|
Совест?! |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 27.Септември.2015 во 20:55 |
Од каде доаѓа? Знае ли секогаш да не изведе не правиот пат за нас? Знае ли да не направи среќни? Моето видување на совеста онака “одстрана“ гледано...социјална карактеристика на толпата која поставила свои видувања на тема добро и зло.А ние како единки сакале или не со нашето одгледување во семејството и движење во толпата како социјални битија не “калапи“ во некои рамки што не се сосема дел од нашето битие.Оние што се свесни на апсурдноста на истите се или асоцијални или чудаци,па тешко успеваат да “пливаат“... Е сега,прашањето дали сум среќен со неа ќе го одговорам,како и секогаш,искрено...НЕ,оти сум свесен дека не ми чинат добро.Затоа сум си поставил лично свои правила и кодекс на однесување што се во склад со мојот дух и начин на размислување. Ќе речите егоистично и нарцисоидно...тука веќе има што и да се каже...но ете.да видиме какво е вашето мислење?
|
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро е што и си се задржал на "своите" правила и кодекс на однесување,
оти тоа си ти и тоа е твојата совест.Она што толпата го прави под маска на нечија совест и нечив кодекс може да биде страшно.Еве ако го земеме Хитлер за пример. Со среќата и не би ја поврзал совеста,има времиња кои бараат сериозни одлуки. Ајде да речам заради мирна совест,но не и среќа. Мој пример си лупнав отказ,и без работа сум.Мирна ми е совеста, ама по десетина дена ако не ми испадне ништо и не баш среќен ќе бидам. |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...и тоа ќе пројде ...задоволството од сопствениот интегритет останува и е слатко
|
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...е да,Хитлер како социјална појава а не како индивидуа е правиот пример како под завесата на совеста може да се манипулира со масите. ...земајќи ја сегашната ситуација со избеглициве што ја поплавија Европа не е чудно да се појави некој нов таков...интересно е како некои работи се повторуваат...
|
|
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Или можеби интересно што се ни се мота низ главите,па ако уште имаме и малце повеќе моќ.
Еволуцијата одамна е завршена. |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...еволутивниот пат е изоден во физички смисол...сигурно нема понатака да ни пораснат крила ...туку тоа што ни е во главчето и сосема предвидлива категорија затоа и се вртиме вака во круг
|
|
|
outlook123
Сениор Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
na mars teche voda!
a ovde e nekako vaka - sovest ili svest ? koj se zamara ti veli - te sakam, mi nedostigash vo nokjite a potoa... pa sho morame sekoj den.. mesec..godina krug ili evolucija..? bidi - voda! Изменето од outlook123 - 29.Септември.2015 во 09:32 |
|
едно е - не се две
|
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мене ми е мирна совеста.
Никој не ми вика така. |
|
outlook123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ami
sigurno ne si zhenet.. |
|
едно е - не се две
|
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да де и затоа не ми кажуваат...Сега за сега на уво ми шепкаат.
|
|
outlook123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe kakvo shepotenje na uvce?
sega i ovde?? eden mal sovet , ako dozvolish.. glej si raatlukot .. Изменето од outlook123 - 29.Септември.2015 во 09:50 |
|
едно е - не се две
|
|
Орка
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овде такви работи нееееее
Заради раатлукот едно,заради мирна совест друго. |
|
outlook123
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
interesno ova mirnata sovest
nekako, mnogu nemir ko da stvara a i ova pekolot, mnogu verojatno deka nekoj moralist go izmislil(so cel de) pa sigurno si legnuval so mirna sovest |
|
едно е - не се две
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Совеста доаѓа внатре од нас самите. Таа е нашиот чичко полицаец, кој ни виси над глава или чека скриен позади грмушка да не мавне со некоја казна за сторен прекршок. Дали сме прекршиле некој фактички или некој општествено прифатен морално-етички “закон“, дали некој наш личен принцип и кодекс на однесување , дали сме ја прекршиле внатрешната рамнотежа добро/зло, дали некое дадено ветување... што да е. Чичкото полицаец чека во заседа и самата наша свест дека е тука некаде и чека да не казни, ни ствара притисок. И исто колку што може да не направи среќни, можеби уште повеќе може и да не унесреќи. Поздрав за Џош кој си нашол начин да му каже на чичкото полицаец: “Стоп. Од тука натаму немаш пристап. Мој живот - мои правила.“ Изменето од Анастеа - 02.Октомври.2015 во 11:22 |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |