Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Omar
Сениор
Too young to die...
Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 21.Април.2015 во 10:56 |
Ролат со туна
- 1 обланда - 2 конзерви туна - 300 гр пченка - 3 поголеми кисели краставички - 2 лажици испржен сусам - 100 гр маргарин - сол и бибер
Обландата ставете ја помегу две влажни кујнски крпи за да омекне. Туната исцедете ја од мрснотијата. Во сад ставете го маргаринот и со миксер пенесто изматете го. Додадете ја исцедената туна и изматете го миксерот. Потоа додадете ги ситно искечканите кисели краставички, пченката, сусамот, па мешајте со лажица додека не добие хомогена смеса. Со добиената смеса намачкајте ја омекнатата обланда, а потоа свиткајте ја во ролат. Ролатот ставете го фрижидерот да отстои 2 часа. Исечето го на тенки парчиња и послужете го.
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 16.Јануари.2015 во 21:33 |
Школки со сирење и брокули Потребни состојки: - 250 грама варена паста во облик на школки
- 1 китка брокула
- 1 помал кромид ситно исечкан
- 400 мл млеко
- 3 лажици брашно
- 3 лажици путер
- 200 гр изрендан чедар кашкавал
- 100 грама пармезан
- сол и бибер
Начин на подготовка: Ставете ги путерот и кромидот во сад на оган и пржете додека малку не зарумени. Потоа додадете го брашното и мешајте со маталка додека не добиете паста. Следниот чекор е пополека да започнете да го додавате млекото. Откако ќе добиете убав сос, кон ова го додавате ренданиот кашкавал, солта и биберот. Можете да ставите и малку лут сос, но тоа е опционално. Обарените брокули и варената паста ја додавате во сосот и целата содржина ја варите додека не дојде до состојба на вриење. Откако сте го ставиле јадењето во садови за служење од горе ставате од пармезанот.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Јануари.2015 во 17:03 |
Морска риба на скара
- 1 лажичка ким
- 1 лажица суво оригано
- 1 лажица чили во прав
- 2 лажички сол
- 4 лажици(1/4 чаша) ладно-цедено маслиново масло
- 1/4 чаша ситно сецкан рузмарин
- 2 килограми филе од шарен гргач или морска риба по избор, со кожа
- Лимон
ЧЕКОР 1 Измешајте ги заедно зачините и солта. Во истиот сад додадете маслиново масло и лимон. Користете оштар нож за да ги засечете филетите на коси линии, и освен во кожата, трљајте ги двете страни од филетите со мешавината од зачини. Зачинетите филети оставете ги во фрижидер 30 минути до 2 часа. ЧЕКОР 2 Загрејте чиста, лесно подмачкана скара на висока температура. Поставете ја рибата, со месото кон доле, на топла скара. Не ја поместувајте околу 3 до 5 минути, за да не ви се распадне. Ротирајте користејќе два шпатули. Гответе додека рибата не зарумени, околу 5 до 7 минути. ЧЕКОР 3 Префрлете ја рибата во тањирот за служење. Одвојте ги филетите за да се оладат малку. Исецкајте ги филетите во величина на залак и украсете со гранчињата од рузмарин и лимон. Веднаш, или во период од 1 час послужете на собна температура.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2014 во 22:54 |
Сом во сос од кисела павлака
Сом во сос од кисела павлакаСОСТОЈКИ- 1 кг сом
- 2 чаши кисела павлака
- 1 лажичка црвен пипер
- 1 лажичка брашно
- 1 лажичка магданос
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка масло
ПОДГОТОВКА- 1.Исчистениот сом, исечете го на парчиња. Посолете го и увалкајте го во брашно. Испржете го на загреано масло.
- 2.Во мала чинија измешајте ја киселата павлака, црвен пипер и ситно исецкан магдонос.
- 3.Испржената риба наредете ја во ватростален сад, прелијте ја со кисела павлака и динстајте околу 10 минути. Послужете со компир салата.
|
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 24.Август.2014 во 16:29 |
Кога ќе имате потреба од нешто сласно, крцкаво и здраво, рибата е секогаш добар избор. Плус, ако и посветите малку поголемо внимание за подготовка, на уживањето ќе му нема крај. Пилешките прсти за ручек заменете ги со овие крцкави пилешки филети во пивско тесто – брзо, а вкусно. Со комбинација на омилената салата, за помалку од половина час ќе имате совршен летен ручек. Потребни состојки: - Масло за пржење
- 2 лажички сушена пиперка
- 4 филети риба (ослиќ или панга)
- 2 лажички сол
- ½ лажица бибер или друг зачин по желба
- 200g брашно
- 1 јајце
- Светло пиво
Подготовка: Рибата измијте ја, исушете ја и зачинете ја. Загрејте ја фритезата или зејтинот во длабоко тенџере и подгответе покрупна цедалка. Помешајте го брашното, сушената пиперка, солта и зачинот. Изматете едно јајце во смесата. Постепено додавајте пиво додека не добиете смеса слична на онаа за палачинки. Рибата исечкајте ја на филети и тенките филети обложете ги со пивската смеса. Пржете неколку минути, додека смесата не зарумени. Потоа, филетите риби наредете ги на салфетка да се исцедат и послужете со салата. На здравје!
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Август.2014 во 23:53 |
РАКЧИЊА ВО АВОКАДО И СУПА ОД АВОКАДОРакчиња во авокадо Потребни производи: - 1 половина зрело авокадо
- 1 канче кисело млеко
- 100гр мајонез
- 1 чешне лук
- 200гр коктел ракчиња
- 1 лажица сенф
- бибер
Начин на подготовка: Го чистите авокадото и ја полните дупката со сите состојки, однапред измешани. Супа од авокадо Потребни производи: - 1 половина зрело авокадо
- 1 пилешки бујон
- 2 чешниња лук
- 1 павлака за готвење
- сок од лимон
- ролни од ракчиња
- сол
Начин на подготовка: Ја растворате коцката супа во 200 мл топла вода. Го лупите и сечете авокадото. Во блендер го додавате авокадото, растворената супа, лукот, сокот од лимон, сол и бибер. Ги пасирате сите состојки и додавате павлака. Ја сервирате супата, како посеана со исечени ролни од рак наместо фиде.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор
Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 25.Јули.2014 во 04:21 |
Крап на манастирски начин
Потребни состојки: • Крап • Кромид 1 кг. • 3 Моркови • 1 китка магдонос • Вино 2 дл. • Домата 2 дл. или 2 домати • 1 главица лук • Масло • Зачин од зеленчук (Зачинал, Дафинка) • Сол • Црн бибер • 3 Ловорови листа Начин на подготовка: • Крапот најпрвин внимателно се чисти од крлушките па се расекува на стомакот, му се вади внатрешноста и темелно се мие. Потоа се посолува со крупна сол и се остава да одстои 4 до 5 часа. Настрана се сецкаат на парчиња кромидот, морковот и лукот, им се додава убаво измиениот и ситно исецкан магдонос, се додава малку сол, зачин од зеленчук, ловоров лист и црн бибер. Тавата се премачкува со масло и во неа се става половина од смесата, со истата смеса се полни крапот и се реди во тавата, а отстрана му се додава останатата смеса. Најпосле крапот се полева со виното, доматата, останатото масло и малку вода и се става да се пече на 200ᴼC околу 1 час. Рецептот е од кујната на Манастирот Св. Јован Бигорски
|
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Јуни.2014 во 22:23 |
Лосос со пире од грашок
- 4 филета од лосос, (по 150 грама секое)
- 1 стебло праз, исецкан
- Свежо исецкана пиперка
- 2 лажички исецкани ливчиња од босилек
- 1 лажичка кора од лимон и ¼ шолја свеж сок од лимон (потребно 2 лимона)
- ½ лажичка шеќер
- ½ лажичка сол
- 1/3 шолја маслиново масло
- 500 грама лупен градинарски грашок, свеж
- 1 лажичка ситно сецкани ливчиња од мента
Чекор 1 Ставете го лососот во соодветен длабок сад со капак, додадете го празот, сецканата пиперка, 2 лажички сол и прелејте со 4 чаши вода. Оставете да зоврие водата а потоа намалете ја топлината и гответе уште 3 до 5 минути. Исцедете ја водата и покријте со капак да не се губи топлината. Чекор 2 Во блендер ставете ги корите од лимон и босилекот, додадете го шеќерот и сокот од лимон, блендирајте додека да се добиете компактна смеса. додадете масло и посолете по желба, блендирајте и со тие состојки. Чекор 3 Ставете вода во средно по големина тенџере и оставете да зоврие. Додадете 1 лажичка сол и зрната од грашок. Намалете топлина и постепено мешајте додека зрната не добијат интензивна зелена боја, околу 4 минути. Исцедете ја водата и префлете ги во чинија. Додадете 2 лажички од претходно подготвениот оцет од босилек и испасирајте ги. Посолете по желба и додаете ја ментата. Чекор 4 Поделете го пирето од грашок на 4 еднакви дела во 4 чинии и ставете ги врз тоа парчињата лосос. Прелејте со остатокот од оцетот и уште сецкан босилек.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 26.Мај.2014 во 21:40 |
Запечени филети од крап
СОСТОЈКИ: - 600 г филети крап
- 600 г компири
- 1 главица
- кромид
- 3 чешниња лук
- 200 г кашкавал
- 1 лимон
- масло по потреба
- 50 г маргарин
- 250 г брашно
- 5 дл млеко
- 1 јајце
- мешавина
- зачини
- сол
ПРИГОТВУВАЊЕ: - Филетите од крап се сечат на парчиња, се прскаат со лимон и се зачинуваат.
- Потоа се валкаат во брашно и се пржат во врело масло.
- Компирот се вари во лушпа и се остава да се излади, а потоа се сече на крукчиња.
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат.
- Се приготвува бешамел-сос: во помал сад се растопува маргарин и се додаваат 2 лажици брашно, па се пропржува малку. Постепено се долева млеко, постојано мешајќи да се згусне.
- Во сосот се додава мешавина зачини по вкус, а кога малку ќе се излади, се меша со јајце.
- Се подмачкува огноотпорен сад, па на дното се распоредува компирот. Се посипува со исечкан кромид и се реди еден ред риба.
- Филетите се преливаат со бешамел-сос, па постапката се повторува. Одозгора се ренда кашкавал.
- Филетите се печат во рерна на 180 °Ц додека поруменат.
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 26.Мај.2014 во 21:38 |
Риба со компири
Состојки: - 500 гр тенки филети ослиќ
- 1,5 кг компири
- 1 поголема главица кромид
- 1 морков
- зејтин
- 100 гр целер
- 2 лажици брашно
- 1 лажиче мелен пипер
- 1,3 л супа од зеленчук
- мешавина од зачини
Приготвување: 1. Филетите ослиќ се зачинуваат по желба, а потоа се виткаат во ролни и се прицврстуваат со чепкалки. 2. Компирите се лупат и се сечат на тркалца, а кромидот на коцки. Морковот и целерот се рендаат. 3. Во поголем сад се мешаат компирите, кромидот, морковот и целерот. Се додава брашно, мелен пипер и се зачинува по желба. 4. Огноотпорен сад се мачка со зејтин и во него се става мешаниот зеленчук. Потоа се редат рибите и се заедно се прелива со супата од зеленчук. 5. Се пече во загреана рерна на 200 ºЦ додека компирите и рибата не омекнат, а течноста не изврие.
Изменето од Valerija - 26.Мај.2014 во 21:39
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Април.2014 во 19:56 |
ШКОЛКИ СО ПУТЕР И ЛУК ЗА ВИСТИНСКИ АФРОДИЗИЈАКВелат дека морската храна делува како афродизијак. Пригответе го овој рецепт и испробајте дали е вистина Потребни состојки: 1 кг. Школки 5 чешниња лук 200 гр. моцарела 2 лажици сецкан магданос 200 гр. путер Припрема: Исчистете ги школките и добро измијте ги со студена вода. Во тенџере на оган ваарете ги школките 4-6 минути, односно се додека не се отворат. Извадете ги школките од тенџерето и отворете ги. Во посебен сад ставете го растопениот путер и ситно исецканиот лук. Од смесата нанесете врз секоја школка. Наредете ги школките во тава за печење. Врз секоја школка изрендајте моцарела сирење. Ставете ги школките во претходно загреана рерна и оставете ги да се печат 10тина минути на температура од 160 степени целзиусови. Освен како афродизијак за вечера, послужете ги школките и како дел од менито на вашите забави. Сигурно ќе усреќите некого!
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:20
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 24.Април.2014 во 17:52 |
ЛИГЊА НА ЖАР НА ДОМАШЕН НАЧИНВкусен и брз ручек или вечера ќе го задоволи сечиј вкус во овие жешки летни денови. Лесно е да се подготви, и се основа на задржување на оригиналениот вкус на лигњата со многу малку додатоци. Лигњата се чисти, се мие, се суши во сува крпа и се посолува. Жицата на скарата треба да биде добро загреана, но без пламен и добро треба да се премачка со сончогледово масло. Во една чашка помешајте маслиново и сончогледово масло за да ја премачкате лигњата. Лигњата ставите ја на топлата жица да се пече 10-15 минути, потоа превртете ја и повторно печите ја 10-15 минути. Додека се пече капнете на неколку пати на неа од маслото. Печената лигња прелијте ја со маслиново масло во кое ќе додадете истолчен лук и свеж магдонос. Послужете ја во прилог со варен компир и цвекло и салата ако сакате.
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 22.Април.2014 во 20:37 |
ПЕЧЕНА БЕЛА РИБА СО ЗЕЛЕНЧУККомпирите излупете ги, исечете ги на тркалца со дебелина од еден сантиметар и ставете ги во зовриена вода. Гответе ги многу кусо (2-3 минути), исцедете ги , а потоа ставете ги во огноотпорен сад и наросете ги со вегета. Додадете ги маслинките,исечканиот лук, доматите, копарот гранчињата рузмарн и маслиновото масло. Се добро измешајте и налејте 150 мл вода. Садот покријте го со алуминиумска фолија и ставете да се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути. За тоа време рибата исчистете ја, филетирајте ја, попрскајте ја со сок од лимон и малку посолете ја. Од рерната извадете го садот со зеленчукот, отстранете ја фолијата, лесно измешајте и одозгора ставете ги филетите од риба. Потоа вратете го садот во рерна и продолжете со печење на 200 степени околу 25 минути. Пред крај на печењето додадете го виното. Рибата со компирите наросете ги со сечкан магданос и послужете ги веднаш. Совет:Ова јадење можете да го збогатите ако му додадете зелен или бел аспарагус. 1 кг компири 150 гр домати 100 гр црни маслинки без семки 20 гр копар 2 чешниња лук 2 гранчиња рузмарин 50-100 мл бело вино 50 мл маслиново масло 1 лажица вегета 800 гр бела риба(ослич, лист..) Малку сол 2 лажици сок од лимон 1 лажица магдонос Време на подготовка: 60 минути.
Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 19:18
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор
Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 27.Март.2014 во 08:44 |
Запечени филети од крап
СОСТОЈКИ: - 600 г филети крап
- 600 г компири
- 1 главица
- кромид
- 3 чешниња лук
- 200 г кашкавал
- 1 лимон
- масло по потреба
- 50 г маргарин
- 250 г брашно
- 5 дл млеко
- 1 јајце
- мешавина
- зачини
- сол
ПРИГОТВУВАЊЕ: - Филетите од крап се сечат на парчиња, се прскаат со лимон и се зачинуваат.
- Потоа се валкаат во брашно и се пржат во врело масло.
- Компирот се вари во лушпа и се остава да се излади, а потоа се сече на крукчиња.
- Кромидот и лукот ситно се сечкаат.
- Се приготвува бешамел-сос: во помал сад се растопува маргарин и се додаваат 2 лажици брашно, па се пропржува малку. Постепено се долева млеко, постојано мешајќи да се згусне.
- Во сосот се додава мешавина зачини по вкус, а кога малку ќе се излади, се меша со јајце.
- Се подмачкува огноотпорен сад, па на дното се распоредува компирот. Се посипува со исечкан кромид и се реди еден ред риба.
- Филетите се преливаат со бешамел-сос, па постапката се повторува. Одозгора се ренда кашкавал.
- Филетите се печат во рерна на 180 °Ц додека поруменат.
Изменето од Valerija - 27.Март.2014 во 08:45
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|