IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS -  углоф
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

 углоф

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123>
јвтор
ѕорака ќбратен редослед
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар “ема:  углоф
    »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:29
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со портокÐ∞Ðї (Ð¸ÐїÐ¸ ÑШÐ∞годи)


 углоф со портокали  или Љагоди

—остоЉки
2 ЉаЉца
1 чаша Љогурт
2+1/2 чаши брашно
1 пециво
1-2 пoртокaли
1 чаша шеЭер
1/2 чаша масло
чаша = 200 мл.

1. £аЉцата со шеЭерот се матат пенесто, се додава маслото, Љогуртот и на краЉ просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
2.  алапот за куглоф се намрсува со масло и се посипува со брашно.
3. ¬о калапот се истура половина од смесата, се редат исчистените кришки портокал, се дотура останатата смеса и се пече 20 минути во загреана рерна на 200 степени, и уште 20-25 минути на 170 степени за да се испече и во средината.
4. Ўтом Эе излади, кугловот се превртува во соодветна чиниЉа, се сечат парчиЬа, а по желба се посипува со шеЭер во прав.

 олачот е со сочна и ровка структура, вкусен и со красат вкус, а наместо портокал може да се направи и со сечкани или цели Љаготки.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:22



ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ Ð‘Ñ€ÐЈÐ¸ Ð“Ð¾Ð½ÐЈÐ∞ÐїÐµÐЈ


 углоф Ѕрзи √онзалес

—остоЉки
3 ЉаЉца
15 лажици шеЭер
1 ванилин шеЭер
1 чаша млеко
1/2 чаша масло
15 лажици брашно
1 пециво
1 лажица какао
по потреба шеЭер во прав, маргарин

1. £аЉцата, шеЭерот и ванилиниот шеЭер се матат пенесто.
2. —е додаваат млекото, маслото и на краЉ постепено се додава просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
3.  алапот за куглоф (или тава бр.28) се премачкува со маргарин, се посипува брашно, се тура жолтата смеса, но дел од неа се остава за шареЬе.
4. ¬о останатата смеса се става какаото кое со миксерот се изедначува и се тура одозгора пополека со шареЬе.
5. —е пече во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути, но сепак се контролира со чепкалка. »зладен, кугловот се сече на парчиЬа, се посипува со шеЭер во прав и се ужива.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.Ќоември.2018 во 14:20
Кекс со бÐ∞деми во ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


 екс  со бадеми во куглоф

—остоЉки
5 ЉаЉца
1 ванила
1 и 1/2 шоЪа шеЭер
3/4 од шоЪата масло
од 1/2 лимон - сок и кора ( кора можи и од цел лимон)
1 и 1/2 шоЪа просеано бело брашно
1 пециво
1 лажиче просеано какао
100 гр. ситно сецкани бадеми
по потреба шеЭер во прав за посипуваЬе
*ЎоЪата е од 200мл.

£аЉцата се матат со ванилата и шеЭерот.
»м се додава маслото, па сокот од лимон и брашното помешано со пециво и кората од лимон.
 алапот за куглоф се намрсува со масло и се наросува со сецканите бадеми.
—е излева една половина од смесата. —е наросува со сецкани бадеми.
ќд другата половина се одделува една шоЪа и во неа се става какаото. ”баво се промешува и се излева над бадемите.
—е долева остатокот од смесата и се наросува со сецкани бадеми.
(Ѕадемите значи ги делиме на три дела- за калапот, на првиот дел од смесата и на краЉ, над вториот дел од смесата.)
—таваме да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 45 мин., или зависно од вашата рерна.
ѕосле печеЬе нека отстои 5-10 мин. во калапот, па го вадиме.
Ћаден го посипуваме со шеЭер во прав замирисан со ванила.
Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.Ќоември.2018 во 09:02
chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano

ћиризлив чоколаден куглоф со тиква

3 ЉаЉца

250 g шеЭер

½ шоЪа сончогледово масло

265 g брашно (се разбира, измешано сенаменско и интегрално грахам)

1 кесичка прашок за пециво

40 g какао

2 лажици домашен сируп од Гумбир

2 лажици ушеЭерен Гумбир (од правеЬето на сирупот)

1 лажичка кинеска мешавина од 5 зачини

250 g пире од печена тиква

50 g темно чоколадо, исецкано на ситни коцки

»зматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и маслото. додаЉте ги брашното, прашокот за пециво, какаото, исушениот Гумбир, сирупот од Гумбир и зачините, изматете го тоа, па додаЉте Ља тиквата и повторно изматете сé додека не е рамномерно измешано. парченцата чоколадо вмешаЉте ги со лажица.

“авчето за куглоф убаво намачкаЉте го со путер и посипете го со брашно. истурете Ља смесата во него и ставете Ља да се пече во рерна загреана на 180∞C околу 35 Ц 40 минути. проверете дали е испечено со дрвена чепкалка. оставете го кугловот малку да се олади во тавчето, па превртете го внимателно во чиниЉа за послужуваЬе. можете да го послужите прелиен со стопено чоколадо или посипан со шеЭер во прав.


chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano



»зменето од Valerija - 03.Ќоември.2018 во 09:05
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.Ќоември.2018 во 22:36
Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

„околаден куглоф со капини

Ќи беше роденден и ни помина, а не успеавме како што треба да го УпрославимеФ. конечно, имаме торта вредна за оваа прилика, 9-ти роденден на ситно сецкано. не е класична торта во слоеви, не сум многу по таквите, освен чоколадната коЉа Ља правам скоро за секоЉ роденден, ама во последно време овоЉ куглоф ѝ го зазема местото. го правев со цреши, вишни и капини и сите вариЉанти се вкусни, ама со вишни е некако наЉсвежа.

Chocolate blackberry bundt cake | Sitno seckano

170 g темно чоколадо, искршено на коцки (Љас користам чоколади со 70% и 85% какао)

¾ шоЪа какао

1 лажица гранули за инстант кафе

¾ шоЪа жешка вода

160 ml сончогледово масло

5 ЉаЉца

1 шоЪа кефир (или кисела павлака, ЉогуртЕ)

1 ½ шоЪа кафеав шеЭер (или бел)

1 лажица домашен ванилин шеЭер (или 1 кесичка купечки)

1 ¾ шоЪа брашно (мешавина од интегрално и тип 500)

1 лажиче сода бикарбона

2 Ц 3 лажици слатко од капини (или од вишни, цреши)*

250 g капини, вишни или цреши (свежи или замрзнати и неодмрзнати)

—тавете ги во голема вангла чоколадото, какаото и кафето, прелиЉте ги со жешка вода и мешаЉте додека чоколадото не се стопи. оставете го чоколадото малку да се олади, па додаЉте ги другите состоЉки (масло, ЉаЉца, кефир, шеЭер, ванила, брашно, сода бикарбона) и изматете ги со миксер.

голем калап за куглоф (oд 2,5-3 l) премачкаЉте го убаво со путер, па посипете го со какао (само Љас во последно време заборавам на какаото). во него истурете нешто повеЭе од половина од смесата, па ставете од слаткото. замрзнатите капини помешаЉте ги со останатата смеса и истурете Ља и неа во калапот. печете го куглофот во рерна загреана на 175∞C, околу 50 минути, или додека не е целосно испечен, проверете со дрвена чепкалка. ако површината почне да загорува, а внатре сé уште не е испечен, покриЉте го лабаво со хартиЉа за печеЬе или фолиЉа. оставете го малку да се олади, 10-15 минути, па лесно поминете со нож помеГу колачот и тавчето и потоа превртете го во чиниЉа за послужуваЬе.

* Љас во колачот ставав домашни слатка од капини, цреши или вишни

Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

 углофот е вкусен и без прелив, ама ако сакате да биде посвечен и почоколаден, овоЉ прелив брзо се прави и е многу вкусен.

за чоколадниот прелив

85 g слатка павлака

100 г темно чоколадо, искршено на коцки

45 г путер, на коцки

—тавете ги чоколадото и слатката павлака во огноотпорен сад, па врз друг сад со вода коЉа полека врие и мешаЉте додека чоколадото не е скоро целосно стопено (или загреЉте ги на 10-20 секунди во микробранова). тргнете го садот од пареа и мешаЉте додека чоколадото не се стопи целосно и не се измеша убаво со слатката павлака, а потоа додаЉте го путерот и повторно мешаЉте додека сé не се поврзе.

ако сметате дека преливот не е сладок, додаЉте лажица шеЭер во прав. Љас го сакам без шеЭер.

пред да Ља премачкате со прелив, наЉдобро е тортата да е целосно оладена, а преливот млак и сé уште течен.

Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano


»зменето од Valerija - 02.Ќоември.2018 во 22:37
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.Ќоември.2018 во 09:56
ÐŸÐ¾ÐїÐ½ÐµÑ‚ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ð²


ѕолнет куглоф

—остоЉки
200гр. маргарин
1 квасец
200мл. млеко
100мл. врело млеко
2 лажици шеЭер
4 ЉаЉца
700 до 800гр. брашно
2 кесички ванилин шеЭер
200 до 300гр. крем сиреЬе
200гр. мармалад со светла боЉа
200гр. мелен мак
4 до 5 лажици мед
1/2 кафена лажичка сол
малку лимонов сок

ќд следниве состоЉки: 200гр.маргарин,200 мл.млеко,1 квасец,4 ЉаЉца,половина лажичка сол,2 лажици шеЭер и брашно од 700 до 800 гр.,заместе тесто и оставете на топло триесетина минути.
«а првиот фил,прелиЉте го мелениот мак(200 гр.) со врелото млеко(100мл.) и додадете ги двете кесички ванилин шеЭер. ќставете го да олади. ƒоколку се случи да не го впие млекото, слободно отстранете го вишокот.
«а вториот фил, загреЉте го мармаладот( 200 гр.) и закиселете по вкус со лимоновиот сок.
—тасаното тесто поделете го на 3 еднакви дела.—екоЉ дел расукаЉте го во правоаголна кора. ƒвете кори премачкаЉте ги прво со крем сиреЬе(на секоЉа кора му доаГа од прилика 100гр. или 150гр.крем сиреЬе) и мед (2 до 2 и половина лажица по кора), па потоа со филот од мак. Ќа третата кора нанесете го мармаладот. —екоЉа кора завиткаЉте Ља во ролат. —таваЉте наизменично во предходно намастен и побрашнет калап (мак,мармалад,мак).
ѕечете на 170 степени.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:47
Ð¡Ð¾ÐїÐµÐ½ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со ÐЈÐµÐїÐµÐ½Ñ‡ÑƒÐº


—олен куглоф со зеленчук

—остоЉки
4 ЉаЉца
300гр. брашно
1 пециво
200мл. Љогурт
100мл. масло
100гр. сецкана шунка
100гр. сецкана чаЉна
4-5 сецкани кисели краставички
1 сецкан морков
150гр. дробено сиреЬе
100гр. варен грашок

ЌаЉпрво се биЉат ЉаЉцата и потоа се додаваат сите состоЉки(освен зеленчукот) и убаво се мешаат со миксер. Ќа краЉ се додаваат чаЉната, сиреЬето, шунката, морковот, грашокот и корнишоните. —месата се истура во намрсен калап за куглоф и се печи на 180 степени околу 35 мин.  ога Эе се испечи се превртува куглофот и се остава да се излади. ƒекорираЬето е по желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:46
Ð¡Ð¾ÐїÐµÐ½ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


—олен куглоф

—остоЉки
3 ЉаЉца
9 лажици брашно
100 мл. масло
2 филЯана од 100 мл. рендан кашкавал(може сиреЬе)
2 филЯана од 100 мл. рендана салама
2 филЯана од 100 мл. рендан морков
1 филЯан од 100 мл. ситно сецкан магданос(не мора)
1 лажиче сол
1 пециво
£аЉцата изматете ги со солта, додадете ги и другите состоЉки, измешаЉте убаво со лажица да нема грудчиЬа. —месата ставете Ља во калап за куглоф(подмачкан со масло и брашно). —тaвете го да се пече на 250 степени 30 мин. во загреана рерна.
—лужете со Љогурт.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 25.ќктомври.2018 во 21:10
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со мÐ∞ндÐ∞рини


 углоф со мандарини

—остоЉки
«а пандишпанот
3 ЉаЉца
180 гр. шеЭер
1 ванила
125 гр. цврст Љогурт или кисела павлака
220 гр. меко брашно
50 гр. мелен бадем
1 лажичка пециво
60 мл. сончогледово масло
рендана кора од една мандарина и половина лимон
прстофат сол
150 мл свеж сок од мандарини
—ируп
200 гр. шеЭер
200 мл. свеж сок од мандарини

≈ве во редот на кугловите нека стои и овоЉ рецепт, сочен, ароматен, вкусен,од региЉата на ƒалмациЉа...
 
ѕандишпанот
- »змешаЉте ги во сад брашното, пецивото, бадемот и оставете настрана.
- —о миксер пенесто изматете ги Љацата со шеЭерот и ванилата, постепено додаваЉте од Љогуртот и миксаЉте со наЉниската брзина од миксерот, потоа наизменично додаваЉте од маслото и измешаното брашно. »змешаЉте повторно, на краЉ додадете прстофат сол, сокот од мандарините и изренданата кора од мандарина и лимон. »змешаЉте да добиете еднолична смеса.
- ƒобиената смеса ставете во подмачкана и со брашно посипана модла за куглоф, нека се пече околу 40 мин. во претходно загреана рерна на 180 степени.
—ируп
- ќдмерете шеЭерот и исцедениот сок, ставете нека се на тивко вари. “реба да добиете густина на сируп. 
»спечен колачот ( углоф) извадете од рерната, малку нека олади, потрудете се да го извадите, повторно вратете во модлата и залиЉте со сирупот. «начи не треба да чекате да се потполно олади куглофот, нека е топол, а нека е топол и сирупот...
Ќапомена
«а мене лично кога и да го правам, малку ми е сируп и варам повеке коЉа количина Ља користам залеваЉки го парчето кое веке е спремано за послужуваЬе. ћногупати во недостаток на мандарини, за сирупот цедам и сок од портокал.
–ецепт од драгата «ринка коЉа користам прилика да Ља поздравам за неЉзината несебичност при делеЬето на нивните прекрасни ƒалматински рецепти кои секогаш будат Ъубопитност да навратиме и во нивната куЉна, да вкусиме што тоа толку убаво приготвуваат 




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.£уни.2018 во 12:07
ÐІÐ¾ÐºÐ¾-ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со фстÐ∞ци


„око куглоф со фстаци

—остоЉки
250гр путер на собна температура + малку за премачкуваЬе
200гр шеЭер
5 ЉаЉца
250гр брашно
1 пециво
200гр кисела павлака
2 лажици какао во прав
100гр мелени фстаци
√лазура
100гр шеЭер во прав
2-3 лажици сок од лимон
2 лажици сечкани фстаци
¬клучете Ља рерната да се загрева на 180 степени. ‘ормата за куглов премачкаЉте Ља со путер и лесно набрашнете Ља.
¬о длабок сад ставете го омекнатиот путер и шеЭерот и изматете ги пенасто. ƒодаваЉте ги ЉаЉцата едно по едно и при тоа секое матете го половина минута пред да го додадете наредното. ƒодадете Ља киселата павлака и брашното измешано со пециво. —е заедно убаво измешаЉте и поделете Ља смесата на три дела. ≈дниот дел останува светол, во вториот додадете го какаото и убаво измешаЉте, во третиот дел ставете ги фстаците и промешаЉте убаво.
¬о калапот за куглоф ставете Ља прво светлата смеса и израмнете Ља. ¬рз неа распоредете Ља смесата со какао и на краЉ смесата со фстаци. —о помош на вилушка правете спирални движеЬа низ смесата за куглов.
—тавете да се пече 50-60 минути. Ќаправете проверка со чепкалка за да видите дали е готов.
ќткако се испекол, оставете го во формата да отстои 5-10 минути и потоа префрлете го на тацна и оставете потполно да се излади.
«а глазурата, измешаЉте го шеЭерот и лимонот да добиете смеса коЉа убаво Эе се разлева врз колачот. ЌалиЉте го кугловот со глазурата и одозгора украсете со сечкани фстаци.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.£уни.2018 во 12:05
ÐІÐ¾ÐºÐ¾-ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


„око лимон куглоф

—остоЉки
125 гр путер
150 гр шеЭер
2 ЉаЉца
250 гр брашно
2 лажички прашок за печеЬе (пециво)
2 лимони
100 гр црно чоколадо
200 гр кисела павлака

ќвоЉ колач е интересен споЉ на слатко-горкиот вкус на чоколадото и киселкоста на лимонот, коЉ во овоЉ случаЉ и преовладува. «а сите оние кои сакаат сочен освежителен вкус на лимон.

»зматете ги путер и шеЭерот и потоа матеЉЭи додаваЉте ги 1 по 1 Љацата.
 ога смесата убаво Эе се изедначи, исклучете го миксерот и со дрвена лажица или жица за матеЬе измешаЉте Ља киселата павлака.
ѕотоа, постепено мешаЉЭи додаваЉте го брашното кое предходно сете го помешале со пецивото.
Ћимонот и чоколадото исечете ги на ситни коцкички и потоа и нив додадете ги во смесата.
 лапот за куглоф намастете го и побрашнете го. јко е силиконски тоа не треба. »стурете Ља смесата во него, добро израмнете и печете на 180 степени 30-40 мин. зависно од вашата рерна.
ѕредлог
—месата одлично одговара ако сакате да Ља испечите и во калапи за мафини.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:40
МрÐ∞морен ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч-ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„

ћраморен куглоф

—остоЉки
3 ЉаЉца
10 лажици шеЭер
1 кесичка ванилин шеЭер
200 мл Љогурт
150 мл зеЉтин
1 лимон кора изрендана
15 лажици брашно
1 пециво
1 лажица како
2 поголеми Љаболки
1 банана
1 лажиче цимет
ѕоследни 3 рецепти

—вежа салата со Љогурт

“орта со зрнесто овошЉе (Љагоди)

Ѕрза торта со печени Љаболка и цимет
—пециЉална понуда


1. £аЉцата ги матиме кратко потоа се додава шеЭерот и ванилата и се мати околу 5 минути. ѕотоа се додава Љогуртот, зeЉтинот и кората од лимон.
Ќа краЉ се додава брашното и пецивото и целата смеса убаво да се соедини.
2. –елната загреЉте Ља на 180 степени. ѕоловина од смесата сипете Ља во подмачкан куглоф и ставете Ља околу 5 мин во релна да фати коричка. «а тоа време изрендаЉте ги Љаболките, во нив додадете Ља пасирана бананата и циметот.  ога Эе фати кора колачот распоредете го убаво филот од Љаболки и одозгора сипете Ља преостанатата смеса во коЉа сте го додале какаото.
3.  олачот се пече околу 45 мин на 180 степени.
 ога Эе биде готов по желба посипете го со чоколадна глазура и шеЭер во прав





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 31.ћаЉ.2018 во 20:38
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч - ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со ÑÐїÐ∞тко

 углоф со слатко

—остоЉки
3 ЉаЉца
8 лажици шеЭер
1 ванила
250 гр. млеко
10 лажици брашно
2 кесички прашак за пециво
2 чоколади за готвеЬе
неколку лажици слатко од шипка

–азматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата, додека се изедначат, па додадете го млекото, брашното и пецивото, постепено, при тоа не престануваЉЭи со матеЬе. Ќа краЉ чоколадото исецкаЉте го на покрупни коцки и промешаЉте со лажица. ¬о подмачкан куглов (може и во тава) ставете пола од смесата и ставете во загреана рерна да се запече малку, додека да фати тенка коричка одозгора. »звадете го кугловот од рерна и врз потпеченото тесто ставете неколку лажици слатко од шипка, ама не размачкуваЉте, туку само така  ставете го, (за да добиете прозорчиЬа кога Эе сечете). ¬рз слаткото, ставете го останатиот фил и пак вратете го кугловот во рерна. ѕечете на умерена 180 степени околу 45 минути. √отовиот колач покриЉте го со куЉнска крпа и оставете да се олади. ѕотоа по желба, може да го прелиете со растопена чоколада. —ечете покрупни парчиЬа и не оставаЉте за утре =) Ќа здравЉе

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 94203
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 16:24
ЧÐ∞нтÐ∞стично сочен десерт: ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


„око куглоф со цреши

„околадниот куглоф е десерт на коЉ сите се радуваат. ќсвен што е фантастично сочен и вкусен, декоративен е и за секоЉа свечана трпеза.

—ќ—“ќ£ »:

  • 4 ЉаЉца
  • 250 гр шеЭер
  • 200 гр путер
  • 1 прашок за печиво
  • кора од еден лимон
  • 2 лажици какао
  • 70 гр црно чоколадо
  • 200 гр цреши
  • 600 гр брашно

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕросеЉте го брашното и прашокот за печиво. ќдвоЉте ги жолчките од белките. ќд белките разматете цврст снег.
  2. ѕотоа во посебна чиниЉа со миксер разматете жолчки, шеЭер и омекнат путер.
  3. Ћесно во пената од белки ставете ги жолчките и останатите состоЉки, какао, кора од лимон и брашно. ƒобро измешаЉте, ставете во калап, ставете цреши и испечете.
  4. ѕосебно растопете црно чоколадо и прелиЉте го куглофот.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  123>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.