IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - —е од тиква
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

—е од тиква

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <123>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 11:52
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


 ремлива торта од тиква

—остоЉки
«а торта
2 шолЉи тиква
2 ЉаЉца
1 пакетче ванилин шеЭер
1 пакетче цимет
1 лажица брашно
«а декорациЉа

£а сечкаме тиквата на мали парчиЬа и Ља вариме 15 минути, додека омекне. ¬о меГувреме го матиме ЉаЉцето со ванилиниот шеЭер, го додаваме циметот и брашното. ƒоколку не е блага тиквата додадете шеЭер.
ќткако Эе се свари тиквата, Ља пасираме оставаЉЭи и по некое крупно парче. √и споЉуваме двете смеси и печеме на 180 степени 20 минути.
ќд горе се формира тенка коричка, а внатре е кремаста текстура.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 11:55
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;


“орта со тиква и бело чоколадо

—остоЉки
Ѕисквит
350гр. брашно
200гр. путер или маргарин (ладен)
100гр. шеЭер во прав
1 ЉаЉце
‘ил
500гр. тиква
50гр. омекнат путер или маргарин
2 жолчки
100гр. кафеав шеЭер
1 1/2 лажица густин
100гр. бело чоколадо
1/4 лажиче Гумбир во прав
1/2 лажиче цимет во прав
2 белки

”бавината на овоЉ зеленчук е што може наЉразлично да се подготвува. ƒесерти, предЉадеЬа, главни ЉадеЬа, пити....изборот на рецепти со тиква е огромен, а овоЉпат Љас се решив за оваа вкусна торта со тиква.
ѕодготовка
1. ЌаЉнапред подгответе го тестото. ¬о еден сад ставете ги сите состоЉки за тестото и замесете меко тесто. ѕо потреба додадете сосема малку брашно за да можете од тестото да оформите топка. «амотаЉте го во проЊирна фолиЉа и ставете го во фрижидер да одстои наЉмалку 30 минути. «а тоа време подгответе го филот.
2. “иквата излупете Ља и исчистете Ља. »сечкаЉте Ља на коцки и ставете во едно тенЯере со малку вода да се динста додека не омекне.  ога Эе е готова, ставете Ља во цедалка да се исцеди убаво од вишокот течност и потоа испасираЉте Ља.
3. ¬клучете Ља рерната да се загрева на 180∞
4. ∆олчките, шеЭерот, Гумбирот и циметот кратко изматете ги со миксер. ƒодадете го путерот и густинот и матете додека убаво да се соедини. Ќа краЉ додадете Ља и тиквата, кратко промешаЉте и ставете на кратко во фрижидер.
5. “ава со пречник од 26см. премачкаЉте Ља со путер. —тавете го тестото внатре и со прстите распоредете го по целата површина од тавата, оформуваЉЭи раб со висина од 3см. »збоцкаЉте го тестото со вилушка на повеЭе места и ставете да се пече 10 минути.
6. Ѕелките изматете ги во цврст снег и со шпатула за тесто измешаЉте ги во смесата со тиква. ќваа смеса ставете Ља врз печеното тесто и ставете да се допече уште 35-40 минути.
“ортата е готова кога одозгора Эе добие убаво кафено-златеста боЉа и филот Эе биде печен. ”красете Ља со стопено бело чоколадо или шеЭер во прав, а можете и со матена слатка павлака.
ЌаЉдобро е за филот да користите ’окаидо тиква или некоЉа друга сорта на тиква коЉа при динстаЬето нема да се распадне.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 19.ћаЉ.2018 во 20:38
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞

“орта од тиква

—остоЉки
200гр. тиква
1 Љаболко
100гр. брашно
50гр. мелени лешници
50гр. сецкано чоколадо
5 ЉаЉца
60гр. путер
50гр. ванилен шеЭер
60гр. шеЭер
1 прашок за пециво
Гумбир,мускатно оревче, прстофат сол
»сечете ги Љаболкото и тиквата на тенки парчиЬа. “авата за печеЬе прекриЉте Ља со хартиЉа за печеЬе. –астопете го путерот, додаЉте го ванилниот шеЭер и пржете ги се додека не добиете карамела.
ƒодаЉте ги парчиЬата Љаболка и тикава и пржете ги по 1 минута од секоЉа страна. ѕотоа расподелете ги врз дното од тавата за печеЬе. »зматете ги ЉаЉцата во еден сад, додаЉте го шеЭерот, па матете додека не добиете пенлива смеса. ѕотоа додаЉте ги малку по малку брашното, прашокот за печиво и солта, па мелените лешници и сецканото чоколадо, 1 лажицка рендан Гумбир и малку мускатно оревче.
—ипете Ља смесата во тавата. ѕечете Ља тортата на 180 степени 30 минути. ќставете Ља тортата да се олади, обрнете Ља од другата страна и сервираЉте Ља на парчиЬа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 16:58
јроматична торта од тиква

&amp;#208;&amp;#144;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


¬кус на есен, совршен десерт во ладните ноЭи, аромата неодолива.

—ќ—“ќ£ »:

  •  ќ–ј      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ‘»Ћ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр маргарин
  • ‘»Ћ2
  • 500 гр павлака за готвеЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеЭер

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј.

  1. ќд брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако Эе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, сварете Ља во млекото, пасираЉте Ља па додадете ги шеЭерот, ЉаЉцата, циметот, Гумбирот и маргаринот.
  3. ѕавлаката изматете Ља со сите состоЉки за вториот фил.
  4. —тавете го тестото во плех за печеЬе, ставете го едниот па другиот фил.
  5. ѕечете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 19:49


√улаш со тиква

«а да го подготвите гулашот од тиква потребно еЦ 800 грама тиква, 2 главици кромид, 1 чешне лук, 1 црвена пиперка, 1 лажица доматно пире, 2 лажици црвен пипер, 2 ловорови листа, 2 лажици масло, 1 лажица маЉчина душица, 5 дл. црвено вино, малку ким, сол и црн пипер.

ѕодготовка

ДћесотоУ од тиквата исечкаЉте го на коцки. —итно исечкаЉте го кормидот, а лукот изгмечете го. ѕиперката исто така исечкаЉте Ља ситно.

Ќа загреано масло пропржете го кромидот, додадете го пирето од домати, потоа и ситно исечканата пиперка, наросете сол и црн пипер, па на краЉот додадете го виното.

ѕотоа,  додадете ги сите останатите состоЉки, освен тиквата исечена на коцки. —упата гответе Ља се додека не стане густа како гулаш, а потоа додадете Ља и исечканата тиква. √ответе додека тиквата не стане мека.

—ервираЉте го гулашот со препечен леб.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.£уни.2018 во 20:07


3 неодоливи рецепти со тиква


—овршена за студените денови Ц со тиква може да ги подготвиме нашите наЉомилени ЉадеЬа и при тоа да им додадеме нова превкусна нота.

ѕробаЉте ги овие три специЉалитети со тиква кои совршено одговараат и на празничната новогодишна и божиЭна трпеза.

sl-2

ћакарони со тиква

ѕотребни намирници Ц 350 грама макарони (или шпагети), 500 грама тиква, 300 грама кромид, 60 грама ѕекорино сиреЬе, 200 мл бело вино, 2 лажици маслиново масло, малку сол и црн пипер.

sl-1

ѕодготовка Ц —тавете шест лажици маслиново масло во тава и кога Эе бидат затоплени додадете го исечканиот кромид и исечканата тиква. √ответе на тивок оган додека тиквата и кромидот омекнат, посолете и додадете го виното, па гответе ги заедно уште 5 минути. ¬о меГувреме, сварете ги макароните/шпагетите, а штом бидат готови, малку од водата во коЉа се вареле додадете на сосот од тиква и кромид и убаво измешаЉте. ѕотоа споЉте ги шпагетите/макароните со сосот сервираЉте во чинии и одозгора изрендаЉте пекорино и наросете малку црн пипер.

√рав со тиква и пилешко

ѕотребни намирници Ц грав (од конзерва), тиква, пилешки гради, пиво, лук, сол и црн пипер.

sl3

ѕодготовка Ц Ќа маслиново масло во тавче на тивок оган ставете исечкан лук, додадете ги исечканите пилешки гради (на ситни коцки) и пропржете ги додека заруменат. ƒодадете 200 мл пиво, потоа додадете го гравот од конзерва и исечканата тиква на коцки, посолете и зачинете со црн пипер. √ответе додека тиквата и гравот станат меки, а доколку е потребно додадете малку вода.

–ижото со тиква

Ќамирници Ц 150 г тиква, 100 г овчо сиреЬе, 1 чешне лук, 200 мл бело вино, 1 лажичка мелен мак, 2 лажици семки од тиква, 4 лажици маслиново масло,300 грама ориз, буЉон од зеленчук, сол и црн пипер.

sl5

ѕодготовка Ц ѕропржете го лукот во загреана тава на маслиново масло па додадете го оризот и кратко динстаЉте додека да добие боЉа. ѕолеЉте се со бело вино, па додадете Ља тиквата исечкана на мали коцки.—е добро измешаЉте и варете се додека не испари виното. ѕотоа додаваЉте од буЉонот мешаЉЭи додека оризот не се свари. ѕред краЉот зачинете, додадете ги сиреЬето и макот па се добро измешаЉте. ѕоросете со исечкани семки од тиква и послужете топло.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:03
&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ґ&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


–ижото со тиква

—остоЉки
1 чаша од 300 мл. ориз
2 глави кромид
4 чешниЬа лук
1 чаша од 300 мл. пире од тиква
300 гр. тиква
2-3 шаки голи семки од тиква
2 лажици маслиново масло
на вкус сол, сув зеленчук, бибер
900 мл. врела вода

¬о длабока тава на малку маслиново масло на тивок оган пржете го ситно исецканиот кромид додека да омекне и застакли. ƒодадете го измиениот ориз, пржете се заедно додека и оризот да застакли, потоа долеваЉте во неколку наврата од врелата вода. ћешаЉте и пред самиот краЉ додадете го пирето од тиквата, ситно сецканиот лук и зачинете. ѕромешаЉте и нека вари уште кратко време, поклопете и тргнете нека одстои околу десетина минути. —ервираЉте.

«а сервираЬето како додаток додека олади рижотото, запржете Ља на мали коцки исечената тиква на малку масло, пред самиот краЉ на пржеЬето додадете и малку лук семките од тиквата. ѕржете уште некое време.«ачинте и посолете по сопствен вкус.
Ќапомена
- ќва вака како посна вариЉанта, доколку обожавате - можете да додаете 1 лажица каЉмак пред самиот краЉ кога ке го тргнете рижотото, а при сервираЬето посипете и со пармезан.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:31
&amp;#208;&amp;#151;&amp;#208;µ&amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞


«ебра колач од тиква и рикота

«а смесата од тиква
500 гр. тиквено пире
2 ЉаЉца
на вкус шеЭер (зависи колку е блага тиквата)
2 лажици скробно брашно
1 лажичка мешавина од зачинки - Гумбир, цимет, оревче, рендана кора од портокал
прстофат сол
«а смесата со рикота - урда
500 гр. рикота или квалитетна урда
100 гр. шеЭер
2 ЉаЉца
2 лажици скробно брашно
прстофат сол
25-30 гр. афионово семе
«а залеваЬе
100 гр. тиквено пире
100 гр. павлака
1 ЉаЉце
на вкус шеЭер - или 2-3 лажици

јфион
- ЌаЉпрвo пригответе го афионот така што Эе зовриете вода и попарете го афионот. ћешаЉте го да падне целиот на дното од садот во коЉ сте го ставиле.. Ќека постои поклопено малку, потоа прецедете и ставете на газа да се добро исцеди.
ѕире од тиква
- »спечете Ља тиквата. ћоже да биде и варена, но на пареа поставуваЉки Ља на сип сад и да не е во додир со вода, оставете да олади и за тоа време да се вишокот од водата исцеди. «начи потребна е сува тиква. «а 500 гр. пире Љас испеков тиква од околу 700-800 гр.
- ¬о сад изблендираЉте Ља тиквата, одмерете 500 гр. ставаЉки Ља во друг сад. ƒодадете шеЭерот на вкус кое нешто зависи од самата тиква, солта, зачинките, ЉаЉцата, изблендираЉте, додадете скробното брашно и повторно изблендираЉте да нема грутчиЬа. ќставете настрана.
ѕроверете - густината на двете смеси мора да е барем приближно иста. јко една од смесата е погуста - додадете малку павлака за да Ља разредите, а ако е поретка - додадете наЉмногу до 1 лажица скробно брашно.
–икота
- »зблендираЉте Ља урдата во коЉа Эе додадете ЉаЉцата и шеЭерот, додадете го афионот, додадете и скробното брашно и изблендираЉте да нема грутчиЬа.
¬о модла бр24 до 26 бр. ставете хартиЉа за печеЬе, Њидовите намрснете ги и почнете прво да ставате лажица од смесата со рикотата, врз неа лажица од тиквеното пире и се така додека се потрошат двете смеси. «начи се реди наизменично исто како зебра колачот.
—тавете да се пече на 200 степени околу 30 мин. а потоа намалив на 180 степени да се допече - завнисно од самата рерна.
- ƒодека се пече пригответе Ља заливката така што во одделеното пире од тиква Эе додадете шеЭерот на вкус, павлаката, ЉаЉцето, со блендерот изблендираЉте и кога е пред самиот краЉ печеЬето извадете и залиЉте го колачот, вратете во рерната да се допече. Ћесно Эе препознаете кога е печено - на допир е мазна површина и не мека.
«наете дека Ља сакам тиквата во секое издание, па нека е и вака приготвена како запеканка - ми се допага оваа комбинациЉа на вкусови.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ќктомври.2018 во 12:27
&amp;#208;&amp;#149;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞, &amp;#208;&amp;#180;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;

≈сенски колач со тиква,дуЬа и ароматични зачини

—остоЉки
4 ЉаЉца
8-9 лажици шеЭер
4 лажици брашно
120гр мелен орев, бадем или лешник
2 лажици гриз
1 пециво
1 ванила
2 лажици сок од портокал
кора од портокал
1/2 лажиче цимет
1/2 лажиче морско оревче
1/2 лажиче мелено каранфилче
на врвот на ножот црн бибер и сол,
100мл млеко
100мл масло
200 -230гр варени пола дуЬа пола тиква
–астопено чоколадо за декорациЉа

”бав есенски колач коЉ е многу кревок и од коЉ се шири прекрасна миризба низ домот додека се пече. ѕробаЉте го.

ѕрво тиквата и дуЬата ги лупиме, сецкаме на коцки и со малку вода ги вариме.
ќд кога е готово, процедуваме и оставаме да се излади.
ѕотоа блендираме.
£ас ставаив половина колчина тиква, а половина дуЬа.
ћоже да се стави само тиква или само дуЬа.
ƒобив прекрасен шмек.
—ега во еден сад ги соединуваме оревот, брашното, гризот, пецивото, ароматичните зачини, биберот, солта, кората од портокал.
¬о еден сад ги ставаме одвоените белки.
ћатиме со миксер, па постепено додаваме половина количина на шеЭер.
¬о друг сад ги матиме жолчките со останаата количина на шеЭер и ванилата.
Ћесно ги соединуваме белките и жолчките.
—о исклучен миксер ги додаваме млекото, сокот од портокал (околу 2 лажици) и маслото.
√и додаваме сувите состоЉки.
—ега лесно со шпатула соединуваме, со постоЉано додаваЬе на пасираната тиква и дуЬа.
—месата Ља истураме во четвртаста ростер тава на коЉа на дното има танко премачкано масло и малку посипано брашно.
ѕечиме околу 40 минути на 190 с.
ќставаме колачот да се излади, па го декорираме со чоколадна мрежа.
—ечеме на парчиЬа и послужуваме.

Ќаместо млеко, Љас ставив од изладената вода во коЉа се вареше есенското овошЉе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ќктомври.2018 во 12:29
&amp;#208;&amp;#149;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ


≈сенски колач со тиква и крем сиреЬе

—остоЉки
темно тесто
3/4 чаша(200мл.)путер
1 чаша шеЭер
1 лажичка екстракт од ванила
2 ЉаЉца
1/2 чаша брашно
1/2 чаша какао
1 лажичка цимет
50гр. мелени лешници
прстофат сол
200гр.пире од тиква(доколку не е слатка додадете шеЭер до посакуваната блажина)
жолто тесто
180-200гр. крем сиреЬе
1 ЉаЉце
1/2 чаша шеЭер
2 лажици брашно
50гр. мелени лешници
1/2 чаша пире од тиква
малку ванила екстракт,цимет
1 чоколадна шлаг крема
120гр. млеко за шлаг кремот

ћирис на есен со плодовите кое ова годишно време ни ги нуди се почуствува и во моЉата куЉна.—ите сме по дома Ъубители на тиква наЉчесто не ми останува за да Ља употре**м во торта, се Љаде веднаш печена или варена.
—очноста и мирисот на овоЉ колач ги воодушеви моите домашни кои веЭе напишав дека чоколадата мора да биде барем малку застапена.
ѕодготовка.
«а темно тесто.
–ерната Ља загреваме на 180степени. —иликонскиот калап или тавче со димензии 20*20 го премачкуваме со путер.ѕутерот омекнат го матиме заедно со шеЭерот и екстрактот од ванила. √и додаваме ЉаЉцата едно по едно. ѕосебно ги соединуваме брашното,какао,мелените лешници,цимет и сол и ги мешаме заедно со смесата со путер.
«а жолто тесто.
¬о посебен сад ги матиме со шпатула сите состоЉки за жолтото тесто.
¬о силиконското тавче Ља сипуваме темната смеса, премачкуваме со пире од тиква и на краЉ Ља сипуваме жолтата смеса. ѕечеме половина час до 45мин. проверете со чепкалка дали тестото се лепи на неа или не. ƒоколку не се лепи исклучете Ља рерната и оставете го колачот во неа уште 15мин. »звадете го и оставете убаво да се излади. ƒекорираЉте со шлаг крема.
«абелешка 
¬о составот може да се стави било какво Љаткасто овошЉе следниот пат Эе ставам и суво гроЉзе или урма.
ƒобар апетит!!!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:52

 “орта со тиква
—ќ—“ќ£ » 

“иква(1 )

Ѕрашно(2 —упени лажици)

£аЉце(2 )

ЎеЭер(2 —упени лажици)

ћлеко(1 „аша)

 
ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

«а овоЉ рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. “иквата се мие и се чисти.
  2. »счистената тиква прво се вари.
  3. ѕотоа се пасира.
  4. —е додават двете лажици брашно, 2 матени ЉаЉца, 2 лажици шеЭер и 1 чаша млеко.
  5. —е става во намастен плех.
  6. —е пече додека тиквата добие сЉаЉ одозгора.
  7. —е вади од рерна.
  8. —е сервира.




»зменето од Valerija - 30.ќктомври.2018 во 17:52
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:56
&amp;amp;#208;&amp;amp;#144;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#135;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;∞: &amp;amp;#208;&amp;amp;#148;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;Ш &amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#188; &amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#191;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;∞ &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;µ


јроматична торта: ƒесерт со тиква коЉ им успева на сите


—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 300 гр брашно
  • 200 гр путер
  • 2 жолчки
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажици павлака
  • 1/2 лажичка прашок за печиво

—ќ—“ќ£ » «ј ∆ќЋ“ ‘»Ћ:

  • 500 гр исчистена тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр путер

—ќ—“ќ£ » «ј Ѕ≈Ћ ‘»Ћ:

  • 500 гр сремско сиреЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца
  • 1 лажица сок од лимон
  • ванилин шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќд брашно, путер, жолчки, сол, павлака и прашок за печиво замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час во фрижидер.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, згответе Ља во млеко, пропасираЉте Ља, па составете Ља со шеЭер, разматени ЉаЉца, цимет, Гумбир и путер.
  3. —ремското сиреЬе разматете го со шеЭер, сок од лимон и ванилин шеЭер. ƒодаЉте едно по едно ЉаЉце и матете додека смесата не стане глатка и компактна. “естото извадете го од фрижидер, развлечете го и ставете го намастен плех или калап за печеЬе. ѕо тестото распоредете бел фил, а од горе жолт. ѕечете прво половина час на 180 степени, а потоа околу 20 минути на 140 степени. ѕред послужуваЬе добро изладете.

”живаЉте!



»зменето од Valerija - 30.ќктомври.2018 во 17:59
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 30.ќктомври.2018 во 17:58
&amp;#208;&amp;#144;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


јроматична есенска торта со тиква


¬кус на есен, совршен десерт во ладните ноЭи, аромата неодолива.

—ќ—“ќ£ »:

  •  ќ–ј      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ‘»Ћ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр маргарин
  • ‘»Ћ2
  • 500 гр павлака за готвеЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеЭер

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

  1. ќд брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако Эе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, сварете Ља во млекото, пасираЉте Ља па додадете ги шеЭерот, ЉаЉцата, циметот, Гумбирот и маргаринот.
  3. ѕавлаката изматете Ља со сите состоЉки за вториот фил.
  4. —тавете го тестото во плех за печеЬе, ставете го едниот па другиот фил.
  5. ѕечете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 98443
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 09:04

‘рапе од тиква
«а фрапе за 1:

ћала чаша месо од тиква (претходно издинстана, сварена на пареа или печена, и оладена)
пола банана
околу 150 мл. млеко, млеко од соЉа или ванила благ Љогурт
пола лажиче цимет (а може и ронка Гумбир во прав, каранфилче во прав)
1-2 коцки мраз
¬о блендер измешаЉте ги сите состоЉки околу 1 минута, дур не добиете мазно, густо фрапе. ”живаЉте !
¬и требаат други идеи што да правите со тиква? ≈ве: тиква на пареа за сладолед и мафини,


»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:04
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <123>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,141 секунди.