изматете ги жолчките со шеЭерот во прав 3-4 минути и на краЉ додадете го кафето. —ипете Ља смесата во сд во коЉ Эе го варите филот на пареа и мешаЉте додека не се згусне.
ƒодадете го искршеното чоколадо и продолжете да го варите филот додека не се згусне уште малку околу 1-2 минути. “ргнете го садот на страна и продолжете да мешате додека филот не се излади малку. ѕотоа додадете го ладниот путер исечен на коцки и мешаЉте додека не се растопи. ¬ака изладениот фил ставете го во фрижидер да стои околу 2 часа.
“ортата може да Ља филувате со изладениот фил. ѕрво кората исечете Ља на три дела, а филот поделете го на два помали и еден поголем дел. —о помалите делови фил филувате ги двете кори и ставете ги една врз друга. ѕотоа ставете Ља третата кора и со остатокот од филот филуваЉте Ља тортата од горе и од страните. “ортата украсете Ља со чоколадни зрнца.



»зменето од Valerija - 21.ћаЉ.2018 во 20:47
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 20:49
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч (тортÐ∞) со кÐ∞кÐ∞о и кÐ∞фе (посно)


 олач торта со кафе и какао

—остоЉки
200 гр. брашно
120 гр. шеЭер
6 гр. инстант кафе во прав
20 гр. какао
50мл. масло
270мл. вода
1 пециво
«а посипуваЬе
по потреба шеЭер во прав

≈дноставна посна торта со коЉа го одбележавме моЉот именден.
»скрено толку мека торта досега немам пробано, вреди да се проба.

¬о сад измешаЉте ги брашното, шеЭерот, пецивото и какаото.
 афето растворете го во водата.
ƒодаЉте го маслото и убаво измешаЉте.

¬о млаз со постоЉано мешаЬе додаЉте ги течните состоЉки во садот со сувите состоЉки.

—тавете Ља смесата во округол калап.

ѕечете на 180 степени, 30 минути.

»зладената торта посипете Ља со шеЭер во прав и послужете.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 20:58
КÐ∞кÐ∞о тортÐ∞ со путер од кикирики (хроно, сурово, вегÐ∞н, посно)


 акао торта со путер од кикиритки -посно,хроно


—остоЉки
ќснова
100 гр кикирики
100 гр урми
1/2 лимонов сок
‘ил
200 гр непечени индиски ореви
200 мл вода
1 банана
200 гр домашен путер од кикирики
2 лажици агаве или Љаворов сируп
1 лажица арома ванила
4 лажици какао
100 мл кокосово масло

1. «а основа потребно ви е да се отстрани лушпата од печените несолени кикирики и да се исецкаат во сецко/блендер, но да останат покрупни парченца. ѕотоа се додаваат урмите и сокот од лимон за да се врзат убаво состоЉките. јко има потреба додадете и малце Љаворов сируп, за да се врзат убаво состоЉките.
- ќсновата распределете Ља на калап бр. 16-18см., предходно обложен со стреч фолиЉа.
2. »ндиските ореви ги ставаме во врела вода да отстоЉат половина час. ѕотоа се процедуваат и се ставаат во блендер. ќткако Эе добиете ситно сецкани ореви, се додава водата и бананата и се заедно се блендира.
3. ѕотоа се додава домашно подготвениот путер од кикирки. ѕовторно белндирате.
4. ƒодадете и агаве или Љаворов сируп и ванилата. ”баво промешаЉте да се врзе се заедно.
5. Ќа краЉ стопете го кокосовото масло и во него ставете го какаото. ƒодадете го во состоЉките и изблендираЉте се заедно.
6.  ремот распределете го врз основата и убаво израмнете. —тавете Ља тортата во замрзнувач, наЉдобро преку цела ноЭ, убаво да се стегне.
7. «а декорациЉа користев какако во прав и ситно сецкани индиски ореви и кикирики.

- “ортата се прави во мал калап за торти, односно 16-18см калап, од причина што е доста калорична и со Љак вкус, заради путерот од кикирики.

- ѕрепорака е ако сакате да ви е тортата по принципите на хроно или сурова/веган торта, тогаш треба да се користи домашно направен путер од кикирики во комбинациЉа со масло од кикиркики или кокосово масло и засладувач агаве или Љаворов сируп.

- “ортата може да се направи и во сосема различна вариЉата, како на пример филот да е комбинациЉа од путер од кикирики, мелени бисквити, какао крем, какао и мед. ѕовторно Эе добиете прекрасен фил. јко ви е потечен филот само зголемуваЉте Ља постепено количина на бисквити додека да добиете убав густ крем.

ќва е доста богата и калорична торта, па препораката е да се сече на потенки парчиЬа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 21:03
“орта со кафе и чоколадо

—остоЉки
“есто
4 ЉаЉца
180гр шеЭер
250гр брашно
250мл зеЉтин
200мл варено кафе со млеко
25гр какао
1 пакетче (8-10 гр) прашок за пециво
‘ил
500мл млеко
2 лажици густин
1 лажица какао
100гр чоколадо за готвеЬе
100гр шеЭер

¬о сад го кршиме ЉаЉцата, го додаваме шеЭерот и матиме со миксер.ќткако Эе се измати убаво, шеЭерот да се растопи го додаваме маслото, брашното, вареното кафе, какаото, прашокот за пециво и мешаме со жица за матеЬе.
¬о тава за печеЬе Ља истураме половината од пандишпанот и печеме 10 мин. на 200 степени.
ѕочнуваме со подготовка на филот.
¬о тенЯере ги ставаме млекото, густинот, какаото, чоколадото и шеЭерот. Ќепрекинато мешаме со жица се додека не се добие густина како пудинг.
‘илот оставаме малку да се излади и го ставаме врз испечената кора од пандишпанот.
¬рз него Ља истураме останатата половина од пандишпанот и ставаме пак да се печи усте 15 мин. на 180 степени.
ќткако Эе биде готова оставете Ља на ладно да излади околу 30 мин, да се стврдне филот.
ћногу вкусна тортичка ....




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 21:08

“орта со вкус на кафе

Ќишто не е подобро од мирисот на свежо мелено кафе наутроЕ
«а денот да ви започне добро ви препорачуваме овоЉ викенд да се засладите со лесен и вкусен десерт со кафе.

”живаЉте во друштво на приЉателите со оваа вкусна торта овоЉ викенд!

Tiramisu
—остоЉки:
Ј 4 мали лажици кафеав шеЭер
Ј 1/3 шоЪа слатка павлака
Ј ћаскарпоне неутрално сиреЬе и ванила
Ј плазма бисквити
Ј 1 шоЪа класично претходно подготвено Elitte кафе
Ј 2 лажици какао

Ј изрендано темно чоколадо

ѕодготовка:

Ц »зматете го маскарпоне сиреЬето со слатката павлака и кафеавиот шеЭер со малку екстракт или свежа ванила
-Ќа тава прекриена со наЉлонска фолиЉа наредете цел ред плазма бисквити претходно прекриени со кафе.
Ц ѕремачкаЉте ги со дел од смесата со маскарпоне.
ѕрередете уште еден ред од бисквитите и повторно премачкаЉте ги со маскарпоне
ѕостапката повториваЉте Ља се додека не стигнете до третиот слоЉ.
“ортата наросете Ља со малку какао и нарендаЉте темно чоколадо врз горниот слоЉ.
“ортата се остава да се излади околу 2 часа.
—е послужува со свежо подготвено топло Elitte кафеЌа здравЉе!
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 21:14

Ѕрза и лесна капучино торта



Ð‘Ñ€ÐЈÐ∞ и ÐїÐµÑÐ½Ð∞ кÐ∞пучино тортÐ∞


ѕотребни состоЉки:
  • 500 Ц 550 г бисквити со путер
  • 50 г капучино во прав
  • 250 мл млеко
  • 3 ЉаЉца
  • 6 лажици шеЭер
  • 500 мл слатка павлака


Ќачин на подготовка:

1. »зматете ги убаво ЉаЉцата и шеЭерот. ѕотоа почнете постепено да Ља додавате слатката павлака и постоЉано мешаЉте со миксер додека не добиете цврст фил.

2.  апучиното прелиЉте го со млекото, кое претходно Эе го загреете.

3. —екоЉа бисквита, намокрете Ља во капучиното и почнете да ги редите на плех.  ога Эе направите еден ред, премачкаЉте одозгора со филот, па потоа повторно направете нов ред од бисквити. ѕродолжете додека не го потрошите целиот материЉал.

4. Ќа краЉ со остатокот од филот намачкаЉте Ља целата торта, а декорираЉте по ваш вкус, со свежи Љагоди, шлаг или стопено чоколадо.



»зменето од Valerija - 21.ћаЉ.2018 во 21:15
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 21:17
Подгответе вкусен кÐ∞пучино ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч

ѕодгответе вкусен капучино колач


«асладете го дружеЬето со приЉателите со кафе и вкусен десерт.

—ќ—“ќ£ »:

  • 250 гр путер
  • 280 гр брашно
  • 3 лажички прашок за пециво
  • 250 гр шеЭер
  • 4 ЉаЉца
  • 150 мл Љогурт
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажичка какао
  • 100 мл Љако кафе

—ќ—“ќ£ » «ј ѕ–≈Ћ»¬:

  • 140 гр шеЭер во прав
  • 350 гр маскарпоне или некое друго несолено сиреЬе

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬клучете Ља рерната на 180 степени. ¬о плех за печеЬе ставете хартиЉа за печеЬе.
  2. –азматете путер, брашно, шеЭер, прашок за пециво, ЉаЉца, Љогурт, ванила, какао и половина од подготвеното кафе. ’омогената смеса потоа ставете Ља во плех и печете околу 30-40 минути (со чепкалка проверете дали колачот е печен). ѕропрскаЉте со остатокот од кафето и оставете да се излади.
  3. –азматете сиреЬе со шеЭер во прав и со тоа исфилуваЉте го изладениот колач.  олачот украсете го по желба (со какао, бонбончиЬа со кафеЕ)

”живаЉте!



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 21.ћаЉ.2018 во 21:21

Ѕрз, непечен колач со бисквити и капучино


ќсвен што изгледа вкусно, овоЉ непечен колач се подготвува невероЉатно брзо и е идеално решение за топлите месеци кога не ви се печат кори и не ви се варат филови и шербети.

brz-nepecen-kolac-so-biskviti-i-kapucino-01.jpg

ѕодгответе го уште денес и послужете после ручек или со попладневното кафе.

ѕотребни состоЉки:

  • 500-550g бисквити
  • 50g капучино во прав
  • 2,5 dl млеко
  • 3 ЉаЉца
  • 6 лажици шеЭер
  • 5dl слатка павлака
  • 1 лажица какао

ѕодготовка:

»зматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и истурете ги павлаката и какаото во нив. ћатете неколку минути додека не направите цврст фил.

 апучиното прелиЉте го со жешко млеко. —екоЉ бисквит потопете го во оваа смеса и направете кора од бисквити на една плитка тава.

ѕремачкаЉте со филот, па ставете уште еден ред бисквити. ѕовторуваЉте Ља постапката додека не го потрошите материЉалот.

«авршете со тенок слоЉ од филот, а по желба може да прелиете и со растопено чоколадо.

ѕослужете со парчиЬа летно овошЉе или ладно матено кафе и уживаЉте!

brz-nepecen-kolac-so-biskviti-i-kapucino-02.jpg



»зменето од Valerija - 21.ћаЉ.2018 во 21:22
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 22.ћаЉ.2018 во 18:38
Kолач со капучино



¬кусен десерт со капучино коЉ нема да ве остави рамнодушни

¬истинските Ъубители на капучиното Эе уживаат во овоЉ колач со капучино. ћожеби нема да ви биде толку лесно да го приготвите, но краЉниот резултат Эе се исплати за секоЉ момент поминат во правеЬето на овоЉ десерт!

ѕотребни состоЉки:

«а пандишпанот

  • 6 ЉаЉца
  • 6 лажици шеЭер
  • 3,5 лажици брашно
  • 1,5 кесичка прашок за печиво
  • 2 лажици какао
  • 60 грама мелени бадеми
  • 50 милилитри рум

 «а филот од капучино

  • 700 милилитри млеко
  • 2 кесички прашок за пудинг од ванила
  • 2 лажици густин
  • 3 лажици шеЭер
  • 100 грама бело чоколадо
  • 2,5 лажици инстант капучино
  • 50 милилитри млеко
  • 150 грама путер
Ќачин на подготовка:

ѕодготовка на пандишпанот. ¬о поголем сад ставете ЉаЉца, додадете шеЭер и матете со миксер додека не се растопи шеЭерот. ƒодадете брашно, прашок за печиво, какао, мелени бадеми и мешаЉте со голема лажица додека не се соединат состоЉки. “естото префрлете го во тепсиЉа обложена со хартиЉа за готвеЬе. ѕечете го 30 минути во рерна загреана на 200 степени ÷елзиусови.

ѕодготовка на филот со капучино. —тавете 500 милилитри млеко во тенЯере на шпорет. ќстатокот од млекото ставете го во мензура и додадете густин, прашок за пудинг, шеЭер и помешаЉте со лажица за матеЬе. ƒодека мешате, додаваЉте Ља смесата од мензурата во зовриеното млеко.  ога кремот Эе Ља добие потребната густина, тргнете го тенЯерето од шпорет.

—тавете 50 милилитри млеко во тенЯере на шпорет за да се загрее. ƒодаЉте го белото чоколадо и инстант капучиното и мешаЉте.  ога Эе се растопи чоколадото, тргнете го тенЯерето од шпоретот. ¬о тенЯерето со изладениот крем додаЉте Ља изладената смеса од капучино и матете со миксер додека филот не стане пенаст. ƒодаЉте Ља содржината од тенЯерото и матете со миксер додека не се соединат состоЉките. »звадете го пандишпанот од тепсиЉата, отстранете Ља хартиЉата и исечете го на 3 еднакви ленти.

ѕрвата лента ставете Ља на тацна, попрскаЉте Ља со рум и премачкаЉте Ља со фил. Ќа филот ставете Ља втората лента, попрскаЉте Ља со лимон и премачакЉте Ља со фил. —тавете Ља и третата лента, попрскаЉте Ља со рум и целиот колач премачкаЉте го со фил. »сечете го колачот на парчиЬа и послужете го. ”живаЉте во слаткиот и неодолив вкус!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 22.ћаЉ.2018 во 19:27

“ќ–“ј —ќ „ќ ќЋјƒќ »  јѕ”„»Ќќ


ѕотребни состоЉки:

ѕрипрема:

«агреЉте Ља рерната на 180 степени целзиусови. —о марганир добро намрсете го калапот за печеЬе торти.

—о миксер изматете ги чоколадните трошки, 2  лажици шеЭер, маргаринот и циметот. ќткако смесата Эе се соедини, ставете Ља во калапот за печеЬе и распоредете Ља за да биде рамномерна.

¬о посебен сад ставете Ља слатката павлака. ћатете со миксер и постепено додаваЉте го преостанатиот шеЭер. ѕотоа додаЉте ги ЉаЉцата, едно по едно и матете се додека смесата не се соедини.

–астопете го чоколадото на пареа и додаЉте му 2 лажици шлаг и 2 лажици шеЭер во прав. ѕотоа вака приготвеното чоколадо додаЉте го во смесата со слатка павлака и промешаЉте. ѕотоа додаЉте Ља солта, нескафето, ликерот од чоколадо и ванилиниот шеЭер. ќткако Эе се соедини, пресипете Ља смесата врз претходната смеса коЉа Ља ставивте во калапот.

 алапот ставете го во претходно загреаната рерна и печете околу 45 минути на температура од 180 степени. ¬нимаваЉте да не Ља препечете. ќткако Эе се испече, оставете Ља тортата да се излади еден час, а потоа ставете Ља во фрижидер и оставете Ља да отстои наЉмалку 12 часа.

«а да Ља украсите тортата, може да Ља премачкате со растопено чоколадо или шлаг на коЉ Эе ставите цели зрна кафе. ƒобар апетит!



»зменето од Valerija - 22.ћаЉ.2018 во 19:28
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 17:28
Еспресо ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч по рецепт нÐ∞ ЏеÑШми ÐžÐїÐ¸Ð²ÐµÑ€: Десерт Ð±ÐµÐЈ брÐ∞шно ÐЈÐ∞ сите Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ñ‚ÐµÐїÐ¸ нÐ∞ кÐ∞фето

≈спресо колач без брашно за сите Ъубители на кафето

—овршена мешавина од кафе и чоколадоЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 200 гр бадеми
  • 200 гр црно чоколадо
  • 175 гр несолен путер
  • 70 гр шеЭер во прав
  • 4 ЉаЉца
  • 20 мл еспресо

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. «агреЉте Ља рерната на 170 степени и намастете калап за печеЬе со пречник од 20 см. 
  2. —омелете бадеми, но внимаваЉте смесата да не стане леплива. 
  3. –астопете чоколадо, путер и еспресо на пареа со постоЉано мешаЬе. 
  4. –азматете жолчки и шеЭер додека не добиете компактна смеса. —тавете Ља смесата со чоколадо и измешаЉте, а потоа додаЉте ги и бадемите. 
  5. –азматете белки во цврст снег и додаЉте во претходната смеса. ѕечете 25-30 минути.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 26.ћаЉ.2018 во 17:44
Десерт нÐ∞ денот: ТортÐ∞ со кÐ∞фе и Ð¼ÐµÐїÐµÐ½Ð¸ ореви

“орта со кафе и мелени ореви

Ќаправете супер вкусна торта со ореви и кафе.

ќва е рецептот:

—ќ—“ќ£ »:

  • 3 ЉаЉца 
  • 200 гр. шеЭер 
  • 1 ванилин шеЭер 
  • 50 гр. маргарин 
  • 1 лажица какао 
  • 2 дл. ладно процедено турско кафе 
  • 200 гр. брашно 
  • 1 прашок за пециво

 

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 1 л. млеко 
  • 3 пудинзи од ванила 
  • 15 лажици шеЭер 
  • 125 гр. маргарин 
  • 150 гр. мелени ореви 

 

 

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. «а бисквит пенасто се матат жолчките со постепено додаваЬе шеЭер, па маргарин и ванилин шеЭер. 
  2. —е става и какао со прашок за пециво и брашно, се мати се и се става и кафето. 
  3. —е матат одделно белките и се ставаат во смесата. 
  4. —е става масло на плех и се става малку брашно, па се пече на 180 степени 30 минути. 
  5. —е сече потоа на половина пандишпанот. 
  6. «а фил се матат 4 дл. млеко со пудингот, а останатото млеко се остава да врие. 
  7. —е додава пудингот, па маргаринот коЉ го матиме со шеЭер и оревите. 
  8. —е става кора фил кора фил и горе малку ореви.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 90155
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 16:20


Ð‘Ñ€ÐЈ и евтин: Посен ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со нескÐ∞фе

ѕосен колач со нескафе

ѕодгответе неодолив колач од само неколку состоЉкиЕ

—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–»:

  • 100 гр шеЭер
  • 100 гр посен маргарин
  • 100 мл вода
  • 1 кесичка нескафе
  • 300 гр брашно
  • 1/2 кесичка прашок за печиво

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 700 мл вода
  • 200 гр шеЭер
  • 4 кесички нескафе
  • 7 лажици густин
  • 250 гр посен маргарин
  • 300 гр посен шлаг
  • кисела вода (по потреба)

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –азматете 100 гр шеЭер и 100 гр маргарин. ¬о 100 мл вода ставете кесичка нескафе. —оединете ги брашното и прашокот за печиво. —ите состоЉки соединете ги и замесете глатко тесто.
  2. “естото поделете го на три дела. —екоЉ дел развлечете го на хартиЉа за печеЬе и ставете на превртен плех. ѕечете на 220 степени околу 10 минути.
  3. «а филот, измешаЉте 600 мл вода со 200 гр шеЭер и 4 кесички нескафе, па ставете да зоврие.
  4. –азматете 100 мл вода и 7 лажици густин па додаЉте во врелата вода и згответе фил.
  5. ѕосебно разматете маргарин и соединете со изладениот фил.
  6. Ўлагот разматете го со кисела вода. “ортата филуваЉте Ља по следниот редослед: кора, фил, шлаг, кора, фил, шлаг, кора, фил, шлаг.
  7. ”красете Ља тортата по желба.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  12>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,250 секунди.