|
Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гратинирани ракчињаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Гратинирани ракчиња ПОДГОТОВКА:
Одмрзнете ги ракчињата.
Исчистете ги шампињоните и исечете ги на по крупни парчиња. Исецкајте го кромидот и пропржете го на маргаринот околу 3 минути. Додадете ги шампињоните, наросете ги со црн бибер, пржете ги уште 5 минути. Додадете го белото вино и варете. Додека мешате додадете ја киселата павлака откако претходно сте ја измешале со брашното. Оставете само да зоврие. Додадете ги ракчињата, но престанете со готвење. Измепајте го сирењето со жолчките. По потреба, додека мешате додадете две лажици бело вино или кисела павлака. Додека се врели ракчињата ставете ги во чинија за послужување. Прелејте ги со кремот од жолчка и сирење. Препечете на скара додека не добијат златна боја. Сервирајте со бело вино. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:11 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ракчиња со гравПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ракчиња со грав ПОДГОТОВКА:Спанаќот убаво исчистете го, измијте го и сварете го, истото направете го и со гравот.Потоа исчистете ги ракчињата, па измијте ги. Варете ги во сад со врела посолена вода 2-3 минути. Потоа исцедете ги, оставете ги да се оладат, па излупете ги. На гравот додајте му ги ракчињата и спанаќот. Посипете ги со листенцата босилок, посолете ги попиперете ги и полијте ги со масло. Добро измешајте ги и сервирајте. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:10 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Коктел од ракчињаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Коктел од ракчиња. ПОДГОТОВКА:
Ракчињата се ставаат во вода што врие, малку
насолена. Се варат неколку минути, а потоа се цедат. Оризот го вариме во
малку насолена вода, потоа се цеди, и потоа се мие под млаз ладна вода,
и повторно се цеди, па се става во длабок сад.
Потоа се додаваат ракчињата, исечканите маслинки, сирењето исечено на коцки, маслиново масло и сето тоа се меша. Потоа се подготвува преливот. Во павлаката се додаваат јаболката, коњакот и кечапот. Сетоа тоа прелива со сок од лимон, и на крај се меша. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:10 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тост од ракчињаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Тост од ракчиња. Се препорачува да се служи како предјадење. ПОДГОТОВКА:
Испржете ги парчињата леб додека поруменат, а потоа секое парче исечете го на четири дела.
Изматете ги јајцата. Испржете ги ракчињата и филетите додека станат како каша и зачинете ги со сол, мелен црн пипер и со една лажица од изматените јајца. Измешајте ги презлата и сусамот во еден подлабок сад. Намачкајте мошне дебел слој од кашата од ракчињата и рибата на секое парче тост, брзо натопете го во изматените јајца и извалкајте го во презла и сусамот. Ставете ги така подготвените парчиња тост на една чинија, а потоа испржете ги две минути во многу врело масло. Ако не мора веднаш да ги приготвите, можете да ги оставите во фрижидер додека сакате да ги јадете. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:10 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња од риба со сусамПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ќофтиња од риба со сусам ПОДГОТОВКА:
Во блендер го ставаме предходно свареното месо од риба исчистено од коски и го миксаме.
Измиксаното месо од блендерот го претураме во поголем подлабок сад. Јајцето го кршиме и го додаваме во садот. Посолуваме, наросуваме мелен црн пипер, додаваме маслиново масло и 2 лажици лебни трошки и мешаме со лажица. Во садот со преостанатите лебни трошки додаваме половина од сусамот и промешуваме. Земаме од смесата од длабокиот сад и формираме тркалезни ќофтиња со големина на орев. Секое ќофте го валкаме во мешавината од лебни трошки и сусам. Ќофтињата ги пржиме во загреано масло. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лосос во сос од јогуртПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Лосос во сос од јогурт ПОДГОТОВКА:
Парчињата риба се анакапуваат со сок од еден лимон, се посолуваат и им се додава црн пипер.
Одделно јогуртот се меша со мајонезот и исечканиот магдонос. Потоа се додава сол и црн пипер. Парчињата риба се пржат од двете страни по 3-4 минути. Во секоја чинија се ставаат по 2 парчиња лосос, и по неколку обарени и со путер прелиени компири и се преливаат со сосот од јогурт. Се украсуваат со магдонос. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:10 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печен лосос на ароматизирана солПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Печен лосос на ароматизирана сол - одлично посно јадење со интересен вкус. Различен од вообичаено, но сепак прекрасно. ПОДГОТОВКА:*Овие состојки се доволно за печење на 4 парчиња лосос! За овој рецепт потребен ви е лосос со кожа. Во сад за мешање ставете 10 лажици сол. Може да е крупна морска сол или обична сол. Потоа додадете една лажица крупен црн бибер, една лажичка каранфилче и една лажица цимет. Убаво промешајте се и истурете го колку што можете рамномерно во тава за печење. Врз миксот ставете ги парчињата лосо со кожата надолу. Озгора покријте ги со едно парче хартија за печење колку што зафаќаат рибите и потоа целата тава покријте ја со алуминиумска фолија. Загрејта ја рерната на 180 степени Целзиусови. Печете 20тина минути. Оставете го малку да се олади и сервирајте го во прилот на зеленчук. Додадете зачини по ваша желба и секако, уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лосос во сос од мед и сојаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Лососот е риба која има умерено долго тело, покриено
со ситни крлушки. Помеѓу грбната и опашната перка имаат перки или дебел
набор на кожата. ПОДГОТОВКА:
Во средно голем сад ставете го сецканото кромидче,
соја сосот, оцетот, медот и ѓумбирот и промешајте го убаво се додека не
се растопи медот.
Ставете го лососот во пластична ќеса и додадете му 3 лажици од сосот и оставете да се маринира во фрижидер 15 минути. Задржете го остатокот од сосот. Загрејте тавче за печење, ставете малку масло да се загрее. Извадете го лососот од марината и исечкајте го лососот на отприлика 10 центиметарски парчиња. Пржете го 6 до 10 минути и потоа извадете го и потурете го со остатокот од сосот и озгора ставете му сусам. Послужете го во прилог со ориз или со вариво. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:13 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печена риба со домати и маслинкиСОСТОЈКИ Риба Додаток ПОДГОТОВКА Во меѓувреме, можете да го подготвите додатокот од зеленчуци и зачини. Сите состојки се мешаат во еден подлабок сад со средна големина. При сервирањето, на секоја порција риба (филет) додадете и 1/3 шолја од додатокот со зеленчук и зачини. (Emil) |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Похувани филети од пастрмка Потребно: 1 кг филети од пастрмка 2-3 лажици лимонов сок 1 лажица ситно сечкани зачински билки масло за пржење сол Смеса за панирање: 50 г брашно 2 јајца 50 г рендан ементалер 50 г трошки Приготвување: филетите измијте ги и исушете ги со хартиена салфета. Испрскајте ги со лимоновиот сок, посипете ги со ситно сечканите зачински билки и со сол, па оставете ги да отстојат околу 20 минути на ладно место. Маринираните филети испрпелкајте ги во брашното, потопете ги во изматените јајца и испрпелкајте ги во трошките измешани со ренданиот ементалер. Пржете ги во загреано поголемо количество масло од секоја страна по околу три минути. (Emil) |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пастрмки во пиво Потребно: (Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:22 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лигни полнети со сирење Потребно: (Emil) Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 08:22 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рибја чорбаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Најголем дел од рибите соджат висока концентрација на протеини, низок процент на заситени масти и се уникатен извор на екстремно корисната состоја наречена омега 3 есенцијална масна киселина. ПОДГОТОВКА:
Исчистете ја рибата од коски и глави, исечкајте ја на мали парчиња и добро измијте ја.
Зовријте вода во тенџере со коските и главите од рибите, додадете сол и зрната бибер и оставете ги да се подварат две минути. Потоа исцедете ја водата низ цедалка и оставете ја на страна. Растопете го путерот во тава и запржете го ситно исецканиот кромид, печурките околу 10 минтуи. Додајте брашно, доматно пире, чорбата од риба и парчињата рибјо месо и варете ги сите состојки заедно приближно 10 минути. Додадете ги ситно сечканата кисела краставичка, копарот и лимонот (без семки). На крајот додајте кисела павлака на секоја порција и сервирајте ја чорбата додека е жешка. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:12 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пастрмка со путер и бадемиОвој рецепт, по француски терк, е еден од најпопуларните во јужните делови на САД. Станува збор за пастрмка во комбинација со путер и бадеми — вкусен рецепт кој можат да го смислат само французите. Останува ние да го подготвиме и да уживаме во храната. СОСТОЈКИ ПОДГОТОВКА Налејте го маслото од репа во сад за пржење и загрејте го. Во плиток сад, изматете ги јајцата и млекото, додека брашното ставете го во друг плиток сад. Зачинете ја рибата со сол и бибер. Рибата добро посипете ја со брашно од двете страни и потоа потопете ја во смесата со млеко и јајца. Потоа, уште еднаш попрскајте со брашно. Пржете околу 5–6 минути, сѐ додека не добие златно-кафена боја. По пржењето, рибата ставете ја на салфетки, за да се впие маснотијата. При сервирањето попрскајте со бадеми. Измешајте го сосот и налејте го врз рибата. Гарнирајте со магданос и парчиња лимон |
|
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |