Испечати | Затвори го прозорот

Ми треба рецепт за...

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26671
Датум на принтање: 26.Април.2024 во 05:49
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Ми треба рецепт за...
Постирано од: vivi1
Наслов: Ми треба рецепт за...
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:07
инспирирана да ми даде некој рецепт за потпчени везени пиперки со лук како зимница, ја отварам темава, се надевам некој има испробан рецептсреќа


се надевам и други ке се обратат овде кога ќе им затреба брза помош намигнување



-------------
vivi



Коментари:
Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:21
Vivi eve neshto okolu zimnicata so vezenki:)

Potrebno:

5 kg piperki ( se potpekuvaat)
povekje od pola fildzan kiselina (vo sekoja tegla)
pomalku od pola fildzan maslo (vo sekoja tegla)

Se mesha magnos,sol i lik i se stavaat vo teglite

Se pachat vo rerna 1,5 saat na 150 stepeni!

Receptov mi e pozajmen,ne mi e isproban iskreno:)


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:24
eeejjjjj...ova nekade go citav i vo eden od komentarite nekoja gospogja sd zalese deka i ispukale teglite i.ka napravila partal rernata....

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:25
:)))))Hahaha,Ninjaaa...neka proba Vivi,pa ke kazhe,kje vnimava ,se nadevam:)

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:27
Originally posted by Valerija Valerija напиша:

Vivi eve neshto okolu zimnicata so vezenki:)

Potrebno:

5 kg piperki ( se potpekuvaat)
povekje od pola fildzan kiselina (vo sekoja tegla)
pomalku od pola fildzan maslo (vo sekoja tegla)

Se mesha magnos,sol i lik i se stavaat vo teglite

Se pachat vo rerna 1,5 saat na 150 stepeni!

Receptov mi e pozajmen,ne mi e isproban iskreno:)

ke probam Val, ti blagodaram...


-------------
vivi


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:29
vikni i nekoj ninja za da gi izvadi teglite....

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:30
a mora ki da gi potpekuvamзбунетост

-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:33
Рецептот ми е испробан мене, само со солта пазете. Некоја е посолена некоја помалку солена. 
Кога ќе ги потпекуваш, потпечи ги а не да ги испечеш како што направи една моја колешка! 

Помалку масло, како редиш ред пиперки, ред од магданосот, лукот и солта, ќе ставаш и по една две лажички од киселината и маслото и ке ги стискаш надолу да се наредат како што треба. 

Во врска со печењето, ќе ги ставиш теглите додека е ладна. Ќе пуштиш прво на 80 степени, па по 10тина мин на 100, па на 150. 


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:34
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

a mora ki da gi potpekuvamзбунетост

Треба да ги потпечеш, ако не сакаш да ги јадеш расипани.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:34
eve i od mene eden recept - ne se peche vo rerna голема насмевка
pechi - gmechi

vo sad na ogan se stava 3 lazh. zejtin, mala lazh. sol i isto takva sheker
3 lazh -alkoholen ili 5 vinski ocet

potpechenite piperki se stavaat vo sadot da gi fati toa smesata i vednash se stavaat vo tegla - po vkus luk i magdanos se zatvaraat se vrtat naopachki i se zamotuvaat vo kebence .....

taka nekako голема насмевка

ps. da ne se zaboravi deka piperkite se gmechat koga se redat vo tegla pa taka kje se soberat poishe намигнување


-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:36
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

a mora ki da gi potpekuvamзбунетост

Треба да ги потпечеш, ако не сакаш да ги јадеш расипани.
znaci vo ladna rerna, postepeno...ok bas ke probam...


-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:37
Па инаку ќе ги шокираш теглите директно во топлаголема насмевка

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:38
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

eve i od mene eden recept - ne se peche vo rerna голема насмевка
pechi - gmechi

vo sad na ogan se stava 3 lazh. zejtin, mala lazh. sol i isto takva sheker
3 lazh -alkoholen ili 5 vinski ocet

potpechenite piperki se stavaat vo sadot da gi fati toa smesata i vednash se stavaat vo tegla - po vkus luk i magdanos se zatvaraat se vrtat naopachki i se zamotuvaat vo kebence .....

taka nekako голема насмевка

ps. da ne se zaboravi deka piperkite se gmechat koga se redat vo tegla pa taka kje se soberat poishe намигнување

da ne treba i konzervans malku збунетостili ne


-------------
vivi


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:43

Везени Пиперки

2 кгр. везени пиперки
3 филџана ексенција
2 главици лук
1 китка магданос
сол
масло

Измијте ти пиперките и засечете ги малку дршките и подпечете ги по малку. Вo длабок сад ставете масло и кога ќе ги вадите од оган пиперките веднаш ставајте ги во маслото провалкувајте ги и ставајте ги во друг сад. Од како ќе бидат сите испечени редете ги во тетла, ред пиперки, ред магданос и лукче сечкани, се додека не се потрошат пиперките. Ставете во сад 3 литра вода ставете ја на оrан да зоврие. Тргнете ја од отан и веднаш ставете 3 филџани ексенција и сол. Со оваа течност налејте ги пиперките веднаш, врзете ги одозтора теглите и завиткајте ги во весници или кебиња да стојат 24 часа. Утредента ставете ги кај другата зимница.


ova pa so eksencija e..razni recepti....koja e dobraтага


-------------
vivi


Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:44
ne treba konzervans - dovolno e da gi zatvrorish teglite, zavrtish naopaku i zavitkash dodeka se zheshki 

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:45
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

ne treba konzervans - otkako kje gi zatvrotish teglite, zavrtish naopaku i kje gi zavitkash dodeka se zheshki 
najubavo e ako nisto od toa  ne  koristis znamсреќа


-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:47
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

ova pa so eksencija e..razni recepti....koja e dobraтага

Виви, и со ексенција ист ефект ќе имаш. Сум правела и вака, нема некоја разлика.
Но запамети, ако ги ставаш ладни, треба да ги "потпечеш" теглите.
Ако ставаш топли како Вики, тогаш не мораш. Знаеш она, за затварање на теглите, воздух итн. Ако не си тазе домаќинка сигурно знаешда


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:50
ova toplive mi fakaat oko ...
ne sum pravela do sega iskrenoсреќа


-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:52
Не мислев на пиперки, туку општо.
Дали си подразмислила зошто ајварот на пример се собира топол и не се потпекуваат теглите а совршено се затвараат. И зошто овие ладниве собирања бараат да се "потпече" теглата.  И да не должам многу, освен овие стави си и ајварки во тегла кога веќе ставаш. Прсти да излижеш!


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:54
ke pomesam ....
ne dolzi se e jasno намигнување


-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:58
Не ме плаши, немој да си измешалаголема насмевка
Во едни тегли едно, во други друго.


Ќе пишам после еден начин на кој ги подготвувавме, мислам пред три години. Само да побарам во тетратка. За да ти кажам точно количински колку треба.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:59
pa 3-4 tegli dosta mi se...

-------------
vivi


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 14:44
aj sega ve molam recept za ZELNIK....
onoj so praz, kako sto go pravele nasite babi




-------------
vivi


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 14:53
Празот го сечеш на ситно и го динсташ во 100 милилитро зејтин . Кога почне да станува златист додаваш сол , бибер , магданоз исечен на ситно .  

Корите за зелникот ги ставаш во намрсено тавче и ги попрскувааш со газирана вода и дел од празот . И така додека ја наполниш тавата . Најодгоре намачкувааш корите со путер и вода и печеш во рерна до готовност на 2оо градуси . 

п.с. Кога го издинсташ празот може да додадеш ако сакаш урда или сирење .


-------------


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 14:56
kako do korite Emil...ne gotovi...i ne treba magdonos kolku sto znam jas
i kakva gazirana voda...ne prasuvam za gibanicaизненадување


-------------
vivi


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 14:58
Купи си готови бутер кори и не се замарај со месење тесто . Празници се . Немој да бидеш врзана во кујната како слугинка .

-------------


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 15:02
ne e toa toa....sakam so testo, kori domasni

-------------
vivi


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 16:12
....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.


-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 17:02
Originally posted by zagor zagor напиша:

....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.

kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno


-------------
vivi


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 17:22
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

aj sega ve molam recept za ZELNIK....
onoj so praz, kako sto go pravele nasite babi



Јас не сукам, многу ретко е тоа. Правам зелник со кори кои што ги тегнам.

Ќе замесиш тесто со пола кило брашно, коцка квасец (претходно стасан), мал филџан зејтин, една лажичка сол и прстофат шеќер. Тестото да ти е средно, ни меко ни тврдо.
Ќе го оставиш 30-40 минути да стаса.
Ќе го запржиш празот со малку масло и ако сакаш можеш да додадеш и ориз, јас никогаш не сум ставала ниту ќе ставам.
Тестото ќе го поделиш на две или три топчиња (зависи на колку спратови сакаш да ја направиш, јас на две најчесто) и или ке го расукаш или ке го истегнеш колку што ти е тавата. И знаеш, ред тоа ред тоа. Ставаш да се пече и тоа е тоа.

Ако сакаш можеш и вртена пита да направиш, тестото е исто само постапката е малку поинаква со корите.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 20:55
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

Originally posted by zagor zagor напиша:

....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.

kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno


..fala ti Isuse(vivi) sto me nahrani,barem duhovno.

...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika.




-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 22:08
Originally posted by zagor zagor напиша:


...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika.




Зелник во современиот речник на готвачиве е нешто што е направено со две кори. Едната од горе едната од долу и краевите се спојуваат најчесто во онаков вртен дел и во пресек треба да изгледа http://i.imgur.com/zSsbKis.png" rel="nofollow - ВАКА .
Јас селски зелник од стари баби во село сум јадела правен од една кора долу, шест големи кори внатре. И на крај долната кора се превиткува навнатре.
Некои наши домаќинки зелник ја викаат и вртената пита, некои зелник ја викаат и мрзливата пита. Во Бугарија тоа што го имам видено на име зелник го прават емил како што го кажа т.е слично на бурекот кора врз кора. 

Патем, зелников ти изгледа многу потпечено и тврдо за јадење. За бабите без заби како да не е, а демек они го правелетага


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 22:10
.....zensko dete...koj znae neka pise

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 22:13
Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

.....zensko dete...koj znae neka pise

Ајде сега фрли се на работанамигнување

http://pregnancy.about.com/od/boyorgirl/a/chooseagirl.htm" rel="nofollow - http://pregnancy.about.com/od/boyorgirl/a/chooseagirl.htm


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 22:25
Originally posted by zagor zagor напиша:

Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

Originally posted by zagor zagor напиша:

....da nahranam pet gladni usti,a imam samo eden kompir od 215g.nelupen,cekam recept da ne se zae*am ako go izlupam.
pobrzajte.

kompir mandja so pet casi voda ...toa e barem lesno


..fala ti Isuse(vivi) sto me nahrani,barem duhovno.

...a ova poslednovo ne e recept za zelnik.Zelnik e nesto drugo...koe moze samo da go vidime na slika.


taka nesto, i treba da e meko testoto posle pecenjetoзбунетост


-------------
vivi


Постирано од: Palavka
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 22:59
testoto e kako za lebce kvasec voda sol malku sekerce i go mesis pomeko stasuva i od nego pravis topcinja za dolnata kora pravis kraivcinja odnosno sekoe topce go rasukuvas i go mackas so zejtin takvi pravis 8 rasukuvas zejtin rasukuvas zejtin i se do kraj i posle golema kora se pravi koga se suka so sukalo da izleguvaat kraevite od tepsijata redis so sto sakas zelka praz spanjak a gornata kora ja pravis od pomalku kraivcinja e togas neli ide dolna kora pa filot i gorna a so dolnata bidejki izleguva od tepsija pravis kora ja vitkas kako kraisnik!!! koj pravel me razbira drugacie neznam kako da objasnam.Srekni praznici!!!


Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 07.Јануари.2014 во 01:07

Vaka nekako go pravi baba,ostava samo pogolem del vo sredna za zajreto so praz i oriz.
Jas recept neznam,seushte ne sum naucila da sukam

-------------
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 07.Јануари.2014 во 10:22
napraviv jas po sekavanje na baba mi, im se bendisa na moive трепкање

-------------
vivi


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 07.Јануари.2014 во 14:23
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

napraviv jas po sekavanje na baba mi, im se bendisa na moive трепкање




не остави малку да пробам, а....

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 07.Јануари.2014 во 22:20
imam uste nekoe parcence, ako sakas ajdeтрепкање

-------------
vivi


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 24.Ноември.2014 во 18:39
Mi treba nekoj domashen recept (znaci ne od net kopiran) za dobro napraveni prshlenki , cvarki ili kako i da gi narekuvate ama znaete za shto stanuva zbor среќа 

-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 24.Ноември.2014 во 19:27
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

Mi treba nekoj domashen recept (znaci ne od net kopiran) za dobro napraveni prshlenki , cvarki ili kako i da gi narekuvate ama znaete za shto stanuva zbor среќа 

Ние ги правиме без млеко, знам дека има и таква опција...
Некои ги прават и помрсни и поголемки, помалку ги пржат, како овие на сликава




Се сецка сланината на коцки од 2-3цм , се остава преку ноќ во вода или барем неколку часа за да се исчисти од крв и се останато. (може и несецкана, па после да се исецка)
Во големо тенџере се ставаат сецканите коцки сланина и се полева со вода, од око, зависи колку сланина има, ама во принцип треба да ги покрие водата, ама не премногу.
И си мешаш додека не почне да се избиструва маста. Прво ќе биде нели матна, после проѕирна. Ние ги пржиме повеќе, помалку масно да има на нив. Во секој случај ги вадиш кога ќе сметаш дека се доволно пржени, некои ги сакаат препржени некои помрсни. Се вадат во цедалка (метална!), се цеди маста и се претураат во друго тенџере. Се посолуваат, мешаат, јадат, ладат, пакуваат и така за кратко време ќе ги снема.

Мои се сликивесвиња






Е сега, не е дека не ги јадеме ако се помрсни и покрупни, со млеко или без, со ова без она, како и да е, сите се убави.да

П.С... Ако ги пржите вака повеќе, при крајот треба мнооогу мешање инаку се останува без чварки. Добри мускули се набиваат.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 25.Ноември.2014 во 02:25
Danke

-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 16.Декември.2014 во 00:15
Mi treba recept za osiromasen uraniumлутина

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 16.Декември.2014 во 00:17
Originally posted by laki_bu laki_bu напиша:

Mi treba recept za osiromasen uraniumлутина


Vidi http://lmgtfy.com/" rel="nofollow - tuka  ма ајде


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 06.Јануари.2019 во 01:04
Mi treba recept za tulumbi

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk