![]() |
|
Специјалитети од јајца |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 13.Септември.2010 во 23:11 |
Омлет ролат
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со печурки
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет ролат
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Кајгана со грашок
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Кајгана,омлет,полнети јајца,јајца на око
![]() Секаков рецепт на база на јајца е добредојден Кајгана со ајварПотребни состојки
Краток текст
Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, и веројатно води потекло од Македонија. Подготовка
Во тавче со масло ставете ги 4-те лажици ајвар и кратко запржете. Во чинија изматете ги двете јајца и во нив ставете ја солта и биберот и малку вода. Потоа јајцата претурете ги во тавчето и кратко пржете и мешајте (не премногу за да не се исуши смесата). Сервирајте во чинија и дискретно премачкајте со мајонез. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со чадена сланина
.
Потребни состојки
Краток текст
Омлет (фр.: omelette) е француско јадење кое се
подготвува од јајца, разбиени со засолено млеко (може и со вода) и
испржени во тиган. Подготовка
Во тефлонска тава, на путер се пропржуваат ленти сланина, се вадат и се оставаат на топло.
Тавата се враќа на шпотер, во неа се додава уште малку путер и јајцата кои претходно биле изматени со малку сол и ситно сечено сирење. Омлетот се пржи од една страна, а потоа со помош на чинија се првртува за да се испржи и од другата страна. Преку омлетот се ставаат се уште топлите ленти сланина и се послужува. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со компириПотребни состојки
Краток текстОмлет со компири Подготовка
Компирите зе лупат и крупно се рендаат.
Потоа се додаваат изматените јајца, ренданиот кашкавал, сол, црн пипер. Масата се пржи со малку масло прво од едната а потоа од другата страна. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:02 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Јајца бенедиктПотребни состојки
Краток текстВо "Talk of the Town" колумната во весникот The New Yorker во 1942 е истакнато дека пред неговата смрт Лемул Бенедикт - пензиниран брокер од Вол Стрит, шетал низ Волдорф хотелот во 1894 трудејки се да најде лек за својот утрински мамурлук седнал во бифето и нарачал (тост со путер, варени јајца, крцкава сланина и холандски колач. Тогашниот шеф на кујната Оскар Чиркли толку му се допаднал оброкот што веднаш го ставил на менито, само што место сланина во порцијата додал шунка и место холандскиот колач додал англиски мафин-крофна Подготовка
Земичките ги сечеме на половина.
На двете половинки земички им ги отсекуваме заоблените делови за да добиеме рамни површини и ги редиме во тава за печење. Во тавата ги редиме и лентите чадена сланина. Тавата ја ставаме во рерна и печеме 15-ина минути на температура од 200 степени. Во меѓувреме во посолената вода во тенџере на оган додаваме оцет. Започнуваме со подготовка на холандкиот сос. Лимонот го цедиме и лимоновиот сок го ставаме во подлабок сад. Во садот ги додаваме трите жолчки, додаваме оцет, 125 гр. путер, посолуваме и мешаме со жица за матење додека состојките не се соединат. Во намрсена црпалка кршиме едно јајце. Црпалката со јајцето ја ставаме во тенџерето со зовриена вода на оган. Потоа ја вадиме и со лажица го одлепуваме јајцето од црпалката. Црпалката ја враќаме во вода. По околу 4 минути варење ја вадиме од водата. Пошираното јајце го вадиме од црпалката и го ставаме на чинија. Истата постапка ја повторуваме со сите 4 јајца. Тавата со запечените земички и ленти сланина ја вадиме од рерна. Холандкиот сос го промешуваме со жицата за матење и го ставаме да се вари на пареа. Откако сосот ќе ја добие потребната густина, садот го тргаме од оган. На чинија за сервирање ги редиме четирите парчиња запечени земички. Врз секое парче земичка нанесуваме по две ленти запечена сланина. Потоа врз земичките ги ставаме пошираните јајца. Врз јајцата нанесуваме од холандскиот сос. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:03 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Поширани јајца на бела палента
.
Потребни состојки
Краток текстПоширани јајца на бела палента Подготовка
Во сооедветно тенџере ставете ја водата да зоврие
солта. Додајте ги пченката и палентата и варете 2 минути. Намалете ја
температурата и со постојано мешање сè варете уште 20 минути. Додајте
црн пипер, пармезан и сè убаво измешајте па тргнете го садот од
ринглата.
Во друг сад ставете вода со малку оцет да зоврие па полека ставајте ги јајцата, да ги поширате. Најдобро е јајцата да се ставаат во кутлача. Додека јајцето се вари, со лажица дел од белката ставајте врз жолчката. На ист начин поширајте ги и останатите три јајца. Сланината исечкајте ја на ситни коцки и испржете во тиган без месо. На секоја чинија ставајте по една "топка" од палентата, па по желба малку сос од домати, поширано јајце и сè посипете со пржена сланина. Потоа послужете. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:04 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Полнети јајцаПотребни состојки
Краток текстПолнети јајца Подготовка
Ги вариме јајцата 10 минути во посолена вода.
Ги лупиме внимателно и ги сечеме на половинки. Вадете ги жолчките мешаште со млеко, свинско месо и црни пипер. Потоа полнете ги јајцата со смесата завршете со парченца од сечканите шкампи. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:06 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет на шпански начинПотребни состојки
Краток текст
Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се
со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи
количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична
со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е
потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама
протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол.
Со оглед на тоа што се препорачува консумација на 300 милиграми
холестерол дневно, високата содржина на оваа состојка би спречило многу
луѓе да јадат јајца. Но, треба да се истакне дека по едно јајце дневно
нема драстично да ја зголеми содржината на холестерол во крвта и да ги
зголеми нивоата на маснотии. Тоа е навистина добра вест, ако се знае
дека јајцето содржи многу други важни хранливи материи како холин
(есенцијален за добар вид), селен (неопходен за силен имунитет), витамин
А (го поттикнува растот на клетките), витамин Е (антиоксиданс) и лутеин
(кој го подобрува видот). Подготовка
Ситно се сецка лукот, тиквичката и пиперките, па се пропржуваат во масло.
На тоа се додаваат излупените и изгмечени домати, дафинов лист, ким, оригано и магдонос. Се посолува и во покриен сад се динста околу половина час. Од секое јајце се пржат одделно 4 омлети. Секој се полни со приготвениот фил, се покриваат и се послужуваат. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:07 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со печурки
(Emil) |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Шкотско јајцеПотребни состојки
Краток текстШкотско јајце Подготовка
Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пржи во
тава со загреано масло. Во еден сад млекото го истураме врз предходно
ставената мека средина од парчињата леб.
Во садот со меленото месо ги додаваме ситно сечканиот магдонос, едно јајце и натопениот леб со млеко. Додаваме црн пипер и промешуваме. Испржениот кромид го претураме во цедалка, го одцедуваме од маслото и го додаваме во садот со подготвената смеса. Месиме со рака, додека да дибиеме хомогена смеса. Потоа земаме од смесата и ја расплескуваме на дланка. Едно варено јајце го ставаме на средина од расплесканата смеса и го обвиткуваме од сите страни од смесата со меленото месо. Од меленото месо и варените јајца со рака формираме топка. Вака подготвените топки ги ставаме во тава за печење. Ја попрскуваме тавата со масло и печеме 5 минути на температура од 250 степени. Две јајца матиме со вилушка. Испечените шкотски јајца ги валкаме најпрво во брашно, потоа во изматени јајца и на крај во лебни трошки. Вака подготвените Шкотски јајца ги ставаме да се пржат во тенџере со поголема количина загреано масло додека не добијат убава румена боја, потоа послужуваме. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:05 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
|
Valerija ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Омлет со ракчињаПорребни состојки
Краток текстОмлет со ракчиња Подготовка
Ракчињата ставете ги во фолија потоа спуштете ги во ладна вода.
Коцкичките од кромидот пропржете ги на путерот. Прелејте ги со павлака, додадете ја мирудијата и малце гответе. Додадете бело вино измешано со густин. Промешајте. Преливот пикантно зачинете го. Додадете ги јајцата, добро измешајте и оставете да отстои. Преостанатата маснотија ставете ја во врела тава. Додадете ги јајцата со преливот и направете омлет. Омлетот префрлете го во чинија за послужување, а потоа исечете го по должина (не до крај). Малку развлечете го резот и наполнете го со ракчиња и пикантен прелив. Изменето од Valerija - 12.Мај.2016 во 20:08 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |