|
Новогодишно и Божиќно мени |
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Топ 3 благи рецепти со новогодишен празничен изгледВреме за празнување, време за јадење. Декември и јануари се месеците кога најчесто вагата покажува неколку килограми плус, поради сите вкусни јадења. Пред вас се рецептите за три слатки празнични деликатеси за новогодишно-божиќната сезонa, за сечиј вкус. Корисен совет: Нека готовото лиснато тесто ви стане најдобриот сојузник во кујната. Лисната чоколадна елкаПодготовката е толку лесна и едноставна, што ќе посакате да направите минимум 3 чоколадни елки.
Чоколадото нека ви биде подготвено на коцки. Со него формирајте триаголник-елка врз лиснатото тесто. Исечете го тестото на ленти како во видеото и внимателно затворете го чоколадото со тестото со помош на цик-цак движења, формирајќи форма на елка. Премачкајте со матена жолчка и додадете сечкани бадеми. Печете на 190˚C околу 30 минути. Декорирајте со шарени мрвички или пак шеќер во прав, по желба. Шарени новогодишни елкичкиСе добиваат вкупно 16 слатки меки колачиња во форма на елкички. Подеднакво вкусни и декоративни, секоја од нив содржи по 257 калории, па внимавајте да не претерате со јадењето, иако тоа е прилично тешка задача.
Загрејте ја рерната на 175˚С. Подгответе тавче за печење на колачињата кое сте го премачкале со масло или путер или пак е обложено со хартија за печење. Во подлабок сад ставете ги путерот и чоколадото. Во микробранова печка или на тивок оган оставете добро да се стопат додека не се соединат во еднолична смеса. Додадете го шеќерот, па јајцата едно по едно и матете додека смесата не стане мазна. Додадете го екстрактот од ванила. На крајот додадете ја солта и брашното. Истурете ја смесата во подмачканото тавче и оставете ја да се испече. Околу 25-30 минути. По печењето оставете ја смесата добро да се олади. Пожелно е да ја ставите и во замрзнувач околу 30 минути за полесно сечење на елкичките. Со остар нож исечете 16 триаголници како што е прикажано на видеото. На дното од секоја елка боцнете во бастунчето кое е практично „држач“ на елката. Декорирајте со зелениот шлаг со помош на шприц или вреќичка за шлаг и посипете со шарени мрвички, ѕвездички или светки по желба. Двобојни празнични бастунчињаОдлични за појадок со топло чајче или млекце, а децата ги обожуваат. Слободно може да ги комбинирате со мед, мармалад или крем.
Образувајте тесто од сите гореспоменати состојки и поделете го на два дела. Едниот оставете го бел, а во другиот додадете какао за да се обои потемно. Доколку имате желба, во едната половина може да додадете и друга прехранбена боја (црвена или зелена) според вкусот. Развлечете кружни стапчиња од двете теста и обликувајте ги по желба. Најлесно е да формирате едноставни плетенки во облик на бастунчиња. Оставете ги во фрижидерот да одморат околу 20 минути пред печењето. Печете во тавче обложено со хартија на 190˚C околу 20 минути. Изменето од Valerija - 17.Декември.2017 во 15:18 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќен колачКако што се наближуваат Божиќните и Новогодишните празници, така и рецептите стануваат се поактуелни. За да ви излеземе во пресрет и да ви помогнеме да донесете правилна одлука, ви го претставуваме нашиот, веќе неколку пати до сега испробан и докажан рецепт за Божиќен колач. Верувајте дека овој рецепт ќе ја збогати сечија трпеза и ќе ги задоволи сите вкусови, бидејќи неговиот посебен празничен вкус никого нема да остави рамнодушен и сите ќе посакаат да изедат парче повеќе. Состојки: Подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни колачи 200 г маргарин за колачи 1. Маргаринот се топи во тенџере на рингла. Од кога ке се стопи му се додава шеќер и сирупот . Се меса убаво, се истура во сад. Се остава малку да се олади. Изменето од Valerija - 11.Декември.2019 во 09:35 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рецепт за божиќни медени колачињаБрзо и вкусно Состојки:
Подготовка:Брашното измешајте го со шеќерот, содата, циметот, кората од лимон и меленото каранфилче, потоа додајте ги јајцата и загреаниот мед. Направете тесто и оставете го да мирува 2 часа. После тоа на површина попрскана со брашно растегнете го на дебелина од 5 милиметри. Со помош на калапчиња направете ги вашите омилени фигури и поредете ги на масна тепсија. Така нека останат до следниот ден. Потоа следниот ден пред печење премачкајте ги со јајце, а во средината ставете бадем или орев за декорација. Печете во загреана рерна на 180 степени, а доколку сакате да бидат светли, премачкајте ги со јајце дури откако ќе се испечат. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шарени божиќни колачињаВо пресрет на празничната сезона, во презентираме лесни божиќни колачиња, шарени и шеќерни што сигурни сме ќе ви го привлечат вниманието. Ако немате многу време, или сте можеби малку мрзеливи за готвење, а сепак сакате да направите нешто благо, ова е вистинскиот рецепт. 2 ¾ шолји брашно 1 лажичка сода ½ лажичка прашок за пециво ¾ чиста сол 225 грама стопен путер 1 ½ шолја бел шеќер 1 големо јајце 1 лажичка екстракт од ванила 3 до 4 лажици матеница (обезмастено млеко), Неколку лажици матеница Трошки или шеќер во боја 1.Загрејте ја рерната на 180 степени 2.Во мал сад помешајте ги брашното, содата, прашокот за пециво и солта 3.Во поглем сад, помешајте ги путерот и шеќерот додека смесата не стане лесна и воздушеста. Додајте го јајцето и ванилата и промешајте, а потоа постепено додавајте ги сувите состојки и истовремено мешајте со миксер. На крајот, додајте го обезмастеното млеко додека смесата не стане мека, но не и водена. 4. Со лажичка земајте од тестото и формирајте топченца кои ќе ги ставате во плек на кој претходно сте ставиле хартија за печење. Оставете простор помеѓу топченцата, затоа што со текот на печењето ќе се рашират. Откако ќе ги наредите, со четка премачајте го секое колаче со обезмастено млеко и израмнете ги малку врвовите, па потоа додајте ги трошките или шеќерот во боја. 5. Печете 8 до 10 минути или додека колачињата не добијат златна нијанса. Исклучете ја рерната, а колачињата оставете ги уште две минути внатре, пред да ги извадите. 6. Послужете со млеко, чај, какао, топло чоколадо или што и да ви е вкусно. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни ѕвезди со цимет – Највкусните празнични колачињаВи нудиме рецепт за божиќни ѕвезди со цимет: СОСТОЈКИ:
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Божиќни чоколадни колачиИмате ли совршен рецепт за божиќни колачи, коj никој друг го нема и е Ваша мала тајна? Ако се уште не сте пронашле таков, ние ви нудиме еден рецепт за колачи кои ако ги направите еднаш – ќе ги правите постојано. Овие колачи ќе бидат вашето божиќно кулинарско чудо, за кое ви се потребни следниве состојки: • 115 гр путер Начин на подготовка: Со миксер изматете ги путерот, намазот од сирење, шеќерот, јајцето и екстрактот од ванила. Додавајте една по една состојка и мешајте на средна брзина, додека смесата не добие светла боја (околу 5 минути мешање). Со нежно мешање, додавајте ги брашното со густинот, прашакот за пециво и сол, и мешајте се’ заедно околу 2 минути. На крајот рачно измешајте ја смесата, додавајќи го ситно исечканото чоколадо. Со помош на лажица или мала лажица за сладолед, од смесата направете облик на колачи и наредете ги на послужавник. Потрудете се сите да се со иста големина, и од оваа смеса треба да добиете околу 28 колачи. Ставете ги колачите во фрижидер да се изладат околу 2 часа. После 2 часа, загрејте ја рерната на околу 180 степени и печете ги колачите околу 8-9 минути, но никако не смеете да ги печете повеќе од 10 минути. Откога ќе ги испечете, оставете ги малку да се оладат, за да се зацврстат, околу 5 минути. Колачите можете да ги чувате на собна температура една недела. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од Valerija - 15.Декември.2017 во 20:16 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Состојки 3/4 чаша путер (250 мл) 1 чаша шеќер 1 јајце 1 и 3/4 чаша брашно 1/2 чаша какао 1/2 лажиче цимет 1/2 лажиче ѓумбир во прав 1/3 лажшче каранфилче 1/4 лажиче сол 1/4 лажиче сода Колачиња со новогодишен вкус и изглед.
Ставете ги сите состојки во една вангла и малку измесете ја смесата, колку да се поврзат сите состојки.
Ставете ја смесата во фрижидер, на половина час.
Извадете ја и од неа правете топчиња кои ќе ги наредете на покриен плех со хартија за печење. Одозгора притиснете ги со ракиена чаша.
Ставете ги да се печат на 180 степени десетина минути.
Украсете ги со бело и млечно чоколадо и наросете ги со кршени бонбони. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Снежни ѕвездички
100 г шеќер 2 јајца 250 г брашно 1 пак. пециво рендана кора од половина портокал 2-3 л. пресно млеко 3-4 л. кокос
За украсување: 50 г шеќер 75 г шеќер во прав Подготвување: Маслото, шеќерот, 1 јајце, брашното, пецивото и ренданата кораги замесуваме во тесто, кое го оставаме 30тина мин да отстои. На останатите јајца ги одделуваме белките од жолчките и жолчките ги обработуваме заедно со пресното млеко. За украсување, ги обработуваме белките со шеќерот.
Се пече на 150° околу 10 мин. Се сервираат во ладна состојба. Изменето од Valerija - 25.Ноември.2018 во 10:50 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 89101112> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |