IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кифлички,кроасани ,мекици,крофни и панцероти

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2016 во 08:35

Направете крофни кои ќе предизвикаат експлозија од вкусови


Ако сте љубители на крофни, тогаш ќе го обожавате овој десерт. Се работи за крофни од орео колачи и чоколади, кои на сите ќе им се допаднат, бидејќи ќе предизвикаат експлозија од вкусови во устата. Едноставно ќе бидат вашето ново омилено благо.



Потребни состојки:

  • 10 орео колачи или нивна замена
  • 90гр крем сир
  • 250гр брашно
  • 50гр шеќер
  • 1 ½ лажичка прашок за печивo
  • ½ лажичка сол
  • 120мл млеко
  • 50гр путер
  • 2 лажички масло
  • Темно чоколадо
  • 50гр бело чоколадо

Начин на подготовка:

Орео колачите ставете ги во пластична кеса и иситнете ги, така да добиете искршени бисквити. Половина ставете ги во подлабок сад, додадете крем сир и добро измешајте. 

Во друга чинија ставете брашно, шеќер, прашок за печиво, сол, млеко, растопен путер, масло и добро измешајте. 

Од тестото обликувајте топчиња, развлечете со прстите и во средината ставете малку од филот од крем сирот и колачите и во средина ставете коцка чоколадо. Повторно направете топчиња и ставете ги во врело масло.

Кога ќе ги испржите крофните, прелијте ги со малку растопено бело чоколадо и посипете од останатите орео колачи.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Август.2016 во 17:43

Dave’s Kitchen: Кифлички во форма на цвет


Овие кифлички се супер декоративни и вкусни, па сигурно нема да погрешите доколку им ги подготвите на своите најмили.

Потребни состојки:

  • 3 чаши брашно
  • 1 чаша млеко
  • 3 лажици шеќер
  • 3 лажици масло за јадење
  • прстофат сол
  • 1 ванилин шеќер
  • 1/2 свеж квасец (20 гр. свеж квасец, или 1 1/2 лажиче сув квасец)

*чашата е од 200мл

Начин на подготовка:

Од сите состојки се замесува тесто. Се остава малку да одмори околу 20-30 минути додека нарасне. Се дели на 12 еднакви топчиња и од нив се расукуваат округли мали кори. Секоја кора се премачкува со малку мармалад (или доколку користите слатко од вишни или пак некое друго овошје, премачкајте го со течноста од слаткото).

Од кората се формира топче така што мармаладот (течноста од слаткото) ќе биде во внатрешноста на топчето. Се притиска нежно на работната површина и се сече на 8 еднакви делови (оставајќи го центарот не пресечен така што сите краци ќе се држат на тој дел) и секој крак се врти така што филот ќе се гледа од секоја осмина.

Се оставаат да стасаат околу 20-тина минути. Потоа ги премачкувате со јајце и ги печете на 170 степени околу 20-25 минути додека не добијат убава златна боја. 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2016 во 08:15

ДОМАШНИ КИФЛИЧКИ СО СИРЕЊЕ И КУЛЕН

11

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТОТО:

* 1/2кг брашно

* 25гр свеж квасец или едно пакетче сув

* малку сол

* 1 јајце

* 1 лажица шеќер

*2,5дл млеко

* 6 лажици масло

ЗА ФИЛОТ:

* моцарела сирење

* 100гр кулен

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Замесете го тестото и оставете го да отстои. Расукајте го и направете две или три топчиња. Расукајте ги и исечете ги на 6 или 8 дела. Ставете едно парче кулен и едно парче моцарела, па повторно оставете ги да отстојат. Можете да ги премачкате со растопен путер, да ги зачините со сушен лук или малку бибер, по желба. Кифличките печете ги на 180 степени на хартија за печење 15-20 минути.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:18
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2016 во 08:02
ОВИЕ КИФЛИЧКИ СЕ ХРАНА НА БОГОВИТЕ: НИВНИОТ МИРИС ХИПНОТИЗИРА, А ВКУСОТ ВЕ ЛАНСИРА ВО РАЈОТ

Овие кифлички се прават многу лесно, така што тешко дека нема да се снајдете, дури и ако не сте премногу вешти со тестото.

Сите коишто ги пробале велат дека не постои пекара којашто нуди подобри кифлички! Токму затоа, едноставно, мора да ги пробате!

Потребни состојки:

 1 квасец
 1 мала лажичка шеќер
 1 мала лажичка сол
 1 прашок за пециво
 500 мл млеко
 250 гр масло или путер
 1 кг брашно

Подготовка:

Потопете го квасецот со млако млеко и шеќерот. Нека стои додека да не нарасне. Тогаш измешајте ги сите состојки и замесете тесто. Нека тестото отстои на топло додека да нарасне, а потоа премесете го и поделете го во неколку топчиња. Топчињата потоа развлечете ги и обликувајте кифлички по желба. Може да ги печете празни, но и да ги филувате со смеса од сирење и јајца како за пита, или пак да ги направите благи, со фил од џем и ореви или пак чоколаден крем. 


Подредете ги во тавче претходно обложено со хартија за печење и почекајте додека да нараснат, односно двојно да го зголемат волуменот. Печете на температура од околу 180 степени Целзиусови, околу 25 минути.


Изменето од Valerija - 25.Март.2017 во 22:09
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2016 во 08:01

Dave’s Kitchen: Рецепт за домашни кроасани


Dave’s Kitchen оваа недела ви подготви вкусни кроасани. Зошто да купувате смрзнати производи кога може да направите нешто домашно и подеднакво вкусно?

Потребни состојки:

  • 250мл вода
  • 2 пакетчиња сув квасец
  • 500 гр. брашно
  • 3 лажички сол
  • 50 гр. шеќер
  • 100 гр. + 250 гр. путер

Начин на подготовка:

Најпрвин во водата ставете го квасецот. 

Во друг сад ставете ги брашното, шеќерот и солта и добро промешајте. Додадете ја смесата со квасецот и водата и 100 гр. путер растопен на собна температура. 
Месете додека не добиете убаво и меко тесто. 

Оставете го да нарасне околу 2 часа. 

Набрашнете ја работната површина и расукајте го тестото правоаголно долго околу 40-50 см. Превиткајте го како книга неколку пати и оставете да стаса во фрижидер преку ноќ. 

Утредента расукајте го повторно , па потоа ставете го путерот на едниот крај и поклопете со тестото. Расукајте го тестото за да се распредели путерот низ целото тесто. (Оваа постапка треба да ви одземе околу 10 минути)

Расукајте правоаголна кора долга 50 см и сечете триаголници. Свиткајте во кроасани и оставете ги на тавче за печење, па потоа премачкајте со јајце. Оставете да стасаат околу 2 ипол до 3 часа. 

Печете 10 минути на 200 степени, а потоа намалете ја температурата на 190 и печете уште 12 минути или додека не добијат убава златно кафена боја. 

Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB странаDave’s Kitchen.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Април.2016 во 17:44
Брзи крофни готови за 10 минути

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 400 мл. јогурт
– 2 јајца
– 2 пакетчиња ванилин шеќер
– прстофат сол
– 2 лажички шеќер
– 20 лажици брашно
– 1 пакетче прашок за пециво
– масло за пржење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги сите состојки додека не се претворат во еднолична смеса. Доколку забележите дека вашата мешавина е ретка, слободно додадете уште неколку лажици брашно.

Вадете мали топчиња со лажица (и со прсти), и пржете во врело масло. Сепак, внимавајте да не биде прежешко.

Штом забележите дека тестото добило црвенкаста боја (а тоа ќе е за кратко време), превртете ги и на другата страна. Доколку ги пржите во многу масло, тие ќе се превтруваат и самите.

Вадете ги во чинија обложена со салфети, за да се впие вишокот масло.

Посипете со шеќер во прав и со чоколаден прелив (по вкус).



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2016 во 22:06
Полнети кифли со шунка и крем сирење



Состојки:

450 г од вашето омилено тесто за печива
1 јајце
сусам
афион
крупна морска сол
300 г крем сирење
100 г шунка
100 г кулен
1 домат
малку сечкан магдонос
 

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени и подгответе го плехот на кој сте ставиле хартија за печење. Свиткајте две хартии за печење кои сте ги споиле во облик на фишек, а потоа истите фишеци обвиткајте ги во алуминиумска фолија. Тестото замесете го, развлечете го во долга лента, па лентата тесто обвиткајте го околу фишекот. Повторувајте ја постапката сè додека не ги потрошите сите состојки, а би требало да добиете околу осум корнети.

Со изматеното јајце премачкајте го тестото, па по желба посипете го со афион, сусам и сол. Запечете го во рерна на 200 степени околу 16-18 минути. Извадете, па кога малку ќе се излади, наполнете ги фишеците од тесто со филот што сте го подготвиле од крем сирењето, сечканата шунка, магдоносот, куленот и останатите состојки по вкус. 




Изменето од Valerija - 10.Мај.2018 во 19:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2016 во 13:40

ПОСНИ ПРЖЕНИ КРОФНИ

12

Потребни состојки:

  • 250ml млака вода
  • Пакетче свеж квасец
  • 800g брашно
  • ½ маргарин
  • 3 лажици шеќер

Подготовка:

Во млаката вода ставете 1 лажичка шеќер со квасецот и 1 лажица брашно. Оставете да нарасне.

Соединете го маргаринот со шеќерот, а потоа додајте ја водата со нараснатиот квасец и замесете тесто.

Оставете тестото да нарасне неколку минути, а потоа растегнете го. Со калапи за крофни или со шолја извадете кругови.

Наполнете едно тенџере со масло, затоа што крофните мора да пливаат додека се пржат. Во маслото спуштете неколку крофни и пржете додека не заруменат.

Кога се готови, исцедете ги на една платнена крпа, проросете со шеќер и наполнете ги по желба.

Служете ги додека се топли.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:17
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2016 во 20:57

Благи кифлички со пиво

Се меси мазно тесто од:
6 филџани пиво
5 филџани масло
1 печиво и
брашно по потреба

Откако убаво ќе биде измесено тестото, се одделуваат мали топчиња и се расукуваат во корички со дебелина од 1 см. Се оставаат да постојат 10 минути.

Потоа секоја коричка се расукува во поголема кора, се сече на 8 делови, на секој дел се става мармалад и се виткаат како кифлички.

Се печат подолго време на пониска температура.

250 гр. шеќер се растопува со малку вода. Во овој шербет се ставаат испечените и изладени кифлички а потоа се прпелкаат во 50 гр. мелени ореви или во шеќер во прав.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2015 во 08:17
Солени крофни


Потребни состојки:

* 300 г брашно

* 2 големи јајца

* 1 кесичка прашок за пециво

* 1 лажица сол

* 100 г сирење

*  масло за пржење

Начин нa подготвување:

Изматете ги јајцата, ставете сол, прашок за пециво и додаете го брашното и издробеното сирење.

Замесете средно тврдо тесто. Тестото исукајте го со дебелина од еден сантиметар.

Со поголема кружна формичка или чаша направете кругови. Со помала формичка направте уште еден помал круг во средина на големиот круг.

Маслото за пржење добро загрејте го. Пржете додека крофните не добијат убава златно кафена боја.



Изменето од Valerija - 13.Ноември.2015 во 08:19
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2015 во 17:32

Кифлички Пеперутки




Подготовка

Во длабок сад за месење ставете ги брашното, нишестето, маргаринот, ванилата, шеќерот, јајцето и прашокот за печиво. Од наведените состојки замесете тесто, а по потреба додадете вода. Поделете ја смесата на два дела. Во едниот дел ставете го какаото и добро измесете. Оставете го тестото во ладилник за време од 30 минути. Со сукало од секој дел исучете кора како што е прикажано на сликата. Корите ставете ги една врз друга и формирајте ролат. Ролатот поделете го на два еднакви дела. Двата ролати ставете ги еден покрај друг и сечете парчиња. (Следете ги инструкциите на сликите). Парчињата редете ги во тава обложена со хартија за печење и малку притиснете ги странично за да се добие форма на пеперутки. Печете ги во загреана рерна на 175 степени додека поруменат.

Време на подготовка од: 60
Време на подготовка до: 80
Kомплицираност: 4

Состав

1 чаша нишесте (густин)
2 чаши брашно
150 грама маргарин на собна температура
1 кесичка ванилин шеќер
1 чаша шеќер во прав
1 ? лажица какао
1 јајце 
1 лажиче прашок за печиво

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Ноември.2015 во 20:10

KИФЛИЧКИ СО МАРМАЛАД

11

Состојки

1 пакетче лиснато тесто

Мармалад по избор

1 жолчка

3 лажици млеко

малку шеќер во прав

Подготовка

Добро измесете го лиснатото тесто и исечете го на триаголници. На секој триаголник ставете малку мармалад па замотајте ги во облик на кифлички. Редете ги кифличките во тепсијата па премачкајте ги со жолчката и млекото. Загрејте ја рерната на 170 степени, па ставете ги кифличките да се печат околу 25 минути. Кога ќе бидат готови оставете ги малку да се оладат, па послужете ги прелеани со шеќер во прав.



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:16
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2015 во 16:13

АМЕРИКАНСКИ КРОФНИЧКИ


5

Состојки:

За тестото:
150 мл млеко
60 гр мек маргарин или путер
500 гр пченично брашно
1 квасец
40 гр шеќер
1/2 лажиче сол
1 јајце

Загрејте го млекото и во него додадете го квасецот, шеќерот и маргаринот или путерот и оставете да отстои да стаса

Замесете го брашното во кое сте сатавиле јајце и сол со квасецот. Изматете го ова со миксер првин со најмалата брзина, а потоа едно пет минути со поголемата брзина така да добиете мазно тесто.Оставете го да отстои тестото на топло се додека двојно не се зголеми.

Од кога тестото е нараснато го ставате на побрашнета површина и уште еднаш рачно премесете го и развијте кора со дебелина 1 см. Првин исечете кругови (Ø 9 см), потоа од средината исечете други кругови така да добиете прстени со ширина од 2 см.

Прстените покријте ги и оставете ги да одстојат на топло место додека видно не се зголемат.
Од кога ќе нараснат крофните се пржат во загреано масло така да пливаат во него се додека не добијат од двете страни златно-жолта боја.

Ги вадите на кујнска решетка за да се исцедат од маснотијата и потоа ги посипувате со шеќер во прав и им ставате чоколаден прелив



Изменето од Valerija - 29.Јануари.2018 во 22:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2015 во 08:56

Рецепт за “оригинални” пекарски кифли


ПОТРЕНИ СОСТОЈКИ:

* 1кг бело брашно

* 100гр путер или маргарин

* 2 лажичиња сол

* 2 лажичиња шеќер

* 25гр свеж квасец

*4дл вода

* 1 лажица оцет (растворен)

* 1 дл млеко

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

  • Во еден пласичен сад ставете го брашното, солта, путерот. Во друг сад загреете го млекото да биде млако и во него издробете го квасецот и ставете едно лажиче шеќер. Откако квасецот ќе се стопи ставете го во брашното и сето тоа замесете го со топла вода во која претходно сте ставиле едно лажиче шеќер. Тестото мора убаво да се одвојува од садот.
  • Тестото покриете го и оставете го да отстои 50 минути. Откако ќе поминат 50 минути премесете го и оставете го да отстои уште 25 минути.
  • Откао сте го премесиле тестото и отстојало доволно, работната површеина набрашнете ја и истресете го тестото на неа, од тестото направете 15 топчиња и оставете ги да отстојат уште 10 минути.
  • Секое топче исукајте го и правете ги кифлите од горе надолу така што на почетокот ќе притиснете со дланката а потоа со двете раце ќе го виткате тестото додека не дојдете до крајот.
  • Плехот за печење покриете го со хартија за печење, наредете ги кифлите и оставете ги да стојат се додека не станат дупло поголеми. Секоја кифла намачкајте ја со вода и попрскајте ја со сол.
  • Печете во загреана рерна на 250 степени 12 минути.
  • Рерната мора да биде многу  загреана пред да ги ставите кифлите и сосема е доволно да ги печете 12 минути.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.