IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - –ецепти за разни видови слатко, Яем, мармалад
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

–ецепти за разни видови слатко, Яем, мармалад

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 5678>
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 07.ћаЉ.2018 во 20:12
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#208;&amp;amp;#188;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;&amp;amp;#180;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#208;µ&amp;amp;#208;&amp;amp;#178;&amp;amp;#209;&amp;amp;#135;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;&amp;amp;#209;&amp;amp;#154;&amp;amp;#208;∞

—латко од млади оревчиЬа
—остоЉки
1 кгр. млади оревчиЬа
2 кгр. шеЭер
800 мл. вода
1 ванила
2 лимона
«а пред вареЬе
1 рака шеЭер
1 ванила
ѕоследни 3 рецепти

—остоЉки
1 кгр. млади оревчиЬа
2 кгр. шеЭер
800 мл. вода
1 ванила
2 лимона
«а пред вареЬе
1 рака шеЭер
1 ванила
ѕоследни 3 рецепти
ќва слатко не е зимница, ова е деликатес. 
ѕостапка
ќва слатко се спрема кога оревите се сосема мали и млади, да не им е Љезгрото - Љатката оцврстена, да не е окостено, наберети ги.
1. ћладите ореви засечете ги од двете страни, горе и доле, а со една игла за плетеЬе или чачкалица избодете ги на неколку места. —тавете ги во некоЉ сад, облиЉте ги со вода. —екоЉ ден менуваЉте им Ља водата дури и по трипати на ден. “ака се Эе изливате и преливате со вода 10 дена, а за целото тоа време Эе забележите дека првата вода ако била скоро црна... полека - полека таа за ова време се избиструва, а оревите омекнуваат.  ога оваа постапка завршила, со тенок нож внимателно тргнете им Ља тенката лушпа, а после тоа повторно ги миете во неколку води.
2. ѕред вареЬе  
¬о тенЯере ставете рака шеЭер, ванила, вода колку што е потребно да ги облие оревите, варете ги околу 20 мин. ќставете ги да одстоЉат во оваа вода 1 нок.
3. Ќаредниот ден извадете ги од сирупот во коЉ стоеле и оставете во цедалка да се цедат. «а тоа време ставете го шеЭерот, ванилата и водата да провриЉат и веднаш додадете ги оревите да се варат. ƒодека се варат додадете им насечените и излупени два лимона. ѕонатаму продолжете да го варите како секое слатко.  ога шербетот е готов да капе капка по капка, тргнете го слаткото, покриЉте со влажна крпа тенЯерето и наредниот ден соберете во тегли. «емаЉки во обзир дека оревите се полни со вода, постои можност да се самиот шербет разреди, затоа нема ништо страшно ако го вратите пак на огнот и доварете.

Ќјѕќћ≈Ќј
Ќа овоЉ начин спремано слаткото Ља добива таа сомотска боЉа.
ј сега проследете уште еден начин на подготовка
ѕодготовка  2
Ќа овоЉ начин спремаЬето на ова слатко се одвива само во еден цел ден, но не Ља добивата оваа фантастична боЉа. ѕостапката е иста како слаткото од дивите смокви.
«начи, младите ореви веднаш откако ги наберете ги лупите од тенката лушпа и ги варите менуваЉки им Ља водата толку пати колку што е потребно последната вода да биде бистра.
ѕотребно е повеке 1,1/2 кгр. шеЭер и вода онолку коку да се облие целата количина на шеЭер. ѕонатаму се вари како и предходната постапка..




»зменето од Valerija - 07.ћаЉ.2018 во 20:13
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 16.ћаЉ.2018 во 18:01
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#209;Ш&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#208;&amp;amp;#179;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;

—латко од Љаготки

—остоЉки
1,5 кг Љаготки
1,7 кг шеЭер
1 пак. лимонтус
0,5 литри вода
1 голем лимон (или 2 помали)
–астворете го лимонтусот во водата. —таваЉте од исчеистените Љаготки во течноста 30на секунди, па потоа редете ги во подлабоко и поголемо тенЯере. –ед Љаготки, кои Эе ги попрскате со исцеден сок од лимон, па ред шеЭер. «авршувате со шеЭерот наЉгоре. ¬ака спремани се оставаат во фрижидер да одстоЉат 12-15 часа. ѕред вареЬе тенЯерето го оставаме половина час на непуштена рингла, па го стартуваме на наЉвисока температура.  аЉ мене на 6.  ога Эе зоврие пената Эе се крени нагоре. “ргнете го од ринглата да се смири и варете потоа на 4 половина час. Ќе отпенуваЉте, не мешаЉте (ова посебно Ќ≈), нема потреба- но доколку почувствувате потреба за промешуваЬе само протресете го тенЯерето. ѕосле половина час ставете во чинивче малку од шербетот и оставете 1 мин. да подизлади. ƒоколку покажува густина на прелив-готово е. ƒоколку сакате погусто, варете уште 10 мин (не ви препорачувам) “ргнете го садот од оган, отпенете, покриЉте го со влажна пацета и оставете го 15 мин. ѕотоа, повторно вретете го на рингла. ѕодесете Ља на наЉсилно и варете годека не фати 2-3 клуча. ѕовторно, тргнете го на страна, отпенете и покриЉте го со влажна пацета. ќставете го така покриено наЉмалку 6 часа (доколку сте го вареле во тек на денот) или преку ноЭ (доколку сте го вареле од вечер)
Ќаполнете ги тегличките и внимаваЉте наЉгоре Љагодите да се покриени со шербетот. ќноЉ шербет коЉ Эе ви остани, соберете го во посебна тегличка. Не го употребите за прелив за палачинки, кремови и слични десерти, или пак едноставно можи да си го искористите како сируп за раствораЬе на сок.






»зменето од Valerija - 16.ћаЉ.2018 во 18:01
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 28.ћаЉ.2018 во 13:38

ƒомашен Яем од Љагоди - се прави за неколку минути


£агодите се едно од наЉпопуларните, а за многумина и омилено црвено овошЉе.

«а броЉните благодети на ова вкусно овошЉе веЭе знаеме, а ако сте Ъубител на мармаладот, ви предлагаме да го пробате овоЉ експресно брз рецепт.

ѕотребни состоЉки: 500 грама исчистени Љагоди, 1 ½ шоЪа шеЭер, сок од еден лимон, 1 стерилизирана тегла

ѕодготовка:

ЌаЉпрво Љагодите исчистете ги од дршките и добро измиЉте ги. »сецкаЉте ги Љагодите и ставете ги во поголем огноотпорен сад, па додаЉте го шеЭерот и лимоновиот сок.

ƒобро измешаЉте го овошЉето, ставете го садот во микробранова печка и на наЉсилна температура печете четири минути.

ѕосле тоа извадете го садот, промешаЉте Ља смесата, а потоа печете уште 15 минути.

«а тоа време земете чиниЉа и оставете Ља да постои во замрзнувач.  ога Эе забележите дека Яемот почнува да врие, исклучете Ља микробрановата печка, промешаЉте го и оставете го да се ДсмириУ и повторно вратете го и оставете да се готви.

ѕосле 15 минути, Яемот Эе биде сеуште прилично редок, а Эе проверите дали е готов така што Эе Ља извадите чиниЉата од замрзнувачот и Эе ставете една лажица Яем во неа, а потоа Эе Ља вратите во замрзнувачот на две до три минути.

јко Яемот е доволно густ, тоа значи дека е готов. јко ви се чини дека е уште редок, вратете го во микробрановата печка и гответе уште некоЉа минута, а потоа повторете го тестот.

—тавете го Яемот во стерилизирана тегла и уживаЉте во вкусот.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 16:44
&amp;#208;&amp;#146;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞: &amp;#208;&amp;#143;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;Ј&amp;#209;Ш&amp;#208;µ &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190;

Пем од бело грозЉе во вино

ѕодгответе домашен Яем, секогаш добар додаток за палачинки, чизкеЉк или како намаз за леб.

—ќ—“ќ£ »:

  • 1 кг бело грозЉе
  • 2 дл бело вино
  • 400 гр шеЭер
  • 2 кесички ванилин шеЭер
  • 1 лимон
  • 15 гр пектин
  • стапче кора цимет

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. »змиЉте го и исчистете го грозЉето, одвоЉте ги стеблата и плодовите кои не се целосно здрави. ќставете го грозЉето преку ноЭ во вино. 
  2. Ќаредниот ден ставете го грозЉето во лонец и гответе на умерен оган околу 15 минути мешаЉЭи и гмечеЉЭи го грозЉето со лажица, па процедете. 
  3. —месата вратете Ља во лонецот, додаЉте шеЭер, пектин, вино, цимет и сок од лимон. ќткако Эе зоврие, гответе околу 25 минути, а пената отстрануваЉте Ља со лажица. 
  4. »склучете го шпоретот, оставете малку да се излади и извадете го циметот. ћешаЉте со миксер па гответе уште 5-10 минути додека не добиете густина слична на медот. 
  5. —тавете го Яемот во стерилизирани тегли. 
  6. Ќаместо пектин можете да користите и желатин.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 29.ћаЉ.2018 во 16:59
&amp;#208;&amp;#143;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;Ш&amp;#208;∞ &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#180;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;Ш&amp;#208;µ!

Пем од арониЉа 

ќд ова чудотворно овошЉе, познато по своЉата лековитост, можете да направите исклучително вкусен Яем.

—ќ—“ќ£ »:

  • 2 кг арониЉа
  • 2 кг шеЭер
  • сок од 1 лимон

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. јрониЉата иситенете Ља со миксер, ставете во тенЯере и додаЉте шеЭер.
  2. ƒобро соединете и ставете на наЉсилна температура да зоврие, а потоа намалете Ља температурата толку да смесата и натаму врие.
  3. √ответе со постоЉано мешаЬе до саканата густина.
  4. Ќа краЉ додаЉте сок од еден лимон и гответе уште 5 минути.
  5. “енЯерето прекриЉте го со влажна куЉнска крпа и оставете Яемот да се излади. —тавете го Яемот во чисти стерилизирани тегли, херметички затворете и оставете ги на суво и ладно место.
  6. ”живаЉте во вкусниот Яем!
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 09:35
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#136;&amp;#208;&amp;#184;

—латко од цреши

—остоЉки
—латко
1 кг. цреши
пола филЯан (од кафе) вода
пола пакетче лимонтос
1 пакетче ванила
Ўербет
1 кг. шеЭер
1 чаша од 200 гр. вода


1. ЌаЉпрво треба да ги извадите семките од црешите. ѕотоа во тенЯере на оган треба да ги ставите состоЉките кои се потребни за шербетот, во шербетот Эе ги додадете црешите и истите Эе ги варите 30 - 40 минути. 15 минути пред да се тргнат црешите и шербетот се додаваат состоЉките за слаткото и стоЉат на оган колку малце да провриЉат сите состоЉки.
2.  ога се тоа Эе биде готово тенЯерето се трга на страна и се протресува, а потоа се вади пената коЉа се насобрала на горниот дел и се покрива со намокрена крпа со вода коЉа што треба да стои до другиот ден.
3. » на краЉ слаткото се собира во тегли.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 19:24
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;ї&amp;#208;∞


ћармалад од црвена рибизла

—остоЉки
1 кг црвена рибизла
800 г шеЭер
100 мл вода

1. –ибизлата измиЉте Ља убаво и ставете Ља во сад за вареЬе и прелиЉте Ља со водата.
2. ќткако Эе зоврие рибизлата, додаЉте го шеЭерот.
3. ¬арете Ља со мешаЬе на тивок оган околу 1.5 до 2 часа додека не се згустне.

ѕослужете се во зимските денови со ароматичен чаЉ :) 


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 19:26
ћатен мармалад од дренки

&amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#180;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; (&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;)


—остоЉки
1кг пасирани дренки
1 кг шеЭер во прав

ќвоЉ мармалад царува .... наЉдобриот мармалад од сите мармалади, но не заради тоа што треба да се оддели посебно ден за неговата припрема, не заради малку покомлексната работа, туку заради неговиот вкус и фактот дека на полиците Эе имате наЉздрав мармалад.
ѕостапка
- ƒренките оставете ги неколку дена да одстоЉат за да омекнат.
- «емаЉте по малку од дренките и низ преса пасираЉте ги. »спасираната смеса премерете Ља и според неа Эе го ставите и шекерот. Ќа 1 кгр. чиста смеса се става 1 кгр. шеЭер во прав. —адот во коЉ Эе матите треба да е пластичен, а Эе мешате со дрвена лажица. ќд почетокот тоЉ е поредок, а со самото мешаЬе се згуснува за да на краЉ кога е готов сам Эе ви каже - почнуваат да се поЉавуваат меурчиЬа, тоЉ е густ и веке потежок за мешаЬе, почнува да остава трага. 
«а да го имате ваквиот убав и пред се здрав мармалад потребно да го мешате 2,5 до 3 часа. —оберете го во стерилизирани теглички ... уживаЉте.  онечниот резултат верувам дека Эе ве направи срекни што успеавте.
Ќапомена
ћармаладот за да го имате Эе мора да бидете решителни бидеЉки ако мислите како Эе се испасира, дали ке успеам - Эе ве обесхрабри. —таваЉте во пресата по малку од дренките и Эе виде лесно. £ас Ља користам пресата коЉа со неа има и ваЪак, не дека не е корисен овде во припремата, но полесно некако ми идеше со рака да ги гмечам (нормално дека треба да имате ракавица на раката). —амото матеЬе и не е тешко... Эе си викнете комшивка на кафе - нешто таа Эе помеша, нешто вие... и готово. ћожеби Эе се прашате дали пак нема да е полесно да се мати со миксер или пасатор... веднаш ви велам Ќ≈, да не помислувате. Ќема да добиете мармалад, Эе се запенува и понатаму нема да знаете дали да одпенувате или да продолжите - значи процесот на пасираЬето коЉ е малку потежок не е за потценуваЬе за да експериментирате, како што напишав погоре - така треба да се работи.
ѕриЉатели мои, нема да зажалите за трудот- ве уверувам. «наете нели дека наЉчест благослов сме го слушале ƒа си жив и здрав како дрен... е тоа е тоа што цело време го пишувам. »мате навистина здрав мармалад, а за самиот дрен верувам дека знаете повеке за него и неговата добробит.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.£уни.2018 во 19:28
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#190;

ћармалад од цвекло

—остоЉки
2 средни парчиЬа цвекло
160 гр шеЭер
1 лимон кора и сок
1 лаж Гумбир свеж
÷веклото се мие и се замотува во алуминска фолиЉа . —е реди во плех и се пече додека да омекне. —е остава да олади и се лупи, а потоа се ренда на ситно на ренде или се меле во блендер. —е додава рендана кора од лимон и сокот од лимон и Гумбир.
—е става на оган да се пржи со постоЉано промешуваЬе 5 минути откако Эе завари.

—е става во тегличка и се чува во ладилник до еден месец. јко сакате поголема количина, теглите се стават во вода и се вари додека да се затворат капаците.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.ќктомври.2018 во 20:41
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;±&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;±&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;Ј&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;


—латко од бели рибизли


—остоЉки

1 кг бели рибизли
1 кг шеЭер
100 мл вода

«а подготовка на слаткото од рибизли потребно е наЉпрво да се измиЉат цели гроздови рибизли.
ѕотоа да се одвоЉат од гроздот и да се стават на платно да се исушат од водата.
¬о сад на оган ставете ги шеЭерот и водата.
Ќека се растопува на потивко шеЭерот.
 ога Эе се стопи шеЭерот и Эе почне да врие убаво клуч,тогаш пуштете ги рибизлите и полека благо промешаЉте.
ќставете да се вари слаткото без мешаЬе.
‘атете го садот за рачките па така протресете го малку,но не мешаЉте. ѕената стандард како за секое слатко, полека вадете Ља.
“ака слаткото се вари 15 до 20 минути. ѕотоа се трга од оган садот, па се покрива со влажна крпа. ќва го пишувам за они кои прв пат прават слатко.
ќткако Эе си истине во садот,откриЉте го слаткото и со лажица соберете си го во теглички.
«абелешка

ќва е начин на подготовка за секоЉ вид на рибизли. £ас овоЉ пат го направив од бели затоа што ми изгледаа како кристалчиЬа и сакав да пробам како е.
Ќа здравЉе

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 11.ќктомври.2018 во 20:44
&amp;amp;#208;&amp;amp;#161;&amp;amp;#208;ї&amp;amp;#208;∞&amp;amp;#209;&amp;amp;#130;&amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#208;&amp;amp;#190; &amp;amp;#208;&amp;amp;#190;&amp;amp;#208;&amp;amp;#180; &amp;amp;#208;&amp;amp;#186;&amp;amp;#209;&amp;amp;#128;&amp;amp;#209;&amp;amp;#131;&amp;amp;#209;&amp;amp;#136;&amp;amp;#208;&amp;amp;#184;


—латко од круши

—остоЉки
  1. 4 кг круши
  2.  3 лимони
  3. 1,7 кг шеЭер
  4. 1,5 литра вода
2 ванили

1.  рушите се лупат и се отстрануваат семките, потоа се сецкаат на мали коцки.
2.  рушите ги ставаме во тенЯере и додаваме исцедениот сок од лимон, шеЭерот, ванилинот и водата, после се мешаат и се чека да зовриаат.
3. —латкото се вари на тих оган околу еден и половина час додека на Ља промени боЉата и да згустнува.
4. —вареното слатко се прибира во стерилизирани тегли, кои се затвараат.

«атворените тегли се вртат на опаку и се покриваат со Эебе и така стоат додека да изладат.
ќд оваа количина ми испаднаа 6 тегли.




»зменето од Valerija - 11.ќктомври.2018 во 20:46
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 14.ќктомври.2018 во 11:05
&amp;#208;&amp;#156;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#184;


ћармалад од моркови

—остоЉки
1900 гр. (излупени) моркови
1100-1400 гр. шеЭер
сок од 4-5 лимони
рендана кора од 1 лимон
по желба ванила или рум

—амо да си кажам однапред, дека иако прв пат го правам, морав веднаш да го изменам оригиналниот рецепт коЉ имаше неколку нелогичности (по мое убедуваЬе), како на пример Ц вели 750 гр. моркови се варат, пасираат и од нив 400 гр. се користат, а останатото се фрла или искористете го за супа? ’ммм?! «ошто, не разбирам?!
≈па поради ова и уште неколку вакви слични искази во оригиналната верзиЉа, повелете во продолжение моЉот (малку изменет) рецепт, од коЉ Љас лично сум воодушевена!

ЌаЉпрво излупете ги и измиЉте ги морковите. ќд нив одвоЉте 150-200 грама, изрендаЉте ги на ситната страна од рендето и оставете ги на страна за подоцна. ќстанатите наЉдобро е да ги исецкате заради побрзо вареЬе, па ставете ги во тенЯере и налеЉте вода колку да ги покрие. ¬арете додека не омекнат доволно за да може да се пасираат (Љас не ги преварив бидеЉЭи пасирав со рачен блендер, но ако пасирате со рачна ДпасеркаУ Эе мора подолго да ги варите за да си олесните.) ѕред да ги пасирате (се разбира) исцедете ги од водата. ƒобиеното пире од пасирани моркови помешаЉте го со ренданите моркови и со шеЭерот и ставете го во тенЯере на оган кратко да се вари, колку да се растопи шеЭерот, да испари вишокот вода и малку да се омекнат ренданите моркови. ƒоколку забележите дека има многу вода во пирето (ако Ља испуштат морковите откако Эе ги испасирате) може да Ља исцедите пред да ги помешате ренданите моркови во него.  аЉ мене не беше така Ц вишок вода немаше речиси воопшто.
ƒодека варите мешаЉте постоЉано бидеЉЭи смесата е прилично густа и може лесно да загори. ¬ареЬето треба да биде прилично кратко Ц околу 5-15 минути Ц проценете сами според густината на смесата. ¬о последните 2-3 минути од вареЬето додаЉте го сокот од лимон и кората и доварете уште некоЉа минута за да Ља добиете посакуваната густина.
£ас додадов и малку екстракт од рум, но следен пат би се обидела со ванила наместо рум, зашто мислам дека уште поубав шмек Эе додаде.
ЅоЉата треба да остане убава портокалова. ј што се однесува до блажината, дотераЉте Ља сами по сопствен вкус. £ас наЉпрво ставив 1100 гр. шеЭер, па додадов од око бидеЉЭи ми се виде многу лимон, за на краЉ да стасам до 1400 гр.  ога го пробав тукушто сварен ми личеше дека е ДотровУ благо, но утредента не беше така Ц си доЉде тамам благо. “еглите ги наполнив додека беше врел мармаладот и ги ставив дополнително да зовриЉат во тенЯере со вода за убаво да се затворат.
ќд оваа количина намирници ми излегоа вкупно 4 големи и една мала тегла мармалад.

Ќа изглед дефинитивно, но по мое и нешто во вкусот потсетува на мармалад од каЉсии. ¬о текстурата пак има некоЉа сличност и со мармалад од дуЬи.
ѕробаЉте и нема да зажалите...навистина е лесен за правеЬе, а интересен за ЉадеЬе!

Ќа здравЉе!


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 09:39
&amp;#208;&amp;#143;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#184; - &amp;#208;Ј&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞

Пем од каЉсии-зимница

—остоЉки

1,5 кг каЉсии
1,25 кг шеЭер
3 лажици сок од лимон
125 мл вода

Пем од каЉсии - зимница
-  аЉсиите исчистете ги од семките, исечете на помали парчиЬа, залиЉте со водата, ставете 1/4 од вкупната количина на шеЭер и варете околу 15 мин, се додека добро не омекнат.
- ƒодадете го остатокот од шеЭерот и варете околу 1 час на тивок оган цело време бркаЉки како би се лушпата на каЉсиите целата иситнила, а доколку каЉсиите ви биле позелени односно поцврсти, тогаш со стапен миксер измиксате во тенЯерето. Ќека се вари тоЉ 1 час за кое време е веЭе варен, боЉата малку Эе се смени, Эе ви изгледа можеби редок, но со текот на ладеЬето Эе Ља добие саканата гутина.
- јко не ги миксате со стапниот миксер за да добиете мазна смеса, ништо не смета да има и по некое парче. ћене така ми е интересен.
-  ога Эе Ља добиете потребната и саканата густина соберете во веЭе стерелизирани тегли, затворете, замотаЉте во крпи обрнуваЉки ги теглите со капачките надолу.





£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 92251
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 17.ќктомври.2018 во 21:37
&amp;#208;&amp;#161;&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#184;

—латко од костени
—остоЉки

1 кг исчистени костени
1 кг шеЭер
1 ванила
2 лимона

»ма многу рецепти за ова слатко, но бидеЉки рецептот на “рендел веЭе ми е докажан, оваа година повторно одлучив да го спремам. £ас почесто пати го нарекувам ≈сен слатко.
» ова слатко спаГа во групата на нескоЉдневните.
  
- Ќа костените излупте им Ља тврдата лушпа
- —тавете да се вари околу 20-25 мин.
- »счистете Ља сега меката лушпа и веднаш ставете го во ладна вода.
- ЎеЭерот и ванила облиЉте ги со вода и ставете да се свари малку поредок шербет, додадете ги костените и варете додека се згусти шербетот - како секое слатко. ѕред самиот краЉ на вареЬето додадете го лимонот исечен на кругови и уште кратко време нека вари.
- —оберете во тегли или додека е топло или наЉедноставно прекриЉте со влажна крпа и оставете до наредниот ден кога и Эе го соберете.
”живаЉте.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 5678>
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.