|
Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | ||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Крап со оризСостојки:
Приготвување: |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Изменето од Valerija - 20.Март.2014 во 08:04 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:19 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85179 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Печен дојрански крапИсчистениот крап се сече на парчиња.Ситно исечениот кромид се пржи на масло да пожолти, потоа се додаваат исечените домати ,исечениот магдонос,црн пипер,сол, и црвен пипер.Јадењето се потура со масло и се пече во рерна 30-50 мин. Јадењето може да се прелие со матени јајца и да се остави уште 5 мин в рерна. Јадењето се служи со лимон. |
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Пастрмка со печуркиПостењето не мора да значи гладување. Може да спремите гурмански ручек со посни намирници, на пример згответе пастрмка со печурки. Не знаете како? Еве рецепт: Состојки: 4 помали пастрмки, 1 лажичка зачин, 3 лажички сок од лимон,
150г шампињони, 150г буковка, 2 целери, 50мл бело вино, 1 лажичка
магдонос, 2-3 лажички маслиново масло Подготовка: Исчистените пастрмки потопете ги во сокот од лимон, а потоа одозгора зачинете. На загреано масло пржете ја рибата од двете страни по околу 5 минути, а потоа ставете ја на топло место. На истата маснотија испржете ги целерот и печурките, пржете десетина минути, малку посолете,додајте го магдоносот, налејте со виното и пржете уште малку. Топлата пастрмка послужете ја со подготвените печурки и целер. Добар апетит! Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:17 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Печена скушаСостојки
ПодготовкаСкушата е риба која е подеднакво убава кога е припремена и на скара и испечена во рерна. И во двата случаи може да ја искористите горенаведената смеса за нејзино зачинување. 1. На рибата отстранете и ги главата и перките и излупете и ја
кожата.Потоа пресечете ја по должина и убаво исчистете го делот каде што
се наоѓаат внатрешните органи. Под нив ќе забележите една темна ципа
мезентера, која ги обвивала. Одстранете ја бидејќи знае и да горчи. Исто
така има и крвен сад со згрутчена крв, исчистете го и него со помош на
остар нож. 2. Исецкајте ги магдоносот со се гранчиња и лукот. Ставете ги во
подлабок сад и најпрво додадете им го зејтинот. Промешајте убаво, но не
ставајте некоја преголема количина, бидејќи на тој начин рибата станува
тешка за јадење. Ова од искуство го знам. Смесата треба да свети од
зејтинот и да забележите дека ливчињата магдонос и лукот се слепуваат. 3. Вака подготвената смеса распоредете ја подеднакво врз шестте
половинки скуша. Затворете го садот со алуминиумска фолија и печете
околу 1 час во претходно загреана рерна на 200 степени. Сервирајте по две половинки (1 цела риба) со цел лимон. Вака подготвената риба навистина бара киселост, особено ако сте ставиле малку повеќе зејтин. Добар апетит! Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:16 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Печена риба со маринада (посно)Состојки
ПодготовкаДојрански е рецептот, ние ја обожаваме... мека, сочна, деликатесна... Маринада Напомена Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:16 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Која риба е најдобра да ја јадеме во зима?Рибата најмногу се јаде инстинктивно во летните месеци, бидејќи топлото време најмногу ни асоцира на јадењето риба, а тоа е така поради одморот, морето, мирисот и сонцето. Поради тоа во зима многу луѓе подзабораваат на рибата и се насочуваат
кон мрсната храна, која ја компензира загубата на енергија. Тука се
посните слави кои не потсетуваа на рибата, но потоа доаѓаат
новогодишните и божиќните празници каде се јаде претежно мрсна храна. Харингата има многу корисни својства. Овој вид риба штити од атеросклероза и го штити кардиоваскуларниот систем. Редовното консумирање на харинга помага да се намали "лошиот" холестерол и ги заздравува ѕидовите на крвните садови. |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Тиквешки крап во бело вино и крем-сос од тиквички (за 4 лица)
Крап
Крем-сос
|
||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Орада во сол
|
||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Печен крап
|
||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Скуша во фолијаСостојки
ПодготовкаНа почетокот од овој рецепт, ја земаме скушата и добро ја чистиме во
внатрешноста, за да не остане ништо што може да горчи. Потоа во тава
растегнуваме фолија на која ја редиме добро измиената риба, која
претходно сме ја зачиниле. Дополнителни фотографииИзменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:14 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Ослич во фолија со крајтенбутерСостојки
Подготовка1. Рибата добро се чисти и се брише со кујнска хартија да биде сува. На овој начин може да се приготвува секаков вид риба. КРАЈТЕНБУТЕР или путер со зачини Овој рецепт го открив на еден познат блог и сега го правам по трет пат. Вкусот е толку добар, што моите дома, покрај пржена риба, најмногу го сакаат овој начин на приготвување. Од се срце ви го препорачувам. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:15 |
||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |