IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 16:33
 Идеално тврдо варено јајце

Секој може да направи тврдо варено јајце, чија жолчка се распаѓа и се лепи на јазикот како прав. Но, за да сварите јајце кое ќе има убав изглед и вкус треба да бидете добро темпирани.

Совршеното тврдо варено јајце треба да има мек центар. Жолчката не треба да има бледо жолта боја и задолжително да нема зелени траги помеѓу жолчката и белката. Ако ги има тие знаци, тогаш е преварено.

Како да го приготвите?

Идеално%20варено%20јајце

Независно од тоа колку јајца ќе варите, секогаш употребувајте тенџере кое ќе ги собере сите јајца, без тие да се допираат. Но, тоа не значи да користите преголемо тенџере низ кое што јајцата би се движеле слободно.

Наполнете го тенџерето со онолку вода, колку што е потребно за јајцата да бидат потопени кога ќе ги додадете. Оставете ја водата да зоврие. Откако ќе започне да врие, започнете да ги ставате јајцата едно по едно со помош на лажица. Внимавајте да не ги скршите.

Варете ги јајцата точно 8 минути. Потоа тргнете ги од ринглата и пуштете студена вода да тече врз нив. На тој начин ќе го прекратите процесот на нивното готвење.

Толку брзо, толку едноставно, а неверојатно вкусно!



Изменето од Valerija - 02.Ноември.2011 во 16:33
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2011 во 16:34

10 практични кујнски трикови

Сечено%20јаболкоЗа да го заувате сеченото јаболко свежо, исцедете врз него неколку капки лимон.
  1. Заштитете ги компирите од појава на ‘ркулци. Чувајте ги компирите на темно место. За да ја спречите појавата на ‘ркулци, ставете во вреќата со компири едно јаболко. Менувајте го јаболкото секоја недела.
  2. Штедете доматен сос. Многу често за приготвување на разни рецепти ни е потребно само мало количество доматен сос. Ако вие секогаш купувате по една опаковка, после секое готвење се чудите што да му правите на остатокот. Останатиот дел од доматниот сос можете да го замрзнете во форма на коцки мраз и да го употребите кога повторно ќе ви е потребен.
  3. Бел ориз. За да ја зачувате убавата бела боја на оризот, додека го готвите во него додајте неколку капки лимон.
  4. Свежо лупено јаболко. Доколку сакате сеченото јаболкото да не ја промени својата боја, ставете врз него неколку капки лимон.
  5. Пресолено јадење. Ако јадењето е посолено отколку што треба, додајте во него пресечен домат без лушпа. Тој ќе одземе дел од солта. Ако јадењето кое го готвите е чорбесто, ставете во него 2-3 големи парчиња компир. Тие ќе одземат дел од солта, а на крајот лесно ќе можете да ги извадете.
  6. Дафинов лист во зелка. Кога варите зелка, ставете во неа дафинов лист. Тој ќе ја намали непријатната миризба и ќе ѝ даде на зелката убава арома.
  7. Позелени зеленчуци. Ако не ги поклопувате со капак зеленчуците додека се варат, тие ќе останат позелени.
  8. Презреани домати. Ако доматите се презреани, потопете ги во вода, додајте во неа сол и оставете ги да стојат во неа една ноќ. Наредниот ден доматите ќе бидат поцврсти на допир.
  9. Отстранете ја миризбата од кромид или лук од рацете. За да ја отстраните непријатната миризба од вашите раце по контактот со лук или кромид, истријте ги рацете со една чајна лажичка сол, помешана со малку вода. Тријте неколку минути и измијте ги рацете со ладна вода.
  10. Премногу мрсна супа или манџа. За да го отстраните прекумерното масло, кое избива над супата или манџата, ставете од горе едно парче бел леб.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2012 во 09:36
КУЛИНАРСКИ РЕЧНИК

Понекогаш и искусните домаќинки се збунети со упатствата во готварските книги. Затоа, еве кратки објаснувања на некои појмови...


Аспик: пивтија или желатинозна маса.
Бардирање: продукт завиткан или прекриен со парчиња сланина.
Бланширање: преливање на храната со врела вода или кратко обарување.
Гратинирање: запечување на јадењето во рерна, посипано со рендано сирење или пармезан, или прелиено со јајца и павлака.
Динстање: омекнување на месо или зеленчук со масло или течност, најчесто во покриен сад.
Дресирање: врзување на крилцата на живината пред печењето.
Дресинг: маринада (прелив) за салати.
Жилиен: продукт исечен на тенки долгнавести парчиња.
Желирање: печен или варен продукт, прелиен со желатинозна маса.
Карамелизирање: овошје, ореви, лешници и сл.натопен во растопен шеќер.
Конкасе: домат, излупен, исчистен од семки и исечен на коцкички.
Легирање: чорба или сос, згуснат со брашно, скроб, жолчка или павлака. 
Маринирање: месо оставено извесно време да одлежи во течност со зачини. 
Панирање: парчиња месо или зеленчук, извалкани во брашно, матени јајца и презла, пред пржење.
Поширање: обарен продукт до граница на вриење, но без да зоврие.
Пешт: ситно сечкана сланина, со лук и магдонос.
Ројал маса: млеко или павлака со изматени јајца.
Сотирање: месо, пилешки дропчиња и сл.исечкани на долгнавести парчиња или на коцки, нагло пропржени за да поруменат, а потоа да се динстаат додека не омекнат.
Тимбал: Садови со различни облици за сервирање на јадење.
Филирање: печеното или варено месо, да се исчисти од коски, да се исечка на парчиња и да се сложи во првобитен облик пред служење или исечено месо и риба, во форма на филети (шницли).
Фламбирање: преливање на јадењето со некој жесток пијалок и запалување.
Шпикување: кога низ месото се провлекуваат парчиња сланина, лук или зачин. 
Шофродирање: преливање на подфотвеното месо со желиран сос.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2012 во 07:03

Краставица


Пери­о­дов, нашите мар­кети и зелени пазари се пре­пла­вени со кра­ста­вици. Овој зелен­чук спаѓа во гру­пата на нај­здрави про­дукти на све­тот. Покрај тоа, кра­ста­ви­цата е вку­сна и може да се ком­би­нира со многу други про­дукти и јадења.

Основни карак­те­ри­стики
Доста­пност: преку целата година
Рок на тра­ење: 10-тина дена во фрижидер

Кра­ста­ви­цата е богата со хра­нливи мате­рии, брзо заси­тува и има многу малку кало­рии. Прет­ста­вува одли­чен начин за сла­бе­ење. Покрај тоа, таа содржи и фито­ну­три­ти­енти, кои пома­гаат во сми­ру­вање на надра­зне­тата кожа и сми­ру­вање на отоци.

По сво­јот состав, кра­ста­ви­цата е многу слична на сили­циум диок­сид, мине­рал кој е соста­вен дел на кола­ге­нот. Токму затоа се пре­по­ра­чува сокот од кра­ста­вица за осве­жу­вање на тенот и за здрава кожа. Содржи и високо ниво на вода, што ја прави при­ро­ден извор на хидра­та­ција. Одлична е за под­оч­ници и како лек про­тив изгореници.

Кра­ста­ви­цата е добар извор на калиум, маг­не­зиум и дие­тет­ски влакна. Во неа има и фолна кисе­лина и вита­мин Б — сѐ што е нео­пходно за здраво срце. Ако ги спо­ме­неме и ман­га­нот и вита­ми­нот А, кој ги уни­шту­ваат сло­бод­ните ради­кали — доби­ваме комплетна слика.

Совет при купу­вање
При изби­ра­њето на кра­ста­ви­ците, тие треба да бидат цвр­сти, без оште­ту­вања, со кру­жни кра­еви и со зелена боја. Сувите и набрани кра­ста­вици не треба да се купу­ваат, биде­јќи имаат загу­бено голем дел од водата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 84675
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2013 во 09:57

Зошто е здраво да грицкате леблебија?



Леблебијата е вид мешунка која претставува одличен извор на протеини, витамини и минерали. Од минерали, леблебијата содржи големи количини железо. Дури и варената леблебија содржи двапати повеќе железо од истата количина на месо. Големата количина на железо ја прави леблебијата погодна за исхрана на слабокрвните (анемични) лица. Во оваа мешунка се содржат и големи количини на калциум, кој ги јакне коските, магнезиум кој е добар за регулирање на притисокот, манган, фосфор, цинк, витамини од Б групата и други корисни состојки.
Истражувањата покажаа дека со редовното консумирање на овие мешунки мошне бргу можат да се намали нивото на холестерол во крвта.
Леблебијата лесно се вари и благотворно делува на органите за варење. Се препорачува на луѓето кои страдаат од синдром на иритабилни црева. Таа има и низок гликемски индекс, поради што може да помогне во стабилизација на нивото на шеќери во крвта.
Леблебијата е нискокалоричен продукт, па затоа често се препорачува при диети, бидејќи долго време дава чувство на ситост.
Леблебијата има уште едно корисно дејство, односно помага од организмот да се исфрлат сулфатите (кои често се користат како конзерванси). Американската управа за храна и лекови (ФДА) во извештајот наведува дека еден од 100 луѓе е пречувствителен на сулфати. Оваа чувствителност може да се јави во кој било период од животот, а симптомите се слабост, мачнина, дијареа (пролив), исип на кожата и тешко дишење.
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 91671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2016 во 07:17

10 кујнски трикови со кои готвењето ќе биде полесно и побрзо


Паметните и успешни готвачи немаат „златни раце“ како што многумина велат, туку само ги имаат научено триковите кои им ја олеснуваат работата.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-001.jpg

Со помош на овие неколку мали тајни, сега и вие ќе готвите многу полесно, побрзо, а крајниот резултат ќе биде многу повкусен.

1. Како тортата да биде мека подолго?

На местата каде е исечена, со чепкалки ставете парчиња леб. Така лебот ќе се суши, наместо внатрешноста на тортата.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-1.jpg

2. Како да печете риба на скара без да се залепи?

Едноставно - ставете неколку парчиња лимон под неа. Плус, вкусот ќе биде многу подобар.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-2.jpg

3. Како брзо да исечете компир?

Користете метално сечило за јаболка.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-3.jpg

4. Како да излупите ѓумбир без мачење?

Наместо со нож, направете го тоа со мала лажичка.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-4.jpg

5. Како јајцата да останат свежи подолго?

Пред да ги ставите во фрижидер, премачкајте ги со малку масло, па потоа наредете ги како и вообичаено.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-5.jpg

6. Како да го спречите скапувањето на бананите?

Бананите со покриен врв со пластична фолија траат 3-4 дена подолго.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-6.jpg

7. Како да стопите смрзнат путер?

Ако ви треба путер за мачкање, а е стврднат, загрејте една чаша во микробранова, па поклопете го парчето путер со неа. Почекајте неколку минути и потоа слободно мачкајте.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-7.jpg

8. Како кексите да останат крцкави?

За да не впијат влага и да станат меки, ставете парче јаболко во садот кој ги чувате.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-8.jpg

9. Како да лупите цреши и вишни?

Ви треба само обично стаклено шише и цевка. Трикот изгледа вака:

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-9.jpg

10. Што да правите со кристализираниот мед?

Ставете ја теглата во топла вода, само внимавајте водата да не навлезе во неа.

10-kujnski-trikovi-so-koi-gotvenjeto-ke-bide-polesno-i-pobrzo-10.jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.