Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22624 Датум на принтање: 03.Август.2025 во 23:07 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Лидери и потчинетиПостирано од: Joshua_Tree
Наслов: Лидери и потчинети
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 15:07
Vo nasite bitija i vo genetskiot kod sto go nosime od kreatorite ima SAMO dve vrsti na luge:
-Lideri -Podcineti
Podvrsti ima mnogu,sepak ostanuvaat ovie dve.
Lideri:Bitija so mnogu jaka harizma,tolku cvrsti vo svoite stavovi,sto nikoj ne moze da gi skrsi.Nositeli na celiot progres na covestvoto kako takvo.Rakovodat so mnozinstvoto,i sekogas se na branikot.koga sakaat revolucija.Nekogas prozivani kako manipulatori,diletanti i ludaci.Sekogas so dolzna pocit kon bazata od koja ja cicaat svojata energija.
Podcineti:Ostatokot od covestvoto sto sekogas i sekade mu sluzi na malcinstvoto...vo zelba da bide malcinstvo.
Od tuka i trgnuva mojata dilema.Dve raboti sto sakam da gi resam: -Kade trgnala nasata vrsta vo svoeto unistuvanje? -Kolku znaeme da ja goltneme nasata podcinetost?
SAKAME DA BIDEME NA VRVOT? ZNAEME DA BIDEME PODCINETI?
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
Коментари: Постирано од: connected
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 15:14
kako mislis ja "cicaat svojata energija"? kako vampiri?
-------------
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 15:20
DA
mentalen i emocionalen vampirizam
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 16:32
Има Лидери и Следбеници , Шефови и Потчинети . . .
-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 05:10
Ne ja razbiram poentata na temava.
Sekako deka lugjeto se ragjaat so razlichni kvaliteti i afiniteti i nekoi se rodeni da bidat lideri, a drugi da gi sledat. Nema nishto losho vo toa. Liderot ne mozhe da bide nikakov lider ako nema sledbenici. Bez niv toj ne e nishto. Ne mozhat site da bidat pretsedateli ili direktori, tuku na opshtetsvoto mu se potrebni i zanaetchii, lekari, uchiteli, higienichari, rabotnici od sekakov profil...
Ne mozhe site da bidat lideri i nema nishto potcenuvachko vo toa.
I prosvetlenosta ne e nikakvo liderstvo. Prosvetleniot si e prosvetlen za sebe i toj ne vodi nikogo nikade. Mozhe da posovetuva i pomogne na onie koi sakaat da pojdat po svojot pat, no definitivno ne e niven lider.
Zatoa, ne gi razbiram postavenite prashanjata. Gledam deka povekjeto od niv se postaveni od aspekt na egoto, a so prvoto - "Kade trgnala nasata vrsta vo svoeto unistuvanje?" , ne samo shto ne se slozhuvam (toa go govorele lugjeto so milenijumi i s'e ushte postoime, pa duri sme i poprosvetleni od porano), tuku ne gledam kakva vrska ima toa so liderstvoto i sledenjeto?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 13:53
Мене воведниот пост ме асоцијацира на Анархија... Како да се има желба за тотална еднаквост и унифицираност... А тоа не гледам дека е можно...
-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 16:54
Pogolema anarhija od ova sto denes go imame kako moderno opstestvo ne znam dali moze da se izmisli.Samovolieto od centrite na mok koi upravuvaat so "ostatokot" e tolku ocigledno sto i slep moze da go vidi.
Prasanjata odat vo nasoka na ono sto nie go pravime so nas,ako voopsto moze da se kaze deka nesto pravime.Treba da ja goltneme svojata podcinetost i da probame prvo samite sebe da se promenime,a od tamu i naseto opkruzuvanje. Veruvam deka go znaete "efektot na edno kamce frleno vo mirna voda"?
Mesi,moite postovi nikogas nema da bidat svateni koga trgnuvame od nasite predrasudi i veke nauceni definicii za zivotot.Filozofijata ne e pesnicka sto treba da ja naucime napamet.... Nisto od filozofijata koga ne sme ja izanalizirale i implementirale vo naseto bitie
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:19
Joshua_Tree напиша:
Nisto od filozofijata koga ne sme ja izanalizirale i implementirale vo naseto bitie
Оф-Топик , Но...
Што всушност целиш?
Ако гледаш објективно , ако нема лидери нема да има ни потчинети , и обратно. Ваљда твојот субјективен поглед е дека во последно време нема добри лидери , што резултира и со лоши потчинети...што сепак ја потврдува првата реченица , дека , мора да има некој истакнат и поискусен кој го наведува остатокот. Не биднува добар Лидер од некој кој никогаш не се Потчинил или предал пред нечија величина.
-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:26
Џо..... имаш нов фриз?
------------- се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 18:37
Joshua_Tree напиша:
Pogolema anarhija od ova sto denes go imame kako moderno opstestvo ne znam dali moze da se izmisli.Samovolieto od centrite na mok koi upravuvaat so "ostatokot" e tolku ocigledno sto i slep moze da go vidi.Prasanjata odat vo nasoka na ono sto nie go pravime so nas,ako voopsto moze da se kaze deka nesto pravime.Treba da ja goltneme svojata podcinetost i da probame prvo samite sebe da se promenime,a od tamu i naseto opkruzuvanje.Veruvam deka go znaete "efektot na edno kamce frleno vo mirna voda"?Mesi,moite postovi nikogas nema da bidat svateni koga trgnuvame od nasite predrasudi i veke nauceni definicii za zivotot.Filozofijata ne e pesnicka sto treba da ja naucime napamet....Nisto od filozofijata koga ne sme ja izanalizirale i implementirale vo naseto bitie
Pa stani lider Joshua_Tree.
Koj te tera so sila da sledish nekakvi lideri, osobeno koga tvrdish deka se loshi? Ne mozhesh niv da gi napagjash za tvoeto sledenje. Ako si posposoben od niv togash odi si po svoj pat, bez da ochekuvash nekoj drug da ti asfaltira avtopatishta. A ako pak ne si sposoben za toa, togash najdi istomislenici i pronajdi i podrzhi drug lider koj kje bide podobar od ovie segashnive.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:10
kejt-d-grejt напиша:
Џо..... имаш нов фриз?
Полесен за одржување
-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:17
Prvo:Moite postovi ne se mirudii za pravenje "bosanski lonac" da go sobiras vo kupce koga me citiras.Se trudam da bidam bar pedanten koga gi pisuvam.Bie te zamolil koga veke me citiras da ja zadrzis formata vo koja e istoto napisano.
Vtoro:Filozofijata ne e "ZNANJE IMANJE" da se zanimavame so patistata i infrastrukturata.I vprocem ako imam apetiti da bidam lider mozebi i ke go napravam toa(imam vreme do 50).Ne go upotrebuvaj bukvalizmot za da gi vulgariziras ili relativiziras moite razmisluvanja
Treto:Lajt motiv na podtemata vo prenosen smisol bese nacinot na koj se "razmackuvaat" razmisluvanjata.Pocnuva da se gubi smisolot na postavuvanje temi i glasni razmisluvanja koga ne se dava sloboda na slobodnite umovi i participientite da si gi iskazat svoite stavovi bez da se plasat deka ke bidat "iskornati po kosa".
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:52
Joshua_Tree, na nashot forum sekogash bilo dozvoleno javuvanje na slobodni umovi, kako i nivno neprecheno participiranje vo diskusiite.
No treba da se razbere deka diskusija postoi samo ako im e dozvoleno i na drugite da go iznesat svoeto mislenje. A slobodumieto e venchano so nachelno nerazbiranje od tesnoumieto, pa zatoa ne treba da zachuduva ili obespokojuva reagiranje so nesoglasuvanja, prashuvanja i baranja klarifikacii na slobodumieto.
Toa ne treba da se sfati kako kubenje kosa, tuku kako normalno diskutiranje.
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:55
За каква потчинетост раскажуваш Џошуа? За кое следење, за кои лидери? Политички лидери? Никој не не тера да следиме некого, ниту ние ги тераме останатите да не следат.
Животот не е само следење или спротивставување. Во некои ситуации ќе мораш да следиш, затоа што тој што се наметнал над останатите кои треба да го следат е поискусен, попаметен во таа област. А тие останатите, само можат да научат и да се стекнат со нови животни искуства од тоа следење. Се` во животот е симбиоза на знаење, искуства.
Не постои потчинетост како што ти кажуваш. Барем за мене е тоа непознато.
Секој е слободен да прави што сака, да размислува како сака, да живее како сака.
Од неговите избори зависи како ќе го живее животот.
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 19:58
Epa toa de toa,a ne cenzura i slobodno tumacenje na moderatorite i brisenje celi postovi...pa duri i baniranje
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 20:11
Joshua_Tree, za kakva cenzura govorish? Za kakvo slobodno tumachenje na moderatorite, brishenje celi postoi i baniranje ako toa ne bilo protiv pravilata i propisite na ovoj forum?
Ajde bidi malu posamokritichen, pokorekten vo odnosot, ne odi off-topic i koncentriraj se na temata.
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 21:09
Joshua_Tree напиша:
Vo nasite bitija i vo genetskiot kod sto go nosime od kreatorite ima SAMO dve vrsti na luge:
-Lideri -Podcineti
Podvrsti ima mnogu,sepak ostanuvaat ovie dve.
Lideri:Bitija so mnogu jaka harizma,tolku cvrsti vo svoite stavovi,sto nikoj ne moze da gi skrsi.Nositeli na celiot progres na covestvoto kako takvo.Rakovodat so mnozinstvoto,i sekogas se na branikot.koga sakaat revolucija.Nekogas prozivani kako manipulatori,diletanti i ludaci.Sekogas so dolzna pocit kon bazata od koja ja cicaat svojata energija.
Podcineti:Ostatokot od covestvoto sto sekogas i sekade mu sluzi na malcinstvoto...vo zelba da bide malcinstvo.
Od tuka i trgnuva mojata dilema.Dve raboti sto sakam da gi resam: -Kade trgnala nasata vrsta vo svoeto unistuvanje? -Kolku znaeme da ja goltneme nasata podcinetost?
SAKAME DA BIDEME NA VRVOT? ZNAEME DA BIDEME PODCINETI?
ги можам и двете---->>> перфектен и педантичан радник сум и окрутен / во буквална смисла/ водач.
Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 04.Јуни.2010 во 18:39
Od zlatna sredina nema nisto podobro.
------------- ~Live the life you love, love the life you live~
Датум на внесување: 04.Јуни.2010 во 18:40
Mediokritet?
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 01.Јули.2010 во 14:26
lotus flower напиша:
Od zlatna sredina nema nisto podobro.
Kade e zlatnata sredina?
Postoi li nesto takvo kako balans megju liderstvo i potcinetost vo edna licnost ?
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 01.Јули.2010 во 14:32
Постои, потчинет лидер :-)
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 01.Јули.2010 во 14:41
Anarchy напиша:
Постои, потчинет лидер :-)
Abe ajde ....
Potcinetiot si ostanuva potcinet .... koga mu davas uloga na lider rezultatot e losa gluma koja nikoj ne saka da ja gleda ...
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
Датум на внесување: 01.Јули.2010 во 14:47
Sto jadete za rucek? Toa sto imate,ili toa sto ste zasluzile da go jadete?
....tolku ednostavno
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 02.Јули.2010 во 14:08
Подчинета сум и не ми пречи. Одговарам само за она што е во рамките на моите одговорности.
За некој да биде лидер треба да покаже пред се добри самоорганизаторски способности и дека може да работи да се снаоѓа без надзор. Значи треба да ги покаже за луѓето да го прифатат и одобрат тоа.
Ако некој сам си тера ќеифови и си прави како сака, значи и дека не соработува со другите а луѓето такви луѓе не ги сакаат каде треба тимска работа.
Ако зборуваме за некои остварени бизнис луѓе кои се максимално сигурни во она што го прават и раководат со многу луѓе тоа е резултат на нивното долгогодишно искуство во работата и умеењето, кое верувам не се случило преку ноќ.
И тие некогаш биле подчинети и се ковале со години. Кај некои е забележан многу брз развој во развивање на лидерските способности затоа и релативно млади успевале во своите цели.
Но кога се говори за лидерество тоа е позитивно само во здрава поставка каде точно е дефинирана хиерархијата и сите се вклопуваат според способностите и можностите.
Примеров со кој што се послужив се однесува само на работниот аспект, за други сфери како политиката, други типови на институции ,приватниот живот на луѓето сетто ова може да се одвива на поинакво ниво.
------------- Beauty fades, dumb is forever
Постирано од: eptendosadno1
Датум на внесување: 02.Јули.2010 во 14:14
Ништо не разбрав ...
------------- Тишината е гласникот на почетокот , пссс...т .
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 02.Јули.2010 во 14:17
eptendosadno1 напиша:
Ништо не разбрав ...
Не ти е денот денес или...не е до тебе
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 02.Јули.2010 во 14:23
eptendosadno1 напиша:
Ништо не разбрав ...
Ова на мојот пост се однесува?
------------- Beauty fades, dumb is forever
Датум на внесување: 02.Јули.2010 во 16:24
Podcinetite se sekogas izvor na mok za liderite i tuka nema vrdikiki
Kako bi bile lideri inaku?
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 02:15
Joshua_Tree напиша:
Podcinetite se sekogas izvor na mok za liderite i tuka nema vrdikikiKako bi bile lideri inaku?
Не се сложувам дека изворот на моќта секогаш се наоѓа во потчинетите. Многу често, особено ако владее т.н. spoils system, оној кој е на повисоката скала на општествената скала е оној кој е извор на моќта на некои лидери, кои сепак не се еднакви со него. Во сите општества има вакви случаи.
Истотака, изворот на моќта на многу лидери не биле потчинетите, туку посебните квалитети кои тие ги поседувале.
-------------
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 09:08
Izvorot na mokta ne e isto sto i sistemot po koj stignale na toa mesto.Za licnite predispozicii ne pravime muabet...podcinetite se izvor na mok.
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 14:30
Joshua_Tree напиша:
Izvorot na mokta ne e isto sto i sistemot po koj stignale na toa mesto.Za licnite predispozicii ne pravime muabet...podcinetite se izvor na mok.
Не би сакал да навлегувам во историјата, но би сакал да те прашам, кој бил изворот на моќта на кардиналот Ришеље,најмоќниот човек во Франција,ако притоа знаеме дека сите биле потчинети на кралот? Очигледно изворот на моќта на Ришеље не биле потчинетите.
-------------
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 14:36
Makedon,so cel pocit kon tvojot intelekt,no mesas babi i zabi.Ne me citas Makedon....ne me citas....
Mokta odi vo dva pravci: -Horizontala(lider i podcineti) -Vertikala(Lider i umni podcineti)....pak podcineti
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 14:51
Joshua_Tree напиша:
Makedon,so cel pocit kon tvojot intelekt,no mesas babi i zabi.Ne me citas Makedon....ne me citas....Mokta odi vo dva pravci:-Horizontala(lider i podcineti)-Vertikala(Lider i umni podcineti)....pak podcineti
Oчигледно не се разбираме јас и ти, па затоа ќе одиме од друг аспект да го објасниме прашањето
Намерно го наведов Ришеље како пример, бидејќи кардиналот е дел од друга структура, има друг надреден, тоа е Папата во Рим, а не кралот. Тој одлучувал за неговиот статус, а не Кралот на Франција, кој само предлагал епископи и кардинали. Ришеље de iure му е потчинет на Кралот, како и секој Французин, но кралот нема никаква фактичка моќ за да му го одземе кардиналскиот статус. Напротив, Ришеље имал моќ да и ја одземе сета моќ на мајката на кралот,кралицата, иако de iure тој и е потчинет неа.
-------------
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 14:54
ne zboruvame za pozicija Makedon...tret pat....sepak se soglasuvame
Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 15:05
Не верувам дека некој се раѓа како лидер.
Сите сме еднакви by default.
Општествената положба и главно парите и моќта ги прави едните „лидери“, другите „потчинети“.
------------- What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 15:07
Mnogu pogresno...Tiggy
KOD....nema default
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 15:11
Да , ама во зависност од воспитувањето кај поединец можат да се развијат особини кои подоцна би можеле во одреден општествен слој или ‘зона‘ да го направат доминантен. Све да е родено еднакво , никогаш не би имало алфа-мажјаци во глутниците. Tabula Rasa...да сите сме еднакви на почетокот-зависи од воспитувањето во раните години , и тоа кои особини ги вреднува самото општество. Имаме Лидери и Следбеници . Доминантни (човеци) и нивни потчинети.
-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 15:14
Постирано од: goran-twin
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 10:39
Лидерите со силата опстојуваат....,,,.,,,,,..Лидери кои без сила опстојуваат,се оние кои други лидери со силата ги подржуваат...,,,,..,,,,..Потчинетите со силата се држат,за да бидат потчинети...,,.. ..,,,.,,,..Лидерите во бизнисот ја имаат моќта заради подршката од лидерите на вооружените сили во една држава..,,..,,,.. ..,,..,,Столб на лидерството е војската.Врховен лидер над сите е врховниот командант на вооружените сили на една држава....,,,.,,.. ..,,,..,,Врховниот лидер може да нема власт и овластувања над сите преостанати лидери...,,,..,,,..И воопшто еден лидер може да нема целосна власт над своите потчинети....,,,,..,,,...Се е до регулацијата и правниот систем ..,,,..,,,..Се е до поставеноста на хиерархијата во играта на политиката и правниот систем..,,,...,,,..И за се тоа,еден одржува,врховниот командант.,,,,...,, ..,,,..,,,Секој може да биде лидер,секој може да биде водач,без оглед на образование и статус во општеството...,,,.,,,..,,.Комплетно секој па дури и психопат,се додека го подржуваат луѓе со сила и се додека нема кој да го симне од моќта,од власта...,,,...,,,... ..,,,..,,,..А тоа е друго што за секој не е лесно и на секој не му се пружат можности за доаѓање на власт.,,...,,,.,,, ..,,,...,,,...Денеска лидер во политиката се станува преку основање на своја партија со трчање на избори,преку поставување на некој од лидерите во политиката,преку оружјето со регрутација на истомисленици и правење војна....,,..,,,... ,,,....,,,...Во бизнисот со отварање на своја фирма и пуштање во инвестиции,акции...,,,..,,,.. ,,..,,,.И со лидерство во криминал....
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 13:23
А како и било после секое пишување да ги прочиташ коментарите...
goran-twin напиша:
Лидерите во бизнисот ја имаат моќта заради подршката од лидерите на вооружените сили во една држава.
goran-twin напиша:
Столб на лидерството е војската.Врховен лидер над сите е врховниот командант на вооружените сили на една држава.
goran-twin напиша:
Врховниот лидер може да нема власт и овластувања над сите преостанати лидери.И воопшто еден лидер може да нема целосна власт над своите потчинети.
goran-twin напиша:
Се е до регулацијата и правниот систем .Се е до поставеноста на хиерархијата во играта на политиката и правниот систем.И за се тоа,еден одржува,врховниот командант.
goran-twin напиша:
Секој може да биде лидер,секој може да биде водач,без оглед на образование и статус во општеството.Комплетно секој па дури и психопат,се додека го подржуваат луѓе со сила и се додека нема кој да го симне од моќта,од власта.
goran-twin напиша:
А тоа е друго што за секој не е лесно и на секој не му се пружат можности за доаѓање на власт.
goran-twin напиша:
Денеска лидер во политиката се станува преку основање на своја партија со трчање на избори,преку поставување на некој од лидерите во политиката,преку оружјето со регрутација на истомисленици и правење војна....
Оти ако се читаш ќе видиш колку контрадикции и неточности се провлекуваат низ твоите текстови... како за илустрација како тоа изгледа можеш да го погледнеш текстот објавен во "Bечер" за оние фамозни 200 тони затруена пченица.
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 14:18
Кажаното е мое гледиште за лидерство и потчинети.Јас се изразив со поедноставни реченици без да навлегувам во подетално објаснување за да некому оставам добро напишан текст.Мене впредвид ми беше значењето на речениците,посебно на мојата мисла во однос на темата,а не убаво напишан текст. Се она што го пишав е потребно големо навлегување во проблематиката каде не секој би можел да согледа.
goran-twin напиша:
Лидерите во бизнисот ја имаат моќта заради подршката од лидерите на вооружените сили во една држава.
Ако во некоја фирма штрајкуваат против газдата,каде газдата како лидер ќе се најде во загрозена ситуација,кој би го одбранил и кој би му го сочувал капиталот од гневните работници?
goran-twin напиша:
Столб на лидерството е војската.Врховен лидер над сите е врховниот командант на вооружените сили на една држава.
Ако војската ја нема,како сметаш дека може да опстојуваат сите преостанати организации со нивните лидерства?Нема ли да има анархија?И нели би произлегло тогаш следната најголема организација по ред во државата да се наметне како суверенитет,а нејзиниот лидер како суверен?
goran-twin напиша:
Врховниот лидер може да нема власт и овластувања над сите преостанати лидери.И воопшто еден лидер може да нема целосна власт над своите потчинети.
Зарем нема различни лидерства?Зарем нема лидери со поголеми и лидери со помали овластувања?Зарем нема демократски лидер,лидер со тоталитарна власт....
goran-twin напиша:
Се е до регулацијата и правниот систем .Се е до поставеноста на хиерархијата во играта на политиката и правниот систем.И за се тоа,еден одржува,врховниот командант.
Без хиерархија нема власт и лидерство.
goran-twin напиша:
Секој може да биде лидер,секој може да биде водач,без оглед на образование и статус во општеството.Комплетно секој па дури и психопат,се додека го подржуваат луѓе со сила и се додека нема кој да го симне од моќта,од власта.
Зарем нема во историјата болни лица,па и деца кои станаа цареви?
goran-twin напиша:
А тоа е друго што за секој не е лесно и на секој не му се пружат можности за доаѓање на власт.
Зарем Ернесто Че Гевара не изгуби во војна за власт?
goran-twin напиша:
Денеска лидер во политиката се станува преку основање на своја партија со трчање на избори,преку поставување на некој од лидерите во политиката,преку оружјето со регрутација на истомисленици и правење војна....
Али Ахмети како стана лидер?
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 15:01
Messenger е целосно во право. Не се што си напишал е точно.
Goran-twin, тој што ќе биде на власт поради војската, тој едноставно нема да биде лидер, туку ќе биде потчинет, токму на оние кои се на власт. Власта не треба да биде зависна од нешто, туку треба да се труди да добие поддршка. И не секогаш војската игра којзнае каква улога. На многумина кои биле врховни команданти, главите им отпаднале од рамената. Лидер е, како што кажав еднаш, тој кој знае да командува. Останатите се само марионетки, а не лидери.
Низ историјата има многу примери на лидери кои ја немале поддршката од војската, но имале огромна моќ. Жената на Императорот Јустинијан воопшто не била во добри односи со војската, но, генералите се потчинувале на сите нејзини наредби и не се обидувале да и противречат. Папата Александар VI Борџија воопшто немал поддршка од војската на најмоќните римски фамилии, но успеал двете фамилии да ги уништи до тој степен, што тие никогаш не успеале да ја обноват својата моќ, а моќта на Католичката Црква десеткратно да ја зголеми. Мошне популарната кај нас, Хурем Султана, била во крајно лоши односи со војската, народот ја мразел, од од ѕидините на сарајот, со своите способности, успеала да направи командантот на војската да заврши задавен, а по него да замине и престолонаследникот на тронот, иако војската била мошне лојална на престолонаследникот. Војската се побунила против нејзиното влијание, но ништо не се сменило. За Сталин сите знаеме како ја десеткувал војската, но останал на власт. Помалку познат пример е и св. Кирил Александриски, кој иако немал добри односи со војската, успеал да издејствува преку еден стар и опитен монах, неговите приврзаници да го опколат дворецот на Императорот, кога последниот сакал да ги легализира одлуките на еретичкиот синод.
Макијавели вели дека изворот на поддршката за лидерот е народот и војската. Сепак, постојат и многу други извори на кои може да се потпира еден лидер, а кои пред се лежат во него, а тоа е спосоноста, чувствата и љубовта, способноста за манипулирање, искористување на општествените прилики и создаден вакум, способноста да врши влијание врз другите, искористувањето на општествената положба и многу други.
-------------
Постирано од: mkd76
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 17:14
Целата Моќ доаѓа од Бога, а целата Моќ која ја користиме доваѓа од нашето Више ЈА - од Бога. Твоето право битие - едина вечна реалност е во нас - тоест тоа е БОГ.
Да се Владее значи да им се подари на неуките и слабите луѓе нешто од Владетелската сопствена снага на вољата, универзална љубов,комплетирање на целата сила духовна и физичка која е во луѓето, треба да ги води луѓето према општа благосостојба на сите луѓе. Секој Владар, кој без Љубов и од себични намери, ја наметнува својата воља на другите и ги крши нивните права на самоопределување , право на избор и право на благосостојба, ја претвора Божјата активност на владеење во сатанска ТИРАНИЈА.
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 19:44
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Ако во некоја фирма штрајкуваат против газдата,каде газдата како лидер ќе се најде во загрозена ситуација,кој би го одбранил и кој би му го сочувал капиталот од гневните работници?
Со ова покажуваш дека не си запознаен со работите за кои пишуваш. Може тука да завршиме, ама за атер на муабетов ќе продолжиме...
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Ако војската ја нема,како сметаш дека може да опстојуваат сите преостанати организации со нивните лидерства?Нема ли да има анархија?И нели би произлегло тогаш следната најголема организација по ред во државата да се наметне како суверенитет,а нејзиниот лидер како суверен?
Можеби е така само во држави каде е направен државен удар и на власт е воена хунта...
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Зарем нема различни лидерства?Зарем нема лидери со поголеми и лидери со помали овластувања?Зарем нема демократски лидер,лидер со тоталитарна власт....
Кажаново е контрадикторно и нема логика... ВРХОВЕН лидер е оној кој е лидер на сите лидери. Ако нема власт над другите лидери, тогаш тој не е ВРХОВЕН лидер.
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Без хиерархија нема власт и лидерство.
Е така де, кој е врховниот лидер (командант) во една демократска правна држава ? Главниот генерал ???
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Зарем нема во историјата болни лица,па и деца кои станаа цареви?
Навистина си сериозен???
СЕКОЈ може да биде лидер ? И неписмениот и психопатот ???
Па кои "луѓе со сила" ќе подржуват неписман претставник или психопат ? И кој е тој народ што ќе гласа за него ???
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Зарем Ернесто Че Гевара не изгуби во војна за власт?
Фала Богу што не може така лесно било кој да дојде на власт ! Замисли тоа да биде некој неписмен и необразован човек или психопат !
goran-twin напиша:
goran-twin напиша:
Али Ахмети како стана лидер?
И како може еден неписман или психопат да осмисли, собере и организира луѓе на тоа ниво ? Исто така, тврдиш дека за доаѓање на власт ДЕНЕС треба луѓето да се вооружат и да почнат војна... понекогаш може и така, а тоа се нарекува граѓанска војна, револуција или насилно менување на власта, но тоа не е редовен денешен начин на доаѓање на власт во една демократска и правна држава.
П.С. Прави разлика меѓу лидерство, сила и моќ.
Датум на внесување: 26.Мај.2012 во 22:45
Messenger напиша:
goran-twin напиша:
Кажаново е контрадикторно и нема логика... ВРХОВЕН лидер е оној кој е лидер на сите лидери. Ако нема власт над другите лидери, тогаш тој не е ВРХОВЕН лидер.
Контрадикторноста е тоа што всушност ти контрадикторно ме свати.Таа реченица јас не ја реков,ти ја наметна и погрешно ме свати.Поентата ми беше да кажам дека најголем лидер,општо како лидерство во една држава е врховниот командант на вооружените сили на една држава.А воопшто не зборувам за дали мора да има власт над други.Всушност и потенцирам дека има лидери со тоталитарна власт и лидери со многу ограничени овластувања. Еве на пример претседателот на Куба има помала уставна моќ од американскиот претседател.Претседателот на САД може да објави војна без да го праша конгресот.Претседателот на Куба неможе ни да именува министер или амбасадор,ако претходно не добие одобрение од Државниот совет,што го избира Народното собрание.Се разбира дека има морален авторитет,неформална моќ,што произлегува од почитта и угледот што ги стекнал со текот на годините,со кое и го прави диктатор. Не само држави со воени хунти,туку и секое општество без војска и полиција неможе да функционира,со останатите хиерархии кои постојат во едно општество. Треба еден лидер да поседува итрина,досетливост во водење политика и понекогаш со интриги да ги реализира политиките.Меѓутоа се додека има луѓе кои,се тоа,ќе му реализираат,се додека има потчинети,тоа и е остварливо.Многу примери има каде некои покажале лидерски способности и без да имаат команда на војска,меѓутоа сите тие биле во опкружување и имале влијание на истата.Или пак имале свои мал круг на луѓе кои со интригите свои,овие потчинети им ги реализирале амбициите.Мислам дека е грешка ако некој смета дека без потпирање на свои потчинети луѓе и дека само со интриги може да постигне свои лидерски амбиции и да стане лидер..... Доколку јас би бил лидер,би се потпрел на силна и добро зауздана војска,добро обучена разознавачка служба,силното оружје и интригите и знаењето во водењето на сите лидерски одговорности. "Човечката мисла секогаш ја одредуваат околностите на епохата".Во случај на политички гениј би рекол дека многу зависи од тоа.Ленин во времето на царицата Катарина би бил жасток бранител на руската буржоазија.Цезар не би го преминал Рубикон во првите години на Републиката,пред да се заостри големата класна борба што го потресла Рим и пред основањето на големата партија на плејбеците.
Датум на внесување: 27.Мај.2012 во 00:15
goran-twin напиша:
Контрадикторноста е тоа што всушност ти контрадикторно ме свати.Таа реченица јас не ја реков,ти ја наметна и погрешно ме свати.Поентата ми беше да кажам дека најголем лидер,општо како лидерство во една држава е врховниот командант на вооружените сили на една држава.
Не вреди да се дискутира...
... не постои контрадикторно разбирање !
Луѓето те разбираат како што говориш, а ти ако не си јасен и си контрадикторен, како што си, тогаш тие ќе те разбират токму така.
Јас не сум ти наметнал никаква реченица, туку тоа произлегува од твојот тек на мисли.
И уште еднаш ќе ти речам дека врховниот лидер во една демократска држава не е врховниот командант на вооружните сили. Тоа може да биде само доколку во таа држава владее војна хунта.
Датум на внесување: 27.Мај.2012 во 00:19
да не забегавте малку од темата???
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 13:23
Македон напиша:
Goran-twin, тој што ќе биде на власт поради војската, тој едноставно нема да биде лидер, туку ќе биде потчинет, токму на оние кои се на власт.
Токму така,но тоа се однесува исклучиво на лидер кој владее во политиката со војска и народ.Затоа Макијавели е во право кога вели дека владетелот треба да настојува да не биде замразен од војската и народот.Дека треба да настојува да биде сакан и почитуван,но и да имаат стравопочит спрема него.На прво место да му се плашат,а од второ значење да го сакаат.
Кога народот те сака поретко се обидуваат оние кои сакаат да направат преврат во власта.Доколку не те сака народот оние кои сакаат да направат пуч со задоволство ќе се впуштат во потфатот .Па дури и ќе инсистираат на смртна казна на соборениот лидер знаејќи дека така впрочем го задоволуваат народот.
Токму добар пример на сето кажано е она што се случи со Чаушеску,каде прво беше замразен од народот,а потоа генералите во неговата војска слободно му го свртеа грбот.
Но кога непријателот ќе види дека лидерот има обединета и добро организирана војска и има голема почит и подршка од војската и народот,согледува дека нема можност.
Сосема е друго лидер во бизнисот,каде воопшто не е битно дали потчинетите и народот те сакаат.Затоа што и ако те замразат ама комплетно сите,не ти можат никаков преврат и одзедмање на власта,доколку не ги прекршуваш законите на државата.
Замразениот и патријархален бизнисмен може да има сосема стабилна власт.Токму поради тоа што друга вооружена организација стои на негова подршка.
Македон напиша:
Власта не треба да биде зависна од нешто, туку треба да се труди да добие поддршка.
Лидерот во војската треба да се труди да влева страв од непочитување,истовремено да ја има подршката од војската и народот,да биде сакан,почитуван...
Но ќе ги изложам и моите мислења.
Посигурна власт на еден лидер според мене би била кога лидерот има таква воена организација каде генералите и командантите во војската се помногубројни(но не и премногу),односите би им биле поизретчени и контролирани,надлежноста би им била поограничена,а пак дотурот на храна,финансии,опрема би бил одделен од нивна надлежност и би бил од друг извор на воена организација на команда на самиот лидер. Потчинетите во војската воопшто да не се занимаваат со политика,туку нивна задача да биде само извршување на наредбите.
Добар пример за тоа дека војската треба да не учествува активно во политиката е историското ВМРО во нашата историја.Каде организацијата ВМРО не само што беше воена туку и политичка.И токму поради занимавањето на командантите не само со воено извршување туку и со политичките превирања,имаше големи нереди и несогласувања во самата организација.
goran-twin напиша:
Посигурна власт на еден лидер според мене би била кога лидерот има таква воена организација каде генералите и командантите во војската се помногубројни
Помногубројни е битно,заради потешко меѓусебно договарање за правење пуч.Од економски аспект гледано со мој речник ќе се изразам,поконкурентни олигополисти.
goran-twin напиша:
односите би им биле поизретчени
Изретчени односи е битно заради немање можност за меѓусебно договарање на внатрешен заговор во самата војска.Па уште подобро би било ако би имало можност самите генерали да не се познаваат меѓусебно(како во кубанската и некои други револуции во латинска америка каде на секои 10 имало по 1 командант,каде командантите не се познавале меѓусебно за времетраење на револуцијата,заради немање можност за превземање на организацијата) ,да не ги познава ни народот,ниту пак непријателите на лидерот.
goran-twin напиша:
контролирани
И позначајните луѓе во војската па и самите војници,да бидат контролирани со своја посебна и одделна организација од војската која ќе му се потчинува и служи на лидерот,разузнавачка служба.Во која и таа треба да има помногубројни челници.
goran-twin напиша:
а пак дотурот на храна,финансии,опрема би бил одделен од нивна надлежност и би бил од друг извор на воена организација на команда на самиот лидер
Токму поради поголема зависност на војската од самиот лидер и со тоа отежнување на оние во војската кои сакаат дезертерство.
Со почит Goran-Twin!
Датум на внесување: 11.Јуни.2012 во 03:24
Се гледа дека си под силна импресија на Макијавели и Сун Тcу...
... и затоа од општата идеја за лидери и потчинети се превфрли на конкретни државни лидери и народ (потчинети ? За тебе народот се потчинети ?).
Инаку според оноа што го говориш за почитување, непочитување, страв од непочитување и сакање, покажуваш дека не ги разбираш овие нешта, како што не ја разбираш потполно ниту психологијата на луѓето.
Прочитаните пишувања од Макијавели и Сун Тcу не помагаат во тоа.
Датум на внесување: 12.Јуни.2012 во 19:22
Импресијата за лидерство ја имам и пред да се запознаам со политички и воени дела на автори,па и на авторите кои ги спомнуваш.
Незнам колку си запознаен со Макијавели,но она што го спомнував за почитување, непочитување,страв од непочитување и сакање е макијавелистичко,не мое. Ако тоа ти е чудно тогаш напишаното на Макијавели ти е чудно,не чуди се на мене.Ако во тоа не веруваш тогаш и е оправдано затоа што како што има макијавелисти има и антимакијавелисти.
Мислев дека ќе искоментираш на она што јас го изложив како мое знаење,а ти ме критикуваш за мислењето на друг.
Ако јас би се споредувал со тој автор,јас ти препорачувам дека подобро е мене да ме читаш бидејќи ќе научиш многу повеќе за еден лидер и владетел отколку да го читаш Макијавели или Sun Tzu.
Всушност макијавелистичкото дело е чисто филозовско па и психолошко и во неговото дело неможеш да се запознаеш со тоа како еден владетел се служи со начин на организирање,структуирање,стратешко војување...итн.
Откако го прочитав Макијавели се прашав кој навистина може да даде подобри совети за еден владетел како би имал добро зауздана војска,силна положба за свое одлучување од позиција на врховен командант,стабилна власт...
Датум на внесување: 12.Јуни.2012 во 20:08
Ги знам и двата автори... оноа што сакам да ти посочам е дека кога се читаат нивните дела треба да се има во предвид во кое време живеле и за какви владари и општества пишувале.
Некои работи во нивните книги се општеважечки, но да се прифати с'е како урнек за денешново модерно време е архаичност и не е употребливо.
И ќе повторам, според оноа што го пишуваш, не владееш добро со суштината на значењето почитување, непочитување, страв од непочитување, сакање и т.н. Дали тоа потекнува од читањето на Макијавели, дали од твоето разбирање на неговите зборови или тоа е лично твое разбирање, не е воопшто важно.
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 00:18
goran-twin напиша:
Македон напиша:
Goran-twin, тој што ќе биде на власт поради војската, тој едноставно нема да биде лидер, туку ќе биде потчинет, токму на оние кои се на власт.
Токму така,но тоа се однесува исклучиво на лидер кој владее во политиката со војска и народ.Затоа Макијавели е во право кога вели дека владетелот треба да настојува да не биде замразен од војската и народот.Дека треба да настојува да биде сакан и почитуван,но и да имаат стравопочит спрема него.На прво место да му се плашат,а од второ значење да го сакаат.
Кога народот те сака поретко се обидуваат оние кои сакаат да направат преврат во власта.Доколку не те сака народот оние кои сакаат да направат пуч со задоволство ќе се впуштат во потфатот .Па дури и ќе инсистираат на смртна казна на соборениот лидер знаејќи дека така впрочем го задоволуваат народот.
Токму добар пример на сето кажано е она што се случи со Чаушеску,каде прво беше замразен од народот,а потоа генералите во неговата војска слободно му го свртеа грбот.
Но кога непријателот ќе види дека лидерот има обединета и добро организирана војска и има голема почит и подршка од војската и народот,согледува дека нема можност.
Сосема е друго лидер во бизнисот,каде воопшто не е битно дали потчинетите и народот те сакаат.Затоа што и ако те замразат ама комплетно сите,не ти можат никаков преврат и одзедмање на власта,доколку не ги прекршуваш законите на државата.
Замразениот и патријархален бизнисмен може да има сосема стабилна власт.Токму поради тоа што друга вооружена организација стои на негова подршка.
Пријателе, не заборавај дека Макијавели исто така говори и дека доколку народот го мрази, владетелот треба да се потрпе на војската, односно да ја насочи против народот, а самиот да создаде слика на заштитник. Сето тоа е така, но, сепак, треба да постои и нешто како што е балансирањето, менаџирањето на конфликти, па дури способноста за сплеткарење кај самата личност која владее. И затоа владетелот треба да се ослободува од секаква зависност, а да се потпира на својата личност, односно како што кажав понапред, треба да знае да командува.
Примерот со Чаушеску не е соодветен. Ситуацијата во Романија беше ужасно тешка, а тоа што му се случи во голема мерка беше резултат на надворешните политички влијанија, особено на вртењето на грбот на Русите, како резултат на тоа што тој долг период со нив не беше во добри односи. Се додека СССР цврсто ги држеше уздите, никаков народ и никаква војска не се прашуваа.
А како пример за владетелите кои ги наведов, а владееле без поддршка на војската, повели и погледни:
Хурем Султана, од обична робинка се издигнала до најмоќна жена во империјата, иако согласно статусот, ниту оддалеку не и припаѓала толкава власт, затоа што вистински владетели биле мажите и мајката на Султанот. Но, ниту Султанот, ниту принцовите, ниту мајката на Султанот, не можеле со неа да излезат на крај. За да го направиш тоа на видеото на доверлива слугинка на некој кој имал далеку поголем статус од Хурем, навистина требало да се има вештина за манипулирање и владеење. Војската не ја поддржувала, а и народот ја мразел.
Александар VI Борџија, ги уништува сите оние фамилии кои се споменуваат во видеото. А тие биле извор на војници во тоа време, како и на добра потребни за функционирањето на државата.
Овие двајца не зависеле од војската. За другите кои ги споменав и нема потреба да поставувам видеа, самиот нивен статус доволно говори.
Би го додал и Папата Инокентиј III, со таа разлика што тој бил благороден, чесен и милостив и не бил макијавелист, но успеал да ги кутне на колена европските владетели и да ја зацврсне Папската држава, а и надмоќта на Црквата во однос на европските монарси.
goran-twin напиша:
Македон напиша:
Власта не треба да биде зависна од нешто, туку треба да се труди да добие поддршка.
Лидерот во војската треба да се труди да влева страв од непочитување,истовремено да ја има подршката од војската и народот,да биде сакан,почитуван...
Но ќе ги изложам и моите мислења.
Посигурна власт на еден лидер според мене би била кога лидерот има таква воена организација каде генералите и командантите во војската се помногубројни(но не и премногу),односите би им биле поизретчени и контролирани,надлежноста би им била поограничена,а пак дотурот на храна,финансии,опрема би бил одделен од нивна надлежност и би бил од друг извор на воена организација на команда на самиот лидер. Потчинетите во војската воопшто да не се занимаваат со политика,туку нивна задача да биде само извршување на наредбите.
Добар пример за тоа дека војската треба да не учествува активно во политиката е историското ВМРО во нашата историја.Каде организацијата ВМРО не само што беше воена туку и политичка.И токму поради занимавањето на командантите не само со воено извршување туку и со политичките превирања,имаше големи нереди и несогласувања во самата организација.
Кај ВМРО нештата се сосема поинакви и во ниту еден момент ВМРО нема политичка власт која би била независна, самостојна, ниту пак управува со некаква држава. Дури и власта на ВМРО во Пиринска Македонија била нешто што не може да се нарече независна власт. ВМРО е револуционерна организација, не е носител на никаква политичка власт.
Секако, Макијавели е во право за многу нешта, но сепак, најважна е самата личност на владетелот.
-------------
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 00:25
,,,,liderite ,,imaat samo edna edinstvena opcija ,,,za da prodolzhat da gi vladeat potchinetite ,,,,,a potchinetite ,,imaat mal milion teoretsko-praktichni ,,alatki na raspolaganje ,,za svoe,,,,osloboduvanje,,,,i sleduva paradoksot ,,,za svrgnuvanje ,,i vladeenje nad vladetelot,,,, ,,,ako sum oftopik,,,demantirajte,,,,ili ti mi liderot,,,,,,
,,,lideri se edna rabota,,,vo konstelacija so potchineti,,, ,,,a vladeteli ,,,i potchineti ,,e tuka ,,mozhe da se vospostavi ravenstvo,,,
,,,mislam deka ,,ima error ,,vo naslovot,,,,bi trebalo da e pokoncizen i konstelacionen,,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 22:17
Македон напиша:
goran-twin напиша:
Потчинетите во војската воопшто да не се занимаваат со политика,туку нивна задача да биде само извршување на наредбите.
Кај ВМРО нештата се сосема поинакви и во ниту еден момент ВМРО нема политичка власт која би била независна, самостојна, ниту пак управува со некаква држава. Дури и власта на ВМРО во Пиринска Македонија била нешто што не може да се нарече независна власт. ВМРО е револуционерна организација, не е носител на никаква политичка власт.
Добро позната ми е ситуацијата со историското ВМРО. Не е битно дали се работи за легална војска или пара воена структура,пожелно e,и има можност да биде одделено военото организирање од политичкото.
Лидерот на ВМРО можеше да ја има истата структура на организацијата со исклучок на задграничните претставници и да биде исклучиво воена организација. А пак истиот лидер да има и друг круг на луѓе кои ќе немаат контакти со воената организација(со воените лица) и кои ќе ги обавуваа политички надлежности.
Бидејќи се работи за организација која е нелегална и се обавува во тајност нормално е,а и нема потреба,да има многу голем број на политички позиции.Така да во таа политичка елита може да спаѓаат лица кои ќе контактираат со политичари од дома и странство,советниците,задграничното претставништво,благајната,секретарите итн.
Потоа како трет дел кои би бил одделен и од воениот и од политичкиот дел е одделот за оружје,финансии,опрема итн.
И да не навлегувам кои се други нешта можат да бидат одделени,како што тука спаѓа и тајната полиција,а да се во контекст и служба на самата организација.
Така да лидерот веќе во таква ситуација има три-четири "алатки" на располагање од каде би ја црпел власта.Со кои "алатки" може и да ги зголеми во зависност од потребите и големината на организацијата.
Да ја разгледаме структурата и хиерархијата на ВМРО.
Конгресот- го бира Централниот Комитет и Задграничното Претставништво. Потоа централистички принцип од горе надолу. ЦК- ги бира Окружен Комитет,Околиски Комитет,Селски Комитет. Хиерархија Централниот Комитет дирекно ги назначува членовите на окружните комитети. Во вонредни околности ЦК има право раководството во окрузите или околиите да го довери на едно внатрешно или однадвор назначено лице. Окружните комитети го потврдуваат раководството на околиските комитети, а тие на селските комитети. —Член 8, Устав на Тајната македоно - одринска револуционерна организација Организацијата била поставена врз строги хиерахиски централистички принципи. Таа се делела на селски, околиски и окружни комитети. Над нив се наоѓал Централниот Комитет. Членовите на ЦК се бирале со мнозински гласови од страна на раководителите на окрузите или нивните преставници. Изборното начело важело само за ЦК, а во останатите случаеви се применувал строгиот централистички принцип од горе надолу. Изборното начело не се применувало во пракса, работите се одвивале врз другарски начела и со договарање. ЦК и останатите месни комитети се состоеле од претседател, секретар, касиер и неколку советници. Месните револуционерни комитети се делеле на групи (десетки) на чело со началник (десетник). Началникот е најнискиот управен орган и само тој имал право да контактира со претседателот на комитетот, додека пак работниците ги познавале и контактирале само со членовите од својата група. При секој револуционерен округ егзистирала тајна пошта, тајна полиција и терористичка група. По Солунскиот конгрес од 1896 година се формира едно ново тело, а тоа е Задграничното преставништво во Софија кое требало да ја преставува организацијата пред светот но и да застaне пред надворешните посегања. Задграничното преставништво имало право дирекно да кореспондира со ЦК на организацијата. Со Уставот на ТМОРО и со окружното од октомври 1898 годинасе укинуваат терористичките групи и се заменуваат со околиски чети со што е поставена основата на Четничкиот институт на ТМОРО. Во поглед на административно - територијалната организациона поделба се формирале 6 револуционерни округа и тоа: Солунски револуционерен округ Битолски револуционерен округ Скопски револуционерен округ Струмички револуционерен округ Серски револуционерен округ Одрински револуционерен округ Центарален комитет Центарлниот комитет е највисокиот одлучувачки орган на организацијата помеѓу два конгреса. Членови на Централниот комитет се: претседателот секретар касиер тројца членови-советници задграничните преставници Конгрес Конгресот е највисок орган во организацијата тој може да биде редовен или вонреден. Одлуката за свикување на редовен конгрес ја донесуваал Централниот комитет, додека пак одлука за одржување на вонреден конгрес се донесува со една половина од вкупниот број на членови на Централниот комитет. ЦK ги определува критериумите за распределба на делегатите на Конгресот. Конгресите се законски кога присуствуваат 3/4 од предвидените делгати. Во текот на својата работа, Конгресот одлучува за: донесува Деловник за работа. донесува и менува Статут разгледува и усвојува извештај за финансиското работење на организацијата. избира Претседател на организацијата. избирна Статутарна комисија. донесува одлуки и други акти. Задгранично претставништво Задграничното претставништво е создадено со одлука донесена на Солунскиот конгрес 1896 година, негова задача е да ја преставува организацијата пред Врховниот комитет и бугарското општество без приотоа да се меша во нивните внатрешни работи, и со нив како и со македонската емигарција да одржува добри односи и да бара морална и материјална подршка за организацијата. Една од главните задачи на ЗП е да застане на патот на надворешните посегања врз организацијата. Дополнително на тоа, ЗП биле задолжено да одржува врска со странските претставници и да ги информираа за ситуацијата во Македонија и Одринско, и да организира канали за пренесување на оружје и чети.
На сета таа организација од тоа време додади ги моите препораки кои ги наведов за стабилна власт
goran-twin напиша:
,за да воочиш дека колку им биле Бугарија и врховистите криви,многу повеќе биле тие виновни за раздорот во ВМРО токму поради недобрата структура на организацијата.
Можам да замислам зошто одметниците од организацијата биле или оние од задграничното претставништво кои контактирале со странски политичари посебно од бугарската власт која давала секаква подршка на самата организација и кои исто така биле во контакти и со членовите на организацијата.Како само лесно можела Бугарија да подржи еден од нив со откажување на подршката на претседателот на централниот комитет и да им направи дезертерство и раздор.
И одметници од претседателството на месните комитети,посебно од претседателството на Окружните Комитети,кои претсавуваат всушност и генерали на ВМРО.Кои биле во добри контакти со останатите претседатели на Окружните Комитети и со политичари од странство.Колку само лесно можело да се направи пуч на претседателот на Централниот Комитет.
Сакаш ли да го замислиш Тодор Александров со апсолутна власт!?Ама не таа апсолутна власт што тој ја имал,туку строго апсолутна,,,,централистичка,,,монархиска,,,, стабилна власт.Тогаш земи го се тоа во предвид што го реков за една организација и отфрли го конгресот како орган. А за Ванчо Михајлов нема да зборувам,неговата структура воопшто не ми се допаѓа.
Датум на внесување: 14.Јуни.2012 во 04:23
I ovaa tema otide vo nepovrat...