IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Лицето на Исус
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лицето на Исус

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Лицето на Исус
    Испратена: 01.Април.2010 во 00:54
Konecno nova tehnologija i kompjuterska grafika na baza na otpecatocite na platnoto od Torino stvori digitalna 3D slika na liceto na isus pogledajte ______________TUKA_________normalno pred klipot ima reklama...
Kazete sto mislite....

Изменето од Templarius - 01.Април.2010 во 01:11
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 01:22
Ima samo edna sitnica... dali e toa platnoto vo koe bil zamotan Isus?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 01:40
Dali e pa eve edna ubava emisija koja e vo delovi i mozete da ja pogledate ________TUKA________ pogledajte gi site sest (6) dela se izvinuvam sto e na hrvatski ama na makedonski ne moze da ima zasto dokumentarnata programa ni e za nikade....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 17:49
I ? Da ili ne?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 19:45
Pa po seto onaa sto e izneseno vo klipovite izgleda deka DA...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 22:14
Проблемот со платното е што тоа е старо помалце од 1000 години, а Исус одел по земјава пред околу 2000 години.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2010 во 22:27
Ако сакале првите следбеници да го зачуваат ликот на Исус тоа 100 пати ќе го направеле - и со слики и со описни зборови. Но веројатно претпоставувале дека доколку го направат тоа, тоа веднаш ќе стане објект за обожавање (како што е случајот денес со иконите во православието) и затоа не го направиле тоа зло. Имено, ако внимателно го прочитате новозаветните извешати, ќе забележите дека никаде не е опишан Исус како изгледал. Сигурно е дека Исус и апостолите не сметале дека тоа е важно. Епа, ако ним не им било важно, тогаш зошто да ни е важно нам (зборам за христијаните особено)?

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 01:23
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Проблемот со платното е што тоа е старо помалце од 1000 години, а Исус одел по земјава пред околу 2000 години.

Ne e tocno platnoto e postaro od 1000 godini pogledaj gi klipovite soberi dva so dva ... da ne zboruvame za inaet tuku so fakti barem diskusijata da lici na nesto...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 01:26
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако сакале првите следбеници да го зачуваат ликот на Исус тоа 100 пати ќе го направеле - и со слики и со описни зборови. Но веројатно претпоставувале дека доколку го направат тоа, тоа веднаш ќе стане објект за обожавање (како што е случајот денес со иконите во православието) и затоа не го направиле тоа зло. Имено, ако внимателно го прочитате новозаветните извешати, ќе забележите дека никаде не е опишан Исус како изгледал. Сигурно е дека Исус и апостолите не сметале дека тоа е важно. Епа, ако ним не им било важно, тогаш зошто да ни е важно нам (зборам за христијаните особено)?

Ovdeka ne se zboruva za namerno socuvuvanje na likot, ne isprevrtuvaj samo za da bi imal sto da kazes i da ja vrtis vodata kon tvoja vodenica ... Ok ... te molam da diskutirame a ne da propovedame ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 22:17

Navistina naucnicite go datiraat Torinskoto platno deka e od pred nekade otprilika pomalku od 1000 godini.

Ima edna teorija deka vo toa platno e zavitkan Zak De Mole, Golemiot Majstor na Templarite od strana na Inkvizicijata, koj bil izmacuvan i raspnat na ispituvanjeto na ist nacin kako HRISTOS vo Evangelijata , bidejki Templarite imale ritual koj go simbolizira voskresenieto od mrtvite.

Zatoa pokrovot od Torino gi ima istite beleze na ranite koi gi imal ISUS. A kako vtoro, Zak De Mole imal dolga kosa i bas slicno telo kako sto se otcrtuva na Torinskiot pokrov.

Sepak, i ova e samo pretpostavka (koja e mosne verojatna), nema pisani dokazi od sudenjeto na Golemiot Majstor na Templarite, se e toa od muabeti od toa vreme.

Nasata vera ne treba da zavisi od gledanje, tuku od presvedocuvanje .

Edno e sigurno, deka toa platno NE e platnoto vo koe bil zavitkan ISUS.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 02:09
i zatoa, posle prvoto evaluiranje na starosta na platnoto, Vatikan ne dozvoli da se napravi drugo.

Sepak razlikata od 1000 godini e malu pregolema za da se koregira ili aproksimizira... a vo sekoj sluchaj ne smee da se dozvoli edna relikvija, kako taa, da bide proglasena za izmama.

Oti potoa narodot kje dobie apetit da gi uriva i drugite relikvii i dogmi...
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 13:02
Ако тоа е лицето на Исус , што ги потикнало сите тие уметници така да го претставуваат неговиот лик...
Дали некој навистина го познавал Исус?
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 14:44
Околу веродостојноста на Торинското платно немам конкретно мислење  зошто сепак на денешницава истото доста поминува време во анализа од страна на врвни научници и времето ќе ги открие фактите еден ден. 
А тоа дека апостолите и следбениците не дале физички опис на Исус оти нели сметале дека е сосема небитно, туку само делото негово не значи дека не постојат усни преданија па дури мозеби и ликовни прикази од тоа време оти и тогаш зивееле уметници и портретисти кои присуствувале на ширењето на бозјиот збор низ широките народни маси.
Зошто тогаш постојат илустрирани примероци на Библијата со сцени од Исусовиот зивот каде ликот е илустриран од срана на уметникот според претпоставка.
Инаку во тоа време физичката појава на луѓето била многу слична, сите ги носеле косите долги, бради и начинот на облекување па зошто нр би мозел да се даде приблизен опис на телесната појава на Исус? Сепак бозјиот син бил човек од крв и месо.

Изменето од Glenn - 03.Април.2010 во 14:45
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Април.2010 во 15:06
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Navistina naucnicite go datiraat Torinskoto platno deka e od pred nekade otprilika pomalku od 1000 godini.

Ima edna teorija deka vo toa platno e zavitkan Zak De Mole, Golemiot Majstor na Templarite od strana na Inkvizicijata, koj bil izmacuvan i raspnat na ispituvanjeto na ist nacin kako HRISTOS vo Evangelijata , bidejki Templarite imale ritual koj go simbolizira voskresenieto od mrtvite.

Zatoa pokrovot od Torino gi ima istite beleze na ranite koi gi imal ISUS. A kako vtoro, Zak De Mole imal dolga kosa i bas slicno telo kako sto se otcrtuva na Torinskiot pokrov.

Sepak, i ova e samo pretpostavka (koja e mosne verojatna), nema pisani dokazi od sudenjeto na Golemiot Majstor na Templarite, se e toa od muabeti od toa vreme.

Nasata vera ne treba da zavisi od gledanje, tuku od presvedocuvanje .

Edno e sigurno, deka toa platno NE e platnoto vo koe bil zavitkan ISUS.

Hahahaa Jaques de Molle nema vrska so ovaa - taa teorija sto ja spomnuvash e samo fikcija na pisatelot iznesena vo knigata "Tajna na Templarite" inaku ima dokumenti od sudenjeto na Jaques de Molle...

Inaku vo klipovite gore sto gi navedov mozes da vidis deka odreduvanjeto na datum so jaglerod ne e sprovedeno kako treba odnosno mnogu vazni raboti ne se zemni vo previd i toa go veli ekspertot, taka da vtoro odreduvanje na datumot predstoji. Ne zboruvaj na pamet pogledni gi klipovite tamu zboruvat eksperti ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.