IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Ми треба рецепт за...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Ми треба рецепт за...

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 22:08
Originally posted by zagor zagor напиша:


...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika.




Зелник во современиот речник на готвачиве е нешто што е направено со две кори. Едната од горе едната од долу и краевите се спојуваат најчесто во онаков вртен дел и во пресек треба да изгледа ВАКА.
Јас селски зелник од стари баби во село сум јадела правен од една кора долу, шест големи кори внатре. И на крај долната кора се превиткува навнатре.
Некои наши домаќинки зелник ја викаат и вртената пита, некои зелник ја викаат и мрзливата пита. Во Бугарија тоа што го имам видено на име зелник го прават емил како што го кажа т.е слично на бурекот кора врз кора. 

Патем, зелников ти изгледа многу потпечено и тврдо за јадење. За бабите без заби како да не е, а демек они го правелетага


Изменето од evangeline - 05.Јануари.2014 во 22:09
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 20:55
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

Originally posted by zagor zagor напиша:

....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.

kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno


..fala ti Isuse(vivi) sto me nahrani,barem duhovno.

...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika.


...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 17:22
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

aj sega ve molam recept za ZELNIK....
onoj so praz, kako sto go pravele nasite babi



Јас не сукам, многу ретко е тоа. Правам зелник со кори кои што ги тегнам.

Ќе замесиш тесто со пола кило брашно, коцка квасец (претходно стасан), мал филџан зејтин, една лажичка сол и прстофат шеќер. Тестото да ти е средно, ни меко ни тврдо.
Ќе го оставиш 30-40 минути да стаса.
Ќе го запржиш празот со малку масло и ако сакаш можеш да додадеш и ориз, јас никогаш не сум ставала ниту ќе ставам.
Тестото ќе го поделиш на две или три топчиња (зависи на колку спратови сакаш да ја направиш, јас на две најчесто) и или ке го расукаш или ке го истегнеш колку што ти е тавата. И знаеш, ред тоа ред тоа. Ставаш да се пече и тоа е тоа.

Ако сакаш можеш и вртена пита да направиш, тестото е исто само постапката е малку поинаква со корите.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 17:02
Originally posted by zagor zagor напиша:

....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.

kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno
vivi
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 16:12
....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 15:02
ne e toa toa....sakam so testo, kori domasni
vivi
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 14:58
Купи си готови бутер кори и не се замарај со месење тесто . Празници се . Немој да бидеш врзана во кујната како слугинка .
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 14:56
kako do korite Emil...ne gotovi...i ne treba magdonos kolku sto znam jas
i kakva gazirana voda...ne prasuvam za gibanicaизненадување


Изменето од vivi1 - 05.Јануари.2014 во 14:56
vivi
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 14:53
Празот го сечеш на ситно и го динсташ во 100 милилитро зејтин . Кога почне да станува златист додаваш сол , бибер , магданоз исечен на ситно .  

Корите за зелникот ги ставаш во намрсено тавче и ги попрскувааш со газирана вода и дел од празот . И така додека ја наполниш тавата . Најодгоре намачкувааш корите со путер и вода и печеш во рерна до готовност на 2оо градуси . 

п.с. Кога го издинсташ празот може да додадеш ако сакаш урда или сирење .
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 14:44
aj sega ve molam recept za ZELNIK....
onoj so praz, kako sto go pravele nasite babi


vivi
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:59
pa 3-4 tegli dosta mi se...
vivi
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:58
Не ме плаши, немој да си измешалаголема насмевка
Во едни тегли едно, во други друго.


Ќе пишам после еден начин на кој ги подготвувавме, мислам пред три години. Само да побарам во тетратка. За да ти кажам точно количински колку треба.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:54
ke pomesam ....
ne dolzi se e jasno намигнување
vivi
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:52
Не мислев на пиперки, туку општо.
Дали си подразмислила зошто ајварот на пример се собира топол и не се потпекуваат теглите а совршено се затвараат. И зошто овие ладниве собирања бараат да се "потпече" теглата.  И да не должам многу, освен овие стави си и ајварки во тегла кога веќе ставаш. Прсти да излижеш!
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.