![]() |
|
Лидери и потчинети |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Автор | |
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 30.Мај.2010 во 15:07 |
Vo nasite bitija i vo genetskiot kod sto go nosime od kreatorite ima SAMO dve vrsti na luge:
-Lideri -Podcineti Podvrsti ima mnogu,sepak ostanuvaat ovie dve. Lideri:Bitija so mnogu jaka harizma,tolku cvrsti vo svoite stavovi,sto nikoj ne moze da gi skrsi.Nositeli na celiot progres na covestvoto kako takvo.Rakovodat so mnozinstvoto,i sekogas se na branikot.koga sakaat revolucija.Nekogas prozivani kako manipulatori,diletanti i ludaci.Sekogas so dolzna pocit kon bazata od koja ja cicaat svojata energija. Podcineti:Ostatokot od covestvoto sto sekogas i sekade mu sluzi na malcinstvoto...vo zelba da bide malcinstvo. Od tuka i trgnuva mojata dilema.Dve raboti sto sakam da gi resam: -Kade trgnala nasata vrsta vo svoeto unistuvanje? -Kolku znaeme da ja goltneme nasata podcinetost? SAKAME DA BIDEME NA VRVOT? ZNAEME DA BIDEME PODCINETI? Изменето од Lithium - 30.Мај.2010 во 19:37 |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
![]() |
|
connected ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kako mislis ja "cicaat svojata energija"?
kako vampiri? |
|
![]() |
|
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
DA
mentalen i emocionalen vampirizam |
|
|
![]() |
|
Џо ![]() Сениор ![]() ![]() Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Има Лидери и Следбеници , Шефови и Потчинети . . .
|
|
sjena je od zastora kula na nebesima u našim je prsima |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Ne ja razbiram poentata na temava.
Sekako deka lugjeto se ragjaat so razlichni kvaliteti i afiniteti i nekoi se rodeni da bidat lideri, a drugi da gi sledat. Nema nishto losho vo toa. Liderot ne mozhe da bide nikakov lider ako nema sledbenici. Bez niv toj ne e nishto. Ne mozhat site da bidat pretsedateli ili direktori, tuku na opshtetsvoto mu se potrebni i zanaetchii, lekari, uchiteli, higienichari, rabotnici od sekakov profil... Ne mozhe site da bidat lideri i nema nishto potcenuvachko vo toa. I prosvetlenosta ne e nikakvo liderstvo. Prosvetleniot si e prosvetlen za sebe i toj ne vodi nikogo nikade. Mozhe da posovetuva i pomogne na onie koi sakaat da pojdat po svojot pat, no definitivno ne e niven lider. Zatoa, ne gi razbiram postavenite prashanjata. Gledam deka povekjeto od niv se postaveni od aspekt na egoto, a so prvoto - "Kade trgnala nasata vrsta vo svoeto unistuvanje?" , ne samo shto ne se slozhuvam (toa go govorele lugjeto so milenijumi i s'e ushte postoime, pa duri sme i poprosvetleni od porano), tuku ne gledam kakva vrska ima toa so liderstvoto i sledenjeto? |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Џо ![]() Сениор ![]() ![]() Каубоец Регистриран: 17.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2121 |
Мене воведниот пост ме асоцијацира на Анархија...
Како да се има желба за тотална еднаквост и унифицираност... А тоа не гледам дека е можно... |
|
|
![]() |
|
Pogolema anarhija od ova sto denes go imame kako moderno opstestvo ne znam dali moze da se izmisli.Samovolieto od centrite na mok koi upravuvaat so "ostatokot" e tolku ocigledno sto i slep moze da go vidi.
Prasanjata odat vo nasoka na ono sto nie go pravime so nas,ako voopsto moze da se kaze deka nesto pravime.Treba da ja goltneme svojata podcinetost i da probame prvo samite sebe da se promenime,a od tamu i naseto opkruzuvanje. Veruvam deka go znaete "efektot na edno kamce frleno vo mirna voda"? Mesi,moite postovi nikogas nema da bidat svateni koga trgnuvame od nasite predrasudi i veke nauceni definicii za zivotot.Filozofijata ne e pesnicka sto treba da ja naucime napamet.... Nisto od filozofijata koga ne sme ja izanalizirale i implementirale vo naseto bitie ![]() |
|
|
![]() |
|
![]() Оф-Топик , Но... Што всушност целиш? Ако гледаш објективно , ако нема лидери нема да има ни потчинети , и обратно. Ваљда твојот субјективен поглед е дека во последно време нема добри лидери , што резултира и со лоши потчинети...што сепак ја потврдува првата реченица , дека , мора да има некој истакнат и поискусен кој го наведува остатокот. Не биднува добар Лидер од некој кој никогаш не се Потчинил или предал пред нечија величина. |
|
|
![]() |
|
kejt-d-grejt ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Џо..... имаш нов фриз?
|
|
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Pa stani lider Joshua_Tree. Koj te tera so sila da sledish nekakvi lideri, osobeno koga tvrdish deka se loshi? Ne mozhesh niv da gi napagjash za tvoeto sledenje. Ako si posposoben od niv togash odi si po svoj pat, bez da ochekuvash nekoj drug da ti asfaltira avtopatishta. A ako pak ne si sposoben za toa, togash najdi istomislenici i pronajdi i podrzhi drug lider koj kje bide podobar od ovie segashnive. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
Полесен за одржување ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Prvo:Moite postovi ne se mirudii za pravenje "bosanski lonac" da go sobiras vo kupce koga me citiras.Se trudam da bidam bar pedanten koga gi pisuvam.Bie te zamolil koga veke me citiras da ja zadrzis formata vo koja e istoto napisano.
Vtoro:Filozofijata ne e "ZNANJE IMANJE" da se zanimavame so patistata i infrastrukturata.I vprocem ako imam apetiti da bidam lider mozebi i ke go napravam toa(imam vreme do 50).Ne go upotrebuvaj bukvalizmot za da gi vulgariziras ili relativiziras moite razmisluvanja ![]() Treto:Lajt motiv na podtemata vo prenosen smisol bese nacinot na koj se "razmackuvaat" razmisluvanjata.Pocnuva da se gubi smisolot na postavuvanje temi i glasni razmisluvanja koga ne se dava sloboda na slobodnite umovi i participientite da si gi iskazat svoite stavovi bez da se plasat deka ke bidat "iskornati po kosa". |
|
|
![]() |
|
Joshua_Tree, na nashot forum sekogash bilo dozvoleno javuvanje na slobodni umovi, kako i nivno neprecheno participiranje vo diskusiite.
No treba da se razbere deka diskusija postoi samo ako im e dozvoleno i na drugite da go iznesat svoeto mislenje. A slobodumieto e venchano so nachelno nerazbiranje od tesnoumieto, pa zatoa ne treba da zachuduva ili obespokojuva reagiranje so nesoglasuvanja, prashuvanja i baranja klarifikacii na slobodumieto. Toa ne treba da se sfati kako kubenje kosa, tuku kako normalno diskutiranje. |
|
|
|
![]() |
|
Anarchy ![]() Сениор ![]() ![]() Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
За каква потчинетост раскажуваш Џошуа? За кое следење, за кои лидери? Политички лидери? Никој не не тера да следиме некого, ниту ние ги тераме останатите да не следат.
Животот не е само следење или спротивставување. Во некои ситуации ќе мораш да следиш, затоа што тој што се наметнал над останатите кои треба да го следат е поискусен, попаметен во таа област. А тие останатите, само можат да научат и да се стекнат со нови животни искуства од тоа следење. Се` во животот е симбиоза на знаење, искуства. Не постои потчинетост како што ти кажуваш. Барем за мене е тоа непознато. Секој е слободен да прави што сака, да размислува како сака, да живее како сака. Од неговите избори зависи како ќе го живее животот. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |