»спечати | «атвори го прозорот

 углоф

»спечатено од: IDIVIDI forum
 атегориЉа: «дравЉе
»ме на форумот: »схрана и кулинарство
ќпис на форумот: ≈днаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27846
ƒатум на принтаЬе: 21.—ептември.2019 во 19:50
¬ерзиЉа на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


“ема:  углоф
ѕостирано од: Valerija
Ќаслов:  углоф
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 19:49
Ѕлаг,солен,со разни состоЉки
убав за око и вкусен за стомаксреЭа

ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„

„околаден куглоф

—остоЉки
150 гр шеЭер
125 мл масло
100 гр Яем од каЉсии
1 ванилин шеЭер
200 гр брашно
1 лажичка пециво
1 лажичка рамна сода бикарбона
50 гр какао
250 мл Љогурт
«а глазура
1 лажица путер
50 гр чоколадо
3 лажици слатка павлака

Ћесен, чоколаден куглоф...
јко немате калап за куглоф, пригответе си тавче. »сто е вкусно, само нема да се вика куглоф, туку колач... ако и да е, чоколадно засладуваЬе е.

ѕодготовка
1. £а вклучуваме рерната на 180 степени да ни се загрее.
2. ЎеЭерот, ванилата, Љогуртот, маслото и Яемот ги соединуваме со лажица или маталка.
3. √и додаваме соединетите суви состоЉки т.е. брашно, какао, пециво и сода бикарбона, мешаме до соединуваЬе.
4. ¬о намрсен и набрашнет калап за куглоф Ља распоредуваме смесата.
5. ѕечеме во загреана рерна околу 30 минути. ѕробуваме со чепкалка, ако е сува колачот е печен.
6. √о вадиме од рерна, кратко го оставаме во калапот, па го превртуваме на чиниЉа.
7. Ќа средна температура ги соединуваме чоколадото, слатката павлака и путерот. 
8. —о чоколадниот ганаш го прелеваме топлиот куглоф, па украсуваме по желба.

«абелешка
¬кусот на овоЉ куглоф во значителна мера Эе зависи од тоа каков вкус на Яем или мармалад Эе искористите во него.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



 оментари:
ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 19:51
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со мÐ∞ÐїÐ¸Ð½Ð¸ и ÑШогурт


 углоф со малини и Љогурт

—остоЉки
175гр путер
275гр шеЭер
1 лажица сок од портокал
2 ЉаЉца
275гр цврст Љогурт
300гр брашно
1 лажичка прашак за пециво
200гр свежи малини
ƒекорациЉа
по потреба шеЭер во прав
неколку свежи малини

ѕутерот изматете го добро со шеЭерот. ƒодадете ги ЉаЉцата, убаво изматете па ставете го сокот од портокал и Љогуртот. Ќа краЉ додадете брашното и пецивото и изматете кратко колку да се споЉат состоЉките.
ƒодадете ги малините и измешаЉте внимателно со шпатула.
—месата ставете Ља во калап за куглоф претходно премачкан добро со путер и лесно набрашнет.  алапот е со пречник од 22см.
ѕечете околу 60-70 мин на 180 степени во претходно загреана рерна.
ќткако Эе се испече, оставете 10тина минути да одстои во калапот, па потоа префлете на чиниЉа за послужуваЬе. Ќаросете со шеЭер во прав и декорираЉте со малини.
ќставете убаво да се излади пред да го сечите.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 19:54
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со кокос и ÑШогурт

 углоф со кокос и Љогурт

—остоЉки
5 ЉаЉца
300 гр шеЭер
100 мл масло за ЉадеЬе
200 мл Љогурт
100гр кокос
1 пакетче прашок за пециво + 150гр брашно
1 пакетче ванилин шеЭер
1-2 лажици какао
30-40 гр суво грозЉе
50 гр сечкани ореви
1/2 лажиче цимет
малку рендана кора од портокал
за декорациЉа чоколаден прелив
за декорациЉа шеЭер во прав

1. £аЉцата се матат пенасто со шеЭерот
2. —е додава маслото за ЉадеЬе, па Љогуртот и се исклучува миксерот
3. ѕотоа се додаваат сите останати состоЉки, освен какаото и циметот
4. —е одвоЉува од смесата 1/5 и во неа се додава какаото и циметот
5. ¬о калап за куглоф, премачкан со маргарин и малку брашно се истура половина од белата смеса
6. ¬рз белата смеса се истура кафената смеса со цимет само во средината на калапот
7. ЌаЉозгора пак се става остатокот од белата смеса
8. —е пече во загреана рерна на 180 — околу 30-40 минути
9. —е превртува куглофот од калапот во чиниЉа
10. —е декорира со шеЭер во прав и чоколаден прелив
  ѕриЉатен апетит !




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 20:00
Јогурт ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со Ð¿Ñ€ÐµÐїÐ¸Ð² од мед и ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½

https://moirecepti.mk/post/%D1%98%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%82-%D0%BA%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%84" rel="nofollow - - £огурт куглоф со прелив од мед и лимон


—остоЉки
4 ЉаЉца
240 гр шеЭер
250 гр брашно
200 мл Љогурт
200 гр путер
100 гр исецкани ореви
1 пакетче пециво
прелив
2 лимона
120 гр мед

1. ѕутерот и шеЭерот гиматиме со миксер додека не се соединат. ≈дно по едно ги додаваме ЉаЉцата и постоЉано матиме со миксер. √и додаваме Љогуртот, брашното, пецивото и исецканите ореви. —осема малку посолуваме и матиме додека не се соединат состоЉките.
2. —месата Ља нанесуваме во намрсен со путер куглоф и ги печеме на 180 степени околу 40 минути.
3. ћедот и сокот од лимоните ги зовриваме и тргаме на страна.
4. —о лажица на подизладениот куглоф нанесуваме од топлиот прелив од медот, и се чекаме да се излади куглофот.

ѕо желба куглофот се наросува со мелени ореви.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 22:00
ÐІÐ¾ÐºÐ¾-ÐїÐ¸Ð¼Ð¾Ð½ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


„око лимон куглоф

—остоЉки
125 гр путер
150 гр шеЭер
2 ЉаЉца
250 гр брашно
2 лажички прашок за печеЬе (пециво)
2 лимони
100 гр црно чоколадо
200 гр кисела павлака
ќвоЉ колач е интересен споЉ на слатко-горкиот вкус на чоколадото и киселкоста на лимонот, коЉ во овоЉ случаЉ и преовладува. «а сите оние кои сакаат сочен освежителен вкус на лимон.

»зматете ги путер и шеЭерот и потоа матеЉЭи додаваЉте ги 1 по 1 Љацата.
 ога смесата убаво Эе се изедначи, исклучете го миксерот и со дрвена лажица или жица за матеЬе измешаЉте Ља киселата павлака.
ѕотоа, постепено мешаЉЭи додаваЉте го брашното кое предходно сете го помешале со пецивото.
Ћимонот и чоколадото исечете ги на ситни коцкички и потоа и нив додадете ги во смесата.
 лапот за куглоф намастете го и побрашнете го. јко е силиконски тоа не треба. »стурете Ља смесата во него, добро израмнете и печете на 180 степени 30-40 мин. зависно од вашата рерна.
ѕредлог
—месата одлично одговара ако сакате да Ља испечите и во калапи за мафини.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.ћаЉ.2018 во 22:02
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞ден ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со цреши

„околаден куглоф со цреши

—остоЉки
4 ЉаЉца
150 гр цреши
200 мл Љогурт
200 мл масло
1 пудинг од чоколадо
1 пециво
250 гр брашно
3 пакетчиЬа ванила
200 гр цреши

Ќа црешите извадете им ги коските и набрашнете ги со 2-3 лажици брашно.
£аЉцата убаво изматете ги со шеЭерот и ванилата па ставете го Љогуртот и маслото. ѕотоа додаЉте го брашното, пецивото и пудингот и убаво измешаЉте го.
 алапот за куглоф премачкаЉте го со маргарин, набрашнете го и турете Ља половината од смесата. Ќаредете ги набрашнетите цреши (брашното е да не пропаГаат) и врз нив турете Ља и другата половина од смесата.
ѕечете на 180 степени, четириесетина минути. Не проверите со чепкалка дали е печено, а ако има потреба на половина време прекриЉте го со фолиЉа да не изгори одозгора.
”красете го по ваша желба.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 09:26
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї крем и кикирики


 углоф со карамел крем и кикирики

—остоЉки
4 ЉаЉца
4 лажици шеЭер
1 пециво
200гр. брашно
80мл. масло
150мл. млеко
100гр. сецкани кикирики
3 лажици чоколадно какао
за филот 6 лажици шеЭер
80мл. млеко
1/2 пакетче пудинг од карамел
за декорациЉа 50гр.сецкани кикири
100гр. чоколадо
20 чоколадирани топчиЬа

ЌаЉпрво започнуваме со подготовката на карамел кремот. √о запржуваме шеЭерот со постоЉано мешаЬе и кога Эе добие убава златна боЉа го додаваме млекото и уште малку мешаме за да зовриЉат.
Ќастрана ги биеме жолчките со миксер на пареа и го додаваме пудингот и ванилата (за да нема грутчиЬа пудингот и ванилата измешаЉте ги со 1 лажица ладно млеко и потоа ставете ги во жолчките) и го додаваме млекото со горениот шеЭер постоЉано мешаЉки се додека не се добие густа смеса.
£а тргаме настрана и оставаме да се излади.

«апочнуваме со подготовка на паниспаЬата. √и биеме белките со постоЉано додаваЬе на шеЭерот. ѕотоа ги додаваме, брашното, пецивото, маслото, кикирите, какаото и млекото.
¬о намрсен калап за куглоф Ља истураме половина од паниспаЬата и Ља печиме 10 мин. на 170 степени колку да фати кора. £а вадиме од рерна и со помош на шприц го нанесуваме карамел кремот и над него другата половина од паниспаЬата и печиме 35 мин.на 190 степени. Ћаден куглофот го чоколадираме со топеното чоколадо и укарсуваме со кикири и чоколадни топчиЬа. ≈ден од моите омилени десерти, поздрав.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 09:29
МрÐ∞морен-кикирики ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


ћраморен куглоф со кикирики

—остоЉки
4 ЉаЉца
280 гр шеЭер
2 кесички ванилин шеЭер
120 гр омекнат маргарин
50 гр суво грозЉе
10 лажици млеко
3 лажици масло
200 гр брашно
50 гр лупени несолени кикирики
1 пакетче пециво
за темен дел
2 лажици какао
2 лажици рум

1. ЌаЉпрво се кршат ЉаЉцата и се делат белките од жолчките. ¬о сад за матеЬе се става омекнатиот путер, се додава шеЭерот и 4-те жолчки. —е мати со миксер додека смесата не се соедини и не добие светло жолта боЉа.

2. —е додава млеко, масло, брашно, мелени кикирики и пециво. ”баво се промешува смесата.

3. ¬о друг сад на страна се бие цврст снег од белки, коЉ се додава во претходниот сад. “ука го ставаме и сувото грозЉе.

4. —е одделува 1/3 од смесата и во неа се додава какао и рум

5. ¬о калап за куглоф наЉпрво се истура жолтата смеса, врз неа. кафеавата и на краЉ повторно жолтата смеса

6. —е пече на 180 степени 45-50 мин

Ќа здравЉе нека е!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 19:31
Превртен ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со тиквÐ∞

ѕревртен куглоф со тиква

—остоЉки
2 лажици мед
1 помала тиква
3 ЉаЉца
150гр. шеЭер
1 пециво
2 ванили
300гр. брашно
70мл. масло
100мл. млако млеко
2 лажички какао
1/2 лажичка цимет

 алапот за куглоф се обложува со хартиЉа за печеЬе и внатре редиме парчиЬа тиква сечени на коцки.
—е печат околу 25 мин.на 190степени потоа ги вадиме од рерна. 
Ќад парчината тиква Ља посипуваме едната ванила и медот.

ѕаниспаЬата се бие убаво и се дели на два дела ,едниот поголемиот дел во количина останува бел и го тураме веднаш над тиквата. “естото го потпекваме 10 мин.на 190 степени. √о вадиме од рерна и Ља тураме помалата количина измешана со циметот какаото. √о вракаме куглофот во рерна и печиме уште 25-30мин.на 180степени.  ога Эе биди печен оставаме малку да излади го превртуваме и посипуваме шеЭер.
“ипичен есенски и зимски десерт и доста вкусен.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 19:32
ШвÐ∞рцвÐ∞ÐїÐ´ ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„


Ўварцвалд куглоф

—остоЉки
220 гр. омекнат маргарин
150 гр. шеЭер
1 кесичка ванилин шеЭер
1 кесичка прашок за печиво
5 ЉаЉца
1 лажица рум
370-400 гр. брашно
100 гр. нутела или црн еурокрем
125 мл. слатка павлака
300 гр. вишни
2 лажици сок од вишни
ванилин екстрат

ѕенесто се матат шеЭерот, маргаринот, румот, ванилиниот шеЭер и неколку капки екстратот од ванила. ѕостепено, една по една, им се додаваат 5 жолчки. Ќаизменично им се додава брашното помешано со прашокот за печиво и слатката павлака. Ќа краЉ се додаваат сокот од вишни и предходно изматениот снег од белки. —е меша со лажица.
“естотот се дели на 2 дела. ¬о едниот дел се додаваат еурокремот и вишните. ¬о прехдодно намастен и набрашнет калап за куглоф, се става ред од жолтата смеса, па потоа од темната....се додека не се потроши целата смеса.
—е пече на 180 степени.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 19:39
ШÐ∞рен ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со ÐїÐ¸ÐºÐµÑ€ од портокÐ∞Ðї

Ўарен куглоф со ликер од портокал

—остоЉки
4 ЉаЉца
200гр. шеЭер
9 лажици масло
200мл. млеко
3 лажици какао
5 лажици ликер од портокал
1 рендан лимон
1 пециво
12 лажици брашно
за декорациЉа
100гр. чоколадо за готвеЬе
кршени ореви

ќдделете ги жолчките од белките и прво изматете ги жолчките, а настрана изматете ги белките заедно со шеЭерот. ѕотоа соединете ги и пак убаво изматете и ставете ги брашното, пецивото, маслото и млакото млеко. ”баво изматете и паниспаЬата поделете Ља на два дела.
¬о едниот ставете Ља ренданата кора од лимон, а во другата какаото и ликерот. ќд двете паниспаЬи ставаЉте наизменично и колачот ставете да се печи на 190 степени околу 35 минути.  углофот премачкаЉте го со чоколадото и ставете ореви.Ќа здравЉе!!!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.ћаЉ.2018 во 19:41
ÐšÐ¾ÐїÐ∞ч - ÐºÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ со ÑÐїÐ∞тко

 олач -куглоф со слатко

—остоЉки
3 ЉаЉца
8 лажици шеЭер
1 ванила
250 гр. млеко
10 лажици брашно
2 кесички прашак за пециво
2 чоколади за готвеЬе
неколку лажици слатко од шипка
–азматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата, додека се изедначат, па додадете го млекото, брашното и пецивото, постепено, при тоа не престануваЉЭи со матеЬе. Ќа краЉ чоколадото исецкаЉте го на покрупни коцки и промешаЉте со лажица. ¬о подмачкан куглов (може и во тава) ставете пола од смесата и ставете во загреана рерна да се запече малку, додека да фати тенка коричка одозгора. »звадете го кугловот од рерна и врз потпеченото тесто ставете неколку лажици слатко од шипка, ама не размачкуваЉте, туку само така  ставете го, (за да добиете прозорчиЬа кога Эе сечете). ¬рз слаткото, ставете го останатиот фил и пак вратете го кугловот во рерна. ѕечете на умерена 180 степени околу 45 минути. √отовиот колач покриЉте го со куЉнска крпа и оставете да се олади. ѕотоа по желба, може да го прелиете со растопена чоколада. —ечете покрупни парчиЬа и не оставаЉте за утре =) Ќа здравЉе




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 13.ћаЉ.2018 во 08:34
ÐšÑƒÐ³ÐїÐ¾Ñ„ од ÑШуфки

 углоф од Љуфки


—остоЉки

300 грама Љуфки
500 грама млеко
4 ЉаЉца
200 грама сиреЬе
50 мл млеко
сол по желба

ќвоЉ рецепт случаЉно излезе кога едно утро сакав да подготвувам потпечени Љуфки и гледам сите помали тавчиЬа зафатени...па ми излезе пред очи калапчето за куглоф и си велам сега со него Эе експериментирам, па што Эе излезе тоа...» така излезе овоЉ декоративен поЉадок коЉ може некогаш некому да послужи како лесна декорациЉа од едноставни секоЉдневни намирници...

£уфките ставете ги во калапчето и оставете ги да поруменат во рерна на 200 степени. «а тоа време изматете ги ЉаЉцата со сиреЬето,Љогуртот,маслото и малку сол. ѕотпечените Љуфки прелиЉте ги со изматената смеса, ако е малку додадете малку вода, се зависи од од видот и волуменот што го зафакаат Љуфките,важно е да се целосно прелиени. ќставете ги така да се печат уште 20 до 30 минути на 220 степени. ѕослужете ги топли со прилог по желба...




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 13.ћаЉ.2018 во 08:40

ѕразничен  углоф колач

kuglof1

ќва е еден од наЉуниверзалните празнични колачи, коЉ многу често е дел до семеЉните трпези. Ќезависно дали станува збор за ¬елигденски или ЅожиЭни празници, или стандарден неделен ручек, со овоЉ изворно германски, односно австриски колач, не може да погрешите. ѕостоЉат еден мал милион рецепти и вариЉации на оваа тема, така што нема шанси да не направите колач коЉ вашите наЉблиски нема Эе го изедат до последното парче.  ≈ве еден наш рецепт за куглоф како предлог за празничен десерт, за коЉ нема да ви треба повеЭе од 30 минути за целосна подготовка и печеЬе.  ”живаЉте!

ѕодготовка
»змиксираЉте го стопениот путер заедно со шеЭерот и ванилиниот шеЭер. ƒодаваЉте едно по едно ЉаЉце, потоа млеко и на краЉ брашното измешано со прашокот за пециво. ѕоделете Ља смесата на два еднакви дела. ¬о едната половина додадете какао и мелени ореви или лешници.

< width="630" height="60" border="0" marginwidth="0" marginheight="0" ="0" ="0" allowtransparency="true" scrolling="no" allowfullscreen="true" id="aswift_1" name="aswift_1" style="left: 0px; : ; top: 0px; width: 630px; height: 60px;">

 алапот за куглоф добро премачкаЉте го со путер. Ќаизменично ставаЉте една лажица од светлата и една лажица од темната смеса. ѕотоа сменете го редоследот, прво ставете од темната, па од светлата, за да добиете фино прошарана смеса.  ѕечете го во добро загреана рерна на температура од 180 степени, околу 20 миниту. ќткако Эе се испече на него посипете шеЭер во прав. „околадните сладокусци можат куглофот да го прелиЉат и со стопено чоколадо и да го посипат со дробени ореви или лешници.

ѕотребни состоЉки

250 гр. путер
300 гр. шеЭер
1 ванилин шеЭер
5 ЉаЉца
1.5 dl млеко
400 гр. брашно
1 прашок за пециво
100 гр. ореви/лешници
1 лажица какао



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 16.ћаЉ.2018 во 18:28

https://www.crnobelo.com/hrana/recepti/52300-desert-na-denot-kuglov-torta-od-koja-teche-chokolado" rel="nofollow - - ƒесерт на денот:  углов торта од коЉа тече чоколадо


Ќа Ъубителите на благо, никогаш не им е доста од нови вкусни десерти.

vkusen-i-lesen-kuglov-kolach-so-stopeno-chokolado-01.jpg

ƒел од нив сакаат само да го вкусат тоа слатко задоволство, но има и голем дел кои сами сакаат да си го приготват.

«а оние вторите, нудиме плус рецепт коЉ Эе го вметнете во вашата колекциЉа, а наликува на огромен топло-ладен колач.

ЌаЉвероЉатно, Эе посакате да го направите уште денес и да уживате во овоЉ куглов колач со растопено чоколадо.

ѕотребни состоЉки:

  • 1 пакуваЬе готова мешавина за чоколадна торта
  • 1 шолЉа вода
  • 1/3 шолЉа масло
  • 3 ЉаЉца
  • 2 шолЉи хопла
  • 450 gr темно чоколадо
  •  акао (за сервираЬе)

Ќачин на подготовка:

ѕрво загреЉте Ља рерната на 175⁰—. ѕотоа во голем сад ставете Ља мешавината за торта и измешаЉте со вода, масло и ЉаЉца. ћешаЉте додека смесата целосно не се соедини.

ѕрефрлете Ља мешавината во подмачкан калап за куглов и печете 35-45 минути.

«агреЉте Ља хоплата во мало тавче додека не почне да врие. ѕрефрлете во сад со средна големина заедно со темного чоколадо и мешаЉте додека не се соединат.

ѕрефрлете го колачот од калапот во сад за сервираЬе и во дупката истураЉте од чоколадната смеса овозможуваЉЭи да претече од сите страни.

ѕосипете какао одозгора и оставете Ља 30 минути настрана.

”живаЉте!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 09:11
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞
—ладок куглоф со моркови и тиквички

—остоЉки
150гр. рендани моркови
150гр. рендана тиквичка (излупена)
250гр. шеЭер
1 лажица ванила
1 лажичка цимет
100мл. млеко
100мл. зеЉтин
5 лажици мармалад по желба
100гр. сецкани ореви
300-350гр. брашно
1 полна лажичка пециво
1 полна лажичка сода
прстофат сол

Ѕрз едноставен колач, со состоЉки кои секогаш ги имаме по дома. ћоже да биде само со моркови или само со тиквичка, а може и вака комбинирано. ќдличен на вкус, нема да почувствувате ниту морков ниту тиквичка (за оние кои се скептици).

1. ¬о сад ставете ги ренданите моркови и тиквичка, додадете го шеЭерот, ванилата и циметот и убаво промешаЉте. “ргнете на страна додека ги подготвите другите состоЉки (да стои околу 5 мин.).
ѕотоа во садот додадете ги млекото, зеЉтинот, мармаладот и оревите и убаво промешаЉте.
¬о брашното ставете ги пецивото, содата и солта. ѕотоа додадете го брашното во садот со течните состоЉки. ѕочнете со 300гр. брашно, па во зависнот колку течност претходно пуштиле морковите и тиквичката, додаваЉте брашно за да се добие густа смеса.
2.  алапот за куглоф намрсете го и набрашнете го па ставете Ља смесата и израмнете. —тавете да се пече во претходно загреана рерна на 220—, а кога Эе го ставите намалете на 180—. —е пече околу 45-50 мин. или додека чепкалаката не излезе сува. доколку има потреба покриЉте со алу фолиЉа да не загори.
3. ќставете нека се излади па извадете го од калапот. Ќаросете шеЭер во прав, пресечете и послужете.

ƒобар апетит =)

* £ас вообичаено куглофот го поливам со сок од лимон (впива сосем малку) па наросувам шеЭер во прав. Ћимонот му дава убав слатко-киселкаст вкус.
* ћармаладот е домашен од модри сливи, но вие може да си користите по желба.
* —остоЉките се доволни за калапот што го имам. ¬о ƒелимано силиконскиот калап би бил малку понизок.
* » секако, доколку постите млекото може да се замени со обична или газирана вода.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 09:20
&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#145;&amp;amp;amp;#208;∞&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#189;&amp;amp;amp;#208;∞&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#189;&amp;amp;amp;#208;∞ &amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#186;&amp;amp;amp;#209;&amp;amp;amp;#131;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#179;&amp;amp;amp;#208;ї&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#190;&amp;amp;amp;#209;&amp;amp;amp;#132; &amp;amp;amp;#209;&amp;amp;amp;#129;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#190; &amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#188;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#190;&amp;amp;amp;#209;&amp;amp;amp;#128;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#186;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#190;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#178;&amp;amp;amp;#208;&amp;amp;amp;#184;
Ѕанана куглоф со  моркови

—остоЉки
3 банани (300 гр)
2 моркова (100 гр)
2 ЉаЉца
160 гр брашно
100 мл Љогурт
140 гр интегрално грахам брашно
2 ванилин шеЭери 1 лажичка мелен цимет
50 гр сечкани ореви
1 прашок за пециво 50 гр сушена брусница
2-3 лажици мармалад од моркови и праски
50 гр суво грозЉе «а прелив 60-70 гр чоколадо
листови бадеми за посип

ѕодготовка
1. ћорковот го рендаме на ситната страна од рендето, бананите ги пасираме со вилушка, па ги соединуваме со Љогуртот и ЉаЉцата.
2. —увите состоЉки ги помешуваме заедно со шеЭерот и ги соединуваме со смесата од банани.
4. ¬о намрсен и набрашнет калап за куглоф Ља истураме смесата. ѕечеме во загреана рерна на 180 степени околу 45-60 минути. ƒали е готов пробуваме со чепкалка или стапче за ражничи.
3. √и додаваме сушеното и Љаткастото овошЉе. 5. ќткако Эе се излади го прелеваме со преливот.
«абелешка
ћармаладот го загреваме на оган па му го додаваме чоколадото да се растопи. √о прелеваме куглофот и го наросуваме со листови бадеми.
јко немате калап за куглоф слободно истурете Ља смесата во тавче, со што Эе ви треба и помалку време за печеЬе, а ако сакате подекоративна вариЉанта, можете да го ставате и во калап за мафини, изборот е ваш.
ћожете да искористите било каков мармалад, од каЉсии, од сливи....¬о него можете и да го изоставите ванилиниот шеЭер, ставете малку екстракт од ванила или содржината од ванила стапче.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 18.ћаЉ.2018 во 16:11
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;µ


 углоф медено срце

—остоЉки
4 ЉаЉца
15 лажици шеЭер
15 лажици зеЉтин
13 лажици млеко
1 прашак за пециво
1 ванилин шеЭер
1/2 лажичка мелено каранфилче
1 тегла копмот од вишни (треба да има околу 450мл сок од компотот)
1 пудинг од ванила
100 гр чоколадо за готвеЬе

Ќа почеток се чистат вишните од семки и се ставаат во цедалка да се исцеди течноста од нив. —окот од вишни го чуваме 40мл за во пандишпанот и остатокот 400 мл за овошниот фил.

ѕодготовка на пандишпан
—е матат 4 ЉаЉца со шеЭерот и ванилиниот шеЭер. —е додава млекото, зеЉтинот, брашното, пецивото, каранфилчето и околу 40мл сок од компотот и се мати се заедно со миксер,  алапот се намрсува со путер, се става смесата и одозгора се редат исцедените и исчистени вишни. ћалку се настиснуваат за да има подеднакнво насекаде, да не останат само на долниот дел. —е пече во претходно загреана рерна, на 200 степени околу 25-30 мин.

 ога Эе се испече колачот оставаме малку да се олади, па го превртуваме на голема чиниЉа. —о конец го сечеме на средина на два еднакви дела.

ѕодготовка на овошниот фил
—окот од вишни го ставаме на оган да зоврие. ќд него одвоЉуваме малку колку да го измешаме прашакот пудинг од ванила.  ога Эе зоврие сокот го додаваме разредениот пудинг и мешаме 1 мин додека да се густи.

ќд исечениот пандишпан го вадиме горниот дел и долниот дел го филуваме полека со топлиот фил од вишни. ѕолека посипуваме со лажица рамномерно насекаде. ¬о ред е ако истекува по краевите, така поубаво Эе изгледа на краЉот. √орниот пандишпан од внатрешна страна го премачкуваме во потенок слоЉ и можете со шприц малку да вбризгате во пандишпанот ако сакате (Љас направив така). Не остане од филот, а тоЉ Эе го употребиме за на краЉ да го прелиеме целиот колач. ЅидеЉЭи филот е поредок кога е топол за да не ни се разлее кога ке го преклопиме колачот, Эе почекаме малку да се олади и зацврсти.  ога ке се зацврсти малку, го преклопуваме колачот и одозгора го прелеваме целиот со остатокот од овошниот фил. √о оставаме во фрижидер пола час убаво да се зацврсти и залепи горниот и долниот дел, за да не ни се распане на сечеЬе.

¬о меГувреме, топиме во микробранова 100 гр чоколадо за готвеЬе со малку зеЉтин. √о прелеваме колачот одозгора со стопеното чоколадо, декорираме по желба (Љас ставив чоколадни криспи во неколку бои). —таваме во фрижидер 30-40 мин пред сервираЬе.

ƒобар апетит





-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 25.ћаЉ.2018 во 21:35
 углоф со вишни

ѕотребно:
- 3 jajca
- 9 лажици брашно
- 9 лажици шеЭер
- 9 лажици масло
- 9 лажици млеко
- 1/2 прашок за печиво
- 2 ванилин шеЭер
- кора од еден лимон
- шака сечкани ореви
- 150 гр. вишни
______________________________
√и кршиме ЉаЉцата и ги раздвоЉуваме белките од жолчките. ∆олчките ги матиме со 6 лажици шеЭер, го додаваме ванилиниот шеЭер, кората од лимон, млекото, маслото, брашното и прашокот за печиво. Ќа краЉ ги додаваме белките кои претходно сме ги изматиле со 3 лажици шеЭер.  алапот за куглоф го премачкуваме со масло и го набрашнуваме и Ља истураме смесата за тестото, па ги додаваме оревите и вишните.
 


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 25.ћаЉ.2018 во 21:37
—олен куглоф


4 ЉаЉца се матат со малку сол, потоа се додава :
1 филЯан кисело млеко
1 филЯан зеЉтин
1 филЯан сецкана салама
1 филЯан дробено сиреЬе
1 филЯан варен морков
малку сецкан магдонос
15-18 лажици брашно
1 пециво
—ето ова се меша и се става да се пече. ћоже да се филува по желба со маЉонез, павлака.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 17:34
&amp;amp;#208;&amp;amp;#154;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#132; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#136;&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;, &amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#186; &amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;: &amp;amp;#208;&amp;amp;#146;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#129; &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;Ш &amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#130; &amp;amp;#209;&amp;amp;#129;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;µ &amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#189;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#134;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;


 углоф со вишни

—очен и вкусен куглоф со вишниЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 4-5 ЉаЉца
  • 250 гр остро брашно
  • 500 гр вишни
  • 100 мл масло
  • 150-200 гр шеЭер
  • рендана кора од лимон
  • 1/2 прашок за печиво

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –азматете ЉаЉца со шеЭер, додаЉте брашно и прашок за печиво, кора од лимон, масло и сè убаво изедначете. ¬о силиконски калап за куглоф на дното расфрлаЉте малку вишни, покриЉте со неколку лажици разматено тесто, па повторно вишни, па тесто и сè така додека не го потрошите материЉалот. 
  2. ќд горе на врвот ставете вишни. ѕечете на 200 степени околу 30 минути. 
  3. ѕечениот куглоф извадете го од калапот и посипете го со шеЭер во прав или ванилин шеЭер.

”живаЉте!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћаЉ.2018 во 13:29


 углоф

ѕотребни состоЉки:

  • 500г ≈кстра бело брашно тип 400 од ∆ито Ћукс
  • 150мл масло за ЉадеЬе
  • 4 ЉаЉца
  • 300г шеЭер
  • 150мл млеко
  • 25г какао
  • 1 Эесичка ванилин шеЭер
  • 1 Эесичка прашок за печиво
  • –ендана кора од лимон

ѕодготовка:

—о миксер на поголема брзина се матат шеЭерот, ванилиниот шеЭер и ЉаЉцата додека не се добие пенеста маса. ѕотоа при постоЉано матеЬе се додаваат млекото, маслото за ЉадеЬе и кората од лимон. Ќа краЉ постапно се додаваат брашното и прашокот за печиво, матеЉЭи со бавна брзина. ќд добиената смеса се  двои една третина во коЉа се додава какаото. —месата се поминува на неколку места со виЪушка за да се постигне шареност на колачот. —е пече 1 час  на температура од 180∞—.  —е украсува по желба.

ƒобар апетит!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћаЉ.2018 во 16:24
&amp;#208;§&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;: &amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


„око куглоф со цреши

„околадниот куглоф е десерт на коЉ сите се радуваат. ќсвен што е фантастично сочен и вкусен, декоративен е и за секоЉа свечана трпеза.

—ќ—“ќ£ »:

  • 4 ЉаЉца
  • 250 гр шеЭер
  • 200 гр путер
  • 1 прашок за печиво
  • кора од еден лимон
  • 2 лажици какао
  • 70 гр црно чоколадо
  • 200 гр цреши
  • 600 гр брашно

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕросеЉте го брашното и прашокот за печиво. ќдвоЉте ги жолчките од белките. ќд белките разматете цврст снег.
  2. ѕотоа во посебна чиниЉа со миксер разматете жолчки, шеЭер и омекнат путер.
  3. Ћесно во пената од белки ставете ги жолчките и останатите состоЉки, какао, кора од лимон и брашно. ƒобро измешаЉте, ставете во калап, ставете цреши и испечете.
  4. ѕосебно растопете црно чоколадо и прелиЉте го куглофот.

”живаЉте!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 31.ћаЉ.2018 во 20:38
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135; - &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;

 углоф со слатко

—остоЉки
3 ЉаЉца
8 лажици шеЭер
1 ванила
250 гр. млеко
10 лажици брашно
2 кесички прашак за пециво
2 чоколади за готвеЬе
неколку лажици слатко од шипка

–азматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата, додека се изедначат, па додадете го млекото, брашното и пецивото, постепено, при тоа не престануваЉЭи со матеЬе. Ќа краЉ чоколадото исецкаЉте го на покрупни коцки и промешаЉте со лажица. ¬о подмачкан куглов (може и во тава) ставете пола од смесата и ставете во загреана рерна да се запече малку, додека да фати тенка коричка одозгора. »звадете го кугловот од рерна и врз потпеченото тесто ставете неколку лажици слатко од шипка, ама не размачкуваЉте, туку само така  ставете го, (за да добиете прозорчиЬа кога Эе сечете). ¬рз слаткото, ставете го останатиот фил и пак вратете го кугловот во рерна. ѕечете на умерена 180 степени околу 45 минути. √отовиот колач покриЉте го со куЉнска крпа и оставете да се олади. ѕотоа по желба, може да го прелиете со растопена чоколада. —ечете покрупни парчиЬа и не оставаЉте за утре =) Ќа здравЉе



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 31.ћаЉ.2018 во 20:40
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;-&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;

ћраморен куглоф

—остоЉки
3 ЉаЉца
10 лажици шеЭер
1 кесичка ванилин шеЭер
200 мл Љогурт
150 мл зеЉтин
1 лимон кора изрендана
15 лажици брашно
1 пециво
1 лажица како
2 поголеми Љаболки
1 банана
1 лажиче цимет
ѕоследни 3 рецепти

—вежа салата со Љогурт

“орта со зрнесто овошЉе (Љагоди)

Ѕрза торта со печени Љаболка и цимет
—пециЉална понуда


1. £аЉцата ги матиме кратко потоа се додава шеЭерот и ванилата и се мати околу 5 минути. ѕотоа се додава Љогуртот, зeЉтинот и кората од лимон.
Ќа краЉ се додава брашното и пецивото и целата смеса убаво да се соедини.
2. –елната загреЉте Ља на 180 степени. ѕоловина од смесата сипете Ља во подмачкан куглоф и ставете Ља околу 5 мин во релна да фати коричка. «а тоа време изрендаЉте ги Љаболките, во нив додадете Ља пасирана бананата и циметот.  ога Эе фати кора колачот распоредете го убаво филот од Љаболки и одозгора сипете Ља преостанатата смеса во коЉа сте го додале какаото.
3.  олачот се пече околу 45 мин на 180 степени.
 ога Эе биде готов по желба посипете го со чоколадна глазура и шеЭер во прав







-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 03.£уни.2018 во 12:05
&amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;-&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


„око лимон куглоф

—остоЉки
125 гр путер
150 гр шеЭер
2 ЉаЉца
250 гр брашно
2 лажички прашок за печеЬе (пециво)
2 лимони
100 гр црно чоколадо
200 гр кисела павлака

ќвоЉ колач е интересен споЉ на слатко-горкиот вкус на чоколадото и киселкоста на лимонот, коЉ во овоЉ случаЉ и преовладува. «а сите оние кои сакаат сочен освежителен вкус на лимон.

»зматете ги путер и шеЭерот и потоа матеЉЭи додаваЉте ги 1 по 1 Љацата.
 ога смесата убаво Эе се изедначи, исклучете го миксерот и со дрвена лажица или жица за матеЬе измешаЉте Ља киселата павлака.
ѕотоа, постепено мешаЉЭи додаваЉте го брашното кое предходно сете го помешале со пецивото.
Ћимонот и чоколадото исечете ги на ситни коцкички и потоа и нив додадете ги во смесата.
 лапот за куглоф намастете го и побрашнете го. јко е силиконски тоа не треба. »стурете Ља смесата во него, добро израмнете и печете на 180 степени 30-40 мин. зависно од вашата рерна.
ѕредлог
—месата одлично одговара ако сакате да Ља испечите и во калапи за мафини.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 03.£уни.2018 во 12:07
&amp;#208;І&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;-&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#132;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#184;


„око куглоф со фстаци

—остоЉки
250гр путер на собна температура + малку за премачкуваЬе
200гр шеЭер
5 ЉаЉца
250гр брашно
1 пециво
200гр кисела павлака
2 лажици какао во прав
100гр мелени фстаци
√лазура
100гр шеЭер во прав
2-3 лажици сок од лимон
2 лажици сечкани фстаци
¬клучете Ља рерната да се загрева на 180 степени. ‘ормата за куглов премачкаЉте Ља со путер и лесно набрашнете Ља.
¬о длабок сад ставете го омекнатиот путер и шеЭерот и изматете ги пенасто. ƒодаваЉте ги ЉаЉцата едно по едно и при тоа секое матете го половина минута пред да го додадете наредното. ƒодадете Ља киселата павлака и брашното измешано со пециво. —е заедно убаво измешаЉте и поделете Ља смесата на три дела. ≈дниот дел останува светол, во вториот додадете го какаото и убаво измешаЉте, во третиот дел ставете ги фстаците и промешаЉте убаво.
¬о калапот за куглоф ставете Ља прво светлата смеса и израмнете Ља. ¬рз неа распоредете Ља смесата со какао и на краЉ смесата со фстаци. —о помош на вилушка правете спирални движеЬа низ смесата за куглов.
—тавете да се пече 50-60 минути. Ќаправете проверка со чепкалка за да видите дали е готов.
ќткако се испекол, оставете го во формата да отстои 5-10 минути и потоа префрлете го на тацна и оставете потполно да се излади.
«а глазурата, измешаЉте го шеЭерот и лимонот да добиете смеса коЉа убаво Эе се разлева врз колачот. ЌалиЉте го кугловот со глазурата и одозгора украсете со сечкани фстаци.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 25.ќктомври.2018 во 21:10
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;


 углоф со мандарини

—остоЉки
«а пандишпанот
3 ЉаЉца
180 гр. шеЭер
1 ванила
125 гр. цврст Љогурт или кисела павлака
220 гр. меко брашно
50 гр. мелен бадем
1 лажичка пециво
60 мл. сончогледово масло
рендана кора од една мандарина и половина лимон
прстофат сол
150 мл свеж сок од мандарини
—ируп
200 гр. шеЭер
200 мл. свеж сок од мандарини

≈ве во редот на кугловите нека стои и овоЉ рецепт, сочен, ароматен, вкусен,од региЉата на ƒалмациЉа...
 
ѕандишпанот
- »змешаЉте ги во сад брашното, пецивото, бадемот и оставете настрана.
- —о миксер пенесто изматете ги Љацата со шеЭерот и ванилата, постепено додаваЉте од Љогуртот и миксаЉте со наЉниската брзина од миксерот, потоа наизменично додаваЉте од маслото и измешаното брашно. »змешаЉте повторно, на краЉ додадете прстофат сол, сокот од мандарините и изренданата кора од мандарина и лимон. »змешаЉте да добиете еднолична смеса.
- ƒобиената смеса ставете во подмачкана и со брашно посипана модла за куглоф, нека се пече околу 40 мин. во претходно загреана рерна на 180 степени.
—ируп
- ќдмерете шеЭерот и исцедениот сок, ставете нека се на тивко вари. “реба да добиете густина на сируп. 
»спечен колачот ( углоф) извадете од рерната, малку нека олади, потрудете се да го извадите, повторно вратете во модлата и залиЉте со сирупот. «начи не треба да чекате да се потполно олади куглофот, нека е топол, а нека е топол и сирупот...
Ќапомена
«а мене лично кога и да го правам, малку ми е сируп и варам повеке коЉа количина Ља користам залеваЉки го парчето кое веке е спремано за послужуваЬе. ћногупати во недостаток на мандарини, за сирупот цедам и сок од портокал.
–ецепт од драгата «ринка коЉа користам прилика да Ља поздравам за неЉзината несебичност при делеЬето на нивните прекрасни ƒалматински рецепти кои секогаш будат Ъубопитност да навратиме и во нивната куЉна, да вкусиме што тоа толку убаво приготвуваат 






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 25.ќктомври.2018 во 21:46
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


—олен куглоф

—остоЉки
3 ЉаЉца
9 лажици брашно
100 мл. масло
2 филЯана од 100 мл. рендан кашкавал(може сиреЬе)
2 филЯана од 100 мл. рендана салама
2 филЯана од 100 мл. рендан морков
1 филЯан од 100 мл. ситно сецкан магданос(не мора)
1 лажиче сол
1 пециво
£аЉцата изматете ги со солта, додадете ги и другите состоЉки, измешаЉте убаво со лажица да нема грудчиЬа. —месата ставете Ља во калап за куглоф(подмачкан со масло и брашно). —тaвете го да се пече на 250 степени 30 мин. во загреана рерна.
—лужете со Љогурт.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 25.ќктомври.2018 во 21:47
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;Ј&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#135;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#186;


—олен куглоф со зеленчук

—остоЉки
4 ЉаЉца
300гр. брашно
1 пециво
200мл. Љогурт
100мл. масло
100гр. сецкана шунка
100гр. сецкана чаЉна
4-5 сецкани кисели краставички
1 сецкан морков
150гр. дробено сиреЬе
100гр. варен грашок

ЌаЉпрво се биЉат ЉаЉцата и потоа се додаваат сите состоЉки(освен зеленчукот) и убаво се мешаат со миксер. Ќа краЉ се додаваат чаЉната, сиреЬето, шунката, морковот, грашокот и корнишоните. —месата се истура во намрсен калап за куглоф и се печи на 180 степени околу 35 мин.  ога Эе се испечи се превртува куглофот и се остава да се излади. ƒекорираЬето е по желба.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 01.Ќоември.2018 во 09:56
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;


ѕолнет куглоф

—остоЉки
200гр. маргарин
1 квасец
200мл. млеко
100мл. врело млеко
2 лажици шеЭер
4 ЉаЉца
700 до 800гр. брашно
2 кесички ванилин шеЭер
200 до 300гр. крем сиреЬе
200гр. мармалад со светла боЉа
200гр. мелен мак
4 до 5 лажици мед
1/2 кафена лажичка сол
малку лимонов сок

ќд следниве состоЉки: 200гр.маргарин,200 мл.млеко,1 квасец,4 ЉаЉца,половина лажичка сол,2 лажици шеЭер и брашно од 700 до 800 гр.,заместе тесто и оставете на топло триесетина минути.
«а првиот фил,прелиЉте го мелениот мак(200 гр.) со врелото млеко(100мл.) и додадете ги двете кесички ванилин шеЭер. ќставете го да олади. ƒоколку се случи да не го впие млекото, слободно отстранете го вишокот.
«а вториот фил, загреЉте го мармаладот( 200 гр.) и закиселете по вкус со лимоновиот сок.
—тасаното тесто поделете го на 3 еднакви дела.—екоЉ дел расукаЉте го во правоаголна кора. ƒвете кори премачкаЉте ги прво со крем сиреЬе(на секоЉа кора му доаГа од прилика 100гр. или 150гр.крем сиреЬе) и мед (2 до 2 и половина лажица по кора), па потоа со филот од мак. Ќа третата кора нанесете го мармаладот. —екоЉа кора завиткаЉте Ља во ролат. —таваЉте наизменично во предходно намастен и побрашнет калап (мак,мармалад,мак).
ѕечете на 170 степени.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 02.Ќоември.2018 во 22:36
Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

„околаден куглоф со капини

Ќи беше роденден и ни помина, а не успеавме како што треба да го УпрославимеФ. конечно, имаме торта вредна за оваа прилика, 9-ти роденден на ситно сецкано. не е класична торта во слоеви, не сум многу по таквите, освен  http://www.sitnoseckano.com/birthday-chocolate-cake/" rel="nofollow - чоколадната  коЉа Ља правам скоро за секоЉ роденден, ама во последно време овоЉ куглоф ѝ го зазема местото. го правев со цреши, вишни и капини и сите вариЉанти се вкусни, ама со вишни е некако наЉсвежа.

http://www.sitnoseckano.com/blackberry-chocolate-bundt-cake/chocolate-blackberry-bundt-cake-8/" rel="nofollow">Chocolate blackberry bundt cake | Sitno seckano

170 g темно чоколадо, искршено на коцки (Љас користам чоколади со 70% и 85% какао)

¾ шоЪа какао

1 лажица гранули за инстант кафе

¾ шоЪа жешка вода

160 ml сончогледово масло

5 ЉаЉца

1 шоЪа кефир (или кисела павлака, ЉогуртЕ)

1 ½ шоЪа кафеав шеЭер (или бел)

1 лажица домашен ванилин шеЭер (или 1 кесичка купечки)

1 ¾ шоЪа брашно (мешавина од интегрално и тип 500)

1 лажиче сода бикарбона

2 Ц 3 лажици слатко од капини (или од вишни, цреши)*

250 g капини, вишни или цреши (свежи или замрзнати и неодмрзнати)

—тавете ги во голема вангла чоколадото, какаото и кафето, прелиЉте ги со жешка вода и мешаЉте додека чоколадото не се стопи. оставете го чоколадото малку да се олади, па додаЉте ги другите состоЉки (масло, ЉаЉца, кефир, шеЭер, ванила, брашно, сода бикарбона) и изматете ги со миксер.

голем калап за куглоф (oд 2,5-3 l) премачкаЉте го убаво со путер, па посипете го со какао (само Љас во последно време заборавам на какаото). во него истурете нешто повеЭе од половина од смесата, па ставете од слаткото. замрзнатите капини помешаЉте ги со останатата смеса и истурете Ља и неа во калапот. печете го куглофот во рерна загреана на 175∞C, околу 50 минути, или додека не е целосно испечен, проверете со дрвена чепкалка. ако површината почне да загорува, а внатре сé уште не е испечен, покриЉте го лабаво со хартиЉа за печеЬе или фолиЉа. оставете го малку да се олади, 10-15 минути, па лесно поминете со нож помеГу колачот и тавчето и потоа превртете го во чиниЉа за послужуваЬе.

* Љас во колачот ставав домашни слатка од капини, цреши или вишни

http://www.sitnoseckano.com/blackberry-chocolate-bundt-cake/chocolate-blackberry-bundt-cake/" rel="nofollow">Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano

 углофот е вкусен и без прелив, ама ако сакате да биде посвечен и почоколаден, овоЉ прелив брзо се прави и е многу вкусен.

за чоколадниот прелив

85 g слатка павлака

100 г темно чоколадо, искршено на коцки

45 г путер, на коцки

—тавете ги чоколадото и слатката павлака во огноотпорен сад, па врз друг сад со вода коЉа полека врие и мешаЉте додека чоколадото не е скоро целосно стопено (или загреЉте ги на 10-20 секунди во микробранова). тргнете го садот од пареа и мешаЉте додека чоколадото не се стопи целосно и не се измеша убаво со слатката павлака, а потоа додаЉте го путерот и повторно мешаЉте додека сé не се поврзе.

ако сметате дека преливот не е сладок, додаЉте лажица шеЭер во прав. Љас го сакам без шеЭер.

пред да Ља премачкате со прелив, наЉдобро е тортата да е целосно оладена, а преливот млак и сé уште течен.

http://www.sitnoseckano.com/blackberry-chocolate-bundt-cake/chocolate-sour-cherry-bundt-cake/" rel="nofollow">Blackberry chocolate bundt cake | Sitno seckano


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 03.Ќоември.2018 во 09:02
chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano

ћиризлив чоколаден куглоф со тиква

3 ЉаЉца

250 g шеЭер

½ шоЪа сончогледово масло

265 g брашно (се разбира, измешано сенаменско и интегрално грахам)

1 кесичка прашок за пециво

40 g какао

2 лажици  http://www.sitnoseckano.com/green-tea-elixir/" rel="nofollow - домашен сируп од Гумбир

2 лажици  http://www.sitnoseckano.com/green-tea-elixir/" rel="nofollow - ушеЭерен Гумбир (од правеЬето на сирупот)

1 лажичка кинеска мешавина од 5 зачини

250 g пире од печена тиква

50 g темно чоколадо, исецкано на ситни коцки

»зматете ги ЉаЉцата со шеЭерот и маслото. додаЉте ги брашното, прашокот за пециво, какаото, исушениот Гумбир, сирупот од Гумбир и зачините, изматете го тоа, па додаЉте Ља тиквата и повторно изматете сé додека не е рамномерно измешано. парченцата чоколадо вмешаЉте ги со лажица.

“авчето за куглоф убаво намачкаЉте го со путер и посипете го со брашно. истурете Ља смесата во него и ставете Ља да се пече во рерна загреана на 180∞C околу 35 Ц 40 минути. проверете дали е испечено со дрвена чепкалка. оставете го кугловот малку да се олади во тавчето, па превртете го внимателно во чиниЉа за послужуваЬе. можете да го послужите прелиен со стопено чоколадо или посипан со шеЭер во прав.


http://www.sitnoseckano.com/wp-content/uploads/2016/01/kuglof_-26.jpg" rel="nofollow">chocolate pumpkin bundt cake | sitno seckano



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 27.Ќоември.2018 во 14:20
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#129; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132;


 екс  со бадеми во куглоф

—остоЉки
5 ЉаЉца
1 ванила
1 и 1/2 шоЪа шеЭер
3/4 од шоЪата масло
од 1/2 лимон - сок и кора ( кора можи и од цел лимон)
1 и 1/2 шоЪа просеано бело брашно
1 пециво
1 лажиче просеано какао
100 гр. ситно сецкани бадеми
по потреба шеЭер во прав за посипуваЬе
*ЎоЪата е од 200мл.

£аЉцата се матат со ванилата и шеЭерот.
»м се додава маслото, па сокот од лимон и брашното помешано со пециво и кората од лимон.
 алапот за куглоф се намрсува со масло и се наросува со сецканите бадеми.
—е излева една половина од смесата. —е наросува со сецкани бадеми.
ќд другата половина се одделува една шоЪа и во неа се става какаото. ”баво се промешува и се излева над бадемите.
—е долева остатокот од смесата и се наросува со сецкани бадеми.
(Ѕадемите значи ги делиме на три дела- за калапот, на првиот дел од смесата и на краЉ, над вториот дел од смесата.)
—таваме да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 45 мин., или зависно од вашата рерна.
ѕосле печеЬе нека отстои 5-10 мин. во калапот, па го вадиме.
Ћаден го посипуваме со шеЭер во прав замирисан со ванила.
Ќа здравЉе!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 27.Ќоември.2018 во 14:22



&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#208;&amp;#145;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#147;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;Ј


 углоф Ѕрзи √онзалес

—остоЉки
3 ЉаЉца
15 лажици шеЭер
1 ванилин шеЭер
1 чаша млеко
1/2 чаша масло
15 лажици брашно
1 пециво
1 лажица какао
по потреба шеЭер во прав, маргарин

1. £аЉцата, шеЭерот и ванилиниот шеЭер се матат пенесто.
2. —е додаваат млекото, маслото и на краЉ постепено се додава просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
3.  алапот за куглоф (или тава бр.28) се премачкува со маргарин, се посипува брашно, се тура жолтата смеса, но дел од неа се остава за шареЬе.
4. ¬о останатата смеса се става какаото кое со миксерот се изедначува и се тура одозгора пополека со шареЬе.
5. —е пече во загреана рерна на 200 степени 25-30 минути, но сепак се контролира со чепкалка. »зладен, кугловот се сече на парчиЬа, се посипува со шеЭер во прав и се ужива.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 27.Ќоември.2018 во 14:29
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#132; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;ї (&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;)


 углоф со портокали  или Љагоди

—остоЉки
2 ЉаЉца
1 чаша Љогурт
2+1/2 чаши брашно
1 пециво
1-2 пoртокaли
1 чаша шеЭер
1/2 чаша масло
чаша = 200 мл.

1. £аЉцата со шеЭерот се матат пенесто, се додава маслото, Љогуртот и на краЉ просеаното брашно во кое е измешано пецивото.
2.  алапот за куглоф се намрсува со масло и се посипува со брашно.
3. ¬о калапот се истура половина од смесата, се редат исчистените кришки портокал, се дотура останатата смеса и се пече 20 минути во загреана рерна на 200 степени, и уште 20-25 минути на 170 степени за да се испече и во средината.
4. Ўтом Эе излади, кугловот се превртува во соодветна чиниЉа, се сечат парчиЬа, а по желба се посипува со шеЭер во прав.

 олачот е со сочна и ровка структура, вкусен и со красат вкус, а наместо портокал може да се направи и со сечкани или цели Љаготки.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћарт.2019 во 22:30
&amp;#208;&amp;#154;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;±&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184;

 углоф со боровинки

—остоЉки
350 гр брашно
1 пециво
на врв од нож сода бикарбона
прстофат сол
225 гр путер
180 гр шеЭер
4 ЉаЉца
кора од рендан лимон
250 гр кисела павлака
1 ванила
400 гр боровинки
√лазура
100 гр бело чоколадо
2 лажици масло

1. —е мешаат брашното,пецивото, сода заедно и се просеЉуваат.
2. ¬о друг голем сад се мати мекиот путер заедно со шеЭерот и се додава едно по едно ЉаЉце. ѕотоа се додава киселата павлака ванилата и кората од лимон и сето тоа се заедно се меша.
3. —е додава на два пати брашното и се соединува со смесата од ЉаЉца. —е добива густа смеса.
4.  алапот за куглов добро се подмачкува со ладен путер и благо се поросува со брашно.
5. ¬о намрсениот капал се става третина од тестото и се поросува третина од боровинките, па над нив пак третина од тестото па боровинките .....завршува со боровинки кое со шпатула се порамнува да навлезе во тестото.
6. —е печи во загреана рерна на 170—-50мин.
7.  ога Эе се олади се прелива со глазура или по ваша желба.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



»спечати | «атвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk