IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Занимливости околу исхраната
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Занимливости околу исхраната

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 20>
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Занимливости околу исхраната
    Испратена: 11.Ноември.2009 во 12:48
Британка има фобија од зеленчук


Една млада Британка има необична фобија, лаханофобија, односно паничен страв од зеленчук.

Вики Ларије (22) од Портсмут е натерана на специфичен режим на исхрана бидејќи се храни исклучиво со месо, компир и житарки.

Таа монотонија ја пресекува со по некое јаболко, пишуваат локалните медиуми.

- Секој пат кога ќе погледнам во зеленчук не само во мојата чинија и кај кого било друг, добивам панични напади, се препотувам и срцето забрзано ми чука, вели Ларије.

Уште од како мала го одбивала зеленчукот. Кога воочиле дека има вистински проблем, родителите ја однеле на лекар каде што и дијагностицирале лаханофобија.

Кога била дете, фобијата и била добар изговор дека не јаде зеленчук. Меѓутоа, сега како возрасна личност често посакува да го осознае вкусот на некои зеленчуци.

Таа вели дека поради лаханофобијата често се наоѓа во непријатни ситуации на обични места како што се супермаркетот и рестораните каде што купувањето и излегувањето со пријателите лесно се претвора во вистински пекол.


Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 12:49
Ovde kje si pastirame nekoi interesni textovi okolu ishranata,nacinot na ishrana,so eden zbor se sto na prv pogled se cini zanimlivo za diskusijaсреќа
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 12:53

Од мрсната исхрана потешко размислуваме

Секојдневното уживање во калоричната исхрана, освен на телото делува и на работата на мозокот.

Чувството на омалаксаност, нервоза или забавеност можат да бидат последица од лоша исхрана. Континуираното уживање во колачите и исхраната која содржи маснотии може да предизвика дебелеење, дијабетес па дури и престанок на срцето, пишува „Вечерњи лист“.

Храната богата со маснотии ја намалува физичката издржливост кај поединци и способноста да размислува и по неколку дена по консумирањето, објавено е во својата студија на Универзитетот Оксфорд.

Истражувањето спроведено врз стаорци покажало дека после девет дена мрсна прехрана можеле да истрчаат 50 проценти помалку од оние што се хранеле здраво, исто така и правеле повеќе грешки во задачите што покажува на влошување на когнитивните способности.

-Со внесување на масна храна неуротрансмитерите говорат дека немаме потреба од фанатично  барање на храна и мозокот се одмара. Инстинктот за преживување се исклучува на некое време, а со него и моќта за размислување, ги објасни своите заклучоци др.Алан Мајрон-Давис.


 



Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 09:33
Лекување на бубрезите со здрава исхрана

Бубрезите се двоен орган во облик на зрно од грав сместени во горниот дел од стомачната празнина, близу до рбетниот столб. Бубрегот не се простира паралелно со рбетот, туку е навален, така што горниот дел му е блиску до рбетот, а долниот за 4 сантиметри подалеку од него. Предната страна е нерамна и доаѓа во допир со органите од стомачната празнина, а задната е рамна и лежи во горниот дел од дијафрагмата.

Кај возрасните бубрезите се долги од 10 до 12 сантиметри, широки од 5 до 6 сантиметри, а дебели од 3 до 4 сантиметри. Десниот бубрег е сместен 2-3 сантиметри пониско од левиот, па затоа камењата најчесто се таложат во него. Кај жените бубрезите се сместени пониско за разлика од мажите.

Најважна функција на бубрезите е да ја филтрираат крвта од човечкото тело и да ги исфрлаат вишокот течност и непосакуваните продукти на метаболизмот во облик на урина. Речиси еден литар крв секоја минута поминува низ бубрезите кои служат и за регулирање на количината сол , вода и други состојки на крвотокот.

Урината се создава во бубрезите со филтрирање на уреата и другите отпадни материи од крвните садови и исфрлање на други супстанци од филтрати.

Количината на урина што се исфрла варира во зависност од количината испиена течност, а обично достигнува од 1 000 до 1 500 сантиметри кубни дневно.

Количината цврсти состојки во урината е различна во зависност од исхраната и значително е поголема по внесувањето намирници богати со маснотии и протеини.

Мочниот меур е шуплив орган во облик на буквата У и се наоѓа во карлицата. Служи како резервоар за урината. Во неа може да се задржи околу половина литар урина.

Уринарниот канал се простира од вратот на мочниот меур до гениталниот орган. Кај мажите овој канал се дели на дел кој поминува низ простатата и дел кој поминува низ пенисот. Кај жените уринарниот канал е потполно одвоен од половите органи.

Нормалната работа на бубрезите е нарушена кога бубрезите делумно ја вршат својата функција. Нарушувањето на бубрезите е најчесто предизвикано од воспаление, силни психички стресови и други оптоварувања, а не ретко и како резултат на неправилна исхрана и неконтролирано внесување лекови.

Бубрежните болести можат да се појават во секое време од човечкиот живот и во разни облици. Во практиката најчести бубрежни болести се нефритиси, нефрози, нефросклерози, неспецифични гнојни и негнојни воспаленија на бубрезите и на бубрежната карлица, бубрежни камења и отоци на бубрезите. Кај сите болести е неопходно колку што е можно побрзо да се постави дијагнозата и да се почне со потребното лекување, со што ќе се избегнат хроничните облици и непоправливата состојба кај многу бубрежни заболувања.

Нарушувањата наодредени функции на бубрезите настанува како резултат на различни етиолошки влијанија, а се манифестираат како бројни нарушувања во целиот организам, бидејќи бубрегот е орган пресуден за одржување на хомеостазата( контрола на внатрешната средина на организмот, во смисла на постојаноста на физичките и хемиските карактеристики).

Заради застојот на урината во бубрезите се зголемува крвниот притисок кој создава секундарна атрофија или општа бубрежна склероза со значително оштетување на протокот на крв. Во некои случаи може да биде успешно и конзервативното лекување. Во поголемиот број случаи успех се постигнува со операција, но добри резултати се постигнуваат и со алтернативната медицина посебно со лековите од природата.

Исхрана:

- 50 - 60 % интегрални житарици во зрна особено ориз и јачмен варени во експрес лонец, со повремено земање овес, просо и други житарици.

- Пченката се сведува на најмала можна мера и повремено се зема гриз со овес.

- Мешункастите зрна како што се азуки гравот можат да се варат заедно со зрнестата житарица, а пациентот може да ги зема 2-3 пати неделно.

- 5-10 проценти супа-пациентот може еднаш дневно да изеде 1-2 чинии мисо супа, варена со алги како и со коренест тврд лиснат зеленчук.

- 20-30 % зеленчук варен на различни начини

- Треба да се избегнува свежа сурова салата

- Секојдневно земајте умерена количина коренест зеленчук- морков или чичков корен, а треба да се јаде и тврд лиснат зеленчук.

- Треба да се избегнува масло за пржење

- 5-10 % мешункасти производи. Се препорачува користење на азуки грав кој треба да се вари заедно со комбу и други алги, но и со лук, морков и тврди есенски тикви.

- До 5 % алги,особено арами и хиџики за бубрезите и нори за мочниот меур. Алгите можат да се сварат во супа, во јадења од зеленчук и мешункасти плодови, но и како посебен прилог за јадење.



Количината на храна од животинско потекло треба да се ограничи,

вклучувајќи ги рибата и раковите.

Се препорачува избегнување секаков вид овошје, овошни сокови и десерти. Доколку има желба, пациентот може да зема мала количина варено овошје

како на пример јаболка, кајсии, јагоди и друго топчесто овошје.

Треба да се избегнуваат ковчестото овошје и путерите направени од нив.

Умерено треба да се земаат и макробиотичките зачини и јадења.

Напитоците треба да бидат топли или врели додека студените треба да се

избегнуваат.

Секое внесување течности треба да биде ограничено.

Правилното џвакање на храната дури и мешањето на течноста во устата со плунката е важен фактор за враќање на здравјето.

Земањето азуки грав со малку морска сол или со парче комбо алга ја

подобрува функцијата на бубрезите и го овозможува нормалното мокрење.

Фластер од рендан свеж лотосов корен и таро компир и 5-10 проценти рендан

џумбир можат да помогнат во лечење на рак на бубрезите, доколку се применуваат во текот на две до три седмици. На ставањето на овој фластер треба да му претходи ставање облога од џумбир која се држи 5-10 минути.

1.облогата од џумбир се држи во пределот на стомачната празнина




Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Февруари.2010 во 11:57


Исхраната помага во сузбивање на стресот

Соодветната исхрана може да го регулира стресот. Виенскиот професор Хадемар Банкхофер изработил анти - стрес план за исхрана.



Помеѓу 16 и 17 часот

Борбата против стресот почнува уште во попладневните часови. Најдобро е да се почне со еден оброк од јогурт и свежо овошје. Јогуртот ги зголемува резервите на двете аминокиселини, триптофан и тирозин во крвта. Овие две протеински компоненти предизвикуваат умор и го бистрат умот, а пред се, ја зголемуваат концентрацијата. Позитивните бактерии во јогуртот носат мир и хармонија во вознемирената цревна флора поради стрес.

Околу 18 часот

Ова е време за овошје, на пример, две јаболка, еден грејпфрут, две мандарини или еден портокал. На тој начин организмот се обезбедува со овошен шеќер, доволно за да може мозокот да го произведува хормонот на среќата.

Помеѓу 18 и 20 часот

Банкхофер во ова време препорачува динстан зеленчук со соини клици. Зеленчукот го продуцира антистресниот минерал магнезиум, а соините клици даваат Б витамин кој ги зајакнува нервите. Во менито треба да ја има и рибата, бидејќи белковините помагаат да исчезне стресот.

Алкохол не треба да се внесува 15 минути по јадењето. Ни кафето не помага во борбата против стресот, туку чајот од камилица. Камилицата содржи етерични масла кои делуваат во опуштање и смирување на нервниот систем.




Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2010 во 09:53
Сокот од боровинки ја подобрува меморијата?!

Неколку чашки сок од боровинки дневно можат да помогнат за подобрување на меморијата кај постарите луѓе, вели нова студија.

Извештајот кој се појави во магазинот на ACS за агрикултура и храна, се наведува дека боровинките се едни од најбогатите и најздравите антиоксиданси кои ја подобруваат меморијата.

Во студијата која ја изработија научниците од Универзитетот во Синсинати и американското Министерство за земјоделие утврдија дека боровинките се најдобрата храна на меморијата.

Во истражувањето учествувале доброволци на возраст од 70 години, кои секојдневно пиеле две до три чашки сок од боровинки. По завршувањето на студијата тие покажале значително подобрени резултати во учењето и мемориските тестови, потврдија научниците.





Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2010 во 20:20

Маслиново масло - зачин храна и лек

Маслиново%20масло%20-%20зачин%20храна%20и%20лек
Објавено: 2010-02-09
Маслинките и маслиновото масло покрај хранливите, имаат и некои диететски и лековити својства.

Зелените маслинки се набрани пред полната зрелост, а бојата им е светло-зелена и сламeсто-жолта.

Црните маслинки се плодови кои се набрани во пола зрелост, а бојата им е црно-вилетова до темнокостенлива.

Маслинките се потопуваат во среден раствор натриум-хидроксид-алкалии, а потоа добро се пасираат во вода за да се отстрани олеуропеинот - природен горчлив јаглен хидрат. Потоа зелените маслинки се ферментираат, пред да се стават во солен раствор. Црните маслинки не се ферментираат пред пакувањето, па поради тоа имаат поблаг вкус отколку зелените.

Маслинките имаат доста масло и многу малку јаглени хидрати и белковини, а содржат доста билни влакна. Од витамините имаат најмногу витамин А, а од минералните материи содржат најмногу железо. Инаку содржат доста сол ако се земе во предвид и начинот на конзервирање.

Лековити својства - Го намалуваат нивото на ЛДЛ холестеролот во крвта, ја прочистуваат крвта од масни материи воопшто, го спречуваат формирањето на камен во жолчното кесе, им користат на дијабетичари за намалување на шеќерот во крвта, го намалуваат зголемениот крвен притисок, го штитат срцето и крвните садови и содржат состојки кои го успоруваат стареењето и појавата на рак.

Колку да јадете?

Се смета дека од 10 до 15 маслинки или лажица маслиново масло се уништува холестеролот кој го внесуваме со 2 јајца. Пет до шест лажици дневно го подобрува составот на крвта, особено кај срцевите болни, додека 2/3 лажица масло дневно може да го намали крвниот притисок. Со двојна количина на маслинки се постигнува сличен ефек. Лекарите советуваат дека оние кои држат диети со малку масти и сол треба да консумираат повеќе маслинки.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2010 во 21:40
Совети за како да уживате во храната

Многу од нас веќе се навикнаа на брзото јадење, под кое што вообичаено се подразбира јадење од нога. Низ светот веќе стана вообичаено на секое ќоше да има по еден ресторант за брза храна, но време е да се вратиме на добрите стари едноставни работи – уживање во храната.

Еве неколку совети со кои можете да уживате во храната.

- Одвојте барем еден час во денот во кој ќе седнете и ќе уживате во храната.

- Јадете бавно, нека секој залак се топи во вашата уста.

- Направете пауза меѓу залаците и затворете ја вилицата. Уживајте во вкусот на храната.

- Направете си убава атмосфера и отворете си некое убаво вино. Нека аромата ве однесе во некој француски подрум. Пијте полека и уживајте во секоја голтка.

- Облечете се убаво, било да сте во некој ресторан или пак дома. Чувствувајте се убаво и сензуално.

- Секогаш по ручекот јадете десерт. Дозволете си чоколадото или пак овошјето да се топат во вашата уста.

 



Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2010 во 22:22

Некои вистини и заблуди за исхраната

НЕТОЧНО:
Диетите без масти се добри за здравјето.

ТОЧНО:
Една третина од калориите кои секојдневно се внесуваат, треба да потекнуваат од мастите, дури и кога се обидувате да се ослободите од вишокот килограми.


Мастите се потребни за:
* Енергија
* Обновување на ткивата
* Транспорт на витамините низ телото.



Во просек, на жените им се потребни околу 70 грама масти дневно, а на мажите 95 грама. Доколку сакате да го намалите внесот на масти, минималната дневна количина не треба да биде пониска од 30 грама. Наместо целосно да ги отстраните мастите од исхраната, трудете се заситените масни киселини, да ги замените со незаситени.
Во храна богата со незаситени масти спаѓаат некои видови риба, како лососот и сардините, зелениот лиснат зеленчук, оревите и другите видови на семки, маслиновото масло и др.
Разумно уживајте во храната.

Ако сметате дека во исхраната внесувате помалку масти од колку што дневно е потребно, тогаш препорачливо е да се консумираат таблетки со Омега 3 рибино масло, а ако примате дополнителни витамини, најубаво е да се земаат за време на оброците, бидејќи за време на оброкот коснумирате масти, а на витамините токму мастите им се потребни за да се разложат.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 09:25
Совети за термичка обработка на храната

Начинот на кој се приготвува храната игра огромна улога во зачувувањето на хранливите состојки што ги содржат продуктите. При неправилно приготвување продуктите се уништуваат, ја губат сварливоста и самиот состав, особено витамините, минералните соли и белковините. Значи не е доволно храната да се подготвува според потребите и возраста на детето, туку таа треба да се обработува така што ќе се зачуваат сите хранливи состојки кои се наоѓаат во производите.

Неколку општи работи кои треба да ги знаете

1. Млекото никогаш не треба да го варите двапати. Мастите (маслата) мора да се заштитат од дејството на светлината и воздухот. Се препорачува чување во порцелански или стаклен сад кој треба да биде покриен.


2. Месото и рибата се мијат со студена вода непосредно пред приготвување. Не треба да се оставаат долго да стојат во вода бидејќи губат дел од белковините и минералните соли.

Ако сакате силен бујон, местото треба да се исечка на ситни делови и да се стави во сад со студена вода, а потоа постепено се вари три до четири часа.

Ако сакате сочно и вкусно месо, тогаш треба да го ставите во зовриена вода. При тоа се создава тенка кора која ги задржува соковите, белковините и минералните соли за да не можат да се одвојат од месото.

3. Зрнестата храна ( како на пример ориз, овес и слично ) се натопуваат во студена вода и во истата се вари се додека зрната не омекнат. На тој начин белковините преминуваат во водата. Обратно, ако сакате да ги зачувате белковините (кога се приготвуваат каши ) тогаш зрната ставете ги во врела вода. Кога зрното се подготвува за каша, се вари додека не омекне потполно.(гриз 5-10 минути; ориз и пченично зрно 40-60 минути; овес 1-1,5 час ).

Млекото се додава откако ќе се свари зрното и се враќа на оган да проврие само еднаш. Истовремено со млекото се додаваат шеќер или сол. Кога кашата ќе се тргне од шпоретот се става путер и добро се меша.

4. Зеленчукот пред приготвувањето треба добро да се измие. Се сече непосредно пред подготвувањето на оброкот. Се залева со зовриена вода и се вари во потполно затворен сад. Во водата во која се вари зеленчукот преминуваат многу хранливи материи, па затоа е најдобро таа вода да се користи при приготвувањето на оброкот. Зеленчукот се пасира додека е топол, а потоа уште еднаш се става на оган, но не да вари, туку само да се појави пареа.

Супите од зеленчук мора да се искористат најдоцна 1,5 час после приготвувањето.

5 При варењето на компирот треба да се знае дека не смее да се употребува железен лонец, а емајлираниот не смее да биде оштетен од внатрешната страна. Компирот се вари во потполно затворен сад со малку вода која треба да испари кон крајот на варењето.

 Треба да се вари неизлупен бидејќи лушпата ги зачувува минералните соли, витамините и белковините. И оваа вода може да се користи за приготвување оброци.




Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:42
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 09:26
Природни антиоксиданси за зачувување на храната

На листата позитивни дејства на маслинката, аргентинските и австралиските научници додадоа уште една карактеристика.

При нивното истражување откриле дека антиоксидансите од полифенолите богати со маслиново масло можат да го спречат расипувањето на вкусот на месото.



Процесот на оксидација, предизвикува расипување на вкусот, мирисот, бојата и текстурата на храната, но производителите се сетиле на антиоксидансите. До неодамна најчесто се употребуваа синтетичките антиоксиданси, но сега се повеќе се употребуваат природните антиоксиданси.

Природните антиоксиданси како и растителните екстракти се повеќе се преферираат како солуција за зачувување на оптималните својства на



Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Март.2010 во 12:09
Време е за детоксикација!

По тешката и нездравата храна која ја консумираме во текот на зимата, време е својот организам да го подготвиме за доаѓањето на пролетта. Големиот број на тоскини кои ги внесуваме во телото доаѓаат од храната која ја консумираме. Научниците веруваат дека токсините, кои се складираат во нашиот организам предизвикуваат разни болести, како срцево заболување и рак.

Најлесен начин за детоксикација на организмот е еден до два денови во неделата да ја исфрлите пржената или варената храна од менито. За време на тие денови најдобро консумирајте сурово овошје и зеленчук.

Екстремен начин на детоксикација е внесувањето само на течности. Еден ден во неделата, по можност оној кога сте дома и немате многу обврски, пијте само свежо подготвени сокови од овошје и зеленчук. Најчист облик на детоксикација е внесувањето само на вода.

Во период на детоксикација припазете кои продукти ги внесувате во телото. Нека на вашето мени се најдат овие производи: зелен чај, лимони, зелен зеленчук, лук, зелка, овошје. Продукти кои треба да ги избегнувате за време на детоксикација се: црвено месо, масти, кофеин, рафиниран шеќер.




Изменето од Valerija - 09.Мај.2012 во 08:43
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2010 во 03:48
Направете ја нездравата храна здрава

Постои храна на која не можеме да и одолееме затоа што при консумирање предизвикува чувство на пријатност, како на пример помфритот, колбасите, масните сирења и мајонезот. Сепак во вистинска комбинација, нема причина зошто да не се почестиме со нив.

Механизмите кои создаваат чувство на глад се сложени, како и оние кои создаваат желба за пријатност. Некои намирници го зголемуваат чувството на пријатност, но тие се на црната листа на нутриционистите.

Меѓу нив се пржените компирчиња, трајните суви колбаси, мајонезот и трајните сирења. И покрај тоа што споменатите намирници се наоѓаат на листата на „забранети“, сепак понекогаш можеме да ги консумираме, без страв дека ќе и наштетиме на нашата линија или организмот.

Треба само правилно да ги комбинираме, бидејќи одредени намирници помагаат при разградувањето на оние кои се штетни.

Пржените компирчиња се вистинска калориска бомба, бидејќи при пржење впиваат маснотии од зејтинот. Проблемот не е само во калориите кои ги внесуваме, туку и во маснотиите кои нашиот организам тешко ги поднесува.

Затоа треба да се комбинираат со мешункасти растенија, бидејќи тие содржат лецитин, кој помага при разградување на мастите, делува посредно на подобрување на дисперзијата на мастите во мали капки.

Колбаси направени од првокласно свинско месо и сушени на воздух и тоа како се примамливи, а со правилно одгледување на свињите добиваме врвно, квалитетно месо, богато со железо и Б витамини. Но колбасите знаат да се особено солени и калорични. Затоа треба да ги јадете со салати од свеж или варен зеленчук, кој содржи поголеми количини на калиум. Најдобар извор се доматите, спанаќот и компирот, многу калиум содржат и бананите.

Мајонезот исто така спаѓа во групата намирници на кои тешко одолеваме. Дури 80 отсто од содржината на мајонезот се растителните масла, а остатокот се јајца. Во 100 грама мајонез има 700 калории. Ако не сакате да се одречете, треба со него да јадете намирници кои ја олеснуваат работата на црниот дроб и го покренуваат метаболизмот, и ја намалуваат ресорпцијата на мастите во дигестивниот тракт.

Тоа се артичока, шпаргла, кељ и зелка, бидејќи содржат биолошки активни соединенија (кинарин, кафеинска киселина) кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ) во крвта и прават детоксикација на црниот дроб.

Ако сакате сирења, не избегнувајте ги поради високиот процент на масти ( од 30 до 40 отсто масти). Најдобро е да ги консумирате после супа од зеленчук со додаток од рузмарин и темјан, бидејќи содржат терпенин. Овие материи со влакната од зеленчукот ќе го олеснат разградувањето и ја намалуваат ресорпцијата на мастите од сирењето.
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2010 во 11:21
Занимливости околу храната која може долго
...да не  оддржува  ...млади ...среќа
Потрагата по еликсирот на младоста од секогаш претставувалo огромен предизвик. Од она што сме го научиле досега, знаеме дека и здравјето и убавината произлегуваат од начинот на живот и исхраната. Еве неколку информации за храна која ќе ни помогне да го зачувате здравјето и убавината.....

Маслиново масло
Уште пред четири децении научниците од Грција, откриле дека мононезаситени масти во маслиново масло се во голема мера одговорни за ниската стапка на срцеви заболувања и рак. А, денес знаеме и дека маслиновото масло исто така содржи полифеноли, моќни антиоксиданси кои можат да помогнат во спречување на болести поврзани со стареењето.

Јогурт
Во 1970-тите, се шпекулирало дека во Советската Грузија имало повеќе стогодишници од било која друга земја. Извештаите во тоа време тврделе дека тајната на нивниот долг живот е јогуртот. Јогуртот е богат со калциум кој го спречува појавувањето на остеопороза и содржи "добри бактерии" кои помагаат во правилно функционирање на дигестивниот систем.

Риба
Пред триесетина години, научниците почнале да истражуваат зошто кај луѓето од Аљаска, не биле забележани никакви болести поврзани со срцето. Тие откриле, дека причината за овој феномен е големата количина на риби кои тие ја јаделе. Рибата е богат извор на омега-3 масти, кои помагаат во спречување на покачување на холестеролот во артериите и ја подобруваат работата на срцето.

Чоколадо
Куна луѓето од Сан Блас островите (Панама), имаат стапка на срцеви заболувања девет пати пониска од Панамците кои живеат на копно. А, причината е нивниот традиционален пијалок кој го пијат во големи количини, базиран на какао, кое помага во правилно функционирање на крвните садови. Одржување на "млади" крвни садови го намалува ризикот од висок крвен притисок, дијабетис тип 2, болести поврзани со бубрезите и деменција.

Вино
Пиењето алкохол во умерени количини заштитува од срцеви болести, дијабетис и губење на меморијата поврзано со стареењето. Црвеното вино содржи резвератрол, соединение кое е одговорно за сите негови благодети.


Изменето од zamislena - 15.Јуни.2010 во 11:21
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.