|
Велигденски пости во православието |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 14.Февруари.2010 во 15:48 |
Сакам да постам 7 недели до Велигден , секој поп кажува различно што треба да се јаде . Дали некој знае конкретно , точно што треба, кога се јаде риба или дали воошто се јаде масло ?
|
|
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Истово ме интересира и мене.Од што се треба да се откажи човек?размислував да се обидам...
|
|
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Inaku postite pocnuvaat utre 15 fevruari i traat do 4 April. Toa se 7 nedeli. Nekoi vikaat deka maslo voopsto ne se jade a nekoi deka se jade sabota i nedela posle 24 fevruari.Inaku ovaa pocetna nedela ne se jade voopsto maslo. Eden pop rece deka riba se jade za Blagoec i Cvetnici .Blagoec ovaa godina ide posle Veligden znaci samo Cvetnici . Dali e ova tocno i ispravno ne znam.
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ADVISOR, според моето скромно познавање, доколку сакаш да се причестуваш, пости првата недела без масло, истотака, посетувај ја оваа страница, може да помогне.
Десно, под иконата на Пресвета Богородица, каде што пишува ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР, со започнување на постите, секој ден пишува што е дозволено, што не е, односно пишува дали е разрешено да се јаде масло тој ден, или вино малку или не е. Истотака можеш да им поставиш и прашање, ќе ти одговорат на истото. Поздрав и со лесно нека ти бидат постите, за здравје и спасение! А бидејќи денес е и Прочка, би сакал да ве замолам сите за прошка! П.С. Мислам дека добро те упатил свештеникот, за Цветници се јаде риба, тоа е точно. П.П.С. Сандачето ти е полно, забриши малку. Изменето од Македон - 14.Февруари.2010 во 17:45 |
|
Мики_Бор
Нов член Регистриран: 05.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 17 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Боже, смилувај се над мене - грешниот!
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи Великденските пости са едно од најважните работи во христиенската религија.Со овие пости самиот човек си чисти душата и понекаков начин си изкупува гревовите што ги е сторил пред Господ.
То прашаш што може да се јаде през овие 40 денови.Много лесено прашање на мене. Може да се јаде:плодове,зеленчуци и риба.Ништо повеќе.
Цигари,секс и алкохол исто тако не се дозволуваат.
А за пиење само обична вода .Од чешмата дома.
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
емил, а дали е дозволено, за време на овие православни пости, да се пие вода од некоја фонтана во парк или исклучиво мора да се пие од чешмата дома? И дали е дозволено да се пие купечка (пр. Горска) вода, под услов да не е газирана?
А дали за денот Цветници се дозволени сите видови риба? Дали е дозволена на пример мрсната Јагула или пак само нешто од типот на ослич? |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дозволено е. А за сите видови риба ни су дозволени.Само такви су дозволени каде живат во реката.Пошто ни су дебели и мазни како океанските или јазовирските.
|
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fala Makedon . |
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dozvoleno e recna riba i toa od Emil e tocno i jas znam za toa . Za voda od doma ne mislam deka e taka . |
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prekrasen tekst fala |
|
ADVISOR
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Светата Четириесетница е востановена во чест на страдањата и Воскреснувањето на Господ Исус Христос. По типикот на Православната црква се пости вака: За цело време на постот во сабота и недела е дозволена употреба на масло, а во другите денови ö не. Риба се употребува само на Благовештение и Врбица (Цветници). Ако Благовештение падне пред Цветници на денот пред Благовештение се разрешува масло и вино. Изменето од ADVISOR - 14.Февруари.2010 во 23:52 |
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |