IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:19


КИФЛИЧКИ СО ПАВЛАКА ГОТОВИ ЗА 15 МИНУТИ



Изменето од Valerija - 30.Јануари.2018 во 19:27
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2010 во 14:22

Крофнички со банани

Потребно:

* 2 банани
* 2 лажици кафен шеќер
* 100 г брашно
* 1/2 ќесичка прашок за печиво
За пржење:
* 500 мл масло
За послужување:
* кокосово брашно

Приготвување: испасирајте ги бананите, додајте ги шеќерот и брашното измешано со прашокот за печиво, па замесете тесто од сето тоа. Со помош на лажица земајте од тестото во облик на топче и пржете го во добро загреано масло. Пржените златно-жолти крофнички ставете ги врз хартиена салфета за да впие вишокот маснотија. Топлите крифнички послужете ги посипани со кокосово брашно.


Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Октомври.2010 во 01:24
     ПРИНЦЕС КРОФНИ


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
12   Шекер лажички
1000 милилитри Млеко
150 грама Маргарин
250 милилитри Вода
2   Ванила пудинг
150 грама Брашно
12   Јајца

ПОДГОТОВКА:
Ставете го маргаринот во ладна вода, потоа на рингла, а веднаш штом проврие додадете го брашното и силно матете ги со жица за се убаво да се соедини и да нема тврди топчиња.

Оставете да се олади, па додадете 6 јајца едно по едно и матете со миксер.

Со помош на кеса за шлаг истискајте крофни, ставајте ги на хартија за печење (со која сте обложиле плех) но правете простор помеѓу нив, бидејќи нараснуваат при печењето.

Рерната загрејте ја на 220 степени па печете ги 7 минути, а потоа намалете на 200 степени и печете ги уште 13 минути.

Не отворајте ја рерната за време на печењето.

Готовите крофни оставете ги да се оладат, па пресечете ги на пола и полнете ги со фил.

Од оваа мера би требало да направите 40 крофни.

Ставете да се свари 900 мл. млеко.

Изматете 6 јајца, шеќерот и прашокот за пудинг во 100 мл. млеко, па полека сипајте мешајќи во свареното млеко и варете додека не се згусне.

Оладете го филот, па полнете ги крофните. Одозгора посипете ги со шеќер во прав или топено чоколадо.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 21:37


ДОРЧОЛ КРОФНИ

*5ООгр. компири
*500гр. брашно
*100гр. путер
*4 јајца
*1 квасец
*1 ванилин шеќер
*100гр шеќер во прав
*1 лимон
*1 кесичка цимет

Подготовка:

*Откако ќе ги свариме компирите ги лупиме и ги сечкаме на парчиња. Ги ставаме во сад за марење и ги гмечиме со алатка за пире. Квасецот го дробиме со лажица и го додаваме во садот со компирот. Исто така ги додаваме и брашното, путерот исечкан на парчиња и ванилиниот шеќер. На ситна страна од рендето ја рендаме кората од лимонот. Јајцата ги кршиме и ги додаваме во садот. Миксерот го користиме со мешалки за тесто. Откако состојките ќе се соединат го вадиме тестото од садот и го месиме со раце на набрашнета маса. Правиме кора од тестото со сукало. Чашата која ќе ни служи како калап ја набрашнуваме и со неа вадиме тркалезни форми од тестото. Тавата за печење исто така ја набрашнуваме, ги редиме формите и ги оставаме да стасаат. Потоа ги пржиме крофните во тава на оган со поголема количина масло кое претходно се загреало. Како што ќе ги вадиме кога ќе се испржат ги ставаме на чинија обложена со салфетки. Откако ќе се исцедат од маслото ги редиме во чинија за сервирање и додаваме врз нив прво цимет, па шеќер во прав и на крај чоколадни мрвици.
Пријатен апетит!


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:43
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.