IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Новогодишно и Божиќно мени
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Новогодишно и Божиќно мени

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2019 во 11:02


Се’ за храна: Божиќни колачиња со ванила


Празничната магија и еуфорија нека биде присутна во сечиј дом! Ни се наближуваат убави празнични моменти, вкусна храна и дружење со најблиските. Секој од нас посакува убава празнична трпеза, а на колачињата најмногу се радуваат децата. А како и секоја година, традиционален дел од секоја трпеза се божиќните колачиња. 

Ова е она време од годината кога повеќето домаќинки го минуваат во кујната заедно со своите малечки и приготвуваат слатки колачиња за Дедо Мраз и за гостите. Па кога сме кај нив, ви предлагаме да го пробате рецептот за едноставните, но вкусни божиќни колачиња со ванила. Пригответе се за eдна неодолива забава со вашите најмали, изберете ги омилените калапи и направете нешто слатко за претстојните празници.

Состојки:

  • 3 чаши брашно
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 ќесичка ванилен шеќер
  • 1 чаша шеќер во прав
  • 200 г путер
  • 1 јајце
  • ½ лажичка екстракт од бадем или друг екстракт по желба (малина, јагода).

Подготовка:

  1. Во длабок сад измешајте ги брашното,прашокот за печиво и ванилен шеќер.
  2. Во друг сад со помош на миксер изматете ги путерот и шеќерот во прав. Матете додека добиете пенеста смеса, а потоа додајте ги јајцето и екстрактот од бадеми. Смесата добро измешајте ја.
  3. Во садот со изматениот путер додајте ги брашното и печивото. Смесата измешајте ја со шпатула.
  4. Потоа, продолжете со месење со рацете додека добиете хомогено тесто.
  5. Врз набрашнета работна маса, со помош на сукало од тестото развлечете кора со дебелина од 7-10 мм.
  6. Од кората со помош на калапи со празнични мотиви, исечете форми.
  7. Плехот обложете го со хартија за печење.
  8. Формите од тесто наредете ги врз плехот, а потоа замрзнете ги на 5-10 минути.
  9. Тавата ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 175 степени за време од 9-11 минути.
  10. Откако колачињата ќе се испечат оставете ги да се изладат 2-3 минути, па извадете ги од плехот. Колачињата наредете ги врз решеткаста подлога за целосно да се изладат и декорирајте ги по желба.




Изменето од Valerija - 15.Декември.2019 во 11:03
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2019 во 11:05

БОЖИЌНИ КОЛАЧИ: медени ванилици со долг рок на траење


Состојки:

 

250 гр. маргарин или путер

пола кесичка прашак за пециво

1 јајце

4 лажици мед

4 лажици шеќер

500-600 гр. брашно

мармалад од сливи

шеќер во прав

 

Изматете го омекнатиот маргарин или путер со шеќер, така што ќе добиете пенеста смеса. Полека, матејчи додајте го јајцето, а потоа и медот.

 

Кога сето тоа убаво ќе се сврзе додајте прашак за пециво и по малку додавајте брашно. Тестото замесете го со рака и месете додека да добиете еднаква смеса.

 

Готовото тесто замотајте го во целофан и оставете го да фрижидер половина час. Изладеното тесто размесете го, за да добиете кора дебела 1 см.

 

Со калап вадете колачи и редете ги во тепсија обложена со хартија. Остатокот од тестото премесете го и повторно со калап вадете колачи, се додека не го потрошите тестото.

 

Ванилиците шечете ги околу 15 минути во претходно загреана релна на температура од околу 180 степени.

 

Топлите ванилици премачкајте ги со мармалад, и лепете ги две по две. Одозгора додајте го шеќерот во прав.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2019 во 11:09

Шарени божиќни колачиња

Во пресрет на празничната сезона, во презентираме лесни божиќни колачиња, шарени и шеќерни што сигурни сме ќе ви го привлечат вниманието.

Ако немате многу време, или сте можеби малку мрзеливи за готвење, а сепак сакате да направите нешто благо, ова е вистинскиот рецепт.

Потребни состојки:

2 ¾ шолји брашно

1 лажичка сода

½ лажичка прашок за пециво

¾ чиста сол

225 грама стопен путер

1 ½ шолја бел шеќер

1 големо јајце

1 лажичка екстракт од ванила

3 до 4 лажици матеница (обезмастено млеко),

За декорација:

Неколку лажици матеница

Трошки или шеќер во боја

 Подготовка:

1.Загрејте ја рерната на 180 степени

2.Во мал сад помешајте ги брашното, содата, прашокот за пециво и солта

3.Во поглем сад, помешајте ги путерот и шеќерот додека смесата не стане лесна и воздушеста. Додајте го јајцето и ванилата и промешајте, а потоа постепено додавајте ги сувите состојки и истовремено мешајте со миксер. На крајот, додајте го обезмастеното млеко додека смесата не стане мека, но не и водена.

4. Со лажичка земајте од тестото и формирајте топченца кои ќе ги ставате во плек на кој претходно сте ставиле хартија за печење. Оставете простор помеѓу топченцата, затоа што со текот на печењето ќе се рашират. Откако ќе ги наредите, со четка премачајте го секое колаче со обезмастено млеко и израмнете ги малку врвовите, па потоа додајте ги трошките или шеќерот во боја.

5. Печете 8 до 10 минути или додека колачињата не добијат златна нијанса. Исклучете ја рерната, а колачињата оставете ги уште две минути внатре, пред да ги извадите.

6. Послужете со млеко, чај, какао, топло чоколадо или што и да ви е вкусно.



Изменето од Valerija - 15.Декември.2019 во 11:10
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2019 во 11:07
Новогодишни колачиња


Новогодишни колачиња


Состојки
Тесто
1/2 пакло путер (125 гр)
100 гр шеќер во прав
2 жолчки
200-220 гр брашно
3 пакетчиња ванила
За желето
300 мл вода
100 гр шеќер
1 пакетче желатин
арома по вкус (моите се со портокал и јаготка)
За декорирање
50 гр бело чоколадо

Направете го тестото од сите состојки и ставете го во фрижидер.
Желатинот ставете го во малку ладна вода.
Ставете ја водата и шеќерот да варат се додека не се намали течноста отприлика на 200 мл. Во половината ставив екстрат од портокал, а во другата половина од јаготка. Нека се излади сосема малку да се желира, ама не целосно за да можете да ги прелиете колачињата.
Од тестото расучете кора (3-4 цм) и вадете форми по желба. Ставете ги на плех покриен со хартија и испечете ги на 170 ц додека малку не поруменат на краевите. Нека се изладат.
По краевите направете им ивица со бело чоколадо. Наросете го чоколадото со кокос. На средината наполнете ги со желатинот. Готово!
Среќни празници!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2019 во 11:12
Новогодишни кекси

Состојки
1 јајце
750гр. брашно
230гр. мед
220гр. шеќер
200гр. путер
120мл. вода
1 прашак за пециво
1 ванила
1 кора од портокал
1 лажичка мелен ѓумбир
1/2 лажичка цимет
за украсување
2 белки
250гр. шеќер во прав
сок од пола лимон

Подготовка.
1. Брашното измешајте го добро со прашакот за пециво, ѓумбирот, циметот, ванилата и ренданата кора од портокал.
2. Со миксер изматете го путерот, медот, шеќерот, јајцето, полека додавајте ја смесата на брашното и замесуваме.
3. Добиеното тесто го делиме на три дела и секој дел го мотаме во фолија. Оставете го тестото околу три часа во фрижидер.
4. На работната маса ставете брашно и развлечете го тестото. Со калапи направете колачи и обложете ги во тава за печење.
5. Кексите печете ги на температура од 175степени. Внимавајте да не се препечат бидејќи се повкусни кога се меки.
Пред украсување треба да се изладат.
Украсување.
Изматете ги белките и додадете им го шеќерот во прав и сокот од лимон. Разделете ја смесата и на секој дел додадете различна боја.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2019 во 11:14
Новогодишни бастунчиња


Новогодишни бастунчиња

Состојки
250 гр путер
3/4 чаша шеќер
1 јајце
3 пакетчиња ванилин шеќер
2 лажици млеко во прав
2 и 3/4 чаши брашно
1/4 лажиче сол
црвена боја за половината тесто
шеќерни бонбони за декорација

Од сите состојки измесете тесто. Одделете половина и во него ставете црвена боја и убаво премесете го. Ставете го во фрижидер 1 час.
Поделете го тестото на мали топчиња (моите беа по 9 гр.) Од секое топче направете ваљаче, па спојувајте по две, едно црвено и едно бело, исучете ги, на врвот превиткајте го да добие форма и редете ги на плех покриен со хартија. Одозгора наросете ги со толчена бонбона, мојата беше црвено-бела со вкус на јаготка.
Печете ги на 180 Ц 10-12 мин

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2019 во 11:16
Новогодишни ванилици

Новогодишни ванилици


Состојки
250 гр. маргарин (може и сало)
4 лажици шеќер
1 јајце
1 пециво
100 гр. кокос
1 ванилин шеќер
брашно по потреба

1. Маргаринот се замесува со 4 лажици шеќер со рака и се додаваат јајцето, пецивото, кокосот, ванилиниот шеќер и се става брашно по потреба постепено, додека да се добие смеса која не лепи.
2. Од топлината на рацете при месењето ќе се добие глатка смеса од која со дебело сукало се развлекува кора дебела 0,5 см, па со калапче се вадат елки.
3. Се печат на 200 степени 15-20 минути.
И толку! Ништо комплицирано!
Кога ќе изладат се украсуваат со чоколадо, светкав прав (зелен) или каков сакате, украси по желба, или може едноставно да ги избрбелате во шеќер во прав.
Кога немам многу време директно од калап за тулумби правам цветови или долги форми.
Вака како елки едвај останаа за сликање.
Пријатно!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2019 во 13:58
 Празничен кекс
Состојки
2 јајца
3лажици шеќер
1 чаша јогурт
1/2 чашша масло
2 чаши брашно,- не многу полни
150гр мешавина од кандирани вишни, аранчини и суво грозје.
1 пециво
Зачини по сопствен вкус, односно ванила, лимон кора, цимет...

Во вангличка ги ставаме белките и ги матиме додека добиеме густ шам, а притоа додаваме и 1 лажица шеќер.
Жолчките ги матиме со останатите 2 лажици шеќер да побелат.
Ги соединуваме двете смеси и во танок млаз ги додаваме маслото и јогуртот.
Во еден сад ги соединуваме сецканите кандирани вишни, сецканите аранчини и сувото грозје.
И нив ги додаваме во садот.
Сега го додаваме просеаното брашно и пецивото.
Со шпатула со лесни движења убаво ја соединуваме смесата и ја истураме во долгнавест калап за леб, кој претходно е обложен со хартија за печење.
Печеме околу 30 минути на 180 с.
Сепак, со чепкалка проверуваме дали колачот е печен.
Го оставаме на решетка да се излади.
По желба наросуваме и шеќер во прав.
Сечеме на парчиња и послужуваме.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2019 во 09:39

Вкусен чоколаден ролат во облик на гранка

На интернет ќе пронајдете илјадници рецепти за овој сладок, празничен десерт – чоколаден ролат во облик на гранка (Yule log chocolate cake). Но ние го одбравме наједноставниот и највкусниот, оној што нема „утка“ при правењето со цел да ви го олесниме готвењето.

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka-01.jpg

Овој мек, сочен, чоколаден ролат нуди неверојатни можности за декорација на која ќе се радуваат најмалечките.По желба може да го направите и двобоен, односно да употребите бел и чоколаден крем, но доколку ја сакате поедноставната варијанта таа изгледа вака:

  • 4 големи јајца
  • 100 gr шеќер
  • 70 gr брашно
  • 40 gr како
  • 600 ml павлака за готвење
  • 300 gr темно чоколадо
  • Малку шеќер во прав

Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 200˚C. Премачкајте тавче за печење со димензии 33×23 cm и обложете го со хартија за печење.

2. Изматете ги јајцата и шеќерот во подлабок сад неколку минути додека смесата не стане воздушеста и бледо жолта.

3. Полека додадете го брашното и какаото и промешувајте нежно додека не се соедини со смесата. Префрлете ја во тавчето за печење и печете 8-10 минути или додека рабовите на колачот не се одделат од тавата.

4. Поставете хартија за печење на поголема површина и наросете малку шеќер во прав. Внимателно превртете го тавчето да се одвои колачот од него додека е уште топол.

5. Поставувајќи уште едно парче хартија врз него поминете го неколку пати тестото со сукало, за да малку спласне. Оставете да се олади додека го подготвувате кремот.

6. Во подлабок сад загрејте ја павлаката за готвење на средна температура. Кога ќе почнат да се формираат меурчиња тргнете ја од огнот и додадете го чоколадото. Мешајте внимателно додека добро не се соединат, а потоа оставете ја смесата да се олади.

7. Кога и тестото и кремот ќе бидат добро оладени, распоредете го кремот врз колачот и завиткајте го во ролатот. Премачкајте со уште малку крем и со виљушка направете линии кои ќе потсетуваат на гранка.

8. Доколку направите двојна доза од ролатот слободно може да ги поврзете како две или повеќе гранки. Инспирирајте се од следните фотки во однос на декорацијата на овој вкусен, чоколаден ролат:

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (12).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (11).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (10).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (9).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (8).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (7).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (6).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (5).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (4).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (3).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (2).jpg

Vkusen-cokoladen-rolat-vo-obiik-na-granka (1).jpg



Изменето од Valerija - 23.Декември.2019 во 09:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2019 во 21:03

Ѕвездички со цимет: Рецепт за колачиња кои совршено се вклопуваат во божиќната атмосфера


Ако сè уште не знаете каков десерт да припремите за претстојните празници, една од опциите е да припремите божиќни ѕвездички со цимет.


Овие ѕвездички совршено се вклопуваат во божиќната атмосфера, и уште поважно – тие се превкусни. 

Оние кои веќе го испробале ваквиот рецепт напоменуваат да не се разочарувате ако ѕвездичките бидат малку тврди по првиот ден по припремата. Сè што треба да направите е да ги складирате во некоја лимена кутија или да ги покриете со фолија, а кога ќе отстојат, колачињата ќе омекнат.

Потребни состојки:

- 3 белки

- 250 гр. шеќер во прав

- 1 ванилин шеќер

- 1 полна лажичка мелен цимет

- 400 гр. неизлупени, сомелени лешници

Начин на припрема:

1. Започнете да ги миксирате белките сè додека не добиете цврст шлаг, а потоа полека додавајте го шеќерот во прав во нив и мешајте.

2. Од добиената смеса издвојте две цели лажици бидејќи ќе ви треба за премачкување на ѕвездичките.

3. Преостанатата смеса миксирајте ја со најмала брзина, во која постепено ќе го додавате ванилиниот шеќер, циметот и околу 150 грама лешници.

4. Продолжете да месите со раце и додадете ги и преостанатите лешници.

5. Површината наросете ја со шеќер во прав и размесете го тестото.

6. Со помош на калапчиња, направете ѕвездички од тестото (олеснете си го процесот со тоа што ќе ги натопите калапите со вода).

7. Ставете ги ѕвездичките во тава обложена со хартија за печење и секоја од ѕвездичките премачкајте ја со белките кои ги одвоивте на страна. Доколку ви се разлеат од страна, само избришете ги со малку вода.

8. Вака подготвените ѕвездички ставете ги да се печат на 140 Целзиусови степени, околу 25 минути.

9. По печењето, оставете да се изладат на собна температура, а потоа складирајте ги во лимена кутија.



Изменето од Valerija - 23.Декември.2019 во 21:03
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2019 во 21:45


Божиќна фантазија


Состојки
1 Фантазија готова смеса за овошен колач (Fantaѕia Fruit Cake mix)
50 гр Фантазија чоколадни капки (Cocoa drops)
кора од 1 портокал
За фил
2 пудинга од ванила
500 мл млеко
150 гр путер
7 лажици шеќер
1 Фантазија шеќерни шарени трошки (Sugar sprinkles)
За декорација
1 Фантазија бел фондан
1 Фантазија розе фондан
1 Фантазија син фондан

Мирисна и декоративна торта која ќе ја збогати вашата Божиќна трпеза. Готовиот фондан е прекрасен за изработка на разни украсни форми, кои ќе допринесат во очите на вашите најблиски да бидете вистински слаткари.

Подготовка
1. Готовата смеса за овошен колач ја подготвуваме според упатството, па откако ќе ја изматиме додаваме чоколадни капки и рендана кора од портокал.
2. Ја истураме во намрсено и набрашнето тавче бр. 21, ја печеме според упатството околу 50 минути. Ја оставаме да се излади пред да ја сечеме.
3. За филот вариме 400 мл млеко, а во остатокот ги раствораме пудинзите заедно со шеќерот. Кога ќе почне да врие млекото, го ставаме пудингот и мешаме додека да згусне. Го оставаме сосема да излади.
4. Путерот го матиме пенасто и го соединуваме со изладениот пудинг. Мал дел од филот оставаме на страна, со него ќе ја премачкаме тортата, а во останатиот ставаме околу 50 гр шеќерни трошки. Филот ни е подготвен.
5. Врвот на колачот го отстрануваме за да колачот ни биде рамен. Останатиот дел го сечеме на два дела. Ја филуваме тортата со филот со шеќерни трошки, а ја премачкуваме филот што го тргнавме на страна.
6. Тортата ја декорираме со смесите за фондан, по желба и сопствен вкус.

Забелешка
За да ви биде побрза подготовката на фил, може да користите инстант пудинг.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2019 во 21:47
Божиќна торта



Состојки
Пандишпан
12 белки
12 лажици шеќер
100 гр мелени ореви
6 лажици брашно
1 пециво
2 лажици какао
Фил
12 жолчки
1 л млеко
10 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
10 лажици брашно
1 маргарин
2 млечни чоколада
150 гр мелени ореви
50 мл топло млеко за попарување на оревите
100 гр сецкани ореви
500 мл слатка павлака

За пандишпанот се матат белките со постепено додавање на шеќерот, се додаваат брашното, пецивото, оревите и какаото и се печат 4 кори во кружен плех бр. 26.
За филот се става млекото со шеќерот на оган, од млекото се одзема малку за да се разматат жолчките со брашното, па откако ќе зоврие млекото, се додава смесата со жолчките и се вари крем. Се трга настрана да се олади, па откако ќе се излади се мати маргаринот со миксер и се соединува со филот. 1/3 се одзема од филот и во него се додаваат мелените ореви попарени претходно со млеко. Во другиот дел од филот се додаваат сецканите ореви и растопените чоколади.
Слатката павлака се уработува исто така со миксер.
Се филува прво кора, па од филот со чоколадо, па слатка павлака, па кора па од филот со попарените ореви, па слатка павлака, па кора па од филот со чоколадо, па фил со слатка павлака и на крај пак кора. Се декорира по желба.
Четвртата кора и не мора, но јас бидејќи ја покривав со фондан затоа ја ставив, а може и само со три кори. Инаку тортата е преубава и богата со фил.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2019 во 21:49
Божиќна мисирка

Состојки
1 мисирка (3,5-4 кг)
М а р и н а д а
250 гр маргарин на собна температура
1 мала киска магдонос
80 гр крупна сол (мелена на машинче)
1 лажица мешан сув зачин
1/2 лажиче оригано
1/2 лажиче босилек
1/3 лажиче лук во прав
1 рамно лажиче црн бибер
1 рамно лажиче црвен пипер
по малку К*ркума, енибар, гарам масала, мускатно оревче, сумак, мајоран
1 помал лимон (сок и кора)
З а п о л н е њ е
1 мала главица кромид
4-5 чешниња лук
1 помал лимон
внатрешните органи од мисирката
Уште
6-8 ленти сланина
2 чаши вода
1 коцка за супа
1 преполна лажица густин

Мисирката се спрема ден предходно со маринада. Во маргаринот се ставаат сите зачини, солта и кората од лимон. На крај sе додава и лимоновиот сок. Се убаво с емеша.
Мисирката се мие и се бришe од водата. Се одделува внимателно кожата од месото.
Се премачкува поткожно насекаде со маринадата. Потоа, се премачкува и во внатрешноста и насекаде одозгора. Внатре се ставаат мисиркините органи, чешнињата лук нелупени, кромидот исечен на 4 и излупен само од горната лушпа и лимонот на половина. Едната половина лимон се става на самиот отвор за да ја држи полнетата содржина.

Се засекува кожата над самиот отвор на мисирката и низ него се провнуваат накрсно нозете.
Така спремена се витка со фолија и се остава на ладно (во ладна просторија или во фрижидер) да стои отприлика 12 часа.

Другиот ден, пред да се печи, се остава на собна температура да поседи половина час.
Во 2 чаши вода се раствора една коцка за супа и се тура на дното на пекачот.
Се облепува одозгора насекаде со лентите сланина, се посипува со една или две лажици маслиново масло и се става да се печи на температура од 160- 165С, онолку часа колку што е тешка. Значи, за секој кг по 1 час.
После час и пол печење, откако сланината ке се собери и излизга (таа што ќе остани не ја тргајте) повремено (на секои 15-20 минути) полевајте ја одозгора со течноста од пекачот.

Готовата мисирка пред служење оставете ја да одмори некои 45 минути за да можи убаво да се сечи. Кај нас иако одморена, сепак се исече во навала и без стручност, но тоа не не спречи со задоволство да ја изедиме.

Пред да се послужи мисирката, соберете го сосот од пекачот во помал огноотпорен сад, загрејте го и додадете го нишестето растворено во малку вода. Мешајте додека згусти уште некои 2-3 минути и сосот послужете го заедно со мисирката.

Ова е мојата прва мисирка која сум ја јадела и воедно правела. Прогуглав многу начини и искористив од сите по нешто, а зачинив со се што во моментот помислив дека ќе е вкусно. Гости што беа поканети на ручек ги пречекав со „или ќе јадиме добро или ќе мачкаме нешто на лепче“ : ) Јадовме ДОБРО и ете, со задоволство го споделувам изгугланиот рецепт на мој начин : ) Потребата да е сочна и вкусна беше повеќе од задоволувачка.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2019 во 21:58
Празничен кекс торта
Состојки
300 гр брашно
30 гр какао
1 јајце
2 паковки ванила
2 мали лажичиња пециво
150 гр шеќер
150 гр путер
Филот
500 гр тврда павлака
3 јајца
250 гр путер
200 гр шеќер
1паковка ванила
1паковка пудинг од ванила
1 ампула ванила
100 гр шеќер во прав за декорација

Рецептот е интересен и за мене баш празнична.
Во садот кој ќе го месите тестото кое ќе биде подлога ставете го брашното,какаото, шеќерот, ванилата, јајцето пецивото па промешајте ги сувиве состојки со дрвена лажица.
Додајте го путерот и замесете полека убаво мазно тесто.
Завиткајте го во најлонска фолија па ставете го 30 минути во ладилникот.
После 30минути,извадете го и поделете го на два еднакви делови.
Едниот дел распостелете го по подлогата на калапот во кои ќе го спремате колачот.Распостелете и развлечете убаво и по висината на калапот.Некаима околу 2 сантима во висина.
Во друг сад на страна изматете ја павлаката со јајцата,па додадете го претходно стопениот путер,Зачинете со ванилите и пудингот од ванила.
Така густата смеса префрлете ја во калапоти растресете го убаво калапот да легне смесата рамномерно.
Од останатото тесто растегнете кора со дебелина од еден прст.
Со калап извадете фигури и распостелете ги по површината на колачот.
Од остатокот тркалајте мали топчиња па фрлете ги во внатрешноста на смесата.
Кога ќе се испече ќе дојде малку декориран,шарен внатре.
Оставете да се пече колачот точно 1 час на 180 степени.
Кога е печен наросете го шеќер во прав.
Сервирајте и сечете кога е ладен.
На здравје

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,320 секунди.