IDIVIDI forum ¬еб саЉт
почетна страница почетна страница > «дравЉе > »схрана и кулинарство
  јктивни теми јктивни теми RSS - “урска куЉна и рецепти од турската куЉна
  наЉчести прашаЬа наЉчести прашаЬа  ѕребаруваЉ форум   Ќастани   –егистрираЉте се –егистрираЉте се  ¬лез ¬лез

“урска куЉна и рецепти од турската куЉна

 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 456
јвтор
ѕорака
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 13.ћаЉ.2018 во 08:56

“авук гогсуУ Ц десерт со пилешко месо

¬о турската куЉна може да се наЉдат многу десерти кои се прават со млеко, но дефинитивно ретки се оние кои во себе содржат месо. “авук гогсу (tavuk göğsü) е вид млечен пудинг, дел од традиционалната турска куЉна, чие име во буквален превод значи Дпилешки градиУ. «нам дека звучи малку чудно, бидеЉЭи и Љас не можев да поверувам дека од пилешко месо може да се направи толку вкусен десерт.  ога келнерот ми кажа дека станува збор за пудинг од пилешко месо бев изненадена и мислев дека станува збор за шега.

tavuk-gogsu_cover

¬сушност вкусот на пилешкото месо воопшто не се чувствува, бидеЉЭи пилешките гради се добро зготвени и обработени. ≈динствено нешто што Эе забележите се парченцата пилешкото месо што го прави овоЉ десерт оригинален.
ќвоЉ популарен десерт, коЉ им бил служен на султаните во ќтоманската ѕалата “опкапи, денес во “урциЉа се смета за традиционален десерт. »стиот, за оние кои не Љадат месо, може да биде приготвен и без месо.

—остоЉки:

Ц 7 чаши млеко
Ц 1.5 чаша шеЭер
Ц 3/4 чаша густин
Ц 1 1/4 чаша оризово брашно
Ц 1 1/2 чаша вода
Ц 1/2 лажица сол
Ц 1 парче пилешки стек
Ц цимет

< width="630" height="60" border="0" marginwidth="0" marginheight="0" ="0" ="0" allowtransparency="true" scrolling="no" allowfullscreen="true" id="aswift_1" name="aswift_1" style="left: 0px; : ; top: 0px; width: 630px; height: 60px;">

tavu goksu 1

ѕодготовка:

ѕилешкиот стек го вариме се додека не омекне убаво. √о сечеме попречно на ленти со должина од околу 5 сантиметри. ѕарчиЬата ги земаме во рака и ги триеме со дланките додека не се претворат во тенки и долги делчиЬа. √и измиваме 3-4 пати со жешка вода, менуваЉЭи Ља водата секоЉ пат. ѕотоа ги цедиме убаво за да останат сосема без вода. ¬о шерпа ги истураме шеЭерот, млекото и солта. √о оставаме шеЭерот да се стопи. ¬о посебен сад ги промешуваме брашното и густинот. ѕолека додаваме од млекото и мешаме дури да се добие мазна паста. £а истураме пастата во млеко и мешаме додека не почне да се згуснува. «емаме 4-5 лажици од пудингот и ги ставаме во садот со парчиЬата пилешко месо. √и промешуваме со виЪушка, па ги враЭаме во пудингот. ¬ариме на тивок оган и мешаме се` додека не се згусне.  ога Эе биде готов го истураме во сад длабок 2-3 сантиметри, коЉ може да се стави и на оган и во фрижидер. √о потпечуваме малку одоздола и го оставаме во фрижидер 2-3 часа. ѕотоа го сечеме на правоаголници и го виткаме во тенки ролни со печената страна нагоре. Ќа краЉ му наросуваме цимет.

Afiyet olsun &amp;amp;#128578;



»зменето од Valerija - 13.ћаЉ.2018 во 08:56
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:37
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞


“урска алва

—остоЉки
1кг шекер
500гр брашно
250гр маргарин
180мл зеЉтин
200мл млеко
100гр какао
200гр лешници
2кесички ванилин шеЭер

ћлекото, зеЉтинот, маргаринот и шеЭерот се ставаат на оган да се стопат.  он оваа смеса се додава какаото и убаво се меша да се изедначи. Ѕрашното се меша со ванилата и се додава кон целата топла смеса и се пржи-вари околу 10 минути. Ќа краЉ се додаваат пржените лешници, убаво се изедначува смесата и се истура во калап. —е остава да се олади, а потоа се сече по желба.
јлвата е убава и ако место лешници се додадат печени несолени кикирики или бадеми.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:39
&amp;#208;&amp;#147;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#179;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞&amp;#208;ї&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞


√авурдаги -турска салата

—остоЉки
2 домати
1 пиперка
1 кромид
1 млад кромид
50 гр сечкани ореви
1/2 китка магдонос
листови од две гранчиЬа свежо нане
феферонка по вкус
маслиново масло
сируп од калинка или балсамико оцет
лимонов сок
сол и мелен кумин по вкус

Ќа Љугот на “урциЉа има планина по коЉа оваа вкусна салата го добила името. ќдлично оди со Эебапи и ЭофтиЬа, ама и во време на пост со тазе печено лебче.

ѕодтотовка
»сечкаЉте го зеленчукот на ситни парчиЬа. ¬о еден сад измешаЉте ги маслиновото масло, лимоновиот сок, сирупот од калинка и солта. ѕрелиЉте го сечканиот зеленчук и оставете 15 минути да ги впие соковите. ƒодадете ги оревите и послужете.

«абелешка
ƒоколку немате сируп од калинка ставете една лажица оцет балсамико, не дека е многу соодветна замена, ама и така е вкусна салатата. ћоже и лук да се насечка во салатата, а може и свежа краставичка, но ова е оригиналниот рецепт, коЉ може да го комбинирате по вкус и желба.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:41
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;±&amp;#208;∞

“урска чорба

—остоЉки
2 чаши вода
2 чаши Љогурт
3 лажици ориз
3 лажици брашно
1 ЉаЉце
1 лажиче црвен пипер
1 лажица путер

ЌаЉпрво се става оризот да се вари со 1 чаша вода и кога е напола варен се трга тенЯерето на страна и се додава другата чаша вода, Љогуртот, ЉаЉцето и брашното кои се претходно измешани со жица за матеЬе. “енЯерото се враЭа на рингла на среден оган и постоЉано се маша додека зоврие без додаваЬе на сол.  ога Эе зоврие се намалува ринглата и се оства да се вари 10 мин со повремено мешаЬе. ѕосле 10 мин се проверува дали е оризот варен и тенЯерето се трга од оган и се посолува по вкус. ѕутерот се става да оган да се стопи и кога Эе се стопи се додава 1 мало лажиче црвен пипер и нането свежо или суво и со ова се посипува супата. ћоже да се Љаде и ладна но може малку да се згусти.







£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 15.ћаЉ.2018 во 17:42
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;±&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#134;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#156;&amp;#208;∞ - Mercimek &amp;#195;&amp;#135;orbas&amp;#196;±


“урска чорба од црвена леЭа - Mercimek Çorbası


—остоЉки
3 лажици масло
1 домат
1 голем компир
1 голема главица кромид
1 морков
2 чешниЬа лук
200 гр црвена леЭа
1-1,5 литар вода
250 мл домата
1 лажиче мешан сув зачин
2 лажички сушено нане

Mercimek Çorbası е традиционално турско ЉадеЬе. „орба од црвена леЭа е една од многуте чорби кои ги има во турската куЉна. —поред мене една од поубавите.

1.  ромидот ситно го сецкаме.  омпирот го лупиме и селиме на коцки. ћорковот го чистиме и селиме на кругчиЬа. Ћукот го сецкаме. ƒоматот го лупиме и сецкаме. ÷рвената леЭа Ља миеме.
2. ¬о тенЯере на оган ставаме масло да се загрее и го додаваме кромидот да се пржи. √о додаваме лукот и доматот. ѕржиме.
3. √и додаваме морковот, компирот и леЭата. ƒодаваме 1 литар вода и доматата. √и додаваме зачините. ¬ариме 20-тина минути.
4. ќткако Эе се свари целата содржина Ља блендираме (со рачен блендер директно во тенЯерето или дел по дел смесата Ља ставаме во блендер и изблендираната содржина Ља тураме во друго тенЯере).
5. ƒоколку чорбата е густа додаваме уште вода. £ас употребив вкупно 1,5 литри вода.
6. „орбата Ља сервираме во чиниЉа, наросуваме сушено нане, а по желба Ља сервираме и со кубети.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 01.£уни.2018 во 09:33
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#132;


ƒолум екмек кадаиф

—остоЉки
1/2 кг резанци кадаиф
130 гр путер или маргарин
250 гр ореви (можи и лешник, бадем, фстак)
* «а шербет
3 шоЪи шеЭер
2 шоЪи вода
1/2 сок од 1 лимон
* «а крем
1 л млеко
5 лажици гриз
1 прашок за пудинг од ванила
10 лажици шеЭер
1/2 сок од 1 лимон
130 гр маргарин
* ‘ил
200 мл слатка павлака
50 гр ореви ...

¬о тавата распоредете половина од резанците кадаиф. ѕосипете половина од сецканите ореви, па над нив другата половина од кадаифот и наЉгоре пак преостанатите ореви.

–астопете го путерот и прелиЉте преку кадаифот, па ставете го да се печи 10-15 мин на 180 степени.

¬о меГувреме спремете го шербетот, коЉ Эе го оставите да врие 10 мин. “ргнете го од оган и додадете го сокот од лимон.
ѕрелиЉте го кадаифот жежок.

¬о друго тенЯере ставете го гризот и млекото од кое предходно сте тргнале 6 лажици за раствораЬе на пудингот да се варат со повремено промешуваЬе.  ога гризот Эе се згусни, додадете го шеЭерот и растворениот прашок за пудинг.

¬о готовиот крем додадете го сокот од лимон и маргаринот и убаво измиксираЉте, па премачкаЉте го врз кадаифот.

ќставете да се здрви па премачкаЉте одозгора со изматена слатка павлака и врз неа наросете од сецканите ореви.


£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 03.£уни.2018 во 13:11

„омлек турски Эебап во грне

¬кусен турски Эебап со прекрасен мирис и неодолив вкус. ѕодготовката е брза и едноставна и е вкус за вистински гурмани.

—остоЉки:

  • 1 кг. Љагнешко месо
  • 4 лажици маргарин
  • 500 гр. ситен кромид
  • 150 гр. грашок
  • 1 модар патлиЯан
  • 2 компира
  • 2 моркова
  • 50 гр. бамии
  • 1/2 китка копар
  • сол
  • црн пипер

Ќачин на подготовка:

¬о грне го ставаме месото исечено на коцки. ѕотоа редиме 1/3 од доматите (исечкани на парчиЬа), половина од грашокот, морковите (исечени на кратки по должина), модрите патлиЯани (исецкан на четвртинки), кромидот (излупен исечкан на парчиЬа), 1/3 домат, пиперките (исчистени од семки), компир (исечкан на крукчиЬа), бамии, остатокот од доматите. ѕосолуваме, забиберуваме и го додаваме исечканиот копар. ƒодаваме маргарин и половина чаша вода. √о поклопуваме и го вариме 2 часа на тивок оган.—е служи топло со салата или златна мешавина .


»зменето од Valerija - 03.£уни.2018 во 13:11
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 27.£уни.2018 во 16:49
&amp;#208;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;ї&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128; &amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#209;&amp;#159;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#128;

Булер инЯир

—остоЉки
200 гр суви смокви
200 гр локум
100 гр сусам
80 гр ф`стаци
1 рендана кора од портокал
малку арома од портокал

ќва е домашен обид за еден прекрасен турски десерт коЉ го пробав и многу ми се допадна, а имав прилика на лице место да гледам како го обликуваат. »мето не му го знам, па бидеЉЭи смоквите се во акцент, со помош на гугл преведувачот им доделив име кое во превод би требало да значи ружи смокви. «а вкусот можам да кажам дека успешно го доловив, а разликата во виткаЬето и спремаЬето на ружите овде, каЉ мене е примитивна. “ие прават голема и малку поцврста смеса, коЉа вероЉатно машински убаво Ља месат. £а наденуваат на метална шипка, наликува како гирото и на сличен начин и Ља сечат со специЉален нож во тенки лентички, кои ги виткаат како ружи. ≈ овде, моите се малку подебели, оти силата не ми стигаше за повеЭе да ги истенчам, но чуството на една од убавините на —тамбол сепак е доловено ;)

—омелете ги смоквите. —усамот малку потпечете го во суво тавче, но внимаваЉте да не изгори. ‘`стаците исецкаЉте ги крупно.

ЌаЉпрво ставете ги во сад за месеЬе сомелените смокви, исецканиот локум и сусамот. ”баво е сусамот да е уште топол за полесна обработка на розите. »змесете, па додадете ги и останатите состоЉки и повторно се убаво измесете.

—о помош на сукало и малку повеЭе сила направете од смесата тенка кора помеГу 2 парчиЬа мрсна хартиЉа или цврст целофан. ќставете малку да се потсуши и исечете на отприлика 2 см траки и ролаЉте 3-4 пати образуваЉЭи ружи, па пресечете Ља траката. Ќа пресеченото место започнете со ролаЬе на нова смоквина ружа.
«авитканите ружи ставете ги во мали хартиени корпиЬа за да не им лепи дното.



£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 10.£ули.2018 во 21:38
&amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;ї&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;&amp;#188; &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#186; &amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#132;

ƒолум екмек кадаиф

—остоЉки
1/2 кг резанци кадаиф
130 гр путер или маргарин
250 гр ореви (можи и лешник, бадем, фстак)
* «а шербет
3 шоЪи шеЭер
2 шоЪи вода
1/2 сок од 1 лимон
* «а крем
1 л млеко
5 лажици гриз
1 прашок за пудинг од ванила
10 лажици шеЭер
1/2 сок од 1 лимон
130 гр маргарин
* ‘ил
200 мл слатка павлака
50 гр ореви ...
ѕоследни 3 рецепти

¬о тавата распоредете половина од резанците кадаиф. ѕосипете половина од сецканите ореви, па над нив другата половина од кадаифот и наЉгоре пак преостанатите ореви.

–астопете го путерот и прелиЉте преку кадаифот, па ставете го да се печи 10-15 мин на 180 степени.

¬о меГувреме спремете го шербетот, коЉ Эе го оставите да врие 10 мин. “ргнете го од оган и додадете го сокот од лимон.
ѕрелиЉте го кадаифот жежок.

¬о друго тенЯере ставете го гризот и млекото од кое предходно сте тргнале 6 лажици за раствораЬе на пудингот да се варат со повремено промешуваЬе.  ога гризот Эе се згусни, додадете го шеЭерот и растворениот прашок за пудинг.

¬о готовиот крем додадете го сокот од лимон и маргаринот и убаво измиксираЉте, па премачкаЉте го врз кадаифот.

ќставете да се здрви па премачкаЉте одозгора со изматена слатка павлака и врз неа наросете од сецканите ореви.

£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:44
&amp;#208;¶&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#179;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;±&amp;#208;∞: &amp;#208;&amp;#157;&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#131;&amp;#208;±&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;&amp;#190;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#208;&amp;#178;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;&amp;#190; &amp;#209;Ш&amp;#208;∞&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#154;&amp;#208;µ


÷ариградска чорба: ЌаЉубавото турско варено ЉадеЬе


‘еноменална комбинациЉаЕ

÷ариградската чорба се прави од пилешко месо и бамиЉа коЉа е задолжителен дел од многу турски специЉалитети.

—ќ—“ќ£ »:

  • 300 гр пилешки гради
  • магдонос
  • 500 гр бамиЉа
  • 50 мл оцет
  • 5 моркови
  • 1 корен целер
  • 200 мл кисела павлака ѕекабела
  • 1 лажица црвена пипер
  • 2 лажици брашно
  • 2 главици кромид
  • масло
  • сол
  • мелен црн бибер

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о тава со загреано масло испржете ситно сечкан кромид.  ога Эе омекне, додаЉте коцки пилешко месо, ситни парчиЬа морков и коцки целер. ѕосолете, побиберете, додаЉте црвена пипер, брашно, 2 л вода и измешаЉте. 
  2. ¬о друг сад со врела и посолена вода, во коЉа сте додале оцет, обварете бамиЉа, па додаЉте Ља во тенЯерето со чорбата и оставете да се готви 30 минути.

     

  3. »змешаЉте ситно сечкан магдонос и кисела павлака, па додаЉте во чорбата. Ќека се готви уште минута, па тргнете од оган. ”живаЉте во феноменалниот вкус!
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:50
&amp;#208;&amp;#162;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#191;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞ &amp;#226;&amp;#128;&amp;#147; 4 &amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#208;µ&amp;#208;&amp;#180;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#188;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;∞


“урска пица Ц 4 теста од една смеса


Ќаправете вкусна пица на турски начин.

—ќ—“ќ£ »:

  • 500 гр. брашно
  • 300 мл. вода млака
  • 1 лажиче сум квасец
  • 3 лажици масло
  • 1 лажица шеЭер
  • 1 лажиче сол

‘»Ћ:

  • 250 гр. мелено месо
  • 3 домати
  • 1 пиперка
  • 1 кромид
  • магдонос

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е сее брашното и се прави вдлабнатина, па се става квасец со шеЭер, сол и масло и се додава вода постепено.
  2. —е меси меко тесто.
  3. —е остава со крпа горе да нарасне.
  4. —е прави фил со кромидот ситно сечен, пиперките и излупените домати.
  5. —е пасира се и се додава мелено месо и масло, магдонос сечен и се меси да има хомогена смеса.
  6. —е дели на 4 топки тестото кои се расукуваат во круг за пица.
  7. —е премачкува секоЉа пица со филот и се ставаат во плех со хартиЉа и малку масло.
  8. —е пече на 200 степени додека не добие боЉа.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
Valerija  ликни и види ги опциите
ћодератор
ћодератор
Ћик (аватар)

–егистриран: 07.Ќоември.2005
—татус: ќфлаЉн
ѕоени: 93128
ќпции за коментарот ќпции за коментарот   Ѕлагодарам (0) Ѕлагодарам(0)   ÷итираЉ Valerija ÷итираЉ  ¬неси репликаќдговор ƒиректен линк до овоЉ коментар »спратена: 20.ќктомври.2018 во 17:54
&amp;#208;&amp;#136;&amp;#208;∞&amp;#209;Ш&amp;#209;&amp;#134;&amp;#208;∞ &amp;#208;&amp;#190;&amp;#208;&amp;#180; &amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#128;&amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞: &amp;#208;&amp;#148;&amp;#208;µ&amp;#208;ї&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#130;&amp;#208;µ&amp;#209;&amp;#129; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞ &amp;#209;&amp;#130;&amp;#209;&amp;#131;&amp;#209;&amp;#128;&amp;#209;&amp;#129;&amp;#208;&amp;#186;&amp;#208;&amp;#184; &amp;#208;&amp;#189;&amp;#208;∞&amp;#209;&amp;#135;&amp;#208;&amp;#184;&amp;#208;&amp;#189;


£аЉца од рерна: ƒеликатес на турски начин


Ќаправете си деликатес со ЉаЉца, за поЉадок, ручек или вечера.

—ќ—“ќ£ »:

  • 4 ЉаЉца
  • ½ шолЉи брашно тип 500
  • 2 лажици маргарин

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е кршат ЉаЉцата во сад, се матат и се додава брашно, па сол по вкус.
  2. —е добива густа каша, па се ставаат во плех со маргарин, а горе се става останатиот маргарин.
  3. —е пече во рерна додека не биде готово, околу 10-15 минути.
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!
 он врв
 ¬неси реплика ¬неси реплика страница  <1 456
  —подели тема   

—кок до ќвластуваЬа  ликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

—траницата е генерирана за 0,109 секунди.