|
Рукола - Eruca sativa |
Внеси реплика |
Автор | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Јануари.2010 во 23:12 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
На рукола или рокула (Eruca sativa Mill.) Е годишна билка за одгледување на Brassicaceae семејство (Cruciferae), позната уште од античките времиња.
На Руколата ја има на Медитеранот и централна и во западна Азија. Денес е, исто така, се одгледува и во други делови на светот. Расте до 800 метри надморска височина, плодни почви и почвите песочно. Листовите се користат за свежа кулинарски цели и вреднувани за нивната вкус. Дури и семките може да се користи на пример за замена на семе од синап во домот, или да добие масло со пријатен вкус Специфични ароматични-горчлив вкус, руколата e сo богат извор на калциум, магнезиум, железо, калиум, фосфор, витамин А, витамин К, витамин Ц, фолати и патотенска киселина потекнува токму од Медитеранот, каде што растат диви, е познат уште од римско време. Била популарна во средниот век, и повторно падна во заборав до крајот на XVIII. век, кога се враќа во кулинарството. Руколата денес е еден од "ѕвезда" состојки на модерната кујна на западната цивилизација, и ни еден сериозен кувар неможе да си дозволиме луксузот да ја игнорира во нивните менија. Наједноставно да се направи салата , сама или во комбинација на други видови на свежа салата. Суштинска состојка на медитеранската кујна и сите видови на Карпачо (риба и месо), го збогатува вкусот на голем рисото, и за кратко време испржени во маслиново масло може да се употреби како надлив или прелив во кујната со тестенини . Токму карактеристичниот горчлив вкус може да се меша на ненавикнато непце, што значи дека во овој случај треба да се откажат од овие храни. Кратко варен (бланшираните) во вода што врие или препечена во маслиново масло во комбинација со други храни, или зелена салата, а некои од карактеристиките се служат рукола. Изменето од eptendosadno - 17.Јануари.2010 во 23:13 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
na oko
Сениор koj sum jas koj sum jas Регистриран: 25.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 4866 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
i taka ti e eptendosadno,barem avtomatskiov prevod da go iskoregirashe malku.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
na kamen shto se trkala mov ne se nafaka
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
А тебе као те интересира културата на исхраната , а ? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
arugula
За Arugula Arugula е ароматични зелена салата. Тоа е исто така познат како ракета, roquette, rugula и рукола, и е познат во италијанската кујна. Како да растат, користење и чување. Како и повеќето салата со зеленчук, Arugula е многу низок, во калории и е богата со витамини А и С А 1 / 2 чаша се служи две калории. Историја Во римско време Arugula беше прерасна и за тоа листовите и семето. Семето е искористено за мирис масла. Во една друга интересна забелешка, Rocket или Arugula семе се користи како состојка во афродизијак concoctions датираат од првиот век, АД. (Кембриџ Светот Историја на храната). Дел од типична римска оброк беше да се понудат салата од зеленчук, често Arugula (напишани Arugola), Римски , цикорија, слезово и лаванда и зачинети со "сирење , сос за салата" Расте Arugula е еден од оние одлични ратенија , едноставно може да се одледува дома . Го сеете семето во сончевата локација во која истото едноподруго расте (приближно секои 20 до 30 дена) од рана пролет до есен. Arugula дава најдобри резултати во пролет и почетокот на летото. По тоа време, таа најдобро вирее под сенка на дрво (не густа сенка), или под сенка од платно. Ова вид на одгледување не произведува "семе" прилично брзо. Но, користењето на цвеќиња во салати и собира семе за идните засади . Жетва Едноставно изберете младите листови и постројката ќе се чува за генерирање на нови месеци. Постарите листови се малку поостри Цветовите се мали, бели со темни центри и може да се користи во салата за светло пикантен вкус. Како да се сочува Плакнење на листовите во студена вода и се постави на хартија . Листовите се оставаат во цврсто и пластични пакување или зип амбалажа . Најдобри, ако се користат во рок од два дена. Да послужи како замена Исто така можете да користите свеж спанаќ бебето (на вкус, но нема да биде иста). Исто така лутичето зеленчук имаат кисел вкус, но уште малку горчливо. Ексклузивни рецепт : |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Црвена зелка, брокула и рукола
Храната која што го чисти црниот дроб од токсини, тешките метали и маснотии воедно му помагаат на целото тело подобро да функционира. Всушност здравиот црн дроб резултира со побистар поглед и затегната кожа. Темнозелениот зеленчук помага да се одржи црниот дроб поздрав, а тука во прв ред се брокулата, спањакот, репката, а подеднакво добри се и црвената зелка и руколата. Зеленчукот со помалку горчлив вкус е одличен извор на витамини, а неговата предност е тоа што не содржи шеќер. Познато е дека молекулите на жеќерот се врзуваат за молекулите на протеините, кои што резултираат со опуштена и набрчкана кожа. Изменето од bijonse1 - 24.Јануари.2010 во 22:35 |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Енергетска и нутритивна вредност на 100 g. рикола
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Рукола, или позната како „зелено злато на Римјаните", е салата која најмногу се одгледува во приморските региони на Јадранското Море. Средоземноморската клима најмногу и одговара и често се одгледува и како украс во малите бавчи. Оваа култура, која се приготвува како салата и се користи како додаток со варен компир и риба, може да се одгледува и кај нас. Руколата има скромни барања за топлина и е отпорна на ниски температури и мразеви. Поради тој факт, може да се произведува во текот на целата сезона. Успева на секаков вид почва, но најдобро е кога е на богата почва со pH неутрални или алкални почви на делумно засенчено место. Во текот на летните горештини треба да се засенчи затоа што, во спротивно, листовите ќе бидат со низок квалитет. Обработката на површината на руколата е слична како и кај другиот лиснат зеленчук. Основната обработка на почвата не треба да биде на длабочина поголема од 20 сантиметри, затоа што руколата се произведува исклучиво со директна сеидба од семе, а семето е многу ситно со маса од (1.000 семки на 15 грама). Таа се сее од февруари до септември во повеќе наврати во период од 15 до 30 сантиметри, а се проредува на 5 до 10 сантиметри од растение до растение. Длабочината на сеидбата е околу 1 сантиметар, а никнува за неколку дена. Руколата се ѓубри со 60 до 80 килограми азот, 60 до 80 килограми фосфор и 100 до 120 килограми калиум на еден хектар, или во однос NPK 1:1:2. Оваа растение бара меѓуредова обработка во текот на вегетацијата и наводнување. По сеидбата, консумната вредност на руколата достигнува од 40 до 60 денови кога може да се бере. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |