IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СОВРШЕНИОТ КОРБАН (кyрбан; жртва)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СОВРШЕНИОТ КОРБАН (кyрбан; жртва)

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: СОВРШЕНИОТ КОРБАН (кyрбан; жртва)
    Испратена: 28.Ноември.2009 во 01:41

Милост сакам а не жртва (корбан;к*рбан)!   

Тоа не се само празни зборови, туку потпишани со дела во крв! Најскапоцената ГОСПОДОВА крв!

Генијалното на оваа Вест е тоа што Тој (Милоста БОЖЈА) се дарува себеси за сите, а не само за своите по нација или вера!

Познавам лично еден човек кој покрај неговите хуманитарни дарови и социјални давачки, секоја година скоро на сите свои (над 2000 илјади) вработени им подарува додатна Божиќна и Велигденска “плата“, која е понекогаш и толку голема колку што е просечната месечна плата.

Иако тој - без оглед на нивната национална или конфесионална припадност - скоро на сите им ги дава овие дарови, многу често се слушаат негодувања, мрморења, релативизирања, навреди и клеветења кон него баш од устата на луѓе кои себеси се наречуваат “верници“.
Луѓе "верници“ кои сопствените жртви (корбани;кyрбани) ги даваат - солидаризирајќи се - претежно и првенствено кон своите по вера, а не кон сите ближни и послабо надарени.

Што мислите вие: кој е поголем верник и поблиску до СОВРШЕНИОТ КОРБАН и зошто е тоа така?

Поздрав до сите што се сметаат за припадници на вистинската вера и до сите останати!

Шалом

Изменето од spiros - 28.Ноември.2009 во 01:46
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 13:36
Скапоцената крв Исусова го означи почетокот на Новиот Завет, помирувањето со Бог и Патот кон Спасението.

Многу често, понесени во виорот на хаотичното секојдневие, го осквернуваме нашето тело со секакви зборови и лоши помисли, забораваме на туѓите неволји и мислиме само на сопстевното угодување. Не само што со тоа го жалостиме Духот, туку како да забораваме колку скапо сме платени.

Христос се даде за нас еднаш засекогаш, тој стана наша искупителна жртва, вистинскиот “к*рбан“. Бог не сака од нас ни јариња ни телиња, Тој не е гладен, Нему не му требаат жртви-сепаленици, но Тој од нас побара милост. “Милост сакам-а не жртва“. Никакви панаѓури по манастирските дворови, котли со јагниња во име на било каков празник-со тоа ја омаловажуваме крвта на нашето Јагне, а тоа е жалосно.

Затоа да не ја забораваме таа чудесна Милост, што не избави од вечната смрт.

И да, за примерот кој го наведе, секако дека оној кој несебично раздава не двоејќи ги луѓето е поблизу до Бог, односно совршениот к*рбан (да се изразам во твој стил)намигнување.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 16:09
Znaeme za da se dade ku*ban treba da imame zrtva,t.e SMRT . Spored vas Isus UMRE , spored mene ne, no ako umrel doagame do znaenje deka:

ТИМОТЕЈ Глава 6

16 Кој единствено има бесмртност, живеејќи во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел ниту може да Го види. Нему чест и вечна сила. Амин!

Zapomnite Isus UMREL
Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 17:37
ako umrel Isus spolajmu koj c e ni sudit mrtov coek kako mojt da se vratit se citves ti al pa ne
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 19:39
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Znaeme za da se dade ku*ban treba da imame zrtva,t.e SMRT . Spored vas Isus UMRE , spored mene ne, no ako umrel doagame do znaenje deka:

ТИМОТЕЈ Глава 6

16 Кој единствено има бесмртност, живеејќи во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел ниту може да Го види. Нему чест и вечна сила. Амин!

Zapomnite Isus UMREL

Но никогаш не умрел ТОЈ Кој што беше и è во СОВРШЕНО Чистото Срце Исусово, во секоја Негова Клетка и секоја Негова Капка Крв!

Капиши?

in Time & Eternity!

Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 20:59
Amin de, nikogash ne umrel, se soglasuvam so tebe no dali Biblijata ne ucet taka???

Eve prvo sho mi pagat na pamet, gi ima ushte:

Акт 5
29 А Петар и апостолите во одговор рекоа: „Треба да Го слушаме Бога повеќе, отколку луѓето.
30 Бог на нашите татковци Го воскресна Исуса, Кого вие Го обесивте на дрво и Го убивте.

Epa, spored tebe za nekoj da voskresnet treba da UMRET neli??? Prosta logika.

Eve ti nekoi pr: Lazar bese mrtov koga Isus go voskresna, deteto shto Elisej go voskresna beshe mrtvo itn.

I shto podrazbirash ti go UBIVTE???

SubahaAllah (Slavenen neka e Allah) , edinstven Bog, sozdavatel na sve zivo i nezivo.

Jas go slavam Boga kako shto Bog rekol, Eden e dostoen za slavenje, a Isus toj ne e, kako shto samiot ni kazuva:

Jovan glava 10

50Иако, Јас не барам слава за Себе, Бог бара да Ме почитувате и Тој ќе суди за тоа.

Ama komu kazuvam.?
Vo imeto na Allah Milostiviot,Somilosen.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:22
кевсер, пишувај си на темата наместо да претпоставуваш и коментираш кој што ќе рече.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:25
dobro marija taka neka bide.
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:40
среќа
Кон врв
Superior Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2009
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 21:58
Секој к*рбан што се принесува во името Божје и дел од него се дели на роднините, комшиите и сиромасите е совршен.

Во исламот целта на к*рбанот најповеќе се манифестира од хуманитарно-социјален карактер.

Изменето од Superior - 28.Ноември.2009 во 21:58
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 03:12
Лошо е кога јагнето се коле среде соба и некој ужива во неговата крв кога ја гази............
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 09:29
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Amin de, nikogash ne umrel, se soglasuvam so tebe no dali Biblijata ne ucet taka???

Eve prvo sho mi pagat na pamet, gi ima ushte:

Акт 5
29 А Петар и апостолите во одговор рекоа: „Треба да Го слушаме Бога повеќе, отколку луѓето.
30 Бог на нашите татковци Го воскресна Исуса, Кого вие Го обесивте на дрво и Го убивте.

Epa, spored tebe za nekoj da voskresnet treba da UMRET neli??? Prosta logika.

Eve ti nekoi pr: Lazar bese mrtov koga Isus go voskresna, deteto shto Elisej go voskresna beshe mrtvo itn.

I shto podrazbirash ti go UBIVTE???

SubahaAllah (Slavenen neka e Allah) , edinstven Bog, sozdavatel na sve zivo i nezivo.

Jas go slavam Boga kako shto Bog rekol, Eden e dostoen za slavenje, a Isus toj ne e, kako shto samiot ni kazuva:

Jovan glava 10

50Иако, Јас не барам слава за Себе, Бог бара да Ме почитувате и Тој ќе суди за тоа.

Ama komu kazuvam.?

Побратиме, Единсвениот невидлив БОГ (Отецот на Животот) Кој лично беше и è во Совршено Чистото Срце Исусово, во секоја Негова Клетка, во секоја Негова Капка Крв никогаш не умрел нити ќе може некогаш да умре!!!

БОГ лично беше и è во Прачистото Тело Исусово - преку Кое најчисто и највредно Тело, ТОЈ Единсвен БОГ - ни Го покажа Совршениот Пат и Совршениот Кyрбан.
Тоа ЕВАНГЕЛИЕ неверните еврејски и нееврејски книжници и моќници не го сватија, не поверуваа (како што денешните неможат да сватат и поверуваат) и затоа Го убија Прачистото Тело Господово во Кого лично беше и è невидливиот и несфатливиот БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ)!!

Но еве ќе се потрудам пак да објаснам Кој е Господ Исус Христос за да не се залута некој повторно и Го спореди со билошто друго во видливиот и сватливиот универзум, бидејќи нема ништо слично на Него!

Побратиме , повеќепати БОГ преку Своето Вечно СЛОВО им заповеда на Ангелите и Пророците да ги повикаат луѓето најповеќе да ја почитуваат и доследно да ја следат СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА и така да бидат спасени од најголемата пропаст!

За жал, луѓето (па дури и пророците) – тогаш и денес – тие повици не ги сватиле исправно, не ги послушувале и со тоа му се противеле (сатанизирале) и се противат (сатанизираат) против БОГА!

Но Милостивиот БОГ и покрај тој факт, не го уништи човештвото туку БОГ - наместо како дотогаш преку Ангели и Пророци создадени од земја или машко семе - Ја отелотворува Својата СОВРШЕНА МИЛОСТ, Својата СОВРШЕНА МУДРОСТ, Своето СОВРШЕНО СЛОВО (Кое секогаш било è и секогаш ќе биде ГОСПОД за сите вистински верници) !

Да побратиме, во ИСУС БОГ Ја отелотворува Својата СОВРШЕНА МИЛОСТ, Својата СОВРШЕНА МУДРОСТ, Своето СОВРШЕНО СЛОВО (Кое секогаш било è и секогаш ќе биде ГОСПОД за сите вистински верници) и лично доаѓа во Него да ни Го покаже Единсвениот Спасителен ПАТ, Чудестна ВИСТИНА и СОВРШЕНА ВОЛЈА која верниците не ја препознаа и не ја препознаваат, туку се обидоја и се обидуваат да ја релативизираат и убијат, во што не успеаја нити ќе успеат!

Елхамдулилах + ХалелуЈАХ!!!

п.с. За спасението на сите луѓе, би било многу помудро кога сите луѓе би се разбудиле за СОВРШЕНИОТ К*РБАН, бидејќи сите други емитации и празници се празни и неполезни!

Изменето од spiros - 29.Ноември.2009 во 13:52
in Time & Eternity!

Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 11:37
Originally posted by mrzla mrzla напиша:

Лошо е кога јагнето се коле среде соба и некој ужива во неговата крв кога ја гази............
a kaj kola srede soba sco zborvas ti
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2009 во 14:05
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

... секако дека оној кој несебично раздава не двоејќи ги луѓето е поблизу до Бог, односно совршениот к*рбан (да се изразам во твој стил)намигнување.

Такви се Чедата БОЖЈИ Кои својата Љубов и Праведност ја даруваат не само на тие што љубат и што се праведни туку на сите, а баш таа Љубов и Праведност пак ги преобразува нељубезните и неправедните (кои имаат барем рунка совест и акал), ги преобразува во љубезни, праведни и верни Чеда БОЖЈИ!

Шалом   

п.с. Нити еврејскиот збор КОРАБАН, нити арапскиот збор КYРБАН е моја измислица или мој споствен стил, исто како СОВРШЕНИОТ ЕВАНГЕЛИСКИ ИСЛАМ не е моја измислица туку БОЖЈА ВИСТИНА ЧИСТА во ИСУСА ХРИСТА!   

Изменето од spiros - 29.Ноември.2009 во 14:06
in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.