IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Ролат
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ролат

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 103568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2020 во 11:51
Декоративен ментол ролат


Состојки
За декоративните линии
1 белка
30 гр шеќер
30 гр путер
20 гр брашно
зелена прехрамбена боја
За кора
2 јајца
60 гр брашно
60 гр шеќер
прстофат сол
За фил
150 гр бело чоколадо
150 гр слатка павлака
1 лажица ментол екстракт
зелена прехрамбена боја
3 коцки чоколадо
100 гр слатка павлака
5 гр желатин

Подготовка
1. Ја вклучуваме рерната да ни се загрее на 170 степени.
2. Најпрво треба да ја направиме смесата за декоративните шари.
3. Сите состојки ги ставаме во еден сад и ги соединуваме со миксер. Смесата ја ставаме во кесичка на која ќе и го отсечеме ќошот или пак во шприц со кој може да се прават тенки линии.
4. На хартија за печење цртаме декорации по желба. Хартијата ја превртуваме и ја ставаме во тавче со 27х27 димензии во кое ќе го печеме ролатот. Истискуваме од смесата и ги формираме шарите.
5. Тавчето го ставаме во замрзнувач.
За тоа време ја правиме смесата за кората .
1. Ги двоиме белките од жолчките, жолчките ги матиме со шеќерот заедно, па го додаваме брашното.
2. Ги матиме белките да се зацврстат и со шпатула со лесно промешување ги соеднуваме со смесата од жолчки.
3. Го вадиме тавчето со шарите од замрзнувач и ја распоредуваме смесата врз нив.
4. Печеме околу 10 минути, ама секоја рерна различно пече па внимавајте да не ја препечете кората.
5. Откако ќе се испече, ја оставаме 2-3 минути да излади и потоа ја тргаме хартијата за печење, ама повторно во истата хартија ја роламе кората во ролат.
Подготовка на фил
1. Павлаката ја загреваме до вриење, ја тргаме на срана и во неа го додаваме белото чоколадо, ментол екстрактот и прехрамбената боја. Мешаме до растопување и изедначување на смесата.
2. Желатинот го растопуваме во 2-3 лажици вода, па го ставаме на ниска температура на рингла да се растопи.
3. 100 мл слатка павлака ја матиме до згуснување, ама не премногу, лесно да биде изматена.
4. Кон неа ја додаваме скоро изладената смеса од бело чоколадо и растопениот желатин. Матиме до соединување и згуснување.
5. Врз кората го распоредуваме филот и рендаме чоколадо врз него. Го завиткуваме ролатот и го оставаме да се стегне филот.
Сечеме парчиња по желба.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 103568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2020 во 22:28

Брз ролат – Совршен десерт за ненајавени гости, кога немате ништо, освен јајца во ладилникот


Секој од нас се нашол во ситуација да се соочи со ненајавени гости, а да немаме ништо од посебно приготвена храна дома, а токму следниот рецепт за златен брз ролат е совршеното решение за оваа цел!


     5 јајца

  • 1 прстофат сол
  • 120 гр шеќер
  • 90 гр пченично брашно
  • 2 гр пециво
  • 50 мл сончогледово масло
  • 50 мл млеко
  • Слатко по ваш вкус

Начин на подготовка

  • Одделете ги жолчките од белките, додадете прстофат сол и добро изматете со миксерот. Додадете 50 грама шеќер и продолжете со матење. Масата на смесата треба двојно да се зголеми.
  • Изматете ги белките во длабок сад за 1 минута. Поделете го преостанатиот шеќер на 3 дела и постепено додадете ги кон белките, притоа непрекинато мешајќи со миксерот, додека да добиете цврста пена.
  • Додадете ги жолчките, додека внимателно ја мешате смесата во насока на стрелките на часовникот со силиконска шпатула. Додадете ги пресеаното брашно и пецивото.
  • Измешајте сончогледово масло и млеко. Кон смесата додадете неколку супени лажици од тестото од јајцата, добро измешајте, а потоа одозгора полејте го преостанатото тесто и измазнете.
  • Поставете го добиеното тесто врз хартија за печење, во соодветен сад. Распоредете рамномерно и поставете го да се пече 30 минути на170°C.
  • Додека сè уште е топол, поставете го пандишпанот врз хартија за печење и направете неколку засеци врз неговата површина, премачкајте со мармалад, крем или било каков фил по ваша желба и завиткајте го ролатот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 234
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.