IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Сте пробале ли млеко?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Сте пробале ли млеко?

 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Прашање: Сте пробале ли вистинско, непреработено кравјо млеко?
Одговор Гласови Статистика
3 [75,00%]
1 [25,00%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Сте пробале ли млеко?
    Испратена: 05.Јуни.2011 во 12:46
Знам дека сите сте пиеле млеко, само мене ме интересира колку луѓе пробале чисто, непреработено селско млеко, измолзено од крава, тазе сеуште топло од самото тоа што било во вимето од кравата, и дедо ти подава природна сламка еквивалент на пластично цевче и после тоа веќе млекото никогаш не е исто. Купуваш млеко од продавница, спакувано, пастеризирано, хомогенизирано, без вкус, без мирис, и знаеш дека тоа млеко не е млеко, и незнаеш по кого да пцуеш, дали по дедо што те почести со знаење што е млеко или по млекарнициве што произведуваат бела вода.

А сте пробале ли селско прасе, или селско пиле, ранети со природна селска храна? Чудно како вкусот е тооолку многу поразличен, месото е поровко без динстање, а мирисот е многупати пати појак.

Ах дедо, дедо, што ми направи...
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 12:55

не

Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 12:58
Сум пробала и млеко и пиле ама вештачково ми е поубаво..она свежо млеко многу јако ми мириса.

На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:06
Ајде вака.

Мој предлог  е никогаш,ама баш никогаш да не консумирате млеко туку што измолзено.

Свежо измолзеното млеко и да е од најздрава крава постои опасност од болести,најмногу Бруцелоза и еден куп штетни бактерии.

Најлошо нешто е да се пие свежо измолзено млеко,практикувајте секогаш домашна пастеризација,или загревање на температура поголема од 72 степени целзиусови додека самото млеко не формира врв или кора и се стреми кон претекување или температурата му е блиску до вриењето

После тоа загревање млекото може слободно да се консумира,бидејќи може да се рече дека е извршена и стерилизација,т.е млекото е прочистено од бактерии и нивни спори.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:14
Дедо ми 90 години тераше и си пиеше свежо млеко. Прашање е што е поштетно, свежо млеко или ова во продавнициве.

Многу си параноичен. По селава живеат по 80+ години, тешко со таа километража да се пофали некој в град оти многу внимаваат на исхраната изгледа.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:28
Не е тоа параноја Пецок,тоа е исправно постапување со млекото за консумирање.

Доволна е една бактерија причинител на Бруцелоза па да си го зезнеш здравјето.

Секое млеко молзено во еве да речам домашни или селски услови има голем број на соматски клетки од вимето на кравите кои доколку се во голем број предизвикуваат за брзо време негово расипување,а исто така и голем број на бактерии кои со своето делување му ја даваат таа Миризба што ја спомена Калипсо,а која е почетен стадиум на неисправност на млекото.

За разлика од свежо измолзеното мелко,млекото за широка потрошувачка е во потполност безбедно за употреба бидејќи е врз него извршена пастеризација.

Според правилниците за млеко и млечни производи млекото во продавници треба да е исто со свежо измолзеното млеко и не треба да има разлика.

Единствена разлика е во стандардизацијата на млечната маст и хомогенизацијата која преставува разбивање на масните капки .

Нека не те лаже никој Пацок,свежо млеко да не си дозволиш никогаш да консумираш,а ако си пробал еднаш немој никогаш повеќе,посебно овчо свежо млеко кое е молзено во Бачилата во Македонија.

Да беше толку безбедно како што велиш ти сите ќе јадевме сирење после неколку дена од правењето и немаше да чекаме по два месеци за да одлежи во саламура.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:42
shteta shto dedo mu ne e seushte ziv ,
...inache ke mu kazev da go prasha dali cel zivot go piel toa mleko od slamka  ili pak
 
....go provaruval prethodno,...k'o shto vika ovoj....glavniov,...pogore!
 
 
usput,...dedo mi 92 imashe ,koga vekje mu zdosadi da bide t''tuka'' ,
 a, ''cel'' zivot vitkashe i shmukashe  kachak,
 
...mozebi toa znachi i deka pushenjeto e ushte pozdravo,...od pienje mleko direktno od krava,
 
...osobeno chist nefermentiran tutun?збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
pecok Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2011
Статус: Офлајн
Поени: 300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pecok Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:53
Пред некој месец отворив трајно млеко, и имаше 1/3 вода, а другото беше згусната бела пифтиеста смеса. Млекото не беше со поминат рок според штампата на паковањето. Незнам јас како пастеризирано и хомогенизирано млеко постанало такво.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:56
...sigurno ne zatoa shto bilo napraveno po specifikacija za toa i ...osobeno...chuvano kako shto treba!
 
...tuku,...go piel li dedo ti cel zivot onaka ,...neprovrieno?
 
...inache i po pazarive moze da se najde takvo svezo ''iscedeno'',...nishto odzemeno ili dodadeno na nego !
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 13:58
Во ред,нема ни прв и последен пат да ти биде да најдеш расипано млеко.

Иначе едно појаснување за тебе,секое млеко има вода во себе и тоа од фабрика и тоа тукушто измолзено и многу повече од 1/3 од количеството
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 14:02
NE i ne sakam da probam!
always look on the bright side of the life!
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2011 во 14:27
...jas pa  najmnogu ja sakam korata shto ke se ''natalozi'' otkako ke se svari !да
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2011 во 01:44
Да

Изменето од Lithium - 30.Јуни.2011 во 15:42
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Јуни.2011 во 13:14
Ајде вака.

Бидејќи гледам повеќе членови поради неинформираност кубурат со процент на многу или малку вода ајде една информација за сите во однос на процентот на вода во млеко туку што измолезено и млеко купено од продавница за да нема забуни.

Количеството на Вода  во Млекото е 87,5 % во просек голема%20насмевка,останатите 12,5 % се состојат од млечна маст,лактоза и минерални материи.

Истиот состав како предходно споменатиот се наоѓа и во купечкото пресно млеко,така да муабетите од типот има многу вода и слично не држат ама ич.

Производителот на пакувано пресно млеко нема ама никаква корист од додавање и на најмал процент на вода бидејќи се губи квалитетот на истото и тоа многу лесно се открива,за само 10 секунди со помош на апарат кој се нарекува Милкоскан,кој за само 10 секунди го дава хемискиот состав на млекото во однос на сите важни параметри.

Додавањето на вода во млекото го практикуваат индивидуалните производители на млеко кои имаат за цел како такво да го протурат на Индустриските производители,но ако се земе во обзир дека во последно време цената на литар млеко од индивидуалните производители кои млекото го продаваат на индустриските производители се формира по степен на масленост или количество на млечна маст и тоа е тотално промаршување за зголемување на количеството.

Така да ви гарантирам дека сите големи фабрики за производство на млеко и млечни производи имаат потполно исправно млеко кое во потполност ги исполнува критериумите за Млеко кое оди за широка потрошувачка.

Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.