IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - ћедот како дел од рецептите за колачи и торти
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

ћедот како дел од рецептите за колачи и торти

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123 4>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема: ћедот како дел од рецептите за колачи и торти
    »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:02
МеденÐ∞ тортÐ∞ (посно, вегÐ∞н)
ћедена торта - посно

—остоЉки
200гр. брашно по избор 1 лажица какао во прав 2 лажици рогач во прав 4 лажици мед 250мл. кокосово млеко или друго растително млеко 1 лажичка сода бикарбона 1 лажичка зачин за медеЬаци 1 лажичка цимет 5 лажици пекмез или мармалад од сливи ƒополнително 2 лажици пекмез 50гр. мелени ореви

≈дна од наЉедноставните но наЉвкусните торти според мене, коЉа што долго останува сочна и ароматична.

- ¬о длабок сад ставете го брашното, какаото, рогачот, содата и зачините и промешаЉте до воедначуваЬе. ƒодадете го млекото, медот и пекмезот, и се заедно соединете.
- —месата излеЉте Ља во калап бр.22 см и печете 20-25 минути на 180 ÷.
- ¬еднаш премачкаЉте Ља со пекмезот и наросете ги мелените ореви.

Ќапомена
ќставете целосно да се излади, а потоа пресечете Ља.




»зменето од Valerija - 17.ћаЉ.2018 во 20:06
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:04
Медени триÐ∞Ð³Ð¾ÐїÐ½Ð¸Ñ†Ð¸ со семињÐ∞
ћедени триаголници со семиЬа
—остоЉки
400 гр мед
200 гр презла
100 гр мешани семиЬа со цело зрно (сусам, лен, сончоглед и семки од тиква)
10 гр Гумбур
10 гр цимет
4 гр пимент
4 гр каранфилче
прстофат шафран
 ористени ƒелимано производ

Ѕи рекла едни поинакви, интересни, вкусни и здрави колачи кои експресно брзо можат да се приготват, а потсетуваат некако на оние шеЭерно-медени сусамови плочки кога Эе се вкусат.

¬о суво тенЯерче наЉпрво ставете ги семиЬата и потпечете ги за да Ља испуштат своЉата арома.

ѕотоа ставете го медот да зоврие, изгасете Ља ринглата и тргнете го на страна.
ƒодаЉте ги семиЬата, зачините и презлата.
”баво измешаЉте и вратете на топлата рингла. ћешаЉте додека не стани компактно тесто.

—месата ставете Ља во калап обложен со наЉлон фолиЉа (леплива е, не ставаЉте друго во замена освен ако имате некоЉа многу мрсна пек-хартиЉа и мислите дека таа нема да се залепи на неа), убаво распоредете го и оставете го кратко време да се здрви (за половина час би било доволно). ѕотоа извадете го и исечете го на парчиЬа.

ƒоколку немате калап, ставете го во помала тава и исплескаЉте го во висина однаЉмногу 1 прст, па потоа исечете го на коцки.
¬рз секоЉа коцка можи да ставите по едно цело каранфилче одозгора.




»зменето од Valerija - 17.ћаЉ.2018 во 20:05
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:08
ÐšÐ¸Ñ„ÐїÐ¸Ñ‡ÐºÐ¸ со мед и Ð¼ÐµÐїÐµÐ½Ð¸ семки (посно)

 ифлички со мед и мелени семиЬа

—остоЉки
600 гр брашно
20гр квасец
1 лажиче сол
2 лажици шеЭер
1 мало лажиче течен мед
100 мл масло
50гр блендирани семки од тиква
100 гр мармалад од дуЬи

ќд горенаведените состоЉки се замесува убаво меко тесто.
¬о рецептата стои млака вода по потреба но Љас мерев дека 150мл се доволни за убаво тесто.
√о оставаме тестото да одмори и да се дуплира.
√о расукуваме во кора и вадиме со цаша кругови.
«а една кифла Љас употребив 4 кругови.
√и редиме едно до друго како на дополнителната фотографиЉа.
√и поминуваме еднаш со сукалката да се сврзат.
ѕремачкуваме со мармалад и удвоЉуваме од доле на горе како на сликата.
ќд лево кон десно Ља виткаме ружата.
«емаЉЭи Ља во раката, ги раздвоЉуваме деловите од цветот.
–едиме во намастен калап за мафинки и печеме во загреана рерна.
Ўтом поруменат ги вадиме.
јко имате желба може да ги премачкате со маргарин за да се помеки.
Ќа здравЉе со убавите и декоративни кифли.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:10
Посни медењÐ∞ци со мÐ∞рмÐ∞ÐїÐ∞д


ѕосни медеЬаци со мармалад

—остоЉки
10 лажици млака вода
10 лажици шеЭер
2 лажици мед
1 лажичка сода бикарбона
1+1/2 лажичка цимет
1/2 лажиче мелено каранфилче
1 рамно лажиче ситно рендан свеж Гумбир
7 лажици масло
околу 25 полни лажици брашно
ѕо потреба мармалад(вкус по желба)

¬о длабок сад ставете ги сите состоЉки освен брашното.
»змешаЉте, а потоа постепено додаваЉте го брашното.
«амесете средно меко нелепливо тесто.

«амесеното тесто покриЉте го со наЉлонска фолиЉа и оставете го 30-тина минути да отстои.

ќд тестото формираЉте топчиЬа.
¬о секое топче во средина ставете по малку мармалад.

Ќаредете ги во плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

ѕечете на 200 степени, 10-15 минути зависно од рерната.

»спечените медеЬаци завиткаЉте ги во крпа и оставете ги да отстоЉат околу 1 час.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:11
МедењÐ∞ци

ћедеЬаци

—остоЉки
3 шоЪи млеко
3 шоЪи шеЭер
6 шоЪи брашно
2 големи лажици слатко (мед)
2 мали лажици цимет
4 мали лажици сода бикарбона
1 чоколадо за готвеЬе за глазура

—ите состоЉки се ставаат во сад за матеЬе, освен слаткото (медот по желба) и се матат да се добие изедначена смеса. ѕотоа смесата се претура во тава за печеЬе и се пече на температура од 200 степени, околу 30 до 45 минути, зависно од рерната, додека да се запече убаво, т.е. да се одлепи тестото од краевите на тавата.

¬рз испеченото тесто се размачкува слаткото, па целото одозгора се прелива со топено чоколадо.

—е сече на коцки и се Љаде едно по едно!
ЎоЪата е 200мл.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:13
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дни медењÐ∞ци

„околадни медеЬаци

—остоЉки
250гр. брашно
1 ЉаЉце
60гр. кафеав шеЭер или обичен
2 лажици какао во прав
60гр. путер
30гр. рендана темна чоколада
2 лажици мед
1 лажичка прашок за пециво
1 лажичка зачин за медеЬаци
1/2 лажичка Гумбир во прав
ƒополнително
1 ЉаЉце

Ѕрзи, лесни и превкусни медеЬаци со додаток на чоколада..

- ¬о подлабок сад замесете тесто од наведените состоЉки. ¬еднаш развлечете го на набрашнета површина и вадете форми по желба.
- ѕечете 5 минути на 200 ÷.
-  олачиЬата веднаш премачкаЉте ги со разматено ЉаЉце.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:14
МедењÐ∞ци

„околадни медеЬаци со цимет

—остоЉки
3 чаши брашно
2 чаши шеЭер
10гр сода бикарбона
1 пакетче цимет
5 лажици мармалад
2 чаши млеко
ѕрелив
2 чоколадо за готвеЬе
2 лажички зеЉтин
1/2 тегло мармалад

Ѕрашното се мати со шеЭерот, сода бикарбона и циметот. ¬о другиот сад ги ставаме мармаладот и млекото и ги промешуваме добро. ѕотоа сета смеса Ља промешуваме заедно и Ља печеме во намрсена тава околу пола час.
 ога Эе биде скоро готова, Ља премачкуваме со мармаладот и оставаме да се допече уште малку.
ƒодека се пече со мармаладот, се растопува чоколоадото за готвеЬе.
 ога Эе биде готова се премачкува со чоколадото и е спремна за ЉадеЬе.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:23


МедењÐ∞ци

ѕразнични медеЬаци

—остоЉки
400гр шеЭер
1 кг брашно
250гр маргарин/може и путер/
4 цели ЉаЉца
6 големи лажици мед
2 мали лажичкилажички сода бикарбона
2 кесички ванилин шеЭер/по желба/
зацин за медеЬаци /цимет,каранфилче,Гумбир во прав,мушкантно оревче/по потреба и желба
по потреба и желба околу 100-150гр чоколадо за готвеЬе

—е мати маргаринот се додека не стане пенаста бела смеса. ћу се додава шеЭерот, медот и ЉаЉцата, се мешаат постепено со матеЬе. Ѕрашното се меша со содата и зачините.
—е додава во изматените ЉаЉца со маргаринот постепено и се меси тесто. “естото е средно тврдо.
—е развлекува кора дебела околу 1см од коЉа што се вадат форми со калап за медеЬаци или други по ваша желба.
»сечените колачи се редат на плех обложен со хартиЉа и се печат на средна температура /околу 150-170 степени / во зависност од Љачината на вашиот шпорет.

Ќапомена
 олачите треба да бидат одвоени наЉмалку по 4-5 цм еден од друг бидеЉки со самото печеЬе нарастуваат.
—е печат се додека краевите на колачот непоруменат.
¬нимателно се вадат од плехот кога малку Эе поодладат бидеЉки топли се меки и можат да се скршат.
»зладени можете да ги преливате со чоколади или да ги исшарате со –оаЉал аЉсинг смеса за шараЬе на медеЬаците
—месата за шараЬе се прави од шеЭер во прав и белка. Ќа 1 белка околу 100-150гр шеЭер во прав, се меша убаво се додека не се добие убава компактна маса со коЉа што може да се пишува. ћлазот од смесата треба да не се прекинува кога пишувате-шарате. —е шара со наЉлон кеса коЉа што врвот Эе го отворите со боцкаЬе со игла.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:40
МедовицÐ∞ тортÐ∞


ћедена торта

—остоЉки
тесто
1 ЉаЉце
2 лажици шеЭер
2 лажици полни мед
400-430гр брашно
4 лажици млеко
40гр свинска маст
1 лажиче сода бикарбона
фил
700мл млеко
180гр шеЭер
2 лажици брашно
4 лажици густин
1 ванила
100гр путер
глазура
100гр црно чоколадо
80мл слатка павлака
20гр путер
”краси по желба.

¬о еден сад со миксер ги соединуваме ЉаЉцето, маста, медот, шеЭерот и млекото.
ѕотоа замесуваме со рака и постепено ги додаваме брашното и содата.
“реба да добиеме мазно, нелепливо тесто.
‘ормираме ваЪак коЉ го делиме на 6 дела.
£ас вадев форми со модла бр 18 и направив 6 кори. јко сакате може да се користи модла бр 24 и да се направат 4 кори.
√и сучиме тенко коричките и ги редиме во плех на коЉ има ставано хартиЉа за печеЬе.
√и печиме внимателно, кратко, околу 5-6 минути им е доволно.
√и оставаме на рамна површина да се ладат.
—ега го подготвуваме белиот крем
¬о касерола ги налеваме дел од млекото, а во еден дел ги раствораме густинот и брашното, шеЭерот, ванилата и растворените состоЉки.
ћешаме на тивок оган до згуснуваЬе.
¬о топлиот крем го додаваме путерот и матиме со миксер да се соединат.
Ќа послужавник ставаме прва кора, млак крем, размачкуваме, па кора, крем... до истрошуваЬе на состоЉките.
ЌаЉгорната кора не Ља премачлкуваме со крем.
¬рз неа ставаме некоЉ предмет, средно тежок, да одстои 1 час.
ѕотоа врз тортичката Ља нанесуваме подготвената глазура и декорираме по желба.
ќставаме 2-3 часа да се стегни, па сечеме парчиЬа и послужуваме.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:50
Медено срце ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч




 олач медено срце

—остоЉки
100 гр чоколадо
5 ЉаЉца
150 гр путер
2 кесички ванилин шеЭер
200 гр мед
200 мл Љогурт
100 гр брашно
50 гр чоколаден пудинг
50 гр мелени спекулас бисквити
2 лажици какао
1 лажичка цимет
1 лажичка зачин за медеЬаци
1 пециво
2-3 лажици рум или 1/2 шишенце арома/екстрат рум
фил
200 гр мармалад од сливи
100 гр темно чоколадо
100 гр бадеми / ореви
√лазура
150 гр путер
120 мл млеко
50 гр шеЭер
150 гр чоколадо

 олачот е прекрасен, сочен и многу вкусен, а тоа може да се види уште од состоЉките.

1. £аЉцата се двоЉат. ѕутерот се мати со ванилиниот шеЭер и потоа едно по едно се додаваат жолчките, со постоЉано матеЬе.
2. ѕотоа се додава и медот и убаво се мати целата смеса.
3.  он тоа се додава предходно стопеното чоколадо и изладено, но сеуште да е течно. —е додава во потенок слоЉ.
4. Ќа краЉ се става Љогуртот и со матеЬе се добива убава чоколадна смеса.
5. —е престанува со матеЬе и се додаваат сувите состоЉки. —ето тоа убаво се меша, за да добиете хомогена смеса. ¬о неа се додава и румот и убаво се меша.
6. —месата можете да Ља печете одеднаш во големата тава од рерна, па да Ља исечете на половина или пак на два пати во ƒелимано тавчето за колачи 20х30см. £ас печев на два пати.
-ѕрво се става половина од смесата и се пече додека да фати коричка.
7. ¬о меГувреме се топи чоколадото и се меша со мармаладот од сливи (може да се користи и мешан мармалад).
8. ¬рз печеното тесто се прелева филот и убаво се распределува. ¬рз него се наросуваат бадеми (или ореви). ѕотоа се става вториот дел од тестото и убаво се распределува. —е враЭа во рерна на 180 степени, околу 10тина мин.  олачот е печен кога Эе почне да се двои од страниците на тавата. ѕроверете со чепкалка!
9. ќставете го колачот да се лади и подгответе Ља глазурата.
10. Ќа оган се става путерот, млекото и шеЭерот да се стопат и споЉат. —месата се прелева врз кршеното чоколадо и убаво се меша, додека да се врзат состоЉките. ќставете Ља глазурата 15тина мин да се излади, а потоа се прелева врз колачот и се остава цела вечер да се лади и убаво да се врзат сите слоеви.
11. »сечете по желба, може коцки, правоаголници или пак во вид на срциЬа, ако сакате да биде право медено срце.

-јко се решите да Ља печете во големото тавче од рерна, изладеното тесто се сече на два дела по должина, потоа се става филот и одозгора се става кората. Ќа краЉ се прелева со глазура.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 20:51
Медено Ñ‚Ð¾Ð±ÐїÐµÑ€Ð¾Ð½Ðµ

ћедено тоблероне

—остоЉки
250гр црно чоколадо(70% какао маса)
90гр мед
80гр сецкан бадем
 ористени ƒелимано производи


ѕоедноставно, здравЉе, а вкуснооооо

Ќад пареа внимателно се растопува црното чоколадо.
 ога е готово се трга од оган, се додава медот, енергично се промешува и се додаваат сецканите бадеми.
ќдма смесата се истура во мал триаголен калап. ѕожелно е претходно да биде обложен со прозирна фолиЉа.
—е остава 2 часа на ладно да се стегни.
ѕотоа лесно се сечат парчиЬа.
ƒо колку немате триаголен калап може смесата да се истури во намастена мала ростер тава, во хартиени кошнички....


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 21:01
Медени ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи со мÐ∞рмÐ∞ÐїÐ∞д од кÐ∞ÑШсии (посно)

ћедени колачи со мармалад од каЉсии

—остоЉки
1 чаша ( 200 мл) шеЭер
130 мл масло
3 лажици мед
1 лажица цимет
1 лажичка сода
по потреба мармалад од каЉсии
2,5 -3 чаши брашно
√лазура
4 лажици шеЭер
2 лажици вода

ѕрекрасни благца за посни денови. ѕосебно за луГе кои многу сакаат поблаги десерти :)
1. ЎеЭерот, медот, содата и циметот се промешуваат и смесата се вари заедно со масло на тивок оган додека убаво не се соедини.
2. ”ште во топлата смеса се додава брашното и брзо се промешува, потоа се чека да се излади.
3. ќд тестото се сука правоаголник со дебелина од 5 мм, се сече на коцки (околу 8) и во секое парче се става помалку од мармаладот, потоа убаво се затвара и се реди во плех обложен со мрсна хартиЉа.
4.  олачите се печат во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
5. √лазура. ЎеЭерот со водата се варат на тивок оган околу 3-4 минути, потоа се премачкуваат уште жешките колачи.

 олачите не треба да се држат долгу време во рерната за да не бидат многу тврди.




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ћаЉ.2018 во 21:05
МеденÐ∞ интегрÐ∞ÐїÐ½Ð∞ питÐ∞-ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со ореви и суви кÐ∞ÑШсии


»нтегрална медена пита - колач со ореви и суви каЉсии

—остоЉки
“есто
170гр. пченично брашно
170гр. интегрално брашно
10гр. пециво
110гр. шеЭер
1 ванила
115мл. масло
2 ЉаЉца
прстофат сол
ѕолнеЬе
230гр. ореви
200гр. мед
120гр. суви каЉсии
«а премачкуваЬе
2 полни лажици мед

¬о длабок сад измешаЉте ги двата вида брашна, пецивото, ванилата, шеЭерот и малку сол.
ƒодаЉте го маслото и ЉаЉцата и замесете тесто.
ќставете го тестото малку да отстои (10-тина минути), а потоа поделете го на 2 дела.

ћеГу два листа хартиЉа за печеЬе расукаЉте го во кора едниот дел од тестото.
—о помош на хартиЉата префрлете Ља кората во округол калап(Љас го користев округлиот силиконски калап на ƒелимано).

»змешаЉте ги оревите со медот и ставете ги врз кората.
ќдозгора нанесете ги сувите каЉсии исецкани на помали парчиЬа.
¬рз каЉсиите изрендаЉте го остатокот од тесто.

—тавете Ља питата да се пече на 180 степени, 30-35 минути.

¬о сад ставете 2 полни лажици мед.
—тавете го медот малку да се подрастопи(загрее) и со него премачкаЉте Ља испечената подоладена пита.

ѕитата послужете Ља убаво оладена.

¬кусот на оваа пита-колач е фантастичен, топло ви Ља препорачувам.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 100105
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 18.ћаЉ.2018 во 08:54
Медени ÑШÐ∞смини
Mедени Љасмини

—остоЉки
“есто
130-150 гр. брашно
1 мало ЉаЉце
20 мл. вода
20 мл. сок од мандарина
ѕрстофат сол
3 големи лажици растопен путер
1 мала лажица какао
ѕолнеж
2/3 чаша непечени Љатки
30-40 гр. суво овошЉе по желба (Љас ставив еден круг ананас)
 ора од еден портокал
2 големи лажици шеЭер во прав
1-2 цветчиЬа сушена роза, може да се замени со вода од рози
1 голема лажица слатко од каЉсии
—ируп
2 големи лажици мед
4 големи лажици шеЭер
Ќеколку парчиЬа цитруси
2-3 цветчиЬа сушени рози

1. —остоЉките за тестото без какаото се ставаат во еден сад и се замесува меко тесто.
2. √отовото тесто се остава 30 минути да одмори.
3. ¬о блендер се ставаат сите состоЉки за полнежот со исклучок на слаткото, се мелат и се ставаат во еден сад, потоа се додава слаткото, се промешува до соединуваЬе.
4. ќд смесата со оревите се прават мали бомбици и се оставаат настрана.
5. “естото се дели на два еднакви дела и во едниот се додава какаото, а другиот останува бел.
6. Ѕелото тесто се расукува тенко и се остава настрана исто така и кафеавото тесто се расукува и се става врз белото.
7. ќд така подготвената кора се сечат квадратчиЬа од 5 сантиметри. ќткако Эе се исечат секое квадратче се порастегнува уште малку со раце.
8. —екое квадратче се сечи на ,,крст,, како што е покажано на сликата.
9. ¬о средината на секое квадратче се става по една бомбица и од тестото, се формираат ливчиЬата на цветчето, при што секоЉ агол од квадратчето се става во центарот на бомбицата и малку се притиска, а двата агли на секое ,,ливче,,се залепуваат еден со друг (како што е покажано на сликата) по желба во средината на секое цветче се става по едно бонбонче или Љатка.
10. “ака подготвени се печат во загреана рерна на 180 степени за 10-15 минути или додека се готови.
11. ƒодека се печат се подготвува шербетот, во касерола се ставаат сите состоЉки за шербетот и се става на оган.
12. —е вари 7-10 минути откако Эе започне да врие.

«абелешка
- јко сакате ароматот на рози може да го замените со аромат на ванила или нешто друго.
- ќд една ваква доза се добиваат 20ина Љасмини, не многу големи.
- √олемината на бомбицата од Љатките треба да е колку ЯамлиЉа.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123 4>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,125 секунди.