|
Застарување на прекршок |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | ||
Izzi
Сениор BRAINIAC Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4475 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 27.Август.2010 во 17:23 |
|
Накратко...сторен е прекршок возење без возачка дозвола и без наполнети 18 години.
Според законот за прекршоци во член 42 став 1 стои: “Прекршочната постапка не може да се поведе ниту да се води ако помине една година од денот кога е сторен прекршокот.“ Бидејќи не сум правник, ме интересира дали ова значи дека доколку сторителот не се појави на суд за сторениот прекршок во рок од една година (иако е направен записник, уредно испратена тужба но не се примени покани за суд) нема по истекот на таа година да сноси никаква одговорност за прекршокот? Изменето од Izzi - 27.Август.2010 во 17:27 |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Накратко...сторен е кривичен прекршок возење без возачка дозвола и без наполнети 18 години.
...ushte pokratko:...ne postoi takvo neshto ....krivichen prekrshok ! sega ke ...dochitam gore! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нагласив, не сум правник...се извинувам за грешката.
|
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Бидејќи не сум правник, ме интересира дали ова значи дека доколку
сторителот не се појави на суд за сторениот прекршок во рок од една
година (иако е направен записник, уредно испратена тужба но не се
примени покани за суд) нема по истекот на таа година да сноси никаква
одговорност за прекршокот?"
...e za ova pogore : ...i jas ne sum pravnik, ama ,..eve ti odgovor: ...ako si uredno pokanet na neshsto( bilo shto) a ne si se pojavil,..ushte polosho namerno si nizbegnuval da doagjash koga te vikaat.. ,..toa ne spagja vo taa godina posle koja prekrshokot zastaruva,.. ...toa se sluchuva , ako samo po sluzbena dolznost ne ti bila pokrenata postapkata ili ne ti bila ispratena pokana vo taa godina! ...prosto kazano , ama,..sekako deka e taka! Изменето од brza - 27.Август.2010 во 17:31 |
||
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..(иако е направен записник, уредно испратена тужба но не се примени покани за суд)"
...aaa, chekaj ,..sega vidov,.. ...po, moe mislam deka ne e tvoja krivica ( ili na koj i da e) ,..tuku epten sluzben propust! ...zatoa bi trebalo da ne te opteretuva vekje toj prekrshok ,...t.e...poradi zastarenost,.. ..samo , taka e vo normalni zemji ,..ne i tuka,..njverojatno ! |
||
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...aman vekje!
...sega sfativ: ...ako ti ( ili koj da e) izbegnuvash da ja primish uredno ispratenata pokana ( na bilo koj nachin)...toa nema da te spasi voopshto...! |
||
||
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали е избегната поканата или не мислам дека не е важно, важно е што сторителот не е уредно поканет (на пр. поканата е пратена на погрешна адреса и сл.)
А во членот 1 стои :не може да се поведе ниту да се води ако помине една година од денот кога е сторен прекршокот Колку што знам, додека не се сите странки уредно поканети, процесот не започнува... |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Дали е избегната поканата или не мислам дека не е важно,"
...kako moze da ne e vazno?!...togash teshko deka nekoj procers bi se odrzal! site bi izbegavale da primaat pokani,..edna godina i,...aj so zdravje! ...gi zaebav ,..si vikash ! ...a, na koja pogreshna adresa?.. ako ti e pokanata na adresa koja shto ja imash na lichnata karta ,..ili na tvoite.. a ti si na drugo mesto podolgo vreme,..pak, nema da ti bide .."prosteno"... |
||
||
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
(не се води процесот против мене)
Малце е покомплицирано ова со адресата, да бидам искрен и јас не сфатив убаво...ама знам дека поканите прстигнуваат на таа адреса од личната карта но сторителот не живее на таа адреса веќе. Затоа прашувам уште еднаш: правник, адвокат или било кој упатен во ова (искуство) да ми го појасни малку овој став од член 42 |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
".ама знам дека поканите прстигнуваат на таа адреса од личната карта но сторителот не живее на таа адреса веќе."
...e , togash ,..nema zastaruvanje na deloto! shtom mu ide na adresa od lichna karta a toj ne e tamu ...togash toa e negova krivica , ne na sudstvoto,...i nema da mu se prosti ...ni po edna godina prekrshokot,..kakov i da bil ! ...zatoa shto,..ako smenish mesto na ziveenje,...morash i lichnata karta da ja smenish ( za 15 ili ne znam kolku dena) !...a , kamoli za edna godina!.. ..i mozno e i poradi toa da go ,.."gonat"...koga ke go fatat! istoto ke ti go kaze( samo "poubavo")...i sekoj pravnik ! Изменето од brza - 27.Август.2010 во 18:25 |
||
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа што нема наполнети 18 години не значи и дека нема да одговара за стореното дело. Доколку би имал помалку од 14 години, тогаш би бил ослободен од одговорност. Согласно член 33, став 2: На малолетник кој во времето на извршувањето на прекршокот наполнил 16, а не наполнил 18 години (постар малолетник), може да му се изрече воспитна мерка, а по исклучок глоба. Тоа значи дека оној што го сторил прекршочното дело, најверојатно ќе се соочи со воспитна мерка, иако можеби и глоба. Затоа најдобро е да биде примерен, за да ја избегне глобата.
Законот е јасен. Во случајов, постапката е поведена, поканата е пратена, што значи почитуван е рокот за поведување на постапката. Постапката не може да се води доколку помине една година, иако е започната, но, штом веќе е пратена поканата на адресата која е внесена во личната карта, органите уредно ја започнале постапката,a согласно член 42, став 4: застарувањето се прекинува со секое процесно дејствие што се презема заради гонење на сторителот на прекршокот. |
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ete ti..
...pravnichko suvoparno redenje ( i tolkuvanje) na ,..propisi , tochki,..paragrafi,...od nekoj zakon.... ...koj shto i samiot "baratel" ni go dade,... |
||
||
Pannet
Група Истражувач Регистриран: 05.Август.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 48 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мојот сопруг има казна за брзо возење и за фрлање на отпушок.
Никогаш не сме му отвориле на полицаецот што ни звонеше на врата за достава, т.е. еднаш му отворив, ама имаше грешка во презимето и се наравив на тошо, т.е. стариот газда на станот има исто име како сопругот и му реков дека најверојатно него го бараат. Дали тоа значи дека казните се застарени бидејќи има поминато повеќе од една година? |
||
Izzi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека твојот случај во принцип е ист со овој кој јас го изнесов...според законот за прекршоци (како што погоре го цитираше Македон) стои дека застарувањето се прекинува со секое процесно дејствие заради гонење. Покана за суд е такво дејствие најверојатно Изменето од Izzi - 31.Август.2010 во 18:33 |
||
|
||
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |