»спечати | «атвори го прозорот

—е од тиква

»спечатено од: IDIVIDI forum
 атегориЉа: «дравЉе
»ме на форумот: »схрана и кулинарство
ќпис на форумот: ≈днаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27854
ƒатум на принтаЬе: 22.—ептември.2019 во 18:48
¬ерзиЉа на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


“ема: —е од тиква
ѕостирано од: Valerija
Ќаслов: —е од тиква
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:16
 олачи со тиква,пита со тиква...и уште многу вариЉанти со истатасреЭа
ƒали тиквата е дел од ¬ашето готвеЬесреЭа

КÐ∞фе ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞


 афе колач со тиква
—остоЉки
180гр. брашно
1 ЉаЉце
1 банана
250гр. пире од тиква
1/2 лажичка сода бикарбона
1 лажичка прашок за пециво
100гр. кафеав шеЭер
1 лажица какао во прав
1 лажичка ситно мелено кафе
150гр. кисела павлака
1 лажица цимет
100гр. сецкани ореви

- ¬о сад се соединува брашното, кафеавиот шеЭер, содата, прашокот за пециво, циметот и сецканите ореви.
- ¬о друг сад се соединуваат мокрите состоЉки, пасираната банана, ЉаЉцето, пирето од тиква и киселата павлака.
- ѕостепено се додаваат сувите во мокрите состоЉки, добиената смеса се дели на два дела и во едниот се додава какаото во прав и кафето.
- ¬о калап за леб, обложен со хартиЉа за печеЬе се истура половина од темната смесата, па половина од светлата и така се додека се има метериЉал.
- —е пече 50-55 минути на 175÷.





-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



 оментари:
ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:17
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞


 олач со тиква

—остоЉки
1 + 1/2 чаша пире од тиква
2 ЉаЉца
1/2 чаша масло
1/4 чаша кисело млеко/Љогурт/павлака
1 + 3/4 чаши брашно
2 лажички сода бикарбона
1 чаша шеЭер
1 лажичка цимет
1/2 лажичка Гумбир во прав
1/2 лажичка кардамон
1/4 лажичка мелени каранфилчиЬа или 3-4 цели
—о доаГаЬето на есенската сезона доЉде време кога можам да експериментирам подолго во куЉната и да Ља замирисам цела куЭа со наЉразлични зачини.
 олачот или мафините во коЉа форма и да одберете да го испечете Эе ви ги разгали сите сетила.
ѕлус, одличен е за искористуваЬе на преостаната тиква.

3 поголеми парчиЬа тиква ги лупиме и ги вариме со малку вода или доколку сакате побрза вариЉанта може да Ља ставите во сад во микробранова со неколку лажици вода.
—варената тиква Ља пасираме со алатка за пире, доколку сакате повеЭе текстура на тиква пасираЉте Ља со вилушка, така Эе останат покрупни парченца низ колачот.
ѕасираната тиква Ља оставаме малку да се олади.
¬о оладената тиква ги додаваме двете ЉаЉца, киселото млеко и маслото и мешаме со жица за матеЬе.
Ќастрана ги соединуваме брашното, содата, солта, шеЭерот со зачините. £а додаваме смесата со тиква и мешаме со шпатула.
ћешаме внимателно и полека, да не се преактивира глутенот и лебот да ни стане тежок.
Ќамастуваме калапи, во моЉот случаЉ смесата беше доволна за една векна и 6 мафини од сетот ЅеЉкуар на ƒелимано.
—месата Ља ставаме во калапите, одозгора можете (а и не морате) да додадете Љатки, семиЬа или темно чоколадо во моЉот случаЉ.
—е пече на 175 степени, без вентилатор.
ћафините се готови за 20тина минути.
ѕоголемиот колач го прекриваме со фолиЉа после 20минути и печеме до 40-45 минути.
ѕроверуваЉте на стандардниот начин со чепкалка за заби.
ќвоЉ колач е невероЉатно мек и сочен, одличен за десерт или поЉадок или со чаша кафе.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:19
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и ореви


 олач со тиква и ореви

—остоЉки
250 гр исчистена тиква
170 гр ореви
150 гр шеЭер
150 гр брашно
4 ЉаЉца
1 паковка ванилин
1 паковка пециво
по потреба шеЭер во прав

”ште една вариЉанта на колач со тиква и ореви, коЉ е мек, вкусен и едноставен во приготвуваЬе :)

1. »злупените ореви се сецкаат ситно и се мешаат со варената и згмечената тиква.
2. £аЉцата се матат со миксер заедно со шеЭерот и ванилинот, потоа се додаваат брашното и пецивото, смесата се промешува и се додаваат оревите со тиквата.
3. —месата се става во намрсено и набрашнето тавче бр. 24 и се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
4. ѕриготвениот колач се наросува со шеЭер во прав.

¬о смесата може да се додаде малку изрендана кора од портокал.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:20
ТиквÐ∞ Ð¿Ð¾ÐїÐ½ÐµÑ‚Ð∞ со ореви


“иква полнета со ореви

—остоЉки
1/2л сок од портокал
5-6 каранфилчиЬа, цимет по вкус
70 г шеЭер
1 мала лажица маргарин
100гр ореви
по вкус суво грозЉе
по потреба за попрскуваЬе рум

“иква Ља миЉеме и сечеме на парчиЬа. —окот ставаме во тенЯере, го додаваме циметот, каранфилчиЬата и тиквата. ¬ариме околу 20 мин.
—уво грозЉе попрскуваме со 2-3 лажици рум, а оревите ги сецкаме и заедно ги измешуваме со суво грозЉе.
“иквата Ља вадиме од сокот и ставаме у плех.
—окот во коЉ се варела тиквата оставаме уште 15 мин на тивок оган додаваЉЭи унатре шеЭерот и маргаринот.
ќревите и сувото грозЉе попрскуваме со неколку лажици сок, со тоЉ фил ги полниме тиквите.
“ака наполнети тикви ги печеме околу 40 мин на 170 степени.
»зладени тикви ги декорираме со слаг пена.

ћерките за овоЉ рецепт се прилагодливи спрема вашиот вкус и количина на тиква.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:23
ÐŸÐ¾ÐїÐ½ÐµÑ‚Ð∞ печенÐ∞ тиквÐ∞ со крем кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї


ѕолнета печена тиква со крем карамел

—остоЉки
1 кгр. тиква хокаидо
«а кремот
500 мл. млеко
4 ЉаЉца
4 лажици шеЭер
2 ванили
«а облога на внатрешноста на тиквата
според потребата брашно
3 лажици шеЭер

ћалку различно да е..
 
- “иквата се отвара сечеЉки го горниот дел каЉ рачката, но отворот не би требало да биде голем. —о рака исчистете ги семките и внатрешноста на тиквата.
- ѕобрашнете Ља тиквата во внатрешната исто како кога побрашнуваме плехче.
- Ќа тивок оган стопете го шеЭерот во карамел, внимаваЉте да не ви прегори, додека е во течна состоЉба излиЉте на дното од тиквата малку протресете за да се подели и на зидовите. “оа се работи побргу. «амотаЉте Ља тиквата во фолиЉа.
 рем карамел
- —е матат ЉаЉцата со шеЭерот, но не во густа пена, се додава млекото и ванилите. —е размешува уште малку, се трга, се налева од добиената смеса во тиквата до самиот врв.
- ¬нимателно преместете Ља тиквата во подлабок сад наполнет со вода коЉа Эе биде до ниво на едно два прста до самата висина на тиквата. ѕокриЉте со одсечениот дел коЉ Эе ви послужи како капак, а после извесно време при самиот краЉ тргнете Ља како би се испекол и одозгора кремот.
- —тавете во загреана рерна на 160-170 степени да се тивко вари-пече наЉмалку околу 2 часа.  ремот е печен кога на допир со раката Эе осетите дека тоЉ е доволно густ и цврст
-  ога е готова извадете Ља веднаш од водата, оставете до потполно оладуваЬе, а потоа сечете и уживаЉте во овоЉ убав споЉ на вкусови.
Ќапомена
- «а време на печеЬето на тиквата нивото на кремот се намалува од претходно ставен во тиквата, бидеЉки од самиот крем останува малку, слободно отворете и долиЉте, затворете Ља рерната и нека продолжи да се пече.
-  ремот не го матете премногу за да не ви се направат шуплини при печеЬето.
- ¬о никоЉ случаЉ не Ља сечете додека е топла, мора потполно да олади.
- Ќа мене ми остана од самиот крем, го поделив во мали садчиЬа, истовремено го ставив во рерната да се потпече кремот.
- ƒодека е тиквата со кремот во рерна, повремено надгледуваЉте. јко водата премногу силно врие, намалете температурата или едноставно подотворете Ља малку рерната и пак затворете.
 раЉно благодарна сум на »вана  рстева - рецептот е неЉзин, го правев точно како што препорача таа - а Љас овде го пренесов.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:25
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со печенÐ∞ тиквÐ∞


 олач со печена тиква

—остоЉки
3 ЉаЉца
1 1/2 шоЪа шеЭер
1 шоЪа (200мл) зеЉтин
1/2 шоЪа Љогурт
1/2 шоЪа млеко
3 шоЪи брашно
1 пакетче прашок за пециво
1 пакетче ванилин шеЭер
1 лажичка цимет
1/4 лажиче каранфилче
2 шоЪи печена тиква

ќва е еден од оние колачи кои редовно ги правам во зима. —е приготвува многу брзо, па ако веЭе имате печена тиква, одлична вариЉанта е за гости кои се наЉавиле во 5 до 12.

—е матат ЉаЉцата и шеЭерот, а потоа се додаваат останатите состоЉки и се мати до изедначуваЬе на смесата. —е истура во плех од рерна и се пече на 200 степени дури колачот не зарумени одозгора.
ƒоколку сакате благо, слободно зголемете го шеЭерот за половина до една цела шоЪа.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 19:26
ПеченÐ∞ ÑÐ¾ÐїÐµÐ½Ð∞ ХокÐ∞идо тиквÐ∞


ѕечена солена ’окаидо тиква

—остоЉки
1 ’окаидо тиква од цца 2 кг
по вкус маслиново масло
по вкус сол
по вкус бибер
по вкус суво ориг“иквата прво измиЉте Ља под млаз вода, за да се одстранат евентуалните нечистотии. ѕресечете Ља на половина и со лажица извадете го семето и опната во коЉа се наоГа истото. ѕотоа исечете Ља на приближно еднакви парчиЬа и излупете ги.  ората од ’окаидо тиквата се Љаде, меГутоа Љас повеЭе Ља сакам кога кората иС е излупена.
»сечените парчиЬа тиква, ставете ги во подлабок сад и додадете ги маслиновото масло и зачините. —о раце убаво измешаЉте, за зачините да можат да се залепат на секое парче. ¬ака зачинетата тиква, наредете Ља во плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

ѕечете на 200 ÷, додека тиквата не омекне и краевите не почнат благо да црнеат.

ћоже да се Љаде како самостоен оброк, како прилог или како додаток во салата (зелена салата, печена тиква и фета сиреЬе), топла или ладна. £ас повеЭе Ља сакам во втората вариЉанта затоа што ми има поубав вкус.








-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 10:18
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со Ñ„Ð¸Ðї од тиквÐ∞


 олач со фил од тиква

—остоЉки
“есто
175гр брашно
1/2лажичка сол
14гр шеЭер
115гр путер (ладен)
1 голема лажица ладна вода
‘ил
3 ЉаЉца
425гр пире од тиква
110гр кафеав шеЭер (може и бел)
1 лажичка цимет
1/2 лажичка Гумбир мелен
1/4 лажиче каранфилче
1/2 лажичка сол
120мл слатка павлака
50гр бадеми/лешници/ореви
50гр шеЭер

ѕодготовка на тестото
¬о блендер се става брашното, солта и шеЭерот и се миксираат, потоа се додава путерот коЉ треба да е ладен и исечкан на коцкички и повторно се микса. Ќа краЉ се додава ладна вода но по малку, Љас додадов една голема лажица и го измиксирав. “реба да се добие смеса на тесто. ѕотоа се витка тестото во фолиЉа и се става 1 час во фрижидер. ќдкако Эе помине 1 час се вади тестото и се сука кора и се става во плехче. (тестото е за помало плехче)

ѕодготовка на филот
—ите состокЉи ( £аЉцата, пирето од тиква, кафеавиот шеЭер, зачините, слатката павлака) се матат во сад со миксер додека не се добие хомогена смеса.
¬о посебен сад се мелат лешниците и шеЭерот.
ѕотоа врз тестото се ставаат мелените лешници и шеЭер, ако сакате може и помалку да ставите и врз нив се става филот.
—е пече во веЭе загреана рерна на 190÷ 45-55 минути.
ЌаЉдобро е кога се служи оладено барем некоЉ час во фрижидер.
ѕриЉатно ЉадеЬе




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 10:20
ÐІÐ¾Ñ€Ð±Ð∞ од тиквÐ∞ и ÑШÐ∞Ð±Ð¾ÐїÐºÐ∞

  • „орба од тиква и Љаболка
—остоЉки
500 гр. исчистена тиква
1 Љаболка - √рени смит
1 помал кромид
2 чешниЬа лук
2 лажици маслиново масло
1/2 лажица сув зеленчук
на вкус сол, мускатно оревче, бибер, каенски пипер
за послужуваЬе - на вкус2 лажици пропечени семки од тиква
на вкус зрна калинка
на вкус магоднос

- »змиЉте Ља тиквата, исчистете Ља само од семките и исечете на помали парчиЬа. —тавете во тава послана со хартиЉа за печеЬе. £аболката исто така исчистете и расечете на половина, кромидот излупен исто така расечен, додадете го и лукчето - залиЉте со маслиновото масло, покриЉте со капак или алу-фолиЉа и нека се пече во загреана рерна на 200 степени додека тиквата да омекне.
- —о лажица извадете го месото од тиквата, со блендер изблендираЉте заедно со Љаболката, кромидот, лукот. —тавете во касерола, додаЉте вода за да Ља добиете саканата густина, зачинете, ставете на оган да се вари неколку минути.
- “опла послужете Ља со посипани препечени семки од тиква, а вкусот надополнете со зрна од калинка.

Ќапомена
- ћожете да додадете и кисела павлака доколку Ља сакате таквата комбинациЉа.
- ≈кспирементирав: наместо да печам, во касеролата ставив прво да се пржи кромидот, додадов потоа тиквата, Љаболката и лукот, залив со пилешки буЉон, зачинив, вкусовите се разликуваат, но не толку битно, зависно колку време имам на располагаЬе, го избирам начинот на коЉ Эе Ља приготвам чорбата.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 10:22
ШÐ∞рен ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞до

Ўарен колач со тиква и чоколадо

—остоЉки
1 1/2 шоЪа шеЭер
1/2 шоЪа масло
2 ЉаЉца
1 шоЪа пире од тиква
1 лажичка ванила
1 3/4 шоЪа брашно
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка пециво
1 лажичка цимет
1/2 лажичка мелено каранфилче
150 гр чоколада за готвеЬе

ћеко, миризливо, есенско колаче со тиква. ћногу ги сакам ваквите шарени колачиЬа, вкусни се, а и убави на изглед. ќва посебно ми се допадна бидеЉЭи за разлика од другите што сум и правела, чоколадата претходно не се меша со дел од тестото туку се додава самостоЉно и поради тоа колачот има многу убав чоколаден вкус. ¬о комбинациЉа со зачините и тиквата превкусен е. –ецептот е на Ѕоби ‘лаЉ.

ѕодготовка
1. —е матат маслото и шеЭерот, па се додаваат останатите водени состоЉки. —е мати после секое додаваЬе колку само да се соедини.
2. Ќа краЉ се додаваат сувите состоЉки.
3. —месата се истура во намастен, долгнавест калап и одозгора се посипува растопената чоколада.
4. —е меша со стапче за скара/или чепкалка колку само да се направи мермерен ефект.
5. —е пече 1ч на 175÷, со тоа што после 35-40 мин се покрива со фолиЉа за да не ви изгори одозгора
6. —е остава убаво да се олади и се служи посипано со шеЭер во прав



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 10:24
Пудинг десерт со тиквÐ∞ и бÐ∞деми

ѕудинг десерт со тиква

—остоЉки
«а прв фил
4-5 бисквити
50гр. бадеми
1 портокал
20гр. путер
1 ванила пудинг
млеко (според упатството)
«а пире од тиква
200 гр (4-5 резниЬа) тиква
4 лажици шеЭер
4 бисквити
1 ванилин шеЭер

ЌаЉпрво наЉправете го пирето/филот од тиква.
“иквата се вари со малку вода околу 20 мин додека не омекне сосема. —е додава шеЭерот и мешаЉте убаво да се растопи.
—о блендер се мешаат бисквитите и пирето.
Ќека се лади додека ги спремате другите работи.

ѕрвиот слоЉ го правите со мелени бисквити, мелени бадеми и путерот коЉ стоела малку на собна температура.
ƒодадете сок од портокал да добиете убава смеса.
»зрендаЉте кора од портокал за да даде преубава арома.
Ќаредете го филот во чашите во кои Эе послужувате.

ѕотоа направете го пудингот според упатството. Ќека се олади 4-5 минути и ставете врз првиот слоЉ. ¬о пудингот ставете цели бадеми, таман Эе омекнат и Эе дадат убава структура.
ѕочекаЉте да се олади и на краЉ ставете го пирето од тикви.
Не ви шепнам таЉна, £ас не чекав и ми пропадна пирето во пудингот. :)) јма вкусот си го имаше исто.

Ќа краЉ исцедете уште малку сок од портокал, изрендаЉте чоколадо, кора од портокал и искршете бадеми.
ѕочекаЉте да се олади.
»ли не чекаЉте. )

«емете лажици, викнете си ги наЉблиските и уживанциЉа.
ћалку се заиграв со есенската декорациЉа. јма ми беше Эеф и убаво фотографираЬе со вкусен десерт.

Ќа здравЉе.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 10:27
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч со путер од тиквÐ∞


 олач со путер од тиква

—остоЉки
«а тесто
200гр. брашно по избор
2 ЉаЉца
3 лажици омекнат путер или кокосово масло
4 лажици мед или шеЭер, кафеав шеЭер итн.
1 лажичка прашок за пециво
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка хималаЉска сол
1 лажичка зачин за медеЬаци или цимет
100гр. кисела павлака или несолена урда
100мл. млеко по избор (Љас користев оризово)
«а фил
350гр. путер од тиква
ЌесекоЉдневна пита од тиква со преубава текстура и арома..

- ¬о сад со миксер го матиме омекнатиот путер заедно со медот се додека смесата не стане пенеста. √и додаваме ЉаЉцата едно по едно, кога смесата Эе се соедини Ља додаваме киселата павлака и млекото.
- ¬о друг сад ги соединуваме брашното, пецивото, содата, солта и зачинот за медеЬаци.
- —увите состоЉки ги додаваме во смесата од течни состоЉки и мешаме до воедначуваЬе.
- ¬о калап обложен со хартиЉа истураме половина од смесата, го распределуваме путерот од тиква и врз него Ља нанесуваме преостанатата смеса.
- ѕечеме на 180 ÷ 25-30 минути.

ЌаздравЉе..






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 11:47
Путер од тиквÐ∞

ѕутер од  тиква

—остоЉки
425 грама тиква
1/3 чаша кафен темен шеЭер
1/4 чаша мед
1 лажица сок од лимон
1/4 лажица цимет

ѕутерот од тиква е супер рецепт не само за оние кои Ља обожаваат тиквата и вкусните ЉадеЬа приготвени со неа, туку верувам Эе им се допадне на сите кои сакаат да пробаат нешто ново и вкусно, без разлика на возраста. »сто така верувам дека Эе ги израдува луГето кои внимаваат што внесуваат во своето тело, како и на романтичните души кои Ља сметаат есента за свое омилено годишно време.

 ога го завршував путерот од тиква, почувствував како слаткиот приЉатен мирис од тегличката го исполни моЉот дом со мирис на есен. јко се сложувате со барем дел од ова што го напишав, тогаш, еве го рецептот за путер од тиква коЉ Эе ви даде наутро го намачкате на тост Эе ви даде доволно енергиЉа и убав почеток на денот, или навечер Эе ве опушти додека сте гушнати со саканите под топлото Эебе, уживаЉЭи во вкусни палачинки филувани со овоЉ путер.

“иквата Ља излупив и исечкав на ситни парченца. ѕотоа заедно со тиквата веднаш ги ставив шеЭерот, медот, лимонот и циметот во тенЯере на тивок оган.  ога почна да врие мешав додека не омекнаа парчиЬата тиква.  ога омекна тиквата го тргнав тенЯерето од оган и смесата Ља ставив во блендер. ќткако се беше изблендирано и изедначено, смесата Ља вратив во тенЯерето и додадов две чаши вода. ѕостоЉано мешав се додека не се поЉави трага од лажицата на дното на садот. “оа е знак дека путерот од тиква е готов. ѕочекав малку да се олади и путерот го собирав во тегличка, а веЭе беше таман за мачкаЬе на тост, палачинки, бисквити, колачи или на што вам ви се допаГа.
“реба да се чува во фрижидер.
» тоа е тоа, вкусно, здраво и полно со витамини.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 11:49
Њоки од тиквÐ∞ со Ð∞ромÐ∞Ñ‚Ð¸ÐЈÐ¸Ñ€Ð∞н путер


Моки од тиква со ароматизиран путер

—остоЉки
Моки
125гр. варена или печена тиква
140гр. варен компир
1 жолчка
3 лажици пармезан
1 лажичка сол
150гр.(по потреба може малку повеЭе) брашно
ƒруги состоЉки
50гр. путер
4 -5 лавчиЬа свежа жалфиЉа
3 лажици неутрална павлака за готвеЬе
1 рака пармезан
малку црн бибер

ќд состоЉките за Ьоки замесете го тестото.
«емаЉте мали парчиЬа од тестото и со раце развлечете ги како грисини.
ѕотоа исечете ги на мали парчиЬа.
¬ака направените Ьоки ставете ги да се варат во поголема количина солена зовриена вода.
Моките се готови кога Эе излезат на површината на водата.
¬о тава на оган ставете го путерот и ливчиЬата жалфиЉа.
ќставете путерот да се стопи и малку да поврие со жалфиЉата, а потоа додаЉте ги сварените Ьоки.
ƒодаЉте ги павлаката, пармезанот и малку бибер и убаво измешаЉте.
»звадете ги листовите жалфиЉа и послужете ги топли.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 11:52
ÐšÑ€ÐµÐ¼ÐїÐ¸Ð²Ð∞ тортÐ∞ од тиквÐ∞


 ремлива торта од тиква

—остоЉки
«а торта
2 шолЉи тиква
2 ЉаЉца
1 пакетче ванилин шеЭер
1 пакетче цимет
1 лажица брашно
«а декорациЉа

£а сечкаме тиквата на мали парчиЬа и Ља вариме 15 минути, додека омекне. ¬о меГувреме го матиме ЉаЉцето со ванилиниот шеЭер, го додаваме циметот и брашното. ƒоколку не е блага тиквата додадете шеЭер.
ќткако Эе се свари тиквата, Ља пасираме оставаЉЭи и по некое крупно парче. √и споЉуваме двете смеси и печеме на 180 степени 20 минути.
ќд горе се формира тенка коричка, а внатре е кремаста текстура.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 11:55
ТортÐ∞ со тиквÐ∞ и Ð±ÐµÐїÐ¾ Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞до


“орта со тиква и бело чоколадо

—остоЉки
Ѕисквит
350гр. брашно
200гр. путер или маргарин (ладен)
100гр. шеЭер во прав
1 ЉаЉце
‘ил
500гр. тиква
50гр. омекнат путер или маргарин
2 жолчки
100гр. кафеав шеЭер
1 1/2 лажица густин
100гр. бело чоколадо
1/4 лажиче Гумбир во прав
1/2 лажиче цимет во прав
2 белки

”бавината на овоЉ зеленчук е што може наЉразлично да се подготвува. ƒесерти, предЉадеЬа, главни ЉадеЬа, пити....изборот на рецепти со тиква е огромен, а овоЉпат Љас се решив за оваа вкусна торта со тиква.
ѕодготовка
1. ЌаЉнапред подгответе го тестото. ¬о еден сад ставете ги сите состоЉки за тестото и замесете меко тесто. ѕо потреба додадете сосема малку брашно за да можете од тестото да оформите топка. «амотаЉте го во проЊирна фолиЉа и ставете го во фрижидер да одстои наЉмалку 30 минути. «а тоа време подгответе го филот.
2. “иквата излупете Ља и исчистете Ља. »сечкаЉте Ља на коцки и ставете во едно тенЯере со малку вода да се динста додека не омекне.  ога Эе е готова, ставете Ља во цедалка да се исцеди убаво од вишокот течност и потоа испасираЉте Ља.
3. ¬клучете Ља рерната да се загрева на 180∞
4. ∆олчките, шеЭерот, Гумбирот и циметот кратко изматете ги со миксер. ƒодадете го путерот и густинот и матете додека убаво да се соедини. Ќа краЉ додадете Ља и тиквата, кратко промешаЉте и ставете на кратко во фрижидер.
5. “ава со пречник од 26см. премачкаЉте Ља со путер. —тавете го тестото внатре и со прстите распоредете го по целата површина од тавата, оформуваЉЭи раб со висина од 3см. »збоцкаЉте го тестото со вилушка на повеЭе места и ставете да се пече 10 минути.
6. Ѕелките изматете ги во цврст снег и со шпатула за тесто измешаЉте ги во смесата со тиква. ќваа смеса ставете Ља врз печеното тесто и ставете да се допече уште 35-40 минути.
“ортата е готова кога одозгора Эе добие убаво кафено-златеста боЉа и филот Эе биде печен. ”красете Ља со стопено бело чоколадо или шеЭер во прав, а можете и со матена слатка павлака.
ЌаЉдобро е за филот да користите ’окаидо тиква или некоЉа друга сорта на тиква коЉа при динстаЬето нема да се распадне.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 20:38
ТортÐ∞ од тиквÐ∞

“орта од тиква

—остоЉки
200гр. тиква
1 Љаболко
100гр. брашно
50гр. мелени лешници
50гр. сецкано чоколадо
5 ЉаЉца
60гр. путер
50гр. ванилен шеЭер
60гр. шеЭер
1 прашок за пециво
Гумбир,мускатно оревче, прстофат сол
»сечете ги Љаболкото и тиквата на тенки парчиЬа. “авата за печеЬе прекриЉте Ља со хартиЉа за печеЬе. –астопете го путерот, додаЉте го ванилниот шеЭер и пржете ги се додека не добиете карамела.
ƒодаЉте ги парчиЬата Љаболка и тикава и пржете ги по 1 минута од секоЉа страна. ѕотоа расподелете ги врз дното од тавата за печеЬе. »зматете ги ЉаЉцата во еден сад, додаЉте го шеЭерот, па матете додека не добиете пенлива смеса. ѕотоа додаЉте ги малку по малку брашното, прашокот за печиво и солта, па мелените лешници и сецканото чоколадо, 1 лажицка рендан Гумбир и малку мускатно оревче.
—ипете Ља смесата во тавата. ѕечете Ља тортата на 180 степени 30 минути. ќставете Ља тортата да се олади, обрнете Ља од другата страна и сервираЉте Ља на парчиЬа.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћаЉ.2018 во 16:58
јроматична торта од тиква

АромÐ∞тичнÐ∞ есенскÐ∞ тортÐ∞ со тиквÐ∞


¬кус на есен, совршен десерт во ладните ноЭи, аромата неодолива.

—ќ—“ќ£ »:

  •  ќ–ј      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ‘»Ћ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр маргарин
  • ‘»Ћ2
  • 500 гр павлака за готвеЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеЭер

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј.

  1. ќд брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако Эе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, сварете Ља во млекото, пасираЉте Ља па додадете ги шеЭерот, ЉаЉцата, циметот, Гумбирот и маргаринот.
  3. ѕавлаката изматете Ља со сите состоЉки за вториот фил.
  4. —тавете го тестото во плех за печеЬе, ставете го едниот па другиот фил.
  5. ѕечете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.£уни.2018 во 19:49


√улаш со тиква

«а да го подготвите гулашот од тиква потребно еЦ 800 грама тиква, 2 главици кромид, 1 чешне лук, 1 црвена пиперка, 1 лажица доматно пире, 2 лажици црвен пипер, 2 ловорови листа, 2 лажици масло, 1 лажица маЉчина душица, 5 дл. црвено вино, малку ким, сол и црн пипер.

ѕодготовка

ДћесотоУ од тиквата исечкаЉте го на коцки. —итно исечкаЉте го кормидот, а лукот изгмечете го. ѕиперката исто така исечкаЉте Ља ситно.

Ќа загреано масло пропржете го кромидот, додадете го пирето од домати, потоа и ситно исечканата пиперка, наросете сол и црн пипер, па на краЉот додадете го виното.

ѕотоа,  додадете ги сите останатите состоЉки, освен тиквата исечена на коцки. —упата гответе Ља се додека не стане густа како гулаш, а потоа додадете Ља и исечканата тиква. √ответе додека тиквата не стане мека.

—ервираЉте го гулашот со препечен леб.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.£уни.2018 во 20:07


3 неодоливи рецепти со тиква


—овршена за студените денови Ц со тиква може да ги подготвиме нашите наЉомилени ЉадеЬа и при тоа да им додадеме нова превкусна нота.

ѕробаЉте ги овие три специЉалитети со тиква кои совршено одговараат и на празничната новогодишна и божиЭна трпеза.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2016/12/sl-2.jpg" rel="nofollow">sl-2

ћакарони со тиква

ѕотребни намирници Ц 350 грама макарони (или шпагети), 500 грама тиква, 300 грама кромид, 60 грама ѕекорино сиреЬе, 200 мл бело вино, 2 лажици маслиново масло, малку сол и црн пипер.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2016/12/sl-1.jpg" rel="nofollow">sl-1

ѕодготовка Ц —тавете шест лажици маслиново масло во тава и кога Эе бидат затоплени додадете го исечканиот кромид и исечканата тиква. √ответе на тивок оган додека тиквата и кромидот омекнат, посолете и додадете го виното, па гответе ги заедно уште 5 минути. ¬о меГувреме, сварете ги макароните/шпагетите, а штом бидат готови, малку од водата во коЉа се вареле додадете на сосот од тиква и кромид и убаво измешаЉте. ѕотоа споЉте ги шпагетите/макароните со сосот сервираЉте во чинии и одозгора изрендаЉте пекорино и наросете малку црн пипер.

√рав со тиква и пилешко

ѕотребни намирници Ц грав (од конзерва), тиква, пилешки гради, пиво, лук, сол и црн пипер.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2016/12/sl3.jpg" rel="nofollow">sl3

ѕодготовка Ц Ќа маслиново масло во тавче на тивок оган ставете исечкан лук, додадете ги исечканите пилешки гради (на ситни коцки) и пропржете ги додека заруменат. ƒодадете 200 мл пиво, потоа додадете го гравот од конзерва и исечканата тиква на коцки, посолете и зачинете со црн пипер. √ответе додека тиквата и гравот станат меки, а доколку е потребно додадете малку вода.

–ижото со тиква

Ќамирници Ц 150 г тиква, 100 г овчо сиреЬе, 1 чешне лук, 200 мл бело вино, 1 лажичка мелен мак, 2 лажици семки од тиква, 4 лажици маслиново масло,300 грама ориз, буЉон од зеленчук, сол и црн пипер.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2016/12/sl5-1.jpg" rel="nofollow">sl5

ѕодготовка Ц ѕропржете го лукот во загреана тава на маслиново масло па додадете го оризот и кратко динстаЉте додека да добие боЉа. ѕолеЉте се со бело вино, па додадете Ља тиквата исечкана на мали коцки.—е добро измешаЉте и варете се додека не испари виното. ѕотоа додаваЉте од буЉонот мешаЉЭи додека оризот не се свари. ѕред краЉот зачинете, додадете ги сиреЬето и макот па се добро измешаЉте. ѕоросете со исечкани семки од тиква и послужете топло.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 14.ќктомври.2018 во 11:03
Ð Ð¸ÐґÐ¾Ñ‚Ð¾ со тиквÐ∞


–ижото со тиква

—остоЉки
1 чаша од 300 мл. ориз
2 глави кромид
4 чешниЬа лук
1 чаша од 300 мл. пире од тиква
300 гр. тиква
2-3 шаки голи семки од тиква
2 лажици маслиново масло
на вкус сол, сув зеленчук, бибер
900 мл. врела вода

¬о длабока тава на малку маслиново масло на тивок оган пржете го ситно исецканиот кромид додека да омекне и застакли. ƒодадете го измиениот ориз, пржете се заедно додека и оризот да застакли, потоа долеваЉте во неколку наврата од врелата вода. ћешаЉте и пред самиот краЉ додадете го пирето од тиквата, ситно сецканиот лук и зачинете. ѕромешаЉте и нека вари уште кратко време, поклопете и тргнете нека одстои околу десетина минути. —ервираЉте.

«а сервираЬето како додаток додека олади рижотото, запржете Ља на мали коцки исечената тиква на малку масло, пред самиот краЉ на пржеЬето додадете и малку лук семките од тиквата. ѕржете уште некое време.«ачинте и посолете по сопствен вкус.
Ќапомена
- ќва вака како посна вариЉанта, доколку обожавате - можете да додаете 1 лажица каЉмак пред самиот краЉ кога ке го тргнете рижотото, а при сервираЬето посипете и со пармезан.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 14.ќктомври.2018 во 11:31
ЗебрÐ∞ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч од тиквÐ∞ и рикотÐ∞


«ебра колач од тиква и рикота

«а смесата од тиква
500 гр. тиквено пире
2 ЉаЉца
на вкус шеЭер (зависи колку е блага тиквата)
2 лажици скробно брашно
1 лажичка мешавина од зачинки - Гумбир, цимет, оревче, рендана кора од портокал
прстофат сол
«а смесата со рикота - урда
500 гр. рикота или квалитетна урда
100 гр. шеЭер
2 ЉаЉца
2 лажици скробно брашно
прстофат сол
25-30 гр. афионово семе
«а залеваЬе
100 гр. тиквено пире
100 гр. павлака
1 ЉаЉце
на вкус шеЭер - или 2-3 лажици

јфион
- ЌаЉпрвo пригответе го афионот така што Эе зовриете вода и попарете го афионот. ћешаЉте го да падне целиот на дното од садот во коЉ сте го ставиле.. Ќека постои поклопено малку, потоа прецедете и ставете на газа да се добро исцеди.
ѕире од тиква
- »спечете Ља тиквата. ћоже да биде и варена, но на пареа поставуваЉки Ља на сип сад и да не е во додир со вода, оставете да олади и за тоа време да се вишокот од водата исцеди. «начи потребна е сува тиква. «а 500 гр. пире Љас испеков тиква од околу 700-800 гр.
- ¬о сад изблендираЉте Ља тиквата, одмерете 500 гр. ставаЉки Ља во друг сад. ƒодадете шеЭерот на вкус кое нешто зависи од самата тиква, солта, зачинките, ЉаЉцата, изблендираЉте, додадете скробното брашно и повторно изблендираЉте да нема грутчиЬа. ќставете настрана.
ѕроверете - густината на двете смеси мора да е барем приближно иста. јко една од смесата е погуста - додадете малку павлака за да Ља разредите, а ако е поретка - додадете наЉмногу до 1 лажица скробно брашно.
–икота
- »зблендираЉте Ља урдата во коЉа Эе додадете ЉаЉцата и шеЭерот, додадете го афионот, додадете и скробното брашно и изблендираЉте да нема грутчиЬа.
¬о модла бр24 до 26 бр. ставете хартиЉа за печеЬе, Њидовите намрснете ги и почнете прво да ставате лажица од смесата со рикотата, врз неа лажица од тиквеното пире и се така додека се потрошат двете смеси. «начи се реди наизменично исто како зебра колачот.
—тавете да се пече на 200 степени околу 30 мин. а потоа намалив на 180 степени да се допече - завнисно од самата рерна.
- ƒодека се пече пригответе Ља заливката така што во одделеното пире од тиква Эе додадете шеЭерот на вкус, павлаката, ЉаЉцето, со блендерот изблендираЉте и кога е пред самиот краЉ печеЬето извадете и залиЉте го колачот, вратете во рерната да се допече. Ћесно Эе препознаете кога е печено - на допир е мазна површина и не мека.
«наете дека Ља сакам тиквата во секое издание, па нека е и вака приготвена како запеканка - ми се допага оваа комбинациЉа на вкусови.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 29.ќктомври.2018 во 12:27
Есенски ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞, дуњÐ∞ и Ð∞ромÐ∞тични ÐЈÐ∞чини

≈сенски колач со тиква,дуЬа и ароматични зачини

—остоЉки
4 ЉаЉца
8-9 лажици шеЭер
4 лажици брашно
120гр мелен орев, бадем или лешник
2 лажици гриз
1 пециво
1 ванила
2 лажици сок од портокал
кора од портокал
1/2 лажиче цимет
1/2 лажиче морско оревче
1/2 лажиче мелено каранфилче
на врвот на ножот црн бибер и сол,
100мл млеко
100мл масло
200 -230гр варени пола дуЬа пола тиква
–астопено чоколадо за декорациЉа

”бав есенски колач коЉ е многу кревок и од коЉ се шири прекрасна миризба низ домот додека се пече. ѕробаЉте го.

ѕрво тиквата и дуЬата ги лупиме, сецкаме на коцки и со малку вода ги вариме.
ќд кога е готово, процедуваме и оставаме да се излади.
ѕотоа блендираме.
£ас ставаив половина колчина тиква, а половина дуЬа.
ћоже да се стави само тиква или само дуЬа.
ƒобив прекрасен шмек.
—ега во еден сад ги соединуваме оревот, брашното, гризот, пецивото, ароматичните зачини, биберот, солта, кората од портокал.
¬о еден сад ги ставаме одвоените белки.
ћатиме со миксер, па постепено додаваме половина количина на шеЭер.
¬о друг сад ги матиме жолчките со останаата количина на шеЭер и ванилата.
Ћесно ги соединуваме белките и жолчките.
—о исклучен миксер ги додаваме млекото, сокот од портокал (околу 2 лажици) и маслото.
√и додаваме сувите состоЉки.
—ега лесно со шпатула соединуваме, со постоЉано додаваЬе на пасираната тиква и дуЬа.
—месата Ља истураме во четвртаста ростер тава на коЉа на дното има танко премачкано масло и малку посипано брашно.
ѕечиме околу 40 минути на 190 с.
ќставаме колачот да се излади, па го декорираме со чоколадна мрежа.
—ечеме на парчиЬа и послужуваме.

Ќаместо млеко, Љас ставив од изладената вода во коЉа се вареше есенското овошЉе.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 29.ќктомври.2018 во 12:29
Есенски ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со тиквÐ∞ и крем сирење


≈сенски колач со тиква и крем сиреЬе

—остоЉки
темно тесто
3/4 чаша(200мл.)путер
1 чаша шеЭер
1 лажичка екстракт од ванила
2 ЉаЉца
1/2 чаша брашно
1/2 чаша какао
1 лажичка цимет
50гр. мелени лешници
прстофат сол
200гр.пире од тиква(доколку не е слатка додадете шеЭер до посакуваната блажина)
жолто тесто
180-200гр. крем сиреЬе
1 ЉаЉце
1/2 чаша шеЭер
2 лажици брашно
50гр. мелени лешници
1/2 чаша пире од тиква
малку ванила екстракт,цимет
1 чоколадна шлаг крема
120гр. млеко за шлаг кремот

ћирис на есен со плодовите кое ова годишно време ни ги нуди се почуствува и во моЉата куЉна.—ите сме по дома Ъубители на тиква наЉчесто не ми останува за да Ља употре**м во торта, се Љаде веднаш печена или варена.
—очноста и мирисот на овоЉ колач ги воодушеви моите домашни кои веЭе напишав дека чоколадата мора да биде барем малку застапена.
ѕодготовка.
«а темно тесто.
–ерната Ља загреваме на 180степени. —иликонскиот калап или тавче со димензии 20*20 го премачкуваме со путер.ѕутерот омекнат го матиме заедно со шеЭерот и екстрактот од ванила. √и додаваме ЉаЉцата едно по едно. ѕосебно ги соединуваме брашното,какао,мелените лешници,цимет и сол и ги мешаме заедно со смесата со путер.
«а жолто тесто.
¬о посебен сад ги матиме со шпатула сите состоЉки за жолтото тесто.
¬о силиконското тавче Ља сипуваме темната смеса, премачкуваме со пире од тиква и на краЉ Ља сипуваме жолтата смеса. ѕечеме половина час до 45мин. проверете со чепкалка дали тестото се лепи на неа или не. ƒоколку не се лепи исклучете Ља рерната и оставете го колачот во неа уште 15мин. »звадете го и оставете убаво да се излади. ƒекорираЉте со шлаг крема.
«абелешка 
¬о составот може да се стави било какво Љаткасто овошЉе следниот пат Эе ставам и суво гроЉзе или урма.
ƒобар апетит!!!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ќктомври.2018 во 17:52

 “орта со тиква
—ќ—“ќ£ » 

http://moemeni.mk/?cs_sostojki=tikva" rel="nofollow - “иква (1 )

http://moemeni.mk/?cs_sostojki=brashno-2" rel="nofollow - Ѕрашно (2 —упени лажици)

http://moemeni.mk/?cs_sostojki=jajtse" rel="nofollow - £аЉце (2 )

http://moemeni.mk/?cs_sostojki=sheker" rel="nofollow - ЎеЭер (2 —упени лажици)

http://moemeni.mk/?cs_sostojki=mleko" rel="nofollow - ћлеко (1 „аша)

 
ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

«а овоЉ рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. “иквата се мие и се чисти.
  2. »счистената тиква прво се вари.
  3. ѕотоа се пасира.
  4. —е додават двете лажици брашно, 2 матени ЉаЉца, 2 лажици шеЭер и 1 чаша млеко.
  5. —е става во намастен плех.
  6. —е пече додека тиквата добие сЉаЉ одозгора.
  7. —е вади од рерна.
  8. —е сервира.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ќктомври.2018 во 17:56
АромÐ∞тичнÐ∞ тортÐ∞: Десерт со тиквÐ∞ коÑШ Ð¸Ð¼ успевÐ∞ нÐ∞ сите


јроматична торта: ƒесерт со тиква коЉ им успева на сите


—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 300 гр брашно
  • 200 гр путер
  • 2 жолчки
  • 1/2 лажичка сол
  • 2 лажици павлака
  • 1/2 лажичка прашок за печиво

—ќ—“ќ£ » «ј ∆ќЋ“ ‘»Ћ:

  • 500 гр исчистена тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр путер

—ќ—“ќ£ » «ј Ѕ≈Ћ ‘»Ћ:

  • 500 гр сремско сиреЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца
  • 1 лажица сок од лимон
  • ванилин шеЭер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќд брашно, путер, жолчки, сол, павлака и прашок за печиво замесете тесто и оставете го да отстои околу половина час во фрижидер.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, згответе Ља во млеко, пропасираЉте Ља, па составете Ља со шеЭер, разматени ЉаЉца, цимет, Гумбир и путер.
  3. —ремското сиреЬе разматете го со шеЭер, сок од лимон и ванилин шеЭер. ƒодаЉте едно по едно ЉаЉце и матете додека смесата не стане глатка и компактна. “естото извадете го од фрижидер, развлечете го и ставете го намастен плех или калап за печеЬе. ѕо тестото распоредете бел фил, а од горе жолт. ѕечете прво половина час на 180 степени, а потоа околу 20 минути на 140 степени. ѕред послужуваЬе добро изладете.

”живаЉте!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ќктомври.2018 во 17:58
АромÐ∞тичнÐ∞ есенскÐ∞ тортÐ∞ со тиквÐ∞


јроматична есенска торта со тиква


¬кус на есен, совршен десерт во ладните ноЭи, аромата неодолива.

—ќ—“ќ£ »:

  •  ќ–ј      
  • 300 г брашно
  • 200 гр маргарин
  • 2 жолчки
  • пола лажиче сол
  • 2 лажици павлака
  • пола лажиче прашок за пециво
  • ‘»Ћ1
  • 500 гр тиква
  • 600 мл млеко
  • 100 гр шеЭер
  • 1 ванилин шеЭер
  • 1 лажичка Гумбир
  • 1 лажичка цимет
  • 3 ЉаЉца
  • 50 гр маргарин
  • ‘»Ћ2
  • 500 гр павлака за готвеЬе
  • 200 гр шеЭер
  • 5 ЉаЉца1 лажица лимонов сок1 ванилин шеЭер

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

  1. ќд брашното, маргаринот, жолчките и солта, со прашокот за пециво направете тесто, и откако Эе отстои половина час во фрижидер, извадете го.
  2. “иквата исечете Ља на коцки, сварете Ља во млекото, пасираЉте Ља па додадете ги шеЭерот, ЉаЉцата, циметот, Гумбирот и маргаринот.
  3. ѕавлаката изматете Ља со сите состоЉки за вториот фил.
  4. —тавете го тестото во плех за печеЬе, ставете го едниот па другиот фил.
  5. ѕечете половина час на 180 степени, па 20 минути на 140 степени.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 03.Ќоември.2018 во 09:04

‘рапе од тиква
«а фрапе за 1:

ћала чаша месо од тиква (претходно издинстана, сварена на пареа или печена, и оладена)
пола банана
околу 150 мл. млеко, млеко од соЉа или ванила благ Љогурт
пола лажиче цимет (а може и ронка Гумбир во прав, каранфилче во прав)
1-2 коцки мраз
¬о блендер измешаЉте ги сите состоЉки околу 1 минута, дур не добиете мазно, густо фрапе. ”живаЉте !
¬и требаат други идеи што да правите со тиква? ≈ве:  http://sitnoseckano.blogspot.com/2010/09/steamed-pumpkin.html" rel="nofollow - тиква на пареа за сладолед и мафини ,
http://sitnoseckano.blogspot.com/2009/11/pumpkin-pie.html" rel="nofollow - пита со тиква ,  http://sitnoseckano.blogspot.com/2009/10/pumpkin.html" rel="nofollow - колаче од тиква , и  http://sitnoseckano.blogspot.com/2009/12/pumpkin-pancakes.html" rel="nofollow - палачинки со тиква .
http://2.bp.blogspot.com/_mP8_1HwyLDE/TNU8EnLAAdI/AAAAAAAAAig/RGn70i-2ByQ/s1600/in+glass.JPG" rel="nofollow">


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.‘евруари.2019 во 10:30

≈сенски колач со тиква

  • https://srekja.mk/podgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept/" rel="nofollow -
    https://srekja.mk/podgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept/" rel="nofollow -

https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow - https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow">

https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow - https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow - 5 ЉаЉца
- 1 ванилин шеЭер
- 400 гр брашно
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1/4 лажичка мелено каранфилче
- 1/2 лажичка ситен шеЭер со портокал и Гумбир
- 600 гр рендана тиква
- 100 гр мешавина од суво грозЉе и брусница
- 500 гр тиква
- 2 пудинга од банана
- 80 гр путер

https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow">

https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow - https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow - £аЉцата ги матиме со шеЭерите, пенасто, да се волуменизираат и побелат. √о додаваме маслото. √и додаваме сувите состоЉки, брашно, сол, пециво, сода бикарбона и зачините, соединуваме. £а додаваме ренданата тиква заедно со оревите и сувото грозЉе, мешаме со лажица до соединуваЬе. ÷елата смеса Ља распоредуваме во голема ростер тава намрсена и набрашнета. ѕечеме во загреана рерна на 170 степени со вентилатор околу 50 минути. √о оставаме да подизлади. “иквата за фил Ља ставаме во тенЯере заедно со шеЭерот и околу 50 мл вода да ни се свари. ѕрашокот за пудинг го соединуваме со млекото. —о помош на рачен блендер варената тиква Ља блендираме директно во тенЯерето. √о додаваме млекото со пудинзите и интензивно мешаме до згуснуваЬе на целата смеса. ѕутерот го ставаме на краЉ, мешаме додека да се растопи. ћалку да излади и го распоредуваме филот врз колачот.

https%3A%2F%2Fsrekja.mk%2Fpodgotvete-esenski-kolach-so-tikva-za-tseloto-semejstvo-retsept%2F&locale=en_US&sdk=joey&type=button_count&width=450" rel="nofollow -

-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћарт.2019 во 17:18

ѕротеински колачи од тиква Ц подготовка

—остоЉки

100 грама овесни снегулки
150 грама  https://proteinlab.mk/product/100-whey-professional-900-gr/" rel="nofollow - whey протеин со вкус на капучино
1 лажичка цимет
1 лажичка Гумбир во прав
25-50 мл млеко
100 грама пире од печена тиква
25 грама масло од кокос (стопено)
100 грама темно чоколадо

  • —омелете ги овесните снегулки во блендер до форма на прав. ƒодаЉте whey протеин, цимет, Гумбир и промешаЉте.
  • “иквата иситнете Ља во форма на пире, додаЉте Ља во смесата, а потоа додаЉте млеко и стопено кокосово масло и измешаЉте додека состоЉките не се споЉат во форма на тесто. јко смесата ви е многу сува, додаЉте уште млеко. јко е многу влажна за да се создаде тесто, додаЉте малку протеин.
  • –аспоредете Ља рамномерно смесата во тавче и притиснете Ља одозгора со лажица. ѕотоа оставете Ља да се олади во фрижидер наЉмалку 45 минути.
  • ќткако Эе Ља извадите од фрижидер, исечете Ља во форма на правоаголници. —топете го темното чоколадо и прелиЉте ги баровите. —тавете ги повторно во фрижидер да отстоЉат 10-15 минути и потоа можете да сервирате 🙂


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.јприл.2019 во 17:31

ѕотпечена тиква полнета со мелено месо и ориз



¬и здодеа од некреативни оброци? ќва неодоливо ЉадеЬе се подготвува едноставно, а е вистинско задоволство за целото семеЉство.

«а подготовка потребно е Ц 1 тиква, 500 грама говедско месо, 50 гр ориз, 1 кромид, 1 морков, лажичка мелен бибер, лажичка зачин од сушен зеленчук, малку масло, сол, бибер.

ѕодготовка

“иквата исечете Ља на врвот, внимателно исчистете Ља од семките, па делумно издлабете Ља средината.

—итно исечкаЉте ги кромидот, а морковот и остатокот од ДмесотоУ на тиквата изрендаЉте ги.

Ќа малку масло пропржете го кромидот, меленото говедско месо, морковот и тиквата. ƒинстаЉте додаваЉЭи вода, а потоа додадете го и оризот и измешаЉте. «ачинете по желба.

—о смесата пополнете го испразнетиот дел од тиквата. «атворете го горниот дел со фолиЉа и ставете Ља во премачкана со масло тепсиЉа. ¬о тепсиЉата додадете и малку вода.

ѕечете Ља полнетата тиква во претходно загреана рерна.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.јприл.2019 во 17:32

ѕревкусни палачинки од тиква



ƒегустираЉте ги овие слатки палачинки направени од кралицата на есента Ц тиквата.

Ќамирници Ц 220 грама брашно, 200 грама пире од тиква, 350 мл млеко, 1 ЉаЉце, 3 лажици шеЭер, 1 ванилин шеЭер, 2 лажици лимонов сок и малку рендана кора од лимон, 1 лажичка сода-бикарбона, 2 лажички прашок за пециво, 1 лажичка цимет, прстофат сол, малку рум.

ѕодготовка

ѕресечете Ља тиквата на четвртинки и ставете да се испече на 200 степени околу 40 минути додека да омекне. ѕечената тиква оставете да се излади, потоа со лажица извадете го ДмесотоУ и гмечете да добиете пире.

ѕомешаЉте го брашното со шеЭерот, прашокот за пециво, ванилиниот шеЭер, сода-бикарбоната, циметот и додадете прстофат сол.

£аЉцето посебно изматете го со млекото, лимоновиот сок, ренданата коричка од лимон, пирето од тиква и неколку капки рум. ћешаЉЭи на оваа смеса додадете ги сувите состоЉки. —месата оставете Ља да отстои половина час.

ѕалачинките печете ги на загреано масло додека поруменат, од секоЉа страна по околу минута. ѕослужете ги со прелив од мед или чоколада.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.јприл.2019 во 17:34

ћногу се вкусни: Моки од тиква



ћногу се вкусни, а тиквата им дава посебна арома. ѕрелиЉте ги малку со маслиново масло, наросете ги со исечкан босилек и изрендан пармезан, и уживаЉте во секое залче.

ѕотребни намирници Ц 1 кг печена и оладена тиква, 500 грама брашно, 2 цели ЉаЉца, свеж босилек, маслиново масло, сол и црн пипер, пармезан.

ѕодготовка

«агреЉте Ља рерната на 200 степени. “иквата исечете Ља на кришки и печете Ља околу еден час.  ришките изладете ги, отстранете Ља коричката и одвоЉте го портокаловото ДмесоУ. ќд него направете пире. ƒодадете ги ЉаЉцата, посолите, наросите црн пипер, додадете ситно исечкан босилек и потоа додадете го и брашното. ƒобро мешаЉте и направете меко тесто. ќд тестото направите Ьоки.

¬о меГувреме сварете вода, посолете Ља и варете ги во неа Ьоките додека да испливаат на површина. »звадете ги со лажица. ∆ешките Ьоки прелиЉте ги со маслиново масло или потпечете ги на маслиново масло. ƒодадете уште неколку ливчиЬа свеж босилек и прелиЉте ги со изрендан пармезан.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.јприл.2019 во 17:36

—овршено рижото со тиква



»талиЉански рецепт коЉ Эе го повторувате со задоволствоЕ.

Ќамирници Ц 150 г тиква, 100 г овчо сиреЬе, 1 чешне лук, 200 мл бело вино, 1 лажичка мелен мак, 2 лажици семки од тиква, 4 лажици маслиново масло,300 грама ориз, буЉон од зеленчук, сол и црн пипер.

ѕодготовка Ц ѕропржете го лукот во загреана тава на маслиново масло па додадете го оризот и кратко динстаЉте додека да добие боЉа. ѕолеЉте се со бело вино, па додадете Ља тиквата исечкана на мали коцки.—е добро измешаЉте и варете се додека не испари виното. ѕотоа додаваЉте од буЉонот мешаЉЭи додека оризот не се свари. ѕред краЉот зачинете, додадете ги сиреЬето и макот па се добро измешаЉте. ѕоросете со исечкани семки од тиква и послужете топло.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



»спечати | «атвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk