|
ПРАЗНИЦИ И НИВНА ПОВРЗАНОСТ СО ПАГАНИЗМОТ |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 02.Јануари.2010 во 14:26 |
еве тука можете да прашате за секој празник што преставува и поради што се слави и да заклучуваме кој празник има пагански корени и дали има...
повелете, очекувам прашања !!! |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај за Божиќ - сега најбрзо ќе биде...
па после може и за паганските жртви и к*рбани... да видиме прво ова како ќе иде... |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
бидејќи јас не го празнувам празникот божиќ нема да можам да ти го објаснам, јас со задоволствоќе се осврнам на вториот празник кој ти го наведе, а тоа е к*рбанот ...
за да го сватиме целосно чинот на к*рбанот ќе треба да се вратиме доста векови поназад, во времето на Ибрахим а.с, кој е познат и кај христијаните, мислам како абрахам ... Ибрахим а.с долго време живеел без потомство и дењононо се молел на бог да му подари потомство, бог му ја устишал молбата и му подарил син, му го подарил синот Исмаил а.с, кого Ибрахим а.с многу го сакал... бог гледајќи ја преголемата љубов на Ибрахим кон својот син, решил да го стави на искушение, па му наредил да го заколи сопствениот син во името на бог.. бидејќи ибрахим бил добар верник и послушен божји слуга, без двоумење почнал да се подготвува за чинот, му ја соопштил наредбата и на својот син, на што синот не се противел, дури и го поткрепил на таткаси за да ја оствари наредбата... кога дошло време да ја спроведе наредбата ножот со кој сакал да го стори не ја пресекувал кожата на младиот Исмаил, бидејќи со самиот обид бог се уверил во неизмерната љубов на Ибрахим кон бог, па по мелекот Џебраил а.с (гаврило) му пратил брав од рајот и му наредил на местото од Исмаил да го заколи бравот... муслиманите како симболично присетување на овој чин, како и желба за помош на оние кои не се во можност, колат животни и ги поделуваат по неимашните фамилии со цел и тие радосно да ги дочекаат бајрамските денови... според тоа, колењето к*рбан кај Муслиманите нема никаква врска со паганизмот, туку претставува симболично потсетување на спремноста на Ибрахим да го жртвува сопствениот син, жртвување на дел од имотот во име на бог на сиромашните луѓе со цел и тие да му се израдуваат на бајрамските денови и чуство на солидарност... ако солидарноста е паганизам, огаш и оваа традиција е паганизам, но јас не би рекол дека е!!! месото на к*рбанот се дели на три еднакви дела, од кои едниот дел се дели на сиромашни, другиот дел на фамилијата, но само на оние кои не заклале к*рбан и третиот дел за себе... мислам дека достојно ти објаснив и ти помогнав да сватиш дека оваа традиција нема врска со паганизам, туку дека е чин на солидарност и меѓусебна поддршка во најрадосните денови !!! со почит !!! |
|
|
|
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pozdrav do sitee bas bi sakal da doznam nesto poveke okolu ovaa;
bideiiki i takva e temmata bi ve prasal; dali frlanjeto na krstot po voda e paganski ili hristijanski? i dali toa nekade pisva vo bilijata da se pravi? dali isus go rekol toa da go pravay negovite sledbenici hristijani? sekoe dobro pozdrav ,. Изменето од el_kevser - 02.Јануари.2010 во 18:17 |
|
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
фрлањето на крстот е локална традиција... и тоа нема никаква врска со некој догма... а ако на некој му пречи масовната посетеност на тој настан... тоа е друг проблем...
|
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i uste nestoo bidiiki spomnavte bozikk , neka vie sreken praznikot , bi ve prasal
dali kolede e paganski ili hristijanski praznik den kade pred bozik se slavi se sobiraat pred ogan pijat vino rakijapejat pesni i.t.n me interesira dalie paganski ili ne ako recete i dakazete deka e paganski togas zosto toj kako pranik go slavite? povelete, Изменето од el_kevser - 02.Јануари.2010 во 18:19 |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mene vosposto ne mi precii toa sie vasa rabota te prasav dalie paganski ili hristijanski? znacie paganski a |
|
|
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е шо е паганско и шо подразбираш под паганско...?
дај објасни - дефинирај... |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
po poimot pagansko se podrzabira religija od klasicnata antika kako rimska grcka it.n koi nee vo skolop so montoistickite religii otpadnistvo i stari obicai koi se pravele uste vo staroto doba http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC Изменето од el_kevser - 02.Јануари.2010 во 19:42 |
|
|
|
el_kevser
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i odgovorimi na prasanjata sto ti gi postaviv ?
|
|
|
|
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zosto se vrtite kaj kamenot ,vo meka kade toa go pisuva vo koranot?i kade muhamed go naredil toa? |
|
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дали крвните жртви се пагански...
|
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Paganski obichai se onie koi se vtemeleni od paganskite religii ili vostanoveni vo zhivotot na narodite od tie vreminja i ostanale kako nekakvi trdaicii.
Frlanjeto krst vo voda ne mozhe da bide paganski obichaj bidejki hristijanstvoto (krstot) ne e del od paganstvoto. Toa ne e nekoja Biblijska preporaka, nitu e propishano kako religijski zakon ili recept. Narodot ednostavno si postavil nekakov svoj adet vo koj gi vplotil krstot i vodata (krstenjeto vo vodata) kako hristijanski obelezhja. --------------- Inaku, najgolemiot broj lugje mislat deka so ragjanjeto na edna nova religija se postavuva 100% novo i unikatno veruvanje koe apsolutno i vo potpolnost se razlikuva od site drugi, pa zatoa ochekuvaat deka site prethodni obichai, tradicii ili veruvanja kopletno i potpolno ischeznuvaat. No toa ne e taka. Ako se poglednat razlichnite religii kje se zakluchi deka tie sodrzhar povekje isti ili slichni opshtochovechki vrednosti otkolku razliki. Istoto vazhi i za obichaite. Rabotata e shto religiite se prelapnuvaat megjusebno i zadrzhuvaat povekje ili pomalu del od prethodnite tradicii ili gi modificiraat da odgovaraat na novoto veruvanje. Najdobar primer za toa e mozhebi zrtvuvanjeto (k*rbanot) koja e najstara chovekova tradicija shto poteknuva od preistorijski (paganski) vreminja. Da ne zborime za toa kolku isti ili slichni veruvanja, vrednosti i tradicii imaat Evrejstvoto, Hristijanstvoto i Islamot, i kako tie vo toj aspekt se prelapnuvaat edni so drugi. Tvrdenjeto deka zatoa shto nekoj obichaj od nekoja religija ima "paganski koreni" taa religija e paganska ili ne e potpolno monoteistichka e pokazatel deka ne se poznavaat temelite, istorijata i evolucijata na religiite. Kako po pravilo, vakvoto "argumentiranje" se koristi za propaganda so cel da se obezvredni nekoja religija. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хехех се гледа колку многу се разбираш... не се вртиме околу каменот, туку се вртиме околу првата божја куќа на планетава, а тоа е ќабата... за да го разбереш ова ќе мора повторно да се вратиме во времето на Ибрахим а.с (Авраам)... овој човек, божји пратеник бил прогонет од своите простории поради повикувањето кон верување во еден бог... кога бил протеран од сопствената земја, дошол до пусто место, каде немало ништо друго освен песок, тој се задомил меѓу ридовите и оформил свое место каде спокојно ќе си го тера својот пат, па од него се направи цело племе, тоа племе создаде еден град, кој град е познат денес како Мекка, а во средишните делови, токму Ибрахим а.с(авраам) го изградил првиот верски објект, за кој к*ранот тврди дека постоел и првиот негов изградител бил првиот човек на планетата, Адем а.с(адам)... тоа е причината поради која муслиманите се вртат околу овој голем објект и доста важен за целото човештво... каменот за кој ти мислиш дека е причина за почитта кон Ќаба знајд дека нема никакво значење за нас, туку е само уште еден доказ за вистинитоста на фактите кои ги тврди к*ранот, всушност на тој камен постои белег од ножот со кој Ибрахим а.с(абрахам) сакал да го жртвува сопствениот син во името на единствениот бог... и во библијата е потврдено истото не само во к*ранот, но вие наместо да го почитувате ова место вие се обидувате да го умаловажите !!! ние ви ги објаснивме и одговоривме сите прашања но од ваша страна нема ни обид за одговор !!! |
|
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |