IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Ролат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ролат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89376
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2017 во 14:00
Ролат со свежи смокви

Ролат со свежи смокви


Состојки
Тесто
3 јајца
120 гр. шеќер
1 кесичка ванилин шеќер
150 гр. брашно
1/2 пециво
3 лажици топла вода
1 лажица рогач во прав или какао
за шербет со смоквите
9 свежи смокви
200 гр. шеќер
вода колку да се покрие шеќерот, малку лимонтус
Фил
45 гр. шлаг крем со вкус на ванила
125 мл. ладно млеко
50 гр. чоколадо (изрендано)
за украсување
45 гр. шлаг крем со вкус на ванила
125 мл. ладно млеко
Ова е еден десерт кој е лесен за јадење и малку поинаков, но не помалку вкусен од другите ролати што зашербетените свежи смокви во средината го прават да биде таков.

1. Јајцата, ванилиниот и белиот шеќер се матат убаво 10-15 минути, се додава брашното со помешаното пециво, и топлата вода.

2. Во правоаголно тавче (32 х 22 см) обложено со хартија за печење, се истура 2/3 од тестото, а во останатата 1/3 се става рогач во прав (или какао), се мати со миксерот и се истура врз жолтото тесто со шарење. Се печи на 180 степени околу 20 минути.

3. На тестото му се вади хартијата, се става во влажна кујнска крпа и се витка во ролат. Тестото така завиткано се остава да се излади.

4. Додека се пече тестото се подготвуваат смоквите кои претходно се мијат и им се сечат дршките.
Од шеќерот и водата се вари шербет и во него се ставаат смоквите цели. Смоквите се варат во шербетот (во кој се става малку лимонтус) околу 15 минути, внимателно превртувајќи ги од двете страни рамномерно. Се ладат добро.

5. Се мати прашокот за крем шлагот со млекото, се додава крупно изренданото чоколадо, се изедначува и со него се премачкува изладената кора за ролат.

6. По должина на едниот крај на ролатот се редат шербетните смокви и внимателно се завиткува ролат.

7. За украсување се мати крем шлагот и со готварски шприц се украсува по желба, се лади малку во фрижидер и потоа се служи.

Забелешка
Ролатот е исто вкусен и со иста текстура и наредниот ден, смоквите не го менуваат својот состав поради шербетот во кој се вареа.
Шарењето со кафеното тесто го прави ролатот декоративен.
Крем шлагот со кој се премачкува тестото може да биде и со вкус на чоколадо, а и декорацијата може да е според желба, со слатка павлака, со прелиено чоколадо или како сакате.
На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89376
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2018 во 20:25
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;±&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#184;


Декоративен солен ролат од обланди



Состојки
30 гр сусам
2-3 кисели краставички
50 гр цврст кајмак
150 гр бело сирење
220 мл цврста кисела павлака
1 рамно лажиче лук во прав
1 морков од туршија
1 лист обланда

1. Најпрво потпечете го сусамот во сув огноотпорен сад и оставете го да излади.
2. Краставичките исецкајте ги на ситни коцкички, а морковот изрендајте го.
3. Со вилушка издробете го сирењето, потоа промешајте го со кајмакот и на крај промешајте ја и павлаката.
4. Додадете го лукот и сите состојки заедно убаво измешајте ги.
5. Листот од обландата омекнете го во влажна пацета.
6. Премачјакте ја обландата со филот и свиткајте ја во ролат.
7. Оставете ролатот добро да се стегни и потоа исечете го на парчиња.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89376
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2018 во 20:27
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;

Декоративен ролат


Состојки
* За шарката
1 белка + прхрамнеби бои (зелена, црвена, кафеава или какао)
30 гр шеќер
30 гр брашно
30 гр путер или маргарин
* За кората
4 јајца
1 жолчка
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
3 лажици масло
110 гр брашно + на нож мерено прашак за пециво
* За фил
500+50 мл млеко
2 пак. пудинг од малина (или друг по избор)
100 гр путер или маргарин
50 гр шеќер во прав
100 гр или повеќе малини (или др. овошје по желба)

Најпрво спремете си еден поголем плех, пек хартија со бела боја и молив. Исечете ја пек хартијата со големина колку дното на плехот. Со моливот нацртајте шарки, слики, овошки, орнаменти... по желба и тоа што сметате дека умеете. 
Мене најлесни ми се видоа црешите. Поставете ја хартијата во плехот со цртаното надолу. За да не ми лизга, јас прво го намастив плехот иако не мора.

Потоа, спремете ја смесата за шарањето. 
Убаво изматете ја белката и матејќи постепено додавајте го шеќерот. На крај додадете го и путерот, предходно омекнат на собна температура. Поделете ја смесата на толку делови, колку што мислите да употребите бои и обојте ги. Ставете во шприц со тенок отвор или во најлон за замрзнување и откинете го малку ќошето, па шарајте врз цртаната хартија.
Плехот ставете го во замрзнувач додека ја спремате кората.

Има и уште еден начин, а тоа е шараните елементи да ги ставите во загреана рерна, многу кратко време 1-2 мин. колку да се запечат одозгора, односно да фатат коричка. Јас работев по првиот начин.

Во сад за матење иматете ги белките. Во друг сад жолчките плус останатата жолчка од јајцето за шарање со шеќерот и ванилиниот шеќер исто така изматете ги убаво, па додајте го маслото и со најмала брзина на миксерот на крај брашното и пецивото. Потоа, додадете го снегот од белките, внимателно мешајќи со лажица.
Смесата истурете ја врз формите и пек хартијата рамномерно и печете на 180 степени, некои 15на минути.
Кога малку ќе подизлади печениот ролат извадете го внимателно од пек хартијата завиткајте го во влажна крпа и сролајте го така што, долниот дел треба да е лицето.

Млекото ставете го во тенџере на оган, а во 50те мл разредете ги пудинзите и додајте 2-3 лажици шеќер и варете пудинг.
Во сад на страна изматете го путерот со шеќерот во прав, додајте ги малините (за колку и да се одлучите, составот трпи) и на крај изладениот сварен пудинг.
Со кремот премачкајте ја кората и убаво сролајте ја, па оставете некое време да се здрви пред да сечите.
Наместо овој фил, можи да ставите секако, било кој или едноставно само да го премачкате со Нутела.
Уживајте и во погледот и во вкусот!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89376
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Мај.2018 во 20:29
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;»&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;


Декоративен ролат со мелено месо


Состојки
1 Дел:
500 гр мелени пилешки гради
1 јајце
1 рендан кромид
1 кришка леб (само мекиот дел потопен во вода)
1 лажица мешан сув зачин
1/2 лажичка мелен бибер
2 Дел:
500 гр мешано мелено месо (говедско со свинско)
1 рендан кромид
1 лажичка мелен црвен пипер
1 лажица мешан сув зачин
1 лажичка мелен бибер
3-4 лажици лебни трошки
6 моркови за средината на ролатот

Е, оваа рецепта ми е од Бубе и Дејан. Бубе е братучетка на мојот сопруг, ама повеќе ми е како пријателка. Морав да ги пишам двајцата, затоа што Бубе ми го кажа рецептот, ама знам и дека Дејан многу сака да се вртка во кујна, па и тој најчесто го прави ролатот.
Ролатов не е сложен за подготовка, а што би рекол Деки, „можеш да си ставиш што сакаш во него“. Јас се одлучив за оваа варијанта со морков.

1. Морковите ги вариме, ама да не бидат преварени. Пилешките гради ги мелеме во сечко и ги додаваме останатите состојки.
2. Во меленото мешано месо исто така ги мешаме сите останати состојки.
3. Го расплескуваме прво мешаното мелено месо на најлонска фолија, па потоа пилешкото мелено месо. За да ни биде рамномерно распоредено може месото да го покриеме со фолија и со сукало да поминеме врз него. Исто со двете меса.
4. На почетокот од ролатот ги редиме морковите. Почнуваме внимателно да го виткаме ролатот.
5. Ролатите ги ставаме во алуминиумска фолија и ги печеме на 200 степени, додека да почне да зацрвенува месото. Во тавчето во кое ги печеме, добро е да ставите малку вода за да не ви загорат. При крај на печењето отворете ја фолијата, за да се зацрвени месото.
Ролатот е декоративен и вкусен и може да го направите за некоја празнична или домашна прослава.
Од оваа доза излегуваат два ролати.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 89376
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2018 во 18:40
&amp;#208;&nbsp;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;»&amp;#208;°&amp;#209;&amp;#130; &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;°&amp;#208;»&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;°

Ролат со палента

Состојки
За палентата
375гр. палента
1,5л вода
1 лажица групна сол
2 јајца
За филот
150гр. мелено месо
1 кромид
150гр. печурки од конзерва
150гр. кашкавал
попотреба сол и црн пипер
попотреба сечкан магданос
Потребно ќе ви биде уште
150гр. кашкавал
100гр. мортадела
попотреба масло за јадење

1. Сварете ја палентата според упатството на кесичката. Единствена разлика или плус што јас направив е тоа што откако ја сварив палентата додадов две матени јајца и размешав додека е уште топла. Тоа ми помогна палентата да стане по компактна и лесна за мотање во ролат.
2. Додека палентата малку се подизлади вие во меѓувреме спремајте го филот. Во тава на огнан сечкниот кромид и мелното месо попржете додека кромидот не омекне .Тргнете ја тавата од оган и додајте го ренданиот кашкавал.
3. Мортаделата исечете ја со машина на многу тенки ленти. Распоредете ја мортаделата на хартија за печење( како на дополнителните слики) .Врз мортаделата распоредете ја палентата а врз неа додајте го филот и формирајте ролат со помош на хартијата за печење. Исто со помош на хартијата преврлете го ролатот во тава за печење и така со хартијата печете го ролатот во загреана рерна 15 на 200 степени.
4. Извадете го ролатот од рерната и внимателно со помош на хартијата ролатот префрлете го во друга тава за печење обложена со хартија за печење. Старата хартија отфрлете ја а врз ролатот нарендајте го останатиот кашкавал и повторно вратете го во рерната уште 5 минути за да се разлее кашкавалот.

Ролатот пред послужување сечете го со остар нож, знаеме сите дека палентата е доста деликатна зато внимателно префрлете парчиња од ролатот во чините за сервирање.
Буон апетито!




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,079 секунди.