IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - Ўто со стариот леб?
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

Ўто со стариот леб?

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 19:54
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#178; &amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;±


ѕита мозаик од стар леб

—остоЉки
400 г сув интегрален леб
2 ЉаЉца
150 мл Љогурт
150 мл кисела вода
5 лажици пченичен гриз
5 лажици пченкарно брашно
150 мл масло
1 прашок за пециво
200 гр сиреЬе
200 гр маслинки
малку сол
50 гр сусам
50 гр семки од сончоглед

Ћебот исецкаЉте го на коцки и малку потпечете го во тавче без масло. £аЉцата изматете ги со миксер, додадете го Љогуртот, маслото, киселата вода, пченкарното брашно, гризот, прашокот за пециво и матетете додека не добиете хомогена смеса. ƒодадете малку сол. ѕотпечените кубети од леб измешаЉте ги во изматената смеса и додадете го издробеното сиреЬе, исецканите маслинки и семките од сончоглед. —ето тоа убаво измешаЉте го, ставете го во силиконски калап и наросете го со сусам. —тавете го да се пече во загрена рерна на 200 степени околу 30тина минути. »сечете Ља питата на парчиЬа и послужете Ља додека е топла со Љогурт или кисело млеко. ѕриЉатен доручек!




£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:48
&amp;#208;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128; &amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#208;± &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;, &amp;#208;±&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;, &amp;#209;&amp;#156;&amp;#208;µ &amp;#208;Ј&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190;


ѕоЉадок од стар леб Ц вкусно, брзо и евтино, Эе замириса маалото


Ќаправете уштипци од баЉат леб.

—ќ—“ќ£ »:

  • 500 гр. баЉат леб
  • 2,5 дл. млеко
  • 4 ЉаЉца
  • 1 кесе прашок за пециво
  • 100 гр. шунка
  • 100 гр. кашкавал
  • 2 дл. масло
  • презла

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е сече лебот на делови покрупни и се прелива со млако млеко.
  2. —е цеди и се рони.
  3. —е сече шунката и кашкавалот се ренда, се соединува лебот со ЉаЉца и шунка и кашкавал, прашок за пециво и зачини по вкус и се меша.
  4. —е додава малку презла.
  5. —е меша и се вадат уштипци кои се пржат на масло.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.ƒекември.2019 во 23:00
Ќеодолив колач од стар леб и суво грозЉе


Ќеодолив колач од стар леб и суво грозЉе


ѕочувствуваЉте го вкусот на детствотоЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 200 гр леб
  • 200 мл млако млеко
  • 200 мл Љогурт
  • 1 ванилин шеЭер
  • кора од лимон
  • малку цимет
  • 100 гр суво грозЉе
  • 50 гр брусница
  • 4 ЉаЉца
  • 2 банани
  • 100 гр шеЭер
  • 30 гр расопен путер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о млако млеко додаЉте Љогурт, ванилин шеЭер, лимон, цимет, ЉаЉца, шеЭер и путер, па прелиЉте го лебот и добро измешаЉте. 
  2. ¬о огноотпорен сад ставете ред леб, па банини и прекриЉте со натопен леб и добро притиснете. 
  3. ѕечете во рерна на 200 степени 50 минути, ако е потребно прекриЉте со фолиЉа.

”живаЉте!

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.ƒекември.2019 во 15:29
Ќаправете пудинг од баЉат леб Ц да можно е!


Ќаправете пудинг од баЉат леб Ц да можно е!


 Ѕанани и леб се сè што ви е потребно за совршен пудинг во коЉ Эе уживате со наЉблиските.

—ќ—“ќ£ »:

  • 3 зрели банани
  • 2 ЉаЉца
  • 1 лажичка ванила
  • 25 гр шеЭер во прав
  • 200 мл павлака за готвеЬе
  • 400 мл млеко
  • 500 гр стар леб

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. £аЉцата изматете ги со шеЭерот, па додаЉте ги во млекото заедно со павлаката и ванилата.
  2. Ѕананите исечете ги по желба, а лебот ставете го во сад со масло. —тавете го лебот исечен на коцки, па бананите врз него и прелиЉте со смесата.
  3. ѕечете на 180 степени околу 35 минути.
  4. ƒобар апетит!
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 05.ћарт.2020 во 17:58

Ќе знаете што да правите со стариот леб?

Aко често ви се случува да ви остане стар леб и не знаете што да правите со него, ви требаат само пет минути за да го претворите во одличен десерт, секако, ако не го сметате печеЬето.

ƒодатоците како суво грозЉе, брусници, суви сливи, одбираЉте ги смаи, а комбинации има колку што сакате. » ефтин и брз десерт.

 —остоЉки:

5 кришки стар леб
2 лажици стопен путер

50 г суво грозЉе или некое друго суво овошЉе

4 ЉаЉца

400 мл млеко

100 г шеЭер

1 ванилин шеЭер

ћелен цимет

рум

ѕриготвуваЬе: 

  1. «агреЉте Ља рерната на 175 степени.
  2. «дробете го лебот на помали парчиЬа и ставете ги во тепсиЉа за печеЬе. ¬рз лебот истурете ги стопениот путер и сувото грозЉе.
  3. ¬о еден сад измешаЉте ги ЉаЉца, млекото, шеЭерот, ванилата, циметот и румот се додека не се соединат. ѕрелиЉте Ља смесата врз лебот и притиснете го со вилушка за да се прекрие целосно со смесата.
  4. ѕечете околу 45 минути.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 102760
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 02.ћаЉ.2020 во 19:46

„етири рецепти со кои Эе го искористите стариот леб

 рутони со магдонос

ѕотребни состоЉки:

  • 100 ml масло (можете да користите и путер или маргарин)
  • 200 g леб исечен на мали коцки
  • ѕрстофат сушен магдонос

Ќачин на подготовка:

«агреЉте го маслото и во тавата додаЉте ги лебот и магдоносот. ѕржете додека лебот не добие златно жолта боЉа.

“ргнете Ља тавата од оган и ставете ги крутоните на хартиЉа за да се исцедат од маслото.  ѕо желба може да додадете и други состоЉки.

4-recepti-so-koi-kje-go-iskoristite-stariot-leb-04.jpg

‘ранцуски тост

ѕотребни состоЉки:

  • 3 ЉаЉца
  • 1 лажица павлака
  • 1 лажица Љаворов сируп или мед
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 25 g несолен путер

Ќачин на подготовка:

¬о плиток сад изматете ги ЉаЉцата, павлаката, Љаворовиот сируп и екстрактот од ванила.

–астопете го путерот во голема тава на среден оган.

—екое парче леб потопете го во смесата од ЉаЉца од двете страни.

ѕржете ги парчиЬата по една минута на секоЉа страна, додека не добиЉат златно-кафеава боЉа.

4-recepti-so-koi-kje-go-iskoristite-stariot-leb-05.jpg


4-recepti-so-koi-kje-go-iskoristite-stariot-leb-01.jpg

Ќо, повеЭе нема потреба да го фрлате стариот леб.

ѕостоЉат многу рецепти за кои ви е потребен токму стар леб, а во продолжение погледнете четири предлози:

ѕудинг со леб и путер

ѕотребни состоЉки:

  • 250 ml полномасно млеко
  • 300 ml павлака
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 3 цели ЉаЉца и 1 жолчка
  • 3 лажици шеЭер
  • 8 парчиЬа бел леб
  • 50 g растопен путер
  • 75 g суво грозЉе или какво било суво овошЉе
  •  ора од половина лимон
  • 2 лажици кафеав шеЭер

Ќачин на подготовка:

«агреЉте Ља рерната на 180 степени.

«а да го направите пудингот, измешаЉте ги млекото и павлаката во тенЯере и загреЉте Ља смесата, но не дозволуваЉте да зоврие. ¬о меГувреме, изматете ги ЉаЉцата и жолчката со белиот шеЭер.

ѕостепено додаваЉте Ља смесата со млеко во ЉаЉцата со мешаЬе. ѕотоа додаЉте и екстракт од ванила.

“авата намачкаЉте Ља со масло. »сечете ги корките од лебот, пресечете ги парчиЬата на половина и намачкаЉте ги со растопениот путер. ƒел од лебот наредете на дното на тавата.

»змешаЉте го сувото овошЉе со лимоновиот сок и половина од смесата додаЉте Ља во тавата.

–аспределете го преостанатиот леб во тавата, а потоа додаЉте Ља преостанатата смеса со овошЉе.

Ќа краЉ, додаЉте Ља смесата со млеко и ЉаЉца и оставете да се впие. ƒодаЉте малку кафеав шеЭер и печете 35-40 минути.

4-recepti-so-koi-kje-go-iskoristite-stariot-leb-02.jpg

Ѕрускети

ѕотребни состоЉки:

  • ћаслиново масло
  • ѕарчиЬа леб
  •  рупна сол

Ќачин на подготовка:

ѕремачкаЉте ги парчиЬа леб со маслиново масло и додаЉте крупна сол.

¬о загреана рерна печете ги 2-3 минути.

»спечените брускети можете да ги намачкате со омилениот намаз, да им додадете домати и моцарела или да ги збогатите и со друг зеленчук како пиперка или тиквичка, печурки и што и да посакате - изборот е ваш.

4-recepti-so-koi-kje-go-iskoristite-stariot-leb-03.jpg



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <12
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,086 секунди.