IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пилешки специјалитети
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пилешки специјалитети

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2010 во 05:03

Пилешко со праз

Потребно:

* 600 г пилешко месо
* 1 лажичка мелен црвен пипер
* 40 г путер
* 700 г праз
* 150 мл бело вино
* 100 г кисела павлака
* 1 лажица зачинал

Приготвување: исечете го пилешкото месо на парчиња. Добро измијте го празот и исечете го на тркалца. Испржете ги месото и празот во загреаниот путер. Додајте го мелениот црвен пипер во нив и веднаш прелијте го сето тоа со 100 мл топла вода. Измешајте ја смесата, додајте го зачиналот и продолжете со динстањето на тивок оган постепено сипувајќи го виното, се додека месото не омекне. На крај измешајте ја киселата павлака во јадењето.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2010 во 13:22

Пилешки раженчиња

Потребно:

* 600 г пилешко бело месо
* 100 г чадена сланина
* 100 г кромид
* 100 г пиперки
* 100 г шампињони
* 2 лажици зачинал
* масло за премачкување

Приготвување: исечете ги пилешкото месо и сланината на коцки, кромидот и пиперката на поголеми парчиња, а шампињоните преполовете ги. Сето тоа посипете го со зачинал и оставете го да отстои 30 минути. На стапчиња наизменично боцкајте ги сите состојки, премачкајте ги со маслото и испечете ги на скара или во тефлон тава.


Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јануари.2011 во 12:17

Пилешки филети во пивско тесто

Потребно:

* 200 г остро брашно тип 500
* 2 јајца
* 300 мл пиво
* 1 лажичка зачинал
* 600 г пилешки филети
* 1 лажица ситно сечкани зачински билки

Приготвување: во подлабок сад измешајте ги изматените јајца, брашното, зачиналот и пивото. Оставете ја смесата да отстои десетина минути. Исечете ги пилешките филети на пошироки стапчиња и посипете ги со ситно сечканите зачински билки. Потопете ги подготвените стапчиња пилешко месо во смесата за панирање и испржете ги во загреано масло. Испржени, ставете ги врз кујнска хартија (салфети) за да впие вишокот маснотија, а потоа послужете ги со сезонска салата. Со овие пржени пилешки филети во пивско тесто одлично оди сос од јогурт и мајонез



Изменето од емил - 26.Јануари.2011 во 12:17
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 05:50

Пилешко со јаболка

 

 

СОСТОЈКИ (за 4 порции)
• 4 парчиња пилешкo месо (околу 150 гр едно парче), исчистено од кожа
• 1 голема лажица брашно
• 1 голема лажица сончогледово масло
• 1 кромид, исчистен и ситно исчекан
• 1 чешне лук, ситно исечкано
• 1 голема лажица мајчина душица, ситно исечкана
• 150 мл сок од јаболка
• сол и бибер
• 3 лажици бренди

за карамелизирани јаболка
• 15 гр путер
• 2 големи црвени јаболка, исечкани на тркалца и без семки
• 1 мала лажица шеќер во прав

ПОДГОТОВКА
Попрскајте го пилешкото месо со брашно. Загрејте го маслото во тава и потоа пропржете го месото околу 2-3 минути (додека не добие златно-кафена боја). Откако ќе се испржи, оставете го садот на страна.

Загрејте уште малку масло во тава и додадете ги кромидот и лукот. Пржете на умерен оган околу 10 минути со повремено мешање. Потоа, додадете ги мајчината душица и сокот од јаболка. Повторно ставете го месото, зачинете со сол и бибер и оставете да се крчка. Затворете го садот и гответе 15-20 минути на умерен оган.

Извадете го месото и покријте го. Сосот продолжете да го варите додека не згусне. Во меѓувреме, подгответе ги карамелизираните јаболка. Во помала тава растопете го путерот, додадете ги парчињата јаболка и попрскајте со шеќер. Пржете додека јаболката не се карамелизираат.

Во мала тава загрејте го брендито, додека не стане топло. Внимателно запалете го брендито со кибрит и кога пламенот ќе се намали, налејте го брендито во сосот со мајчина дужица и сок од јаболка.

Сосот прелијте го преку пилешкото месо и сервирајте со јаболка и мајчина душица.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2011 во 20:01

Пилешко со печурки

 

СОСТОЈКИ (за две порции)
• 2 пилешки батаци со карабатак
• 2 главици кромид
• малку лук
• 200 гр шампињони
• еден домат
• сол и бибер
• кора од лимон
• зачини

ПОДГОТОВКА
Одвојте ја коската од пилешките батаци. Месото премачкајте го со маслиново масло, посолете, додадете бибер и зачини и малку кора од лимон.

Најдобро е да го печете на скара или на грил тава. Печете сѐ додека не добие златно-кафена боја. Испеченото пилешко месо наредете го во чинија за послужување.

На загреано масло, пропржете го кромидот, додадете ги исечканите шампињони, лукот и исечканиот домат. Потоа, зачинете со сол, бибер и мирисни тревки. Пржете сѐ додека не омекнат шампињоните и зеленчукот.

На крајот, прелијте ги печурките врз парчињата пилешки батак.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2011 во 08:16

Пилешки крилца со кокос

СОСТОЈКИ

• 3 големи лажици растително или маслиново масло
• 2 големи лажици соја сос
• 2 големи лажици шеќер
• 1 мала лажица кари во прав
• 1.2 мала лажица сол
• ¼ мала лажица бибер
• ½ мала лажица кора од лимон
• 1 шолја млеко од кокос
• 1.5 кг пилешки крилца
• 1 шолја кокос во прав

ПОДГОТОВКА

Во голем сад измешајте ги заедно маслото, соја сосот, шеќерот, кари, сол, бибер и кора од лимон. Потоа додадете го и млекото од кокос. Смесата поделете ја на два еднакви дела и ставете ја во фрижидер.

Отсечете ги врвовите на крилцата, исечете ги на половина и ставете ги во сад. Потоа премачкајте ги со маринадата. Затворете го садот и оставете го во фрижидер најмалку еден час (најдобро цела ноќ).

Најдобро е крилцата да ги потпечете на скара (8-10 минути од секоја страна). Прелијте го месото со маринада при секое вртење. Маринадата од вториот сад загрејте ја на умерен оган.

Пилешките крилца наредете ги на чинија и полијте ги со затоплената маринада. Попрскајте ги парчињата месо со кокос во прав. Се служат веднаш.

Совет: Ако ова јадење го подготвувате како главно јадење тогаш овие состојки се доволни за 6 порции. Доколку е само предјадење, тогаш имате 2 порции.

Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 19:36
     ПИЛЕШКО ФИЛЕ СО ПЕЧУРКИ

Време на приготвување: 45 минути

Потребни состојки
* 600 г пилешко филе
* 30 г путер
* 4 лажици масло
* 150 г кромид
* 100 г моркови
* 300 г маринирани печурки
* 10 г сушени печурки
* 1 лажица вегета
* 80 г целер стебленца
* 1 лажица густин
* 50 мл шери

Начин на подготовка
Пилешко филе исечете го на помали парчиња.
На мешавина од путер и масло, пржете го стек на двете страни, околу 10 минути.

Се додава крупно исечен кромид, моркови исечени во прстени, печурки, исечени на четвртини и сушен печурки кои претходно се маринирале во ладна вода 10 минути.

Вегета попрскајте ја врз стековите со зеленчук и продолжете со пржењето во тавата за 15 минути.

На крајот додадете го целерот исечен на стебленца, и густинот измешан во малку вода и шери.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2011 во 08:05
Полнето пиле


1 пиле
1 главица кромид
црн пипер
сол
магданос
1 филџан ориз

Испечете го пилето и посолете го. Утробата ситно исецкајте ја и ставете ја во тенџере каде што претходно е запржен кромидот. Пропржете ја добро, а потоа додајте го оризот, црниот пипер, магданосот и посолете го по вкус. Пропржете уште малку и наполнете го пилето. Ставете го во рерна да се пече на 150 степени околу час и половина.


Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:57
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2011 во 05:44

Пилешки шницли со кари

Потребно:

* 250 г бело месо, исечено на тенки парчиња
* 1 лажица кари
* 3 лажици масло
* сол
* бибер
* 2 лажици сок од лимон
* 1 лажичка лут сенф
* 2 лажици оцет
* 1/2 китка магдонос

Приготвување: посипете ги пилешките шницли со кари-зачинот, пржете ги во врело масло од секоја страна по три минути, па зачинете ги со сол, бибер и со лимонов сок. Извадете ги од тавчето и оставете ги да се подизладат. Измешајте го сенфот со остатокот од маслото, па додајте ги оцетот, солта, биберот и ситно исечканиот магдонос. Пред да ги послужите шницлите, прелијте ги со сосот

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:08

Запечени пилешки батаци


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 20 грама Сусам
  • 30 грама Сенф
  • 1500 грама Пилешки батаци
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 150 грама Кечап
  • малку   Дафинка
  • малку   Босилок
  • 2   Главица лук


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кокошката, одамна е распространета во целиот свет. Се претпоставува дека денешната домашна кокошка потекнува од кокошката Gallus Bankive, која пак потекнува од Малезија, Индија и Кина, но денес тој вид на кокошки живеат во природа.

Прво се распространиле во Азија, Африка и Европа, а денес е распространета во целиот свет.

Покрај употребата на месото, кокошката несе јајца, кои исто така се потребни во кујната, а има и меко и вкусно месо. Поради овие одлични особини е употребувана скоро во секоја кујна.

ПОДГОТОВКА:

Во блендер ставете го младиот лук, стариот лук, кечапот, сенфот, першунот, босилокот, маслиновото масло и малку мешан зачин, па сè добро измешајте.

Потоа една тепсија малку подмачкајте ја со масло.

Батаците засечете ги на неколку места, па ставете ги во тепсија, прелијте ги со половина од направениот сос, па посипете ги со половина сусам, па ставете ги да се печат 20 минути на 200 степени.

Извадете ги од тепсијата, свртете ги, прелијте ги со остатокот од сосот и посипете ги со сусам, па вратете ги во рерна да се печат уште 20 минути на 200 степени.
 

Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:10

Полнети пилешки гради на Италијански начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 2000 грама Пилешки гради
  • 100 милилитри Масло
  • 200 грама Маслинки
  • малку   Мајчина душица
  • 300 грама Домат
  • 200 грама Сирење
  • малку   Босилок


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнети пилешки гради на Италијански начин

ПОДГОТОВКА:

Загрејте ја рерната на 220 степени.

Ги мешаме сирењето со лукот, маслинките и зачините.

Со тенок нож насекуваме "џеб" во секое филе. Зачинуваме со сол и црн пипер.

Со смесата од сирење ги полниме џебчињата и ги притискаме малку на краевите, за да се затворат.

Потоа ги ставаме во намастена тава и одозгора ги редиме парчињата домати.

Попрскуваме со маслиново масло и малку мајчина душичка.

Печеме околу 20 мин.

Послужуваме со зелена салата.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:11

Полнето пиле на италијански начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 120 грама Шунка
  • 120 грама Шампињони
  • 200 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 50 грама Путер
  • 1200 грама Пилешко
  • малку   Морско оревче
  • 100 милилитри Масло
  • 50 грама Маргарин
  • 50 милилитри Доматно пире
  • малку   Бел бибер
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнето пиле е рецепт што речиси е застапен во секоја национална кујна, рецепт без кој неможе да се замисли кулинарството.

ПОДГОТОВКА:

Шунката ја сецкаме на долгнавести парчиња, а шампињоните на тенки листови и ги пржиме во тава со растопен путер.

Посолуваме и додаваме мелен бел бибер и рендано морско оревче.

Јајцата ги кршиме и ги делиме белките од жолчките.

Жолчките ги матиме со миксер и во садот ги додаваме преостанатиот маргарин, мелен бел бибер и рендано морско оревче.

Посолуваме и ги додаваме испржените шампињони и шунка. Ја мешаме целата смеса.

Малку мелен бел бибер втриваме во пилето и го посолуваме од сите страни.

Белките ги матиме со миксер и ги додаваме во садот со жолчките.

Промешуваме, па со смесата го полниме пилето. Го зацрвстуваме пилето со готварски конец и го ставаме во намрсена тава за печење.

Печеме во рерна 1 час на температура од 200 степени.

Потоа го оставаме пилето малку да се олади, па послужуваме.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:12

Пиле во вино


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шампињони
  • 100 грама Чадена шунка
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 50 милилитри Црвено вино
  • малку   Сол
  • 100 грама Путер
  • 1500 грама Пилешко
  • 1000 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • малку   Мајчина душица
  • 3 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 15 грама Брашно


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пиле во вино

ПОДГОТОВКА:

Парчињата месо ги посолуваме, ги наросуваме со мелен црн пипер и ги пржиме во тава со растопен путер и загреано масло.

Кромидот и лукот ситно ги сецкаме. Шунката ја сецкаме на коцки. Испржените парчиња месо ги вадиме од тавата и во истата тава ги пржиме кромидот, лукот и шунката.

Ги додаваме шампињоните и изронетата мајчина душичка.

Промешуваме, посолуваме, па наросуваме со мелен црн пипер. Потоа динстаме па го додавме брашното и промешуваме. Потоа го додаваме виното и испржените парчиња пилешко месо. Динстаме 15-тина минути. Пrед крајот на динстањето во тавата го додаваме исецканиот магдонос.

Потоа парчињата месо ги редиме на чинија и ги преливаме со сосот од вино во кој се подготвуваа.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:01
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 22:13

Пол­не­то бе­ло ме­со


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Пилешко
  • 50 грама Моркови
  • 1 чешниња Лук
  • 150 грама Кашкавал
  • 50 грама Жалфија
  • 1   Густин
  • 1 мала лажица Бибер
  • 250 грама Чадена шунка


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пол­не­то бе­ло ме­со

ПОДГОТОВКА:

  

Пи­ле­шко­то бе­ло ме­со се се­че хо­ри­зон­тал­но за да се на­пра­ви џеб, но тре­ба да се вни­ма­ва да не се исе­че ме­со­то до крај. 
Спа­на­ќот тре­ба да се сва­ри, а по­тоа  се ста­ва­ат не­кол­ку лив­чи­ња во бе­ло­то ме­со. По­тоа се ре­ди чедената шунка, ка­шка­ва­лот и мор­ко­вот, кој прет­ход­но е исе­чен на тр­кал­ца. 
Ме­со­то се за­тво­ра со чеп­кал­ка. Во дла­бо­ка та­ва се пр­жи лу­кот со ли­сто­ви­те жал­фи­ја, кол­ку да омек­нат, по­тоа се ва­дат од та­ва­та и се ста­ва ме­со­то. 
Се пр­жи по пет ми­ну­ти од две­те стра­ни. 
Ко­га ме­со­то е пр­же­но, во та­ва­та се до­да­ва ви­но­то, гу­сти­нот  и се оста­ва да се ва­рат око­лу 10 ми­ну­ти на ти­вок оган.


Изменето од Valerija - 12.Февруари.2018 во 17:00
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.