IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 101112
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 90793
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2018 во 19:02

Полнети пилешки батаци


- 4 пилешки батаци
- 200 гр чадена сланина
- 50 гр сирење
- 8 до 12 моркови
- една чешна лук
- една китка магдонос
- 50 гр зелени маслинки
- 2 домата
- масло за јадење
- сол и бибер



Во ова јадење ви подготвуваме еден специфичен прилог кон полнетите батаци кој можете да го служите и како посебен оброк.

Во длабок сад ги ставаме исчистените моркови за да се варат полнејќи го садот со вода колку да се покријат морковите.

Пристапуваме кон подготовка на батаците за полнење.
Ги одвојуваме коските од месото на карабатакот, а самиот батак го расекуваме на средина. Месото од карабатакот го рашируваме со рака а потоа го толчиме. Батаците убаво ги посолуваме од двете страни. Потоа им додаваме мелен бибер по вкус.

Подготовка на смесата за полнење.
Половина од количество исчистени маслинки ги ставаме во посебен сад. Им додаваме ситно сецкан лук. Од доматите ја симнуваме лушпата, ги сецкаме на ситни парчиња и ги ставаме во истиот сад. Истот го правиме и со магдоносот. На целата смеса и го додаваме целото количество на сирење кое го дробиме со рака. Смесата ја мешаме и и додаваме бибер по вкус. Со ова смесата за полнење е подготвена.

Во текот на варењето, морковите повремено ги превртуваме.

Батаците ги полниме на делот од карабатакот. Месото го затвораме со чепкалки.


Морковите се полуварени. Еден од нив го сечеме на три дела по должина. Од крајот на половинката правиме фигура по избор.

Загреана скара ја полеваме со масло за јадење и ја посолуваме за да подоцна батаците не ни се лепат за скарата. Најпрвин батаците ги печеме од внатрешната страна, а потоа и од другата се додека не се испечат убаво. При превртувањето треба да внимаваме да не ни истече смесата со која ги полневме.

Варените моркови ги обвиткуваме со парчињата сланина и ги тргаме на страна. Батаците се готови и ги ставаме на чинија со која ќе ги служиме. Потоа на скарата ги потпекуваме морковите обвиткани со чадената сланина. Во текот на печењето повремено ги превртуваме за да убаво се испечат од сите страни.

По кусо време морковите се печени. На крајот од секој морков за декорација му ставаме дршки од магдонос.

Декорацијата ја надополнуваме со неколку гранчиња свеж француски магдонос И неколку кришки свеж лимон.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 90793
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2018 во 19:02
Пилешко соте со печурки

- 220 гр. пилешко месо
- 100 гр. сечкани маринирани шампињони
- магдонос
- краставица
- путер
- половина главица кромид
- ротквички
- 200 гр. мешан зеленчук за гарнир
- 100 мл. хопла
- масло за јадење
- сол и црн пипер


На оган ставаме една тава и во неа ставаме путер и масло за јадење да се загрее. На даската за сечење кромидот го сечкаме и го додаваме во тавата на оган. Потоа на долги парчиња го сечкаме пилешкиот стек и го додаваме во тавата. Промешуваме. Посолуваме и наросуваме мелен црн пипер. Повторно промешуваме и оставаме месото да се пржи.
На оган ставаме уште една тава и во неа ставаме путер и масло за јадење да се загрее. Во тавата го додаваме претходно обарениот мешан зеленчук. Тавата со месото ја протресуваме. Промешуваме и ги додаваме шампињоните. Магдоносот ситно го сечкаме. Тавата со зеленчук ја протресуваме, а магдоносот го додаваме во тавата со месо. Уште еднаш промешуваме и оставаме да се пржи. Тавата со зеленчук повторно ја протресуваме и ја тргаме од оган. Во тавата со месото ја додаваме хоплата. Промешуваме и ја тргаме тавата од оган.
На даската з асечење сечеме 3 круга краствица и ги редиме на еден крај од чинијата за сервирање. Врз нив ставаме еден цвет од ротквичка. Потоа на средината на чинијата го сервираме пилешкото соте со печурки. По краевите на чинијата го сервираме пропржениот мешан зеленчук. Декорираме со гранче магдонос на средината на чинијата, а за крај наросуваме мелен црн пипер.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 90793
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2018 во 19:03
ПИЛЕШКИ ПРСТИ

Состојки


  • 0,5 кг пилешки гради исечени во стапчиња
  • 3 лажици мед
  • 1 шоља брашно
  • 3 лажици сенф
  • 1 лажиче прашак за пециво
  • 1 јајце
  • 1 пакетче сусам
  • сол и бибер
Се прави тесто ко за палачинки со брашното, јајцето, прашакот за пециво,сусамот и вода.Во тестото се ставаат стапчињата предходно осолени и обиберени и се пржат на јак оган додека не добијат златноцрвена боја.Медот со сенфот се мешаат и се додава бибер и сол.Стапчињата се мацкаат во сосот и се многу вкусни.
Bonn appetite 
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 90793
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2018 во 19:07


Пилешко во тава со печурки

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
45 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 компири, излупени и крупно исецкани
  • 20гр. путер
  • 250мл. хопла
  • 1 лажица маслиново масло
  • 800гр. пилешко, без коски крупно исецкано
  • 200гр. печурки, тенко исецкани
  • 1 главица праз, ситно сецкан
  • 1 чешне лук, сецкан
  • 1 лажица брашно
  • 125мл. пилешка супа од коцка
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица сок од лимон
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 20гр, путер растопен
  • зеленчук зготвен на пареа како прилог

Подготовка

Ставете ги компирите во тенџере со ладна вода. Зовријте ги на силен оган. ВАрете ги 20 минути додека да омекнат. Потоа добро процедете ги. Вратете ги во тенџерето, додадете путер и половина од хоплата. Испасирајте ги во пире. Зачинете со сол и бибер.
Загрејте масло во поголема длабока тава на силен оган. Додадете 1/4 од пилешкото и пржете го околу 5 минути додека да добие кафеава боја. Префрлете го во чинија. Повторете ја постапката со остатокот.
Додадете ги печурките во тава и пржете ги 5 минути. Префрлете ги во чинијата со пилешкото. Во тавата додадете лук и праз и гответе ги со мешање 2-3 минути. Додадете брашно и гответе го 1 минута со постојано мешање.
Вратете ги пилешкото и печурките во тавата. Додадете пилешка супа, сенф, сок од лимон, магдонос и остатокот од хоплата. Добро измешајте и оставете да зоврие. Гответе 10 минути додека да се свари пилешкото. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Загрејте ја рерната на 200 степени. Префрлете ја смесата со пилешкото во огноотпорен сад. Може да ја поделите смесата и во 4 помали садови. Со лажица врз пилешкото додадете го пирето од компири. Премачкајте го пирето со растопен путер. Печете го овој специјалитет 5 минути во загреана рерна додека да добие пирето светло кафеава боја. Послужете го веднаш со зеленчук по избор зготвен на пареа.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 90793
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2018 во 19:08

ПИЛЕШКО СО ПАРМЕЗАН


Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 2 лажички мајчина душица
  • 2 чешниња лук, ситно сецкан
  • 100гр. рендан кашкавал
  • 2 лажици сецкан магдонос
  • 4 парчиња пилешки гради
  • 50гр. лебни трошки
  • 20гр. рендан пармезан
  • 1 јајце, лесно матено
  • 30гр. путер, растопен
  • 80мл. маслиново масло
  • 250гр. чери домати

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте во еден сад мајчина душица, рендан кашкавал и 1 лажица магдонос. Зачинете ги со сол и бибер. Засечете џебови во пилепките стекови и наполнете ги со смесата со кашкавал. Потоа затворете ги со чепкалки.
Во сад измешајте ги лебните трошки со пармезан и остатокот од магдонос. Во чинија изматете го јајцето. Панирајте ги стековите во јајце, па во лебни трошки. Поставете ги во плех премачкан со малку масло.
Измешајте ги путерот и маслото и прелијте ги врз пилешкото. Печете ги стековите 25 минути. Потоа во плехот додадете ги чери доматите и печете ги уште 5 минути.
Извадете ги чепкалките и послужете го пилешкото веднаш.
На здравје!



Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:08
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 101112
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.