![]() |
|
Рецепти за специјалитети од риба и морски плодови |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 7> |
Автор | |
maja ![]() Сениор ![]() ![]() Убавицата и ѕверот Регистриран: 28.Мај.2005 Локација: Italy Статус: Офлајн Поени: 13127 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 26.Октомври.2006 во 22:12 |
Riba vo crven sos
Potrebno za 4 lica: 800 gr. golema morska riba 3 dl. crveno vino 1 strak praz 1 limon grancinja majcina dushica i ruzmarin 30 gr. puter 30 gr kopar sol, crn piper, biber vo zrno Podgotovka: Iscistete go prazot, otstranetegi nadvoresnite listovi izeleniot del.Izmijte go i isushete go.Nadvoreshnite listovi ostavete gi nastrana.Srcevinata na prazotisecete ja da odgovara na dolzinata na ribata.Izmijte go limonot, isushete go i izrendajte ja korata. Odstranete gi kozata i centralnata koska na ribata, pa otvorete ja bez da ja secete na fileti.Zacinete ja so sol i crn piper.Na sredinata rasporedete ja korata od limon, srcevinata od prazot i koparot.Zatvorete ja ribata i vrzete ja so konec. Stavete ja ribata vo tava, dodadete go vinoto, puterot,iseckanite listovi od prazot koi gi ostavivte nastrana, ruzmarinot i majcinata dushica i Pecete ja ribata 25 minuti na 180 C (jas ja pecam okolu 35 min )a potoa izvadete ja od tavata.Isfiltrirajte go sosot od pecenjeto i stavete go da zgusne na tivok ogan. Servirajte ja ribava isecena na fileti i preliena so crveniot sos. Shnicli od pecurki Potrebno: 200 gr shampinjoni 4 jajca 2 lazici maslo, malku mleko, sol, biber 3 parcinja bajat leb 3 lazici mrvici Podgotovka: Shampinjonite izmijte gi isushete gi i isecete gi na pokrupni parchinja.Vo tendzere zagrejte go masloto i vo nego proprzete gi pecurkite.Vo drugo tavce isprzete kajgana od tri jajca.I pecurkite i kajganata izladete gi, pa izmeshajte gi.Vo megju vreme parcinjata bajat leb potopote gi vo mleko.Natopeniot leb dodadete go vo smesata so pecurkite i kajganata.Potoa dodadete gi izmatenoto jajce, solta, biberot, vegeta.Od smesata pravete shnicli,stavete gi vo mrvicite i przete gi vo vrelo maslo.Sluzete gi topli. |
|
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Задушен октопод со маслини и кромид
1 ч.л. црн пипер на зрна
1 / 2 ч.ч. зејтин
1 кг мали глави кромид
3 скилидки бел лук
1 ч.ч. маслини
1 ч.ч. бело вино
600 г домати, обелени и насецкани на кубчета
1 врска копар насецкан на ситно
сол на вкус
1.Октоподот се мие добро, чисти се од внатрешносттите, отстрануваат се човката и очите. Покрива се со вода, стават се дафиновите листа, розмаринот и црниот бибер и се става да се вари на тивок оган околу 45 минути
2.През тоа време во загретиот зејтин се ставаат маслиниве и лукот и се пржи 5-6 мин.После тоа се стават додава доматите и виното. Сосот се вари врз оганот за 10-15 мин.Става се се сол на вкус и белиот лук насецкан. 3.Октоподот се насецква на парчиња и се додава во соса. Сите се остават да поврат уште 10-15 мин, се меша со копарот и се сервира.
|
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
РИБИНА ТАВА СО ДОМАТ
Потребно: 400 гр. макарони, 200 гр. пире од домати, сол, црн пипер,, мајчина душица, две чешниња лук, 20 филети солена риба од конзерва, 4 свежи домати, 150 гр. сирење, 2 лажици масло, 2 лажици копар и 3 лажици рендан кашкавал Сварете ги макароните. Измешајте го пирето од домати со маслото и мајчината душица. Излупете го, исечкајте го и изгмечете го лукот и измешајте го со доматите. Сето ова посолете го и додајте црн пипер. Со овој сос зачинете ги сварените и исцедени макарони и сипете ги во тава. Сирењето исечете го на парчиња и наредете ги над макароните. Измиените домати, исто така, исечете ги тенко правилно распоредете ги над сирењето. Добро измиените филети од солената конзервирана риба наредете ги накосо во вид на решетки (види фотос). Потоа ситно исечкајте го копарот и посипете ги доматите. На крај врз сето тоа изрендајте го кашкавалот и потпечете го во добро загреана рерна. ![]() |
|
![]() |
|
ЛОСОС ВО ЛИСНАТО ТЕСТО И СОС ОД СПАНАЌ
Изменето од емил - 12.Мај.2010 во 19:10 |
|
![]() |
|
Пржени морски плодови
|
|
![]() |
|
Лигни полнети со сирење
|
|
![]() |
|
Раженчиња од сардини
|
|
![]() |
|
Полнети лигни
|
|
![]() |
|
Запечен лососПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
ПОДГОТОВКА:Подлабок плех за печење подмачкајте го со растопен путер. Лососот исечен на парчиња исто така премачкајте гo со растопен путер од двете страни. Сокот и ренданата кора од лимонот, биберот, лукот, магдоносот и маслиновото масло ставете ги во блендер, па матете ги додека сè не се иситни и добиете густа смеса како мајонез. Од оваа смеса со четка премачкајте го лососот од двете страни, па ставете го во премачканиот плех. Плехот покријте го со фолија и ставете го во загреана рерна на 210 степени. Печете го околу 20-25 минути. Внимавајте да не се запече. Лососот треба да остане сочен. |
|
![]() |
|
Пастрмки во пиво
|
|
![]() |
|
Печена скуша
|
|
![]() |
|
Пастрмки со печурки
|
|
![]() |
|
Печени лигни со компири
|
|
![]() |
|
Печена пастрмка
![]() ПодготовкаИсчистете ја пастрмката и посолете ја минимално. Исчисете го лукот и ситно исецкајте го. Измијте го магдоносот и исецкајте го. Лукот и магдоносот измешајте ги и со добиената смеса наполнете го стомакот на пастрмката. Положете ја вака наполнетата пастрмка во помастено тавче. Покријте го тавчето со фолија. Вклучете ја рерната на 200 степени и кога ќе се загрее ставете го тавчето. Печете точно 15 минути. Исклучете ја рерната, извадете ја фолијата и оставете ја пастрмката во рерна уште неколку минути малку да се зарумени. Сервирајте ја цела во голема чинија и украсете ја по желба. Време на подготовка од: 20 Составмалку Сол |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |