|
Пилешки специјалитети |
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Автор | |||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Роловано пилешко со филУбаво измијте ги и исцедете ги парчињата стек и засечете на половина во дебелина, така што ќе добиете 4 парчиња со иста димензија само потенки. Секако, ако сакате ролните да ви се поголеми (како на пример за пречек како предјадење за гости, па сакате да ги исечите на парчиња и така да ги сервирате) тогаш не ги засекувајте стековите воопшто, ами такви и поголеми убаво исчукајте ги и направете си поголем ролат. Нам ни беа за ручек и секој си доби по едно парче во чинија =) Најпрво јајцата со малку сол испржете ги малку . При тоа, цело време мешајте за убаво да се измешаат жолчките од белките. Со помош на чук/чеканче за месо, убаво истенчете/исчукајте ги парчињата стек. Секое парче посолете го и премачкајте го со половина лажиче сенф (по желба и повеќе), врз него во линија скоро на средина на стекот распоредете од пржените јајца, а врз нив ставете од чајната колбасица и кашкавалот на коцки. Над сето тоа распоредете од магдоносот. Почнете со ролање на месото, при што дел од страниците ке свиткате на внатре за да не истекува филот. Ролованото месо со фил одозгора измотајте го со тенки парчиња сланина. Ставете го во огноотпорен сад со капак кој сте го премачкале со малку масло, попрскајте ги и нив одозгора со маслото и печете во рерна додека убаво не порумени слојот од сланината. Освен во рерна, можи исто така и на рингла да ги испржите без поклопување со капак. Ах, ќе изумев... па вие, можите слободно и по некое печурче да си насецкате во филот хехе... |
|||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
1. Гравчето треба да ви биде убаво сварено. Во тава на оган ставете го ситно сецканиот кромид и протиснатото лукче да се пржат. Кога ќе омекнат и добијат боја додадете ги парчињата исецкани колбаси малку да се пропржат и ослободат дел од мрснотијата. Потоа додадете го и вареното гравче и убаво промешајте. На крај доадете ги маринираните домати, зачинете по вкус со сол и бибер, додадете ја мајчината душичка и убаво промешајте за да се соединат вкусовите.
2. Во отворот од пилето ставете сол и бибер и потоа наполнете го убаво, притискајте за што е можно повеќе да се наполни. На крај ставете цел лимон на отворот, прицврстете со чепкалки за да не паѓа и ставете го во тава за печење. Од горе повторно зачинете со сол и бибер, ставете малку зејтин и црвен пипер и убаво измачкајте го со рацете. 3. Во тавата во која ќе се пече ставете ги водата и виното, сол, бибер, мајчина душичка,ловоров лист (по желба) и 2-3 чешниња лукче, поклопете со капак или алу фолија и ставете да се пече во претходно загреана рерна на 180С 1 час. По 1 час тргнете го капакот/фолијата и оставете уште 20-30 мин. за да зарумени од горе. 4. Потоа извадете го пилето, отворете го отворот и во посебен сад извадете го полнењето. Пилето исечето го на парчиња, ставете на чинија и спремни сме за служење. За ептен оригинално ... лимонот треба да се истиска во сокот од тавата, да се процеди и да се послужи како сос. Го направив тоа меѓутоа за наш вкус беше киселкасто па го одбегнавме. |
|||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Маринирано пилешко со маринада од цитрон и млечен преливПилешките гради исечете ги на коцки. Сос Подготвеното месо послужете го топло прелиено со млечниот сос. |
|||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пилешко со сенф и сусамОд моите брзи рецепти за работен ден..... |
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пилешко со кари сосПилешкиот стек посолете го и пржете го од двете страни додека да
зарумени. Кромидот ситно исецкајте го и испржете го заедно со печурките. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:49 |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Полнети пилешки гради
Порции4 лице/а Состојки
УпатствоВо едно мало тенџере наполнете вода и сварете ги морковите. Внимавајте да не ги преварите, за да не омекнат премногу. Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 16:49 |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Прсти да излижеш: Пиле со палачинкиПилешкото
месо е едно од најомилените јадења на луѓето ширум светот. Тоа можеме
да го комбинираме буквално на илјадници начини, но за денеска се
одлучивме да ви понудиме еден интересен и вкусен рецепт. Потребни состојки:
Подготовка: |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:58 |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Radmila Rada
Нов член Регистриран: 12.Декември.2013 Статус: Офлајн Поени: 38 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пилешко во павлака
Нешто....прсти да излижеш! (по што можи да се макне од сосот) *пола кило стек (можи саламурен) се сечи на коцкички и се пржи *печурки- 300гр. се додаваат во тавата каде се пржи стекот пред да биде готов * се се претура во тава за печење и се полива со пола литар павлака за готвење ДУКАТ (исклучиво, по што пробано ми е со секаква и не испаѓа ) *одозгора се става рендан кашкавал и оригано на пр. за да фати кора Се печи во загреана рерна некои 30тина мин. додека не згусне павлаката. Пробајте- нема да згрешите (до сега немало некој што кај нас дома не го бендисал) |
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Новогодишна трпеза: Печено пиле во сланинаОткако изминативе неколку дена ви претставивме вкусни јадења со свинско месо,
за денеска се решивме да малку да смениме и да ја збогатиме
новогодишната и божиќната трпеза со малку пилешко. Сепак, да не биде
„наеднаш преминувањето“, решивме во овој рецепт да вклучиме малку и
свинска сланина. Потребни состојки:
Подготовка: Добро измијте го пилето и посолете го, додека ¼ килограм сувата
сланина исечете ја на тенки листови и целото пиле завиткајте го со
сланината, а потоа врзете го со бел конец. Вака приготвеното пиле
ставете го во подлабок сад, а потоа во рерна. Долевајте по малку вода за
да во пилето има повеќе сок. Кога ќе биде пилето испечено ќе го
извадите и ќе го премачкате со кајмакот, а потоа ќе го прелиете со
млекото. На крај додадете малку сол и ломон и вратете го на некоја
минута назад во рерната. Месото можете да го послужите со салата. |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Кокошка во вино со сланина и печурки
Изменето од Valerija - 27.Декември.2013 во 21:49 |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Брзо и највкусно:Пилешко во кари сос со зеленчукВкусен и едноставен ручек кој многу потсетува на индиската храна, убаво зачинет и со прекрасна арома на кари. Ова е за сите оние кои сакаат да пробаат нешто ново и несекојдневно и со сигурност нема да згрешат доколку потрошат 1 час во подготовка. Уживајте во прекрасните мириси на домашно зготвениот специјалитет кои ќе го исполнат вашиот дом. Да започнеме!
Еден час пред да започнете, парчињата пилешко исечкајте
ги на коцки, насолете ги и попрскајте ги со маслиново масло. На овој
начин месото ќе биде меко и вкусно откако ќе го зготвите.
Уживајте! |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пилешко готвено во теглаСостојки
ПодготовкаМесото го посокуваме со сол и бибер. Земаме чиста и сува тегла, големината на теглата ја одредуваме од количината на месото. Дополнителни фотографии |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Пилешки раженчиња Потребно: (Emil) Изменето од Valerija - 24.Септември.2013 во 17:52 |
|||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |