Испечати | Затвори го прозорот

Рукола - Eruca sativa

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Општо
Име на форумот: Животински и растителен свет
Опис на форумот: Раси, одгледување, ветеринарска заштита...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21515
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 08:04
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Рукола - Eruca sativa
Постирано од: eptendosadno
Наслов: Рукола - Eruca sativa
Датум на внесување: 17.Јануари.2010 во 23:12
На рукола или рокула (Eruca sativa Mill.) Е годишна билка за одгледување на Brassicaceae семејство (Cruciferae), позната уште од античките времиња.
На Руколата ја има на Медитеранот и централна и во западна Азија. Денес е, исто така, се одгледува и во други делови на светот. Расте до 800 метри надморска височина, плодни почви и почвите песочно.



Листовите се користат за свежа кулинарски цели и вреднувани за нивната вкус. Дури и семките може да се користи на пример за замена на семе од синап во домот, или да добие масло со пријатен вкус



Специфични ароматични-горчлив вкус, руколата e сo богат извор на калциум, магнезиум, железо, калиум, фосфор, витамин А, витамин К, витамин Ц, фолати и патотенска киселина потекнува токму од Медитеранот, каде што растат диви, е познат уште од римско време. Била популарна во средниот век, и повторно падна во заборав до крајот на XVIII. век, кога се враќа во кулинарството. Руколата денес е еден од "ѕвезда" состојки на модерната кујна на западната цивилизација, и ни еден сериозен кувар неможе да си дозволиме луксузот да ја игнорира во нивните менија.

Наједноставно да се направи салата , сама или во комбинација на други видови на свежа салата. Суштинска состојка на медитеранската кујна и сите видови на Карпачо (риба и месо), го збогатува вкусот на голем рисото, и за кратко време испржени во маслиново масло може да се употреби како надлив или прелив во кујната со тестенини .

Токму карактеристичниот горчлив вкус може да се меша на ненавикнато непце, што значи дека во овој случај треба да се откажат од овие храни. Кратко варен (бланшираните) во вода што врие или препечена во маслиново масло во комбинација со други храни, или зелена салата, а некои од карактеристиките се служат рукола.

-------------
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?



Коментари:
Постирано од: na oko
Датум на внесување: 18.Јануари.2010 во 09:57
i taka ti e eptendosadno,barem avtomatskiov prevod da go iskoregirashe malku.

-------------
na kamen shto se trkala mov ne se nafaka


Постирано од: eptendosadno
Датум на внесување: 18.Јануари.2010 во 18:41
Originally posted by na oko na oko напиша:

i taka ti e eptendosadno,barem avtomatskiov prevod da go iskoregirashe malku.


А тебе као те интересира културата на исхраната , а ?

-------------
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?


Постирано од: eptendosadno
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 00:40
arugula







За Arugula
Arugula е ароматични зелена салата. Тоа е исто така познат како ракета, roquette, rugula и рукола, и е познат во италијанската кујна. Како да растат, користење и чување.

Како и повеќето салата со зеленчук, Arugula е многу низок, во калории и е богата со витамини А и С А 1 / 2 чаша се служи две калории.

Историја

Во римско време Arugula беше прерасна и за тоа листовите и семето. Семето е искористено за мирис масла. Во една друга интересна забелешка, Rocket или Arugula семе се користи како состојка во афродизијак concoctions датираат од првиот век, АД. (Кембриџ Светот Историја на храната).


Дел од типична римска оброк беше да се понудат салата од зеленчук, често Arugula (напишани Arugola), Римски , цикорија, слезово и лаванда и зачинети со "сирење , сос за салата"

Расте

Arugula е еден од оние одлични ратенија , едноставно може да се одледува дома . Го сеете семето во сончевата локација во која истото едноподруго расте (приближно секои 20 до 30 дена) од рана пролет до есен.

Arugula дава најдобри резултати во пролет и почетокот на летото. По тоа време, таа најдобро вирее под сенка на дрво (не густа сенка), или под сенка од платно.

Ова вид на одгледување не произведува "семе" прилично брзо. Но, користењето на цвеќиња во салати и собира семе за идните засади .

Жетва

Едноставно изберете младите листови и постројката ќе се чува за генерирање на нови месеци. Постарите листови се малку поостри

Цветовите се мали, бели со темни центри и може да се користи во салата за светло пикантен вкус.

Како да се сочува

Плакнење на листовите во студена вода и се постави на хартија . Листовите се оставаат во цврсто и пластични пакување или зип амбалажа . Најдобри, ако се користат во рок од два дена.

Да послужи како замена

Исто така можете да користите свеж спанаќ бебето (на вкус, но нема да биде иста). Исто така лутичето зеленчук имаат кисел вкус, но уште малку горчливо.

Ексклузивни рецепт :





-------------
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 18:25
Црвена зелка, брокула и рукола

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/079f9ba76707e75b.html">%20%20rukola.jpg%20Fotki%20Zdjęcia%20Obrazki

Храната која што го чисти црниот дроб од токсини, тешките метали и маснотии воедно му помагаат на целото тело подобро да функционира. Всушност здравиот црн дроб резултира со побистар поглед и затегната кожа. Темнозелениот зеленчук помага да се одржи црниот дроб поздрав, а тука во прв ред се брокулата, спањакот, репката, а подеднакво добри се и црвената зелка и руколата
. Зеленчукот со помалку горчлив вкус е одличен извор на витамини, а неговата предност е тоа што не содржи шеќер. Познато е дека молекулите на жеќерот се врзуваат за молекулите на протеините, кои што резултираат со опуштена и набрчкана кожа.


-------------


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 20.Февруари.2010 во 20:23

Енергетска и нутритивна вредност на 100 g. рикола

Хранливи материи
Енергетска вредност
Мерна единица
kcal / kJ
Количина
25 / 105
* Извор на податоци: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Објавени 16 јули 2003
Вкупно белковини g 2,58
Вкупно јагленохидрати g 3,65
Вкупно масти g 0,66
Диетални влакна g 1,60
Холестерол mg 0,00
Вода g 91,70
Аминокиселина триптофан g 0,00
Аминокиселина треонин g 0,00
Аминокиселина изолеуцин g 0,00
Аминокиселина леуцин g 0,00
Аминокиселина лизин g 0,00
Аминокиселина метионин g 0,00
Аминокиселина цистин g 0,00
Аминокиселина фенилаланин g 0,00
Аминокиселина тирозин g 0,00
Аминокиселина валин g 0,00
Аминокиселина аргинин g 0,00
Аминокиселина хистидин g 0,00
Моносахариди g 0,00
Дисахариди g 0,00
Полисахариди g 0,00
Заситени масни киселини g 0,09
Мононезаситени масни киселини g 0,05
Полинезаситени масни киселини g 0,32
Витамин А IU 2373,00
Тиамин mg 0,04
Рибофлавин mg 0,09
Ниацин mg 0,30
Фолати mcg 97,00
Пантотенска киселина mg 0,44
Витамин Ц mg 15,00
Витамин Д IU 0,00
Витамин E IU 0,64
Витамин K mcg 0,00
Калциум (Ca) mg 160,00
Бакар (Cu) mg 0,08
Железо (Fe) mg 1,46
Магнезиум (Mg) mg 47,00
Фосфор (P) mg 52,00
Калиум (K) mg 369,00
Натриум (Na) g 0,03
Цинк (Zn) mg 0,47
Манган (Mn) mg 0,32
Селен (Se) mcg 0,00
 

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.



Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 03.Јули.2015 во 15:56

Рукола, или позната како „зелено злато на Римјаните", е салата која најмногу се одгледува во приморските региони на Јадранското Море. Средоземноморската клима најмногу и одговара и често се одгледува и како украс во малите бавчи.

Оваа култура, која се приготвува како салата и се користи како додаток со варен компир и риба, може да се одгледува и кај нас. Руколата има скромни барања за топлина и е отпорна на ниски температури и мразеви. Поради тој факт, може да се произведува во текот на целата сезона. Успева на секаков вид почва, но најдобро е кога е на богата почва со pH неутрални или алкални почви на делумно засенчено место.

Во текот на летните горештини треба да се засенчи затоа што, во спротивно, листовите ќе бидат со низок квалитет. Обработката на површината на руколата е слична како и кај другиот лиснат зеленчук. Основната обработка на почвата не треба да биде на длабочина поголема од 20 сантиметри, затоа што руколата се произведува исклучиво со директна сеидба од семе, а семето е многу ситно со маса од (1.000 семки на 15 грама). Таа се сее од февруари до септември во повеќе наврати во период од 15 до 30 сантиметри, а се проредува на 5 до 10 сантиметри од растение до растение. Длабочината на сеидбата е околу 1 сантиметар, а никнува за неколку дена.

Руколата се ѓубри со 60 до 80 килограми азот, 60 до 80 килограми фосфор и 100 до 120 килограми калиум на еден хектар, или во однос NPK 1:1:2. Оваа растение бара меѓуредова обработка во текот на вегетацијата и наводнување.

По сеидбата, консумната вредност на руколата достигнува од 40 до 60 денови кога може да се бере.

rukola2



-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk