IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 23:53

Роловано пилешко со фил

Убаво измијте ги и исцедете ги парчињата стек и засечете на половина во дебелина, така што ќе добиете 4 парчиња со иста димензија само потенки. Секако, ако сакате ролните да ви се поголеми (како на пример за пречек како предјадење за гости, па сакате да ги исечите на парчиња и така да ги сервирате) тогаш не ги засекувајте стековите воопшто, ами такви и поголеми убаво исчукајте ги и направете си поголем ролат. Нам ни беа за ручек и секој си доби по едно парче во чинија =)

Најпрво јајцата со малку сол испржете ги малку . При тоа, цело време мешајте за убаво да се измешаат жолчките од белките.
Чајната колбасица и кашкавалот засебно исечете ги на поситни коцки. Стино исецкајте го и магдоносот.

Со помош на чук/чеканче за месо, убаво истенчете/исчукајте ги парчињата стек. Секое парче посолете го и премачкајте го со половина лажиче сенф (по желба и повеќе), врз него во линија скоро на средина на стекот распоредете од пржените јајца, а врз нив ставете од чајната колбасица и кашкавалот на коцки. Над сето тоа распоредете од магдоносот.

Почнете со ролање на месото, при што дел од страниците ке свиткате на внатре за да не истекува филот. Ролованото месо со фил одозгора измотајте го со тенки парчиња сланина.

Ставете го во огноотпорен сад со капак кој сте го премачкале со малку масло, попрскајте ги и нив одозгора со маслото и печете во рерна додека убаво не порумени слојот од сланината. Освен во рерна, можи исто така и на рингла да ги испржите без поклопување со капак.
Јас ги правев во Фестиво-то.

Ах, ќе изумев... па вие, можите слободно и по некое печурче да си насецкате во филот хехе...




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 04:57
1. Гравчето треба да ви биде убаво сварено. Во тава на оган ставете го ситно сецканиот кромид и протиснатото лукче да се пржат. Кога ќе омекнат и добијат боја додадете ги парчињата исецкани колбаси малку да се пропржат и ослободат дел од мрснотијата. Потоа додадете го и вареното гравче и убаво промешајте. На крај доадете ги маринираните домати, зачинете по вкус со сол и бибер, додадете ја мајчината душичка и убаво промешајте за да се соединат вкусовите.
2. Во отворот од пилето ставете сол и бибер и потоа наполнете го убаво, притискајте за што е можно повеќе да се наполни. На крај ставете цел лимон на отворот, прицврстете со чепкалки за да не паѓа и ставете го во тава за печење. Од горе повторно зачинете со сол и бибер, ставете малку зејтин и црвен пипер и убаво измачкајте го со рацете.
3. Во тавата во која ќе се пече ставете ги водата и виното, сол, бибер, мајчина душичка,ловоров лист (по желба) и 2-3 чешниња лукче, поклопете со капак или алу фолија и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180С 1 час. По 1 час тргнете го капакот/фолијата и оставете уште 20-30 мин. за да зарумени од горе.
4. Потоа извадете го пилето, отворете го отворот и во посебен сад извадете го полнењето. Пилето исечето го на парчиња, ставете на чинија и спремни сме за служење.
За ептен оригинално ... лимонот треба да се истиска во сокот од тавата, да се процеди и да се послужи како сос. Го направив тоа меѓутоа за наш вкус беше киселкасто па го одбегнавме.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 06:00

Маринирано пилешко со маринада од цитрон и млечен прелив

Пилешките гради исечете ги на коцки.
Цитронот исцедете го и сокот претурете го во подлабок сад.
Додајте го соја сосот, карито, малку сол и црн бибер.
Измешајте ја смесата и додајте ги коцките пилешки гради.
Измешајте и покријте го садот со најлонска фолија.
Ставете го садот во фрижидер да отстои 6-7 часа.
Откако месото ке отстои во маринадата ставете го во тава со малку масло да се запржи, а потоа додајте го остатокот од маринадата.
Оставете да крчка на тивок оган додека испари маринадата.

Сос
Во тенџере на оган ставете го млекото да се загрее, а потоа додајте го кашкавалот исечен на мали коцки, горгонзолата и пармезанот.
Со жица континуирано мешајте додека малку се згусти.

Подготвеното месо послужете го топло прелиено со млечниот сос.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 05:28



Пилешко со сенф и сусам

Од моите брзи рецепти за работен ден.....
Во поширока плитка тава со капак на силен оган загрејте неколку лажици маслиново масло. Додајте ги коцките месо, па пржете додека не заруменат од сите страни. Додајте го сусамот, кратко пропржете и додајте го виното. Варете додека скоро сосем не испари, додајте го сенфот, промешајте, посолете и побиберете, додајте го и лукот. Наронете ја коцката супа и додајте ја водата. Намалете го огнот, додајте го ориганото и шеќерот. 
Во павлаката добро измешајте го густинот, па додајте во тавата со месо. Намалете ја температурата на готвење на тивко, добро измешајте се да се соедини, ако ви изгледа прегусто додајте уште малку вода , покријте со капак и варете околу 30 - 40 мин. или додека месото не се зготви.
Дотерајте го вкусот и сервирајте жешко со прилог по ваша желба. На мојата слика со конфети ориз за кој ќе ви проследам рецепт....
Еднакво добро е и подгреано другиот ден.




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2014 во 15:52
Пилешко со кари сос

Пилешко со кари сос

Пилешкиот стек посолете го и пржете го од двете страни додека да зарумени. Кромидот ситно исецкајте го и испржете го заедно со печурките.
За сосот, во едно мало тенџере ставете малку масло и 1 полна лажица брашно. Пржете го брашното и пред да поцрвени тргнете го тенџерето на страна. Додадете го кари зачинот и соја сосот. Промешајте убаво и додадете го млекото. Вратете го тенџерето на оган и мешајте со жица за матење додека да се згусне. Ако е многу густо, додадете уште малку млеко. Ставете ги претходно испржените печурки, мешаниот зачин, побиберете и по вкус посолете.
Пилешкиот стек исечете го косо на парчиња со дебелина од 2см. и прелијте со сосот. Послужете со варен басмати ориз.
За оние кои сакаат поегзотичен вкус, може дел од млекото да се замени со сок од порокал.
Добар апетит!





Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Февруари.2014 во 22:13

Полнети пилешки гради


ПОЛНЕТИ ПИЛЕШКИ ГРАДИ


  • Време на подготовка :
    20 min
  • Време на готвење :
    55 min
  • Вкупно време :
    1 h, 15 min

Порции

4 лице/а

Состојки

  • 4 парчиња пилешки гради
  • 1 јајце
  • 1 кромид црвен
  • 2 моркови
  • 100 гр. сирење
  • 100 гр. кашкавал
  • 3 чешниња лук
  • 1 лажичка сенф
  • 2-3 домати
  • магдонос

Упатство

Во едно мало тенџере наполнете вода и сварете ги морковите. Внимавајте да не ги преварите, за да не омекнат премногу.
Во тава со масло загреана на среден оган динстајте го кромидот, ситно исецкан. Кога ќе омекне додадете го исецканиот лук и ситно сецкан магдонос. Пропржете ги неколку минути и тргнете ги од оган.
По две минути додадете во тавата сенф, малку сол и бибер и едно јајце. Добро измешајте ја смесата и додадете изрендано сирење и изрендан кашкавал.
Во пилешките гради со остар нож направете подлабок засек и формирајте џеб. Со мала лажичка наполнете од смесата во пилешкото. Во средината ставете половина варен морков. Процепот во месото затворете го со чепкалка. Одкако ќе ги наполните сите парчиња пилешко, ако ви остане од смесата не ја фрлајте, туку намачкајте го со неа месото. Исецкајте ги доматите и наредете ги во огноотпорен сад. Врз нив поставете го пилешкото месо и печете го во загреана рерна на 200 степени околу 40 минути, покриено со фолија. По 40 минути извадете ја фолијата и печете уште 15 минути.
Сервирајте го пилешкото топло, пресечено на половинки, со прилог по желба.



Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2014 во 14:23

Прсти да излижеш: Пиле со палачинки

Пилешкото месо е едно од најомилените јадења на луѓето ширум светот. Тоа можеме да го комбинираме буквално на илјадници начини, но за денеска се одлучивме да ви понудиме еден интересен и вкусен рецепт.

Потребни состојки:

  • едно средно пиле
  • една главица кромид
  • една лажица маст или масло
  • 3 јајца
  • 4 лажици кисел кајмак
  • млеко според потреба
  • малку супа
  • брашно
  • црн пипер

Подготовка:

Во подлабока тава се става една лажица маст, една главица ситно исечен кромид за да се испржи. Кога кромидот ќе добие жолтеникава боја, се додава пилето кое претходно убаво ќе го исечете и заедно се пржи. Додадете малку супа додека месото не почне да паѓа од коските. Тогаш месото се вади на штица, се вадат коските, ситно треба да се исечe и повторно да се врати во тавата со кромидот, која во тоа време била на огнот.

Од трите јајца, брашното и млекото ќе направите 10 палачинки. Две ќе оставите на страна, а 8-те палачинки треба да ги исечете на ситни резанки и да ги ставите во месото и кромидот. Потоа додадете 4 лажици кисел кајмак, малку црн пипер, сол и сето тоа заедно уште малку се пропржува.

Потоа се зема друг сад со капак кој ќе го намачкате со масло или со путер, ќе обложите една цела палачинка, во неа се става сета маса, а со другата палачинка ќе го поклопите месото и ќе го затворите капакот. Се вари на пара 45-на минути во поклопениот сад.

На крај оставете малку јадењето да се излади, ставете го на чинија и исечете го како торта. Можете да ставите печурки или пак некој вид на зеленчук и кашкавал. Се сервира со разни салати како главно јадење.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2014 во 12:48
Маринирани пилешки ражничи
Ви предлагаме еден турски рецепт за ражничи, кои најчесто се служат со ориз, јогурт, и намаз од кромид и зеленчук.
Подготовката на рецептот ќе ви одземе 15-20 минути, а за четири порции ви се потребни следниве намирници:

Потребно:
6 парчиња пилешки гради
3 чешниња лук
1/4 лажица маслиново масло
1 лажица црвена пиперка
конзерва пелати
1 шоља јогурт
сол, бибер
кора и сок од лимон


Подготовка:
Исечете ги пилешките гради на коцки со соодветна големина за ражничи. Сите останати состојки заедно измешајте ги за да добите маринада.

Месото потопете го во маринадата, заклопете го садот и оставете да отстои во фрижидер, меѓу 2 и 8 часа.

Пилешкото извадете го од маринадата, набодете го на стапчиња за ражнич и испечете на скара.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:58
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Radmila Rada Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Декември.2013
Статус: Офлајн
Поени: 38
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radmila Rada Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2014 во 16:15
Пилешко во павлака
Нешто....прсти да излижеш! (по што можи да се макне од сосот)
*пола кило стек (можи саламурен) се сечи на коцкички и се пржи
*печурки- 300гр. се додаваат во тавата каде се пржи стекот пред да биде готов
* се се претура во тава за печење и се полива со пола литар павлака за готвење ДУКАТ (исклучиво, по што пробано ми е со секаква и не испаѓа
)
*одозгора се става рендан кашкавал и оригано на пр. за да фати кора

Се печи во загреана рерна некои 30тина мин. додека не згусне павлаката.
Пробајте- нема да згрешите (до сега немало некој што кај нас дома не го бендисал)
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2013 во 15:38

Новогодишна трпеза: Печено пиле во сланина

Откако изминативе неколку дена ви претставивме вкусни јадења со свинско месо, за денеска се решивме да малку да смениме и да ја збогатиме новогодишната и божиќната трпеза со малку пилешко. Сепак, да не биде „наеднаш преминувањето“, решивме во овој рецепт да вклучиме малку и свинска сланина.

Потребни состојки:

  • Едно поголемо пиле
  • ¼ килограм сува сланина
  • ¼ литар кисел кајмак
  • еден шолја млеко
  • сол и сок од лимон

Подготовка:

Добро измијте го пилето и посолете го, додека ¼ килограм сувата сланина исечете ја на тенки листови и целото пиле завиткајте го со сланината, а потоа врзете го со бел конец. Вака приготвеното пиле ставете го во подлабок сад, а потоа во рерна. Долевајте по малку вода за да во пилето има повеќе сок. Кога ќе биде пилето испечено ќе го извадите и ќе го премачкате со кајмакот, а потоа ќе го прелиете со млекото. На крај додадете малку сол и ломон и вратете го на некоја минута назад во рерната. Месото можете да го послужите со салата.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2013 во 21:48

Кокошка во вино со сланина и печурки


Приготвување:

Пропржете ја сланината во голема тава на средно ниска температура додека мастите да се стопат. Со лажица-решетка извадете ја сланината од тавата и оставете ја настрана. Зголемете ја температурата на средна.

Исечете ја кокошката на парчиња, посолете ги и ставете ги во тавата да се пржат на маста од сланината, додека убаво да поруменат од двете страни. Извадете ги од тавата и префрлете ги во тава за печење, со кожата нагоре.

Динстајте ги кромидот, морковите и лукот во маста од сланината додека кромидот да стане стаклест, околу 3 минути. Извадете ги од маста со лажица-решетка и оставете ги настрана.
Во посебна тава издинстајте ги печурките на 2 лажици путер додека да потемнат, околу 3 минути. Оставете ги настрана.

Врз пилешкото во тавата наредете половина од парчињата сланина, па смесата од моркови/ кромид и на крај печурките.

Исцедете ја маста од големата тава, а потоа ставете ја тавата на средна температура. Истурете го виното, со дрвена лажица гребејќи по дното за остатоците од прженото да се измешаат со виното. Малку посолете ја течноста и оставете да крчка 3 минути. Прелејте ја преку пилешкото и зеленчукот. Покријте ја тавата, ставете ја во рерна и печете на 180 степени 1 час и 15 минути до час и пол.

Сварете ги тестенините. Исцедете ги и промешајте 2 лажици путер во нив.

Послужете го пилешкото во комбинација со тестенините, додавајќи му сечкан магдонос одозгора. Врз сето тоа со лажица прелејте од сосот.

Состојки:
4 кришки сланина, сечени на мали ленти

1 цела кокошка

1/2 среден кромид, ситно сечкан

4 моркови, измиени, излупени и грубо исечкани

5 чешниња лук, здробени

2 лажици путер

500 г шампињони, исечени

500 мл црвено вино

500 г тестенини

2 лажици путер

свеж магдонос, сечкан

сол и црн пипер по вку



Изменето од Valerija - 27.Декември.2013 во 21:49
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2013 во 17:00

Брзо и највкусно:Пилешко во кари сос со зеленчук

Вкусен и едноставен ручек кој многу потсетува на индиската храна, убаво зачинет и со прекрасна арома на кари.  Ова е за сите оние кои сакаат да пробаат нешто ново и несекојдневно и со сигурност нема да згрешат доколку потрошат 1 час во подготовка.

Уживајте во прекрасните мириси на домашно зготвениот специјалитет кои ќе го исполнат вашиот дом.

Да започнеме!

Намирници кои ќе ви бидат потребни:

  • 1 главица кромид
  • 4 чешчиња лук
  • 2 исечкани свежи пиперки
  • Маслиново масло
  • ½ лажичка чили зачин во прав (по вкус)
  • 1 лажичка кари зачин
  • ½ лажичка мешани зачини (по вкус)
  • ½ зеленчукова коцка за супа
  • ½ лажица брашно
  • 3 големи парчиња пилешко (немаринирано)

Еден час пред да започнете, парчињата пилешко исечкајте ги на коцки, насолете ги и попрскајте ги со маслиново масло. На овој начин месото ќе биде меко и вкусно откако ќе го зготвите.

Начин на подоготовка:

  1. Исечкајте ја едната половина од главицата кромид, лукот и пиперката, па така исечканите намирници ставете ги во блендер. Додајте го карито, чилито и малку сол. Додадете маслиново масло за да добиете нешто што ќе наликува на паста, вклучете го блендерот и оставете состојките убаво да се спојат. Додадете уште малку маслиново масло доколку сметате дека смесата е премногу сува.
  2. Во загреаниот длабок сад кој го наменивте за готвење и во кој претходно ставивте масло, истурете ја претходно подготвената кари паста и другата половина од крупно исечканиот кромид и на тивок оган пржете околу 4 минути.
  3. Претходно посолените парчиња месо ставете ги да се пржат заедно со смесата од кари, зеленчук и зачини. Во 50 мл врела вода ставете ја едната половина од коцката за супа и ½ лажица брашно и сето тоа убаво промешајте го за да не останат грутки.
  4. Оваа смеса ставете ја во садот во кој се пржат сосот од кари и пилешкото и убаво промешајте до соединување. Доколку сакате целата оваа смеса да биде погуста, само додадете брашно размешано во вода.
  5. Гответе уште 20 минути, а повремено проверувајте дали месото е сварено и секако промешувајте. Откако сето ова ќе биде готово послужете со дополнително зготвен ориз од другата страна на чинијата.

Уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 19:44

Пилешко готвено во тегла

Complexity
Пилешко готвено во тегла

Состојки

  • по желба пилешки батаци или копани
  • 3 чешчиња лук
  • 2 ливчиња ловор
  • по потреба сол и бибер

Подготовка

Месото го посокуваме со сол и бибер. Земаме чиста и сува тегла, големината на теглата ја одредуваме од количината на месото.
Ги редиме парчињата месо ги додаваме ловорот и исецканиот лук. Земаме алуминска фолија ја поклопуваме неколку пати и покриваме теглата. Треба да внимавае во полнењетоте да не биде теглата полна повеќе од 3/4.
Теглата ставете ја во исклучена рерна и вклучете на 180 или 200 степени печете околу 1,5 до 2 часа. По желба можете да додадете и друг зачин, а и зеленчук.

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 17:52

Пилешки раженчиња

Потребно:

* 600 г пилешко бело месо
* 100 г чадена сланина
* 100 г кромид
* 100 г пиперки
* 100 г шампињони
* 2 лажици зачинал
* масло за премачкување

Приготвување: исечете ги пилешкото месо и сланината на коцки, кромидот и пиперката на поголеми парчиња, а шампињоните преполовете ги. Сето тоа посипете го со зачинал и оставете го да отстои 30 минути. На стапчиња наизменично боцкајте ги сите состојки, премачкајте ги со маслото и испечете ги на скара или во тефлон тава.

(Emil)



Изменето од Valerija - 24.Септември.2013 во 17:52
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.