IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - RAW и JPG во посебни фолдери
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

RAW и JPG во посебни фолдери

Внеси реплика Внеси реплика
Автор
Порака
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: RAW и JPG во посебни фолдери
    Испратена: 18.Јуни.2011 во 02:03
Како да ги раздвоите RAW и JPG фајловите во различни фолдери (За камери кои при RAW сликање прават и JPG слики)

Креирајте обичен текст фајл и сменете му ја екстензијата од TXT во CMD

Во фајлот внесете го овој текст

copy *.jpg JPG
copy *.cr2 RAW

Доколку сакате автоматски да се креираат и фолдери тогаш користете ја командата

md JPG
md RAW

На крај додадете exit за да се затвори командниот прозор после извршување на акцијата.

Доколку сакате да се избришат сликите од првобитниот фолдер (затоа што ќе бидат префрлени во новиве) додадете:

del *.* (го брише и CMD fajlot)
или
del *.jpg (за бришење само на ЈПГ фајловите)
del *.cr2 (за бришење само на РАВ фајловите)

Доколку не сакате да се појавува тоа прозорчето за конфирмитација на бришешењто на кое треба да кликнете Y тогаш користете ја командата:
del *.* -y

Толку

Во глобала креирате TXT фајл во него пишувате:

@echo off
md JPG
md RAW
copy *.jpg JPG
copy *.cr2 RAW
del *.jpg -y
del *.cr2 -y
exit

(овие наредби креираат нови фолдери, ги префрлаат сликите во нив и ги бришат сликите од првобитниот фолдер освен CMD фајлот)

На крај ја менувате екстензијата од TXT во CMD.

п.с. фајлот ќе треба да го снимите (фрлите - drag & drop) во фолдерот каде што се сликите и да кликнете два пати. Завршена работа. ЈПГ и РАВ фајловите се во различни фолдери.

Или може да користите софтвер за ова од 60$. Ваш избор.

ВАЖНО: CR2 e екстензија на РАВ фајлови од Канон, за вашиот апарат ќе треба да ја користите екстензијата која ја користи апаратот.

За повеќе инфо за batch комади напиште во google batch programing или batch commands.

Додаток. За стартување на ГИМП на англиски јазик наместо на македонски креирајте CMD фајл со следниов текст:

@echo off
set lang=en
cd c:\Program Files\GIMP-2.0\bin
start GIMP-2.6.exe
exit

Толку.
Јас сега го направив од што ми требаше лесно и бесплатно решение, па викам ај да го постирам и тука.

Изменето од pecok - 18.Јуни.2011 во 02:18
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2011 во 02:40
Доколку сакате само РАВ фајловите да ги преместите во нов фолдер а ЈПГ да си останат во првобитниот фолдер тогаш тоа изгледа вака:

@echo off
md RAW
copy *.cr2 RAW
del *.cr2 -y
exit

Во суштина
MD IME_NA_FOLDER креира фолдер со име IME_NA_FOLDER
copy *.cr2 IME_NA_FOLDER ги копира сите фајлови со екстензија cr2 во фолдерот IME_NA_FOLDER
del *.cr2 -y ги брише сите фајлови со екстензија CR2 во фолдерот каде се наоѓа batch fajlot.
Кон врв
dimitarmisev Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitarmisev Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2011 во 16:45
а ако користиме Linux или Mac?
Кон врв
сашо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 538
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај сашо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2011 во 13:41
togas vikas da ti gi sredi spored file type i pravis cut i paste kaj sto ti treba :-)))
ili sednuvas i vezes kodovi za nesto koe moze da se napravi peski em pobrzo :-))))
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2011 во 05:07
Ако некој користи Мас не сум му јас крив. Истото важи и за ЈасЛажен, ова... АјФон де.

„togas vikas da ti gi sredi spored file type i pravis cut i paste kaj sto ti treba :-)))“

Само и фолдери ЈПГ и РАВ треба да креираш на секое.

Изменето од pecok - 22.Јуни.2011 во 05:10
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.