Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Omar
Сениор
Too young to die...
Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Тема: Пирошки Испратена: 08.Април.2015 во 16:36 |
Барав низ форумов ама не наоѓам ваква тема.. Ако има бришете ја !!!
|
|
Omar
Сениор
Too young to die...
Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 16:51 |
Сакам да готвам ептен ама сеуште не можам да готвам комплицирани јадења (кога велам комплицирани баш за пирошкиве - не можам да чекам да киснат, или недокиснати ќе бидат или прекиснати) па затоа ќе споделам рецепт за сите оние кои живеат сами/со цимери (а не цимерки) или не им е мама до нив. ПИРОШКИ ЗА ПОЧЕТНИЦИ- 3 јајца - 450 гр брашно (за тие што немаат вага како мене 3 чаши неполни до горе/ една чаша стаклена = 160 гр) - 600 гр изварка (гледајте да биде солена оти ако не е солена нема да има никаков вкус) - 1 прашак за пециво - 3 лажички сол - масло за пржење Брашното се сее (јас немам сеилка и не го сеам) во сад, се додава пецивото и солта и се меша. Се прави една дупка на средина и се додаваат јајцата и изварката. Почнувате да мешате со рака (со лажица лепи) се додека се добие една хомогена смеса и сето тоа се префрла на маса работна, набрашнета и се меси тестото се додека престане да се лепи за рацете. Тоа сето се сучи (ако немате сукало како мене, јас користам стаклено шише од вода, се разбира измиено предходно убаво) и се сучи кора дебела околку пола сантиметар. Е сега имате две варијанти: - Сечете правоаголници и на средина ставате полнеж
- Сечете кокци или други форми
Се пржат во загреано масло додека не станат светло кафени (внимание брзо се пржат ако е добро загреано маслото 40 сек максимум). Ете тоа е мојот рецепт, ни киснење ни многу продукти. Сервирајте со јогурт, сирење или мајонез со кисели краставички !! П.С. За полнежот: изварка или меко сирење измешано со копар, еден мој предлог
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 17:25 |
Состојки
10 мали палачинки 10 мали лажички павлака 50-100 грама кашкавал 50-100 грама чаден свински пафлак 2 јајца 50 грама презла
Направете си ги палачинките по ваш рецепт. Секоја палачинка ја филуваме со една лажичка павлака, а може и кечап и од ситно сецканиот кашкавал и пафлак и ја мотаме. Палачинките ги валкаме прво во јајцата, потоа во презлата и ги пржиме во поголема количина на масло. Се служат топли со вашиот омилен сос. =)
Изменето од Valerija - 08.Април.2015 во 17:28
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 17:31 |
ПИРОШКИ СО ГОТОВИ КОРИ
-500 г.кори-3 јајца-250 г. рендана шунка-една грутка сирење рендано-шампињони-1/2 л. минерална водаЈајцата се мешаат со сирењето,шунката и шампињоните.Се редат по три кори една врз друга.Првите две се попрскуваат со зејтин,а третата не.На третата кора најдоле се става зајрето и се мотаат како за баклава.Така замотано се реди во тавче за печење.Постапката се повторува додека не се потрошат и корите и зајрето.Потоа замотаните ролни од кори се сечат на четвртинки и се попрскуваат со минералната вода ,убаво да се надојат и да отстојат половина час.Потоа,во мало подлабоко тавче за пржење (може и во фритеза или тенџерче), во поголема количина зејтин се пуштаат една по една.Готови се штом ќе се вцрват.Се вадат и се цедат на книжна салфета.BON APETIT
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 17:32 |
Италијански пирошки Потребни сосотојки- ½ коцка квасец
- 1 децилитар млако млеко
- Лажица шеќер
- ½ децилитри масло
- 1 килограм наменско брашно
- 1 јајце
- 30 грама сол
- 3 децилитри кисела вода
Фил- 200 грама шунка 200 g
- 400 грама кисела павлака
- 400 грама кашкавал
- 200 грама бело старо сирење
- 200 грама кечап
- Сенф
- Оригано или босилек
Подготовка: Стопете го квасецот во млекото и додадете лажица шеќер. На работната површина ставете брашно и сол, и направете вдлабнатинаво брашното и внатре додадете млеко со квасец, малку измешајте, па искршете го јајцето, додадете масло и кисела вода. Замесете глатко тесто, ни меко ни тврдо, отприлика како за леб. Измесеното тесто ставете го во поголема пластична кеса која е подмачкана со масло од внатрешна страна и оставете го на собна температура додека не постигне трипати поголем волумен.Тогаш тестото поделете го на осум делови, измесете го уште еднаш секој дел и развлечете ги во димензија 15×25 сантиметри во облик на круг. Во средината ставете два листа шунка, на шунката додадете павлака, потоа додадете рендан кашкавал и бело сирење, додадете кечап, сенф, рен и зачини по желба. Преклопете го тестото по долгата страна, потоа спој те ги краевите и преклопете го тестото и од друга страна. Со лесно стегање спој те го тестото, затворете ја пирошката, па преку пирошката изрендајте кашкавал и ставете малку кечап. Печете на 200 степени околу 15 минути.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 17:37 |
ПИРОШКИ ОД КОМПИРИ Состојки:Тесто:500 гр. брашно200 мл. млако млеко7 гр. сув квасец300 гр. варени компири2 жолчки1 лажичка сол3 лажици маслоПодготовка:
Компирите се лупат и се варат. Кога ќе се сварат се цедат и се пасираат. Во друг сад се става брашното, се додава солта, квасецот и се промешува. Се додаваат жолчките, маслото, пасираните компири и заедно со млакото млеко се замесува хомогено тестото и се обликува во топка. Се покрива со крпа и се остава на топло место 45 мин.да стасува.
На набрашнета работна маса се става тестото и се премесува. Се расукува кора со големина од 8 мм. и се сечат правоаголници 12 х 8 см. Се филува секој правоаголник и се витка во ролат по должина. Страните од пирошката треба добро да се затворат за филот да не излезе за време на пржењето. Во подлабок сад се става масло и се пржат пирошките рамномерно со постојано превртување. Се служат топли со јогурт или кисело млеко.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 17:40 |
Печени пирошкиСостојки 500 г готови кори 35 парчиња пилешка салама (исечена на круччиња) 500 г кашкавал (исечкан на ленти) малку кисела вода малку презла (за похување) 2 јајца (за похување) малку сол (за похување) Подготовка Готовите кори пресечете ги надолж, на пола. На горниот дел од кората ставете парче салама и кашкавал. Свиткајте ги страничните делови на кората. Свиткајте ја кората во форма на ролат. Постапката повторете ја со сите кори. Пирошките префрлете ги во длабок сад за печење, притоа наредете ги неоставајќи простор помеѓу нив. Налејте со кисела вода (околу 1/3 од пирошките треба да се навлажнат). Секоја пирошка натопете ја во изматено јајце па потоа во презла. По желба, ставете малку сол во презлата. Вака подготвените пирошки може: – да ги замрзнете; – да ги испржите во загреано масло или; – да ги испечете; Во добро загреана рерна, на 220 степени, печете ги околу 15 до 20 минути. Оставете малку да се оладата и сервирајте ги.
Изменето од Valerija - 08.Април.2015 во 17:41
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 21:29 |
Omar напиша:
Сакам да готвам ептен ама сеуште не можам да готвам комплицирани јадења (кога велам комплицирани баш за пирошкиве - не можам да чекам да киснат, или недокиснати ќе бидат или прекиснати) па затоа ќе споделам рецепт за сите оние кои живеат сами/со цимери (а не цимерки) или не им е мама до нив.
|
Аааа чекај, сакаш да кажеш дека и изварката иде внатре? Па ќе направам неред за век и векови
Кога ме мрзи да го чекам тестото да стаса (а ретко ме мрзи, затоа што секогаш некоја друга глупост почнувам да правам во кујна ) го правам следново..
1-2 јајца (зависи од буџетот хаха) 1 чаша јогурт малку сол 1 пециво рендам малку салама* за шмек (така викаат моиве, за мирис и вкус била, не за да те најаде ) И брашно колку што ќе ми посака тестото (не мерам**, жалам)
И си месиш тесто, го расукуваш со што и да ти дојде при рака, сечеш правоаголници, коцки, кругови, ма што сакаш. Ги полниш (пак со што сакаш хаха) и што и да си исекол го превиткуваш на пола (поклопуваш) Ги оставаш на страна додека не ги направиш сите (а не се многу, верувај) И таман се одмориле малку, правец во врел зејтин и во стомак.
*саламата кога е изрендана колку една рака да е најмногу, да не претеруваме ** а ова другово, старите викаа дека правата домаќинка, од око погодувала. Па еве една будала што ги послушала старите
П.С... не знам колку милилитри е чашата, некои си 200 веројатно. Колку и да е, веројатно дупло брашно ќе ти побара. Затоа нема мерка, ама околу 400-500 грама оди секако
Изменето од evangeline - 08.Април.2015 во 21:31
|
|
|
Omar
Сениор
Too young to die...
Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 21:41 |
Да, да се оди во тестото!! Денес направив повторно, си ветив да испаднат поуспешни и испаднаа !! И тартар сос !! И одкако се беше готово мене не ми се јадеше !! Да не сум оффтопик, ако се држите да имате витко тело тогаж обавезно варен компир во тестото, тогаж впива помалку масти или во рерна наместо во масло пржење !!
Изменето од Omar - 08.Април.2015 во 21:44
|
|
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 21:45 |
И тоа ќе треба да го испробам, ама ако направам неред ќе треба некој да дојде да чисти. И да јаде хаха
Иначе, имам некаде рецепт за пирошки со компири. Ама бегај бе, јас правам неред кога треба да ставам толку комлицирани состојки хахаха Затоа си ги правам овие простичките.. А пирошка без тартар е како жена без...знаеш што
Изменето од evangeline - 08.Април.2015 во 21:46
|
|
|
Omar
Сениор
Too young to die...
Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 08.Април.2015 во 21:55 |
Еве јас ти кажувам не сум којзнае што готвач и не се прави воопшто неред !! ОН ТОПИК: дај рецепт за тартар
Изменето од Omar - 08.Април.2015 во 21:55
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Август.2015 во 18:37 |
НАЈВКУСНИТЕ ПИРОШКИПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 децилитри масло ЗА ФИЛОТ: 200мл павлака 200гр шунка ЗА ТЕСТОТО: 0.50кг брашно 200мл млеко 1 лажица сол 7гр сув квасец 2 жолчки 300гр компири 3 лажици масло ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО Излупете го компирот и ставете го да се вари. откако ќе се свари, исцедете ја водата и испасирајте го. Во брашното додадете едно лажиче сол и сувиот квасец и добро измешајте. Одвоете ги жолчките од белките, па додадете ги жолчките во садот со брашно. Додадете го маслото, пасираниот компир и млекото. Замесете тесто, обликувајте го во полутопка, покриете го со чиста крпа и оставете го да стои на топло место околу45 минути. ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ Исечете ја шунката на ситни коцки, додадете ја во садот во кој предходно сте ја изматиле павлаката и добро измешајте. ПОДГОТОВКА НА ПИРОШКИТЕ Ставете малку брашно на работната површина и премесете го тестото. Направете кора со дебелина околу 8 милиметри и исечете ја на правоаголници со големина 12×8 сантиметри. Ставете му фил на тестото по должина и завиткајте го во ролна. Внимавајте добро да ги залепите ивиците на пирошката за да не се распадне. Загреете го маслото и пржете ги пирошките 10 минути да добијат убава златна боја. Одвреме навреме превртувајте ги за да се испржат рамномерно од сите страни.
Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:26
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Август.2015 во 18:43 |
- Готовите кори пресечете ги надолж, на пола.
- На горниот дел од кората ставете парче салама и кашкавал.
- Свиткајте ги страничните делови на кората.
- Свиткајте ја кората во форма на ролат.
- Постапката повторете ја со сите кори.
- Пирошките префрлете ги во длабок сад за печење, притоа наредете ги неоставајќи простор помеѓу нив. Налејте со кисела вода (околу 1/3 од пирошките треба да се навлажнат).
- Секоја пирошка натопете ја во изматено јајце па потоа во презла. По желба, ставете малку сол во презлата.
- Вака подготвените пирошки може:
– да ги замрзнете; – да ги испржите во загреано масло или; – да ги испечете; - Во добро загреана рерна, на 220 степени, печете ги околу 15 до 20 минути. Оставете малку да се оладата и сервирајте ги.
Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:47
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Август.2015 во 18:51 |
ВКУСНИ КРЦКАВИ ПИРОШКИ ЗА 15 МИНУТИПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:*4 чаши (од 2 дцл) брашно (понекогаш и малку повеќе, зависи од типот на брашното) *2 лажици шеќер *1/5 лажиче сол *2 лажици сончогледово масло – 500мл млеко (може да се загрее, а и не мора. Резултатот е ист) НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Прв чекор Сите состојки измешајте ги до хомогена смеса. Добиената смеса ставете ја во најлонска кеса и оставете ја во фрижидер 2 часа. Тоа е тоа! Втор чекор По двца часа извадете го тестото од фрижидер, валкајте го во брашно и правете пирошки со фил по желба. Пирошките можете да ги пржите на оган во врело масло, а можете и да ги печете во рерна во добро подмачкана тава.
Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:50
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|