IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Коктели
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коктели

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:46

Сангрија

Правите приватна забава со омилените пријатели и ви треба лесен, колоритен и вкусен летен пијалок? Нема подобар избор од сангријата. Фантастичната комбинација од свежо овошје и црвено или бело вино ќе го задоволи секој вкус, а вие нема да останете без пофалби за инвентивната забава.

Сангријата е шпански пијалок, а своето име го добила од зборот сангре, што во превод значи крв. Постојат многу различни рецепти за правење на сангрија, но еве еден којшто ќе ви го долови вкусот на традиционалната сангрија.

Традиционална сангрија

Сангрија

Состојки

1 шише црвено вино (1 литар)
½ чаша бренди
½ чаша свежо цеден сок од портокал
¼ чаша шеќер
1 портокал, исечен на тенки кругови
1 лимон, исечен на тенки кругови
1 зелен лимон (лимета), исечен на тенки кругови
1 јаболко, исечено на тенки полумесечинки
1 чаша газирана вода
мраз

Подготовка

Во голем бокал ставете ги виното, брендито, сокот од портокал и шеќерот и мешајте додека шеќерот не се раствори.

Додајте го исечканото овошје и ставете го бокалот во фрижидер. Оставете го барем неколку часа.

Извадете го бокалот од фрижидер, додајте ја газираната вода и служете во чаши со мраз.

Сангрија бланка (бела сангрија)

Кога сангријата се приготвува со бело вино, се нарекува сангрија бланка. Еве рецепт за сангрија наменет за љубителите на белото вино.

Сангрија

Состојки

1 шише суво бело вино (750ml)
½ чаша свежо исцеден сок од портокал
½ чаша свежо исцеден сок од лимон
¼ чаша ликер од портокал (Triple sec)
½ чаша шеќер
1 лимон, исечен на тенки кругови
1 портокал, исечен на тенки кругови
250ml газирана вода
мраз

Подготовка

Во голем бокал ставете ги сокот од лимон, сокот од портокал и шеќерот и мешајте додека не се растопи шеќерот.

Додајте го виното, ликерот и исечканите плодови. Оставете го бокалот да стои во фрижидер барем неколку часа.

Извадете го бокалот од фрижидер, додајте ја газираната вода и послужете во чаши со мраз.

Совети

  • Сангријата секогаш се служи ладна.
  • Од овошје можете да користите портокали, лимони, лимета, јаболка, праски, јагоди, боровинки, ананас, манго, грозје, диња и сл.
  • Наместо шеќер можете да ставите мед.

Искористете ја својата фантазија и креативност и направете своја оригинална сангрија, којашто ќе ја памети целото друштво.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:48

Космополитен

Космополитен (Cosmopolitan) е софистициран коктел базиран на водка и зачинет со аромата на портокал и брусница. За прв пат е создаден во Сан Франциско, а станува популарен во 80-тите и 90-тите години. Накратко се нарекува Космо.

Состојки

30ml водка
15ml ликер од портокал (Triple sec, Cointreau)
15ml сок од брусница
½ зелен лимон
мраз

Подготовка

Космополитен се служи во чаша за мартини.

Космополитен

1.Во чашата ставете мраз и оставете го да стои додека го приготвувате коктелот.

2.Во шејкер ставете ги сокот од брусница, ликерот од портокал и водката. Исцедете половина зелен лимон и додајте мраз.

3.Растресете го шејкерот. Штом однадвор се појави кондензација, состојките се добро промешани. Потребни ви се околу 20 секунди.

4.Истурете го од чашата мразот кој го ставивте претходно.

5.Прецедете ја течноста од шејкерот и налејте ја во чашата.

6.Украсете со кора од портокал или лимон.

Уживајте!



Изменето од Valerija - 02.Ноември.2011 во 12:54
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:51

Sex on the beach

Sex on the beach (Секс на плажа) е еден од најпопуларните коктели. Освежителен е и вкусен. Едноставно вреди да се проба.

Состојки

50ml водка
25ml ликер од праска
60ml сок од портокал
60ml сок од боровинки
мраз
Секс%20на%20плажа

Подготовка

Коктелот се служи во висока чаша без рачки.

  1. Во шејкер со мраз налејте ја прво водката, потоа ликерот од праска и на крајот сокот од портокал и боровинки. Најдобро е да користите пресно исцеден сок од портокал. Наместо сокот од боровинки можете да користите гренадин.
  2. Растресете го шејкерот. Доволни се 20 секунди.
  3. Прецедете ја течноста и налејте ја во чашата.
  4. Украсете со парче портокал исечен како полумесечина или цреша.

На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:52

Даикири

Даикири (Daiquiri) е едноставен коктел со незаборавлив вкус. Ако румот е вашиот омилен пијалок нема како, а да не ви се допадне овој коктел.

Состојки

60ml бел рум
30ml сок од зелен лимон
2 ч.л. шеќер (или 20ml шеќерен сируп)
мраз

Подготовка

Даикири се служи во чаша за мартини.

  1. Ставете неколку коцки мраз во чашата и оставете ги додека го приготвувате коктелот.
  2. Во шејкер со мраз ставете ги румот, шеќерот (шеќерниот сируп) и исцедете 30ml сок од зелен лимон.
  3. Растресете го шејкерот за околу 20 секунди.
  4. Отстранете го мразот од чашата во која ќе го служите коктелот.
  5. Исцедете ја течноста и украсете со тенко исечено кругче зелен лимон.

Варијации

Ви предлагаме да пробате и неколку популарни варијации на коктелот Даикири:

  • Papa Doble – употребeте двојно повеќе рум од оригиналната рецепта. Хемингвеј обожавал да пие силно Даикири, па од таму доаѓа оваа варијација на коктелот.
  • Hemingway Special – шеќерот заменете го со еднакви количини сок од грејпфрут и ликер мараскино.
  • Јагодово Даикири – заедно со другите состојки во шејкерот додајте 5 јагодки.

На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:53

Мохито

Мохито

Историја на коктелот Мохито

Коктелот Мохито потекнува од Куба, но има различни приказни за тоа како е создаден. Според една приказна коктелот Мохито е создаден во 16 век од пиратот сер Френсис Дрејк, кој го подготвувал со примитивна верзија на рум, шеќер, зелен лимон и нане. Коктелот направен од тие состојки се нарекувал „El draque“ или „Змејот“.

Според друга верзија, Мохито е создаден во 19 век од робовите кои што работеле на полињата со шеќерна трска.

Многумина сметаат дека вистинскиот дом на овој коктел е ресторанот „La Bodeguita del Medio“ во Хавана, каде што Ернест Хемингвеј бил лојален гостин.

Состојки

50ml бел рум (Havana Club, Bacardi)
2 ч.л. шеќер
1 зелен лимон
10 ливчиња од нане
мраз
газирана вода

Подготовка

Мохито се служи во висока чаша без рачка.

  1. Ставете ги во чашата ливчињата од нане и зелениот лимон исечен на 4 парчиња.
  2. Додајте го шеќерот и со помош на толчник започнете да ги гмечите состојките. Со тоа аромата од нането се меша со аромата од лимонот.
  3. Наполнете ја чашата со мраз и потоа додајте го румот и газираната вода. Мешајте со сламка за да се раствори шеќерот.

    Можете да користите шеќерен сируп или шеќер во прав наместо обичен шеќер. За да направите шеќерен сируп загревајте вода и шеќер во однос 1:1 и мешајте додека шеќерот не се раствори. Некои употребуваат Спрајт наместо газирана вода.

  4. Украсете со парче зелен лимон.

Варијации

Постојат различни верзии на овој коктел. Оригиналното Бакарди Мохито се прави со: 12 ливчиња нане, ½ зелен лимон, 45ml Бакарди бел рум, 2 супени лажици шеќерен сируп и малку газирана вода.

Експериментирајте и обидете се да создадете ваша верзија на освежителниот коктел Мохито.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 12:54

Камиказе

Камиказе (Kamikaze) е популарен коктел, чие име има јапонско потекло. Така е именуван поради неговото разорно дејство. Еднакви количини на водка, ликер од портокал и сок од зелен лимон, можат да се служат како коктел во чаша за мартини или во мала чаша за текила како шот.

Состојки

30ml водка
30ml ликер од портокал (Triple sec, Cointreau)
30ml сок од зелен лимон
мраз

Подготовка

Камиказе се служи во мала чаша, како за текила

  1. Наполнете ја чашата со мраз и оставете ја да се лади додека го приготвувате коктелот.
  2. Во шејкер со мраз ставете ги водката, ликерот од портокал и сокот од зелен лимон. Можете да употребувате и сок од жолт лимон, но што и да го изберете најдобро е да користите пресно исцеден сок.
  3. Растресете го шејкерот. Доволно е тоа да го правите 20 секунди.
  4. Отстранете го мразот од чашата, прецедете ја течноста и налејте ја во чашата.
  5. Украсете со парче лимон.

За да постигнете посилен визуален ефект можете да користите Blue Curacao (син ликер од портокал), кој ќе му даде сино-зелена боја на коктелот.

Уживајте!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85179
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јануари.2012 во 16:36

Champurrado – Мексикански чоколаден напиток



Champurrado - Мексикански чоколаден напитокChampurrado e мексикански пијалак кој е дел од фамилијата на топли напитоци атоле. Овој пијалак се служи или наутро со чуро (еден вид долгнавеста крофна), како појадок или доцна попладне како ужина. Чампарудо е особено популарен за време на Божиќ, кога се служи заедно со тамале — тесто кое може да се наполни според вашиот вкус.

СОСТОЈКИ
• 2 големи лажици палента или пченкарно брашно
• 2 големи лажици мелен амарант
• ½ стапче цимет или ванила
• 250 мл вода
• малку сол
• 40 мл млеко
• 25–50 гр темно чоколадо

ПОДГОТОВКА
Во сад за варење промешајте ги првите четири состојки и варете на средно-јака температура. Кога смесата ќе почне да врие, додајте сол и варете на умерен оган уште 10-тина минути со затворен поклопец.

Потоа, со постојано мешање, додадете го млекото. Кога повторно ќе зоврие, додадете коцки темно чоколадо и мешајте додека не се растопи целосно. Се сервира врело.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2012 во 06:52

Мохито со шампањско

Алкохолни коктели за новогодишната ноќ

Потребни состојки:

  • 100 г шеќер
  • 170 мл вода
  • 6 зелени лимони, исечкани на резанки
  • ливчиња нане
  • 450 мл бел рум
  • поголемо количество кршен мраз
  • 700 мл шампањско

Начин на подготовка: Во мал метален сад ставете ги шеќерот и водата и загрејте ги додека не добиете густ шербет. Откако ќе го тргнете од оган, оставете го на собна температура да се олади.

Во голем бокал искомбинирајте ги шербетот, резанките зелен лимон и ливчињата нане и убаво измешајте ги со дрвена лажица. Потоа додадете го румот и повторно убаво измешајте.

Земете неколку тенки високи чаши за вино и во нив ставете 1/3 искршен мраз. Потоа додадете од измешаниот пијалак уште 1/3, а последната третина пополнете ја со шампањско. Декорирајте со неколку ливчиња нане.
.

Виски со црвен портокал

Алкохолни коктели за новогодишната ноќ

Потребни состојки:

  • коцки мраз
  • 75 мл цеден џус од црвен портокал
  • 50 мл виски
  • 15 г шеќер во прав
  • 1 капка алкохолен битер (пијалак со горчлив вкус)
  • 1 резанка црвен портокал

Начин на подготовка: Една ниска чаша наполнете ја со неколку коцки мраз. Додадете го сокот од црвен портокал, вискито, шеќерот во прав, битерот и убаво промешајте. Декорирајте со резанка портокал.
.

Варено вино

Алкохолни коктели за новогодишната ноќ

Потребни состојки:

  • 1 калифорниски портокал
  • 1 литар сок од јаболка
  • 30 г мед
  • свеж ѓумбир, ситно сечкан
  • 10 суви боровинки
  • 10 стапчиња цимет
  • 1 шише суво црвено вино

Начин на подготовка: Олупете го портокалот и испланирајте како да го искористите бидејќи за коктелот ни е потребна само неговата кора. Во голем метален сад измешајте ги кората од портокалот, сокот од јаболко, медот, ѓумбирот, сувите боровинки и две стапчиња цимет. Оставете ги 20 минути на загреана рингла.

Потоа пополека почнете да го додавате виното и оставете го на оган убаво да се загрее. Сипете го пијалакот во широки стаклени чаши и декорирајте со останатите стапчиња цимет.
.

Чоколаден коктел со вкус на мента

Алкохолни коктели за новогодишната ноќ

Потребни состојки:

  • 20 мл текила
  • 30 мл узо
  • чоколаден сируп
  • шеќерно бастунче
  • 20 мл чоколаден ликер
  • мраз

Начин на подготовка: Врвот на една чаша за мартини украсете го со чоколаден сируп и трошки од искршено шеќерно бастунче. Алкохолните состојки и мразот ставете ги во шејкер и убаво протресете ги. Добиениот пијалак сипете го во чашата за мартини, а дополнително декорирајте со шеќерно бастунче.


kafepauza

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2012 во 07:05

1. Есенски зачин

  • 30 мл вотка
  • 60 мл сок од јаболко
  • 15 мл сок од лимон
  • 15 мл сируп

Состојките се комбинираат во шејкер со мраз и убаво се протресуваат. Се гарнира со стапче цимет и парче јаболко.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


2. Искрата од Малибу

  • 30 мл рум Малибу
  • 30 мл сок од грејпфрут
  • неколку капки Гренадин

  • Откако состојките ќе се измешаат во шејкер, коктелот се истура во чаша полна со шампањ и се декорира со парчиња јагоди.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


3. Розова лимонада

  • 60 мл Absolut Citron вотка
  • 15 мл ликер Куантро
  • 15 мл ракија од праска
  • 30 мл Limoncello
  • 30 мл кисел микс
  • 15 мл сок од лимон
  • неколку капки Гренадин

Работ на чашата се премачкува со лимонов сок и се обложува со шеќер. Се декорира со кора од лимон.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


4. Крем од цимет

  • 60 мл ирски крем Бејлис
  • 15 мл Goldschlager
  • 15 мл ликер со вкус на карамелизирани бонбони

Внатрешноста на чашата се декорира со чоколаден прелив, а работ од чашата се натопува со чоколаден сируп и се обложува со рендано чоколадо.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


5. Шеќерно стапче

  • 45 мл вотка
  • 15 мл мента ракија
  • 15 мл крем од какао

Како што кажува името, овој коктел се декорира со новогодишно шеќерно стапче.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


6. Оревокршачка

  • 45 мл вотка
  • 15 мл ликер Amaretto
  • 15 мл бел крем од какао

Работ на чашата се обложува со мелени ореви, додека на дното може да се додаде една мараскино вишна.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


7. Божиќно кисело

  • 60 мл Мидори (алкохол од диња)
  • 30 мл ликер од лимон Limoncello
  • 60 мл кисел микс

За да се добие одличен контраст на боите, светло зелениот коктел се служи во чаша во која на дното има мараскино вишна.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


8. Ноќ во Аспен

  • 90 мл кафе
  • 30 мл ликер Frangelico
  • 15  мл ванила-коњак

Коктел наменет за поладните денови, кој, за дополнителна енергија, се декорира со шлаг, морско оревче и зрна кафе.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година


9. Ног од Југот

  • 120 мл Eggnog
  • 15 мл ликер од бело чоколадо
  • 30мл  ликер Southern Comfort 

Егног е традиционален млечен пијалак кој е особено популарен во САД и Канада за време на зимските празници како Божиќ и Нова година. Рецептот содржи само сирови јајца. Гарнирајте со рендано чоколадо.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година

10. Лаванда

  • 45 мл вотка
  • 30 мл француско бело вино Lillet
  • 30 мл сируп од лаванда
  • 15 мл сок од лимон

За целосно да се долови името на овој коктел, се декорира едноставно се гранче лаванда.


Десет коктели за дочек на Стара Нова година



kafepauza
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2012 во 07:45
Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“


„The Carrie“ – Кери

Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“

Потребни состојки:

  • 60 ml SKYY вотка
  • 15 ml свежо цеден сок од лимон
  • 15 ml свежо цеден сок од зелен лимон
  • 1 кафена лажичка шеќер
  • 1 голтка ликер Crème de cassis

Начин на подготовка

Во еден поплиток сад сипете малку од ликерот, превртете ја чашата за мартини обратно и натопете ја површината во него. Потоа во тацна сипете шеќер и кристализирајте ја чашата. Во мешалка за коктели (шејкер) ставете ги состојките и додадете неколку коцки мраз. Енергично тресете ја мешалката за убаво да се изедначи пијачката и потоа сипете ја во чаша за мартини. Завршете го коктелот со отсипување една капка од ликерот crème de cassis на врвот.

„The Samantha“ – Саманта

Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“

Потребни состојки:

  • 60 ml SKYY вотка со вкус на ананас
  • 30 ml свежо цеден сок од зелен лимон
  • 20 ml ликер Triple Sec
  • 20 ml чоколаден ликер Crème de cacao

Начин на подготовка

Ставете ги состојките и неколку коцки мраз во мешалка за коктели и промешајте убаво. Сипете ја пијачката во секси чаша за мартини. Декорирајте со резанка од зелен лимон.

„The Charlotte“ – Шарлот

Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“

Потребни состојки:

  • 45 ml SKYY вотка со вкус на грозје
  • 90 ml газиран сок 7- Up
  • 7 ml свежо цеден сок од лимон
  • 7 ml црвено вино

Начин на подготовка

Исцедете пола лимон и сипете го во мешалка за коктели. Додајте ги вотката со вкус на грозје, сокот 7–Up и неколку коцки мраз, а потоа промучкајте. Пијачката сипете ја во висока чаша Collins (сет од 6 чаши чинат 42,60 американски долари) полна со коцки мраз. На крајот, заруменете го котелот со црвено вино.

„The Miranda“ – Миранда

Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“

Потребни состојки:

  • 60 ml SKYY вотка со вкус на ѓумбир
  • 2 супени лажици сируп од мед (за да направите сируп од мед, потребно е да измешате една лажица вода со една лажица мед)
  • 20 ml свежо цеден сок од лимон

Начин на подготовка

Ставете ги сите состојки во мешалка за коктели, додадете неколку коцки мраз и промешајте силно. Сипете го добиениот коктел во замрзната чаша за мартини. Од лимоновата кора направете декоративна лента, која ќе ја замотате на стапче за коктел.

„The Mr. Big“ – Ѕверка

Гламурозни коктели инспирирани од „Сексот и градот“

Потребни состојки:

  • 60 ml SKYY вотка со вкус на цреша
  • 15 ml бурбон Wild Turkey 101
  • 20 ml Кока-кола

Начин на подготовка

Сипете ги вотката, бурбонот, колата и неколку коцки мраз во мешалка за коктели и мешајте. Подготвената пијачка сипете ја во голема чаша за пунч од 3,5 dl. На крајот декорирајте со марачино цреша.

kafepauza



Mozam da se pofalam deka sum go probala The Carrie - Keri i navistina mi se dopadna.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2012 во 07:50

Немирно тартини

  • 60 мл вотка
  • 60 мл сируп од мед
  • 120 мл минерална вода

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Вотката и сирупот мешајте ги во шејкер со неколку коцки мраз. Претурете во чаша. Дополнете ја чашата со минерална вода.
.

Жежок празничен коктел

  • 45 мл вотка
  • 60 мл сок од брусница
  • 60 мл кокосова вода
  • неколку замрзнати брусници
  • зелени шеќерни кристали

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Измешајте ги течните состојки во шејкер со неколку коцки мраз. Врвовите од чаша за мартини обложете ги со зелените шеќерни кристали. Претурете го коктелот во чашата. Ставете неколку замрзнати брусници.
.

Кремасто млеко

  • 4 жолчки
  • 4 лажици шеќер во прав
  • 500 мл млеко
  • 250 мл изматен шлаг
  • 120 мл текила
  • 1 лажичка рендано морско оревче
  • 4 белки

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Изматете ги жолчките со шеќерот. Откако жолчките ќе станат бледо жолти, ставете ги текилата, млекото, шлагот и морското оревче. На страна, изматете ги белките со една лажица шеќер. Потоа, полека, без многу мешање, додадете ги белките во жолчките. Смесата оставете ја да се олади. Претурете ја во стаклени чаши и декорирајте со цимет.
.

Зимски ароматизиран сок од јаболка

  • 200 мл свеж сок од јаболка
  • 200 мл црвено вино
  • 2 стапчиња цимет
  • 3 каранфилчиња
  • сок од еден портокал
  • 100 мл бренди

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Во голем сад измешајте ги сите состојки. Оставете еден час да впијаат зачините. Извадете ги циметот и каранфилчето и претурете во чаши.
.

Франција во чаша

  • 60 мл џин
  • 60 мл сок од лимон
  • 120 мл ладен шампањ
  • 2 лажички шеќер во прав

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Во шејкер измешајте ги џинот, лимоновиот сок и шеќерот со коцки мраз. Течноста претурете ја во долга чаша за шампањ. Дотурете шампањ и декорирајте со замрзната малина.
.

Јаболкова снегулка

  • 90 мл вотка
  • 90 мл сок од јаболко
  • 90 мл ликер од јаболко

Почнете ги празниците со највкусните коктели


Состојките измешајте ги во шејкер со коцки мраз. Сервирајте со парчиња зелено јаболко.

Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2012 во 21:59
Кон врв
BiBi_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
СТАРОСЕДЕЛЕЦ

Регистриран: 27.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BiBi_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јануари.2012 во 22:00

CAIPIRINHA

Состојки:

2 лажици Шеќер

1 четврт лимета

2 1/2 oz. Cachaca

Опис:

Пасирајте го шеќерот со четврт лимета во старомодна чаша. Наполнете ја чашата со коцки мраз. Ставете the cachaca во чашата. Измешајте добро.

Кон врв
Schatzii7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unglaublich

Регистриран: 19.Октомври.2011
Локација: Lost somewhere
Статус: Офлајн
Поени: 7055
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Schatzii7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2012 во 14:43
КОКТЕЛИ: ВКУСНО И АЛКОХОЛНО

Повеќето од нас најчесто уживаат во пиењето на коктели, но имаат многу мало познавање за нив. Дали можеби сте знаеле дека првиот коктел настанал во Америка во средината на 16-тио век и се правел од шеќер, бурбон и мента? Името „коктел“ е дело на Шпанците кои за време на походите во Латинска Америка уживале во борбите со петли по кои се пиела мешавина од повеќе пијалаци во различни бои налик на опашка од петел (анг. cock tail).

Bloody Mary- според едно тврдење овој коктел настанал како лек за мамурлак измислен од George Jessel. Сепак, многумина се сомневаат во ова тврдење и велат дека барменот Peter Patriot е вистинскиот творец на овој познат и мошне баран коктел.

Mai Tai- овој овошен коктел од бел и златен рум, со сок од ананас, портокал и лимета е дело на Victor Buergon уште познат и како „Трговецот Вик“. Кога го служел луѓето викале „Mai Тai Roa“ што значи „многу добро“.

Manhattan – или уште крал на коктелите е еден од оние коктели кои важат за чиста класика. Се прави од виски и горчлив сок, а е измислен во клубот „ Manhattan“ во Њујорк 1870-та година.

Mojito –традиционално се прави од бел рум, шеќер, лимета, сода и нане. Важи за еден од најбараните и најосвежителните коктели на светот кој се служи со толчен мраз.

Martini  – современиот рецепт е сува верзија која вклучува вермут и џин, а станува популарна во почетокот на 20-тиот век.


За да направите одличен котел не треба сте професионалец ниту пак да поседувате кој знае каква професионална опрема. Потребен ви е само еден шеќер и соодветни чаши во кој што ќе го служите. Кај еден коктел освен рецептот најважно е и како го презентирате. Затоа вложете се максимално и потрудете се вашиот коктел да заличи на оригиналот.


»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.