|
Специјалитети од јајца |
Внеси реплика | страница <1 234 |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети јајцаПотребни состојки
Краток текстПолнети јајца Подготовка
Ги вариме јајцата 10 минути во посолена вода.
Ги лупиме внимателно и ги сечеме на половинки. Вадете ги жолчките мешаште со млеко, свинско месо и црни пипер. Потоа полнете ги јајцата со смесата завршете со парченца од сечканите шкампи. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:06 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поширани јајца на бела палента
.
Потребни состојки
Краток текстПоширани јајца на бела палента Подготовка
Во сооедветно тенџере ставете ја водата да зоврие
солта. Додајте ги пченката и палентата и варете 2 минути. Намалете ја
температурата и со постојано мешање сè варете уште 20 минути. Додајте
црн пипер, пармезан и сè убаво измешајте па тргнете го садот од
ринглата.
Во друг сад ставете вода со малку оцет да зоврие па полека ставајте ги јајцата, да ги поширате. Најдобро е јајцата да се ставаат во кутлача. Додека јајцето се вари, со лажица дел од белката ставајте врз жолчката. На ист начин поширајте ги и останатите три јајца. Сланината исечкајте ја на ситни коцки и испржете во тиган без месо. На секоја чинија ставајте по една "топка" од палентата, па по желба малку сос од домати, поширано јајце и сè посипете со пржена сланина. Потоа послужете. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:04 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јајца бенедиктПотребни состојки
Краток текстВо "Talk of the Town" колумната во весникот The New Yorker во 1942 е истакнато дека пред неговата смрт Лемул Бенедикт - пензиниран брокер од Вол Стрит, шетал низ Волдорф хотелот во 1894 трудејки се да најде лек за својот утрински мамурлук седнал во бифето и нарачал (тост со путер, варени јајца, крцкава сланина и холандски колач. Тогашниот шеф на кујната Оскар Чиркли толку му се допаднал оброкот што веднаш го ставил на менито, само што место сланина во порцијата додал шунка и место холандскиот колач додал англиски мафин-крофна Подготовка
Земичките ги сечеме на половина.
На двете половинки земички им ги отсекуваме заоблените делови за да добиеме рамни површини и ги редиме во тава за печење. Во тавата ги редиме и лентите чадена сланина. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 15-ина минути на температура од 200 степени. Во меѓувреме во посолената вода во тенџере на оган додаваме оцет. Започнуваме со подготовка на холандкиот сос. Лимонот го цедиме и лимоновиот сок го ставаме во подлабок сад. Во садот ги додаваме трите жолчки, додаваме оцет, 125 гр. путер, посолуваме и мешаме со жица за матење додека состојките не се соединат. Во намрсена црпалка кршиме едно јајце. Црпалката со јајцето ја ставаме во тенџерето со зовриена вода на оган. Потоа ја вадиме и со лажица го одлепуваме јајцето од црпалката. Црпалката ја враќаме во вода. По околу 4 минути варење ја вадиме од водата. Пошираното јајце го вадиме од црпалката и го ставаме на чинија. Истата постапка ја повторуваме со сите 4 јајца. Тавата со запечените земички и ленти сланина ја вадиме од рерна. Холандкиот сос го промешуваме со жицата за матење и го ставаме да се вари на пареа. Откако сосот ќе ја добие потребната густина, садот го тргаме од оган. На чинија за сервирање ги редиме четирите парчиња запечени земички. Врз секое парче земичка нанесуваме по две ленти запечена сланина. Потоа врз земичките ги ставаме пошираните јајца. Врз јајцата нанесуваме од холандскиот сос. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:03 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омлет со компириПотребни состојки
Краток текстОмлет со компири Подготовка
Компирите зе лупат и крупно се рендаат.
Потоа се додаваат изматените јајца, ренданиот кашкавал, сол, црн пипер. Масата се пржи со малку масло прво од едната а потоа од другата страна. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:02 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омлет со чадена сланина
.
Потребни состојки
Краток текст
Омлет (фр.: omelette) е француско јадење кое се
подготвува од јајца, разбиени со засолено млеко (може и со вода) и
испржени во тиган. Подготовка
Во тефлонска тава, на путер се пропржуваат ленти сланина, се вадат и се оставаат на топло.
Тавата се враќа на шпотер, во неа се додава уште малку путер и јајцата кои претходно биле изматени со малку сол и ситно сечено сирење. Омлетот се пржи од една страна, а потоа со помош на чинија се првртува за да се испржи и од другата страна. Преку омлетот се ставаат се уште топлите ленти сланина и се послужува. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кајгана,омлет,полнети јајца,јајца на око
Секаков рецепт на база на јајца е добредојден Кајгана со ајварПотребни состојки
Краток текст
Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија. Подготовка
Во тавче со масло ставете ги 4-те лажици ајвар и кратко запржете. Во чинија изматете ги двете јајца и во нив ставете ја солта и биберот и малку вода. Потоа јајцата претурете ги во тавчето и кратко пржете и мешајте (не премногу за да не се исуши смесата). Сервирајте во чинија и дискретно премачкајте со мајонез. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кајгана со грашок Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омлет ролат Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омлет со печурки Потребно: |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Омлет ролат Потребно: |
|
Внеси реплика | страница <1 234 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |