IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 18:10
На компјутерџиите им треба витамин А...хипнотизиран

Гледајќи во компјутерскиот екран очите секогаш реагираат на светлите и темните точки......хипнотизиран Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. А за него треба А витамин.Кога работиме на компјутер, нашите очи хипнотизиран секогаш реагираат на светли и темни точки кои се појавуваат на екранот ако се тие визуелни сигнали силни, очите трошат повеќе родопсин, фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. Витаминот А игра важна улога во производството родоспин. Луѓето кои би требало да го смалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна во која има застапено повеќе бета-каротен, работи кои со помош на сончевата светлина се пертвараат во витамин А.
Бета-каротенот е застапен во жолт, портокалов, црвен и зелен зеленчук и во овошје како што се праските, сушените сливи, диња, лубеница и манго...........губитник


Изменето од bijonse1 - 29.Октомври.2009 во 18:11
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 22:56
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

ne me razbirash emil.....ајде
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku....
i posle smrznato i taka se kupuva smrznato...
toa go velam polugotovo......
e sega .....posle kako e pravilno ???
imam 4 tochki ...
koja e pravilna??збунетост

 
Јас редовно купувам квалитетен смрзнат помфрит но не од тој тенкиот туку четвртаст големина на прст. Доста пати сум гледала емисии како го преработуваат и зошто е убав и со крцкава цврста текстура.
Еве домашен рецепт
Откако ќе се исечка во долгнавеста форма се вари некое време едно 15 мин и внимателно на рамни подлоги се вади и се става во фрижидер убаво да се олади и стегне. Постапката може да се повтори.
Пред пржење така оладен и цврст може (не мора) да се помине во глазура од брашно, растително масло и зачини (сол) и убаво да се ицеди и пржи во длабок сад со зовриено масло или фритеза . Може и да се пече во рерна, убав е и така.
Така и фабрички се продава во супермаркетите.
Правило е за повеќето смрзнати производи да се печат или пржат директно без претходно одмрзнување.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 10:51
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:


Deneska mi se prijade pomfrit......go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,.......nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva...na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje.......samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego.....prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno :1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....???2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...????3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..??4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....????    ajjjj sea koj  ke kaze??? размислување


Znaes deka przen pomfrit, pa spakuvan smrznat, pa uste od KAM, e vrv na losa hrana. Poln so hemija, aditivi, i slicno sto e krajno nezdravo.

Kompir obozavam da gotvam, no taze, i pecen cist ili so kaskaval stopen vrz nego, i salata. Voopsto izbegnuvam smrznata hrana kolku sto mozam povekje...mozebi ednas vo dva meseca kje si kupam smrznati morski plodovi oti mi se slabost, ama smrznato ili konzervirano izbegnuvam.

Изменето од Kali - 30.Октомври.2009 во 10:54
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:21
ok sve e toa glen i kali sho pishavte.......
ama mene pomfritot mi treba minimalno samo za garnir....
znachi 4 parchinja za cinija drugoto e morkov grashak pchenka.....
i ne mi se isplakja cela prirodna procedura vremenski mislam...
големо%20гушкање

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:25

Пастата за заби го намалува апетитот

пастата за заби може да  помогне да се намалат вишокот колограми.

Кога ќе почуствувате глад, а сметате дека сеуште не вие време за јадење измијте ги забите и така ќе го излажетестомакот.Ако тоа не ви помогне и сепак почнете да јадете храната нема да ви биде вкусна по миењето на забите па апетитот ќе ви се намали.Како најефикасни ги посочуваат пастите со вкус на еукалиптус и ментол.Уште еден совет  е тоа да јадете слушајќи класична музика, која во просек го успорува темпото на џвакање и го продолжува оброкот за 15 мининути.........зевањеголема%20насмевка

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 22:50

Со цимет против желба за благо

Сите  кои премногу конзумираат благо а сакаат тоа да го променат....

Кога во текот на денот многу ви се пријаде благо направете си тост и врз него истурете цимет.

малите количини на цимет можат да го регулираат нивото на инсулин кој е главниот виновник за чуството на глад.

четвртина лажица цимет може да го смали нивото на шеќер во крвта, како и холестеролот........губитник


Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:28
Домашен јаболков оцет



Околу 5 кг. здрави, добро созреани јаболка, се мијат и се сечат на четвртинки. Со помош на соковник се цеди јаболковиот сок, и заедно со дел од истисканите јаболка се ставаат во тегла. Може да додадете малку сув квасец или леб и оставете да отстои на топло место најмалку 4 недели, додека течноста не премине во алкохол. Тогаш ферментацијата е завршена.

Ширата се става во плиток и поширок сад. Садот треба да биде најмногу 3/4 наполнет. Може да додадете и стар јаболков оцет, за да ја забрзате ферментацијата. Потоа покријте го садот со ленена крпа, за воздухот да има допир со течноста. Најидеална температура е од 26 до 28 целзиусови степени, а потребни се 2 до 3 месеци за да се направи оцет. Тогаш може да го процедите и да го префрлите оцетот во стаклени шишиња. Не вознемирувајте се ако во течноста забележите матен густ талог, тоа е таканаречена оцетна габа. По можност не исфрлајте ја, таа се состои од оцетни бактерии и може да послужи како основа за да ги направите следните количества од оцетна течност...........губитник

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 17:46
Научниците тврдат дека инсектите како додаток во исхраната би бил добар за нас, но исто така и за околината. За неколку години ќе можат да се најдат киосци со пржени мравки.



Хранењето со инсекти би значело нутристички збогатена исхрана и би помогнало во уништувањето на штетниците. Некои инсекти во пржен облик имаат повеќе протеини месо или риба во сиров облик, додека други се богати со незаситени масти, витамини и минерали.



Стручњаците веруваат дека еден ден инсектите ќе ја заменат брзата храна. Иако тоа во западниот свет е непознато и невообичаено, во 113 земји во светот луѓето јадат разни видови на инсекти.

Во Тајван пржените скакулци и гасеници се деликатес. Во многу делови од Азија на пазарот се продаваат пржени инсекти сервирани како брза храна.............болен
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 17:54
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

<h2 ="PosterIcon-wrapper">Со цимет против желба за благо</h2><div ="PostContent">
<div ="article">


           <p style="text-align: justify;" ="Msonormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: 'Calibri','sans-serif';">Сите  кои премногу конзумираат благо а сакаат тоа да го променат.... </span>

    <p style="text-align: justify;" ="Msonormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: 'Calibri','sans-serif';">Кога во текот на денот многу ви се пријаде благо направете си тост и врз него истурете цимет.</span>

    <p style="text-align: justify;" ="Msonormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: 'Calibri','sans-serif';">малите количини на цимет можат да го регулираат
нивото на инсулин кој е главниот виновник за чуството на глад.</span>

    <p style="text-align: justify;" ="Msonormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: 'Calibri','sans-serif';">четвртина лажица цимет може да го смали нивото на шеќер во крвта, како и холестеролот........губитник</span>

    <p style="text-align: justify;" ="Msonormal"><span style="font-size: 11pt; font-family: 'Calibri','sans-serif';"></span>







Јас се давам во цимет... секој ден го ставам во кафето, или пак го јадам со мед... ама не ми ја намалува желбата за благо ај ќе ја зголемам количината...
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2009 во 19:25

Како да проверите дали јајцето е варено или не........збунетост

Не можете да се сетите дали некое јајце е варено или не ? Сите знаеме дека ако завртите јајце веднаш ќе препознаете дали јајцето е варено или не, односно ако тоа се врти без проблем тогаш е варено, ако не се врти, тогаш не е варено.
Но, има и уште еден начин да проверите дали јајцето е варено или не. Вареното јајце ќе плови ако го ставите во вода, невареното ќе потоне.
Јајцата содржат есенцијални протеини, минерали и витамини, освен витаминот Ц. Жолчката е природен извор на витамин Д.
Бојата на јајцата не е поврзана со квалитетот, вкусот или нивното приготвување. Белите јајца се снесени од кокошки со бели пердуви......губитник Жолтите јајца се снесени од кокошки со црвени пердуви.....губитник
Обично белите јајца се поефтини од жолтите......тајм%20аут

Еве некои интересни податоци за кокошките :
- Еден од најголемите прозиводители на јајца е Кина со околу 160 милијарди годишно.
- Една кокошка може да снесе околу 250 јајца годишно.
- Обвивката на јајцето содржи до 17,000 пори на површината.
- Постојат 150 видови на кокошки.
- Кокошките се потомци на црвената кокошка од џунглите во Азија.
- Кокошките се едни од првите домашни животни, појавувајќи се како такви во Кина околу 1400 години п.н.е.
И сега кој ке ми каже ????збунетост

„Што е постаро, јајцето или кокошката“смеење

Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 20:37
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

Секое поединечно овошје има надворешен слој и внатрешен дел. Двата
дела, кожата и внатрешниот дел, [COLOR="#ff0000"]може да се јадат сурово или зготвени.
Западниот свет го јаде само внатрешниот дел и ја фрла кожата.......додека
некои азиски култури генерално ја јадат и кожата.
Ова е случај и со кивито. Во Тајланд и надворешниот влакнест дел на кивито го јадат.

И една морбидна информација за оние кои јадат месо: во Кина ги собираат мртвите кокошки, ги третираат со хемикалии за да им се подобри вкусот и потоа пакувани ги продаваат на европскиот пазар [:-&]

Изменето од Majkl - 04.Ноември.2009 во 20:38
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2009 во 19:11
Умерениот алкохол го продолжува животот
Луѓето кои консумираат алкохолни пијалаци во умереноста живеат подолго од оние кои не пијат, покажа неодамнешното истражување.
Резултатите ги потврдија претходните заклучоци од истражувањето на поголем ризик за смрт на почетокот со луѓето кои не консумираат алкохол од оние кои го прават тоа од време на време и во умереноста.
Повторно, се откри дека пушењето е една од најчестите причини на смртта на лица постари од 65 години.
За зачувување на здравјето на срцето и крвните садови и во спречување на рак, советуваат лекарите обично умерено конзумирање на црвено вино..............голема%20насмевка
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2009 во 19:23
Во англиските рецепти како meрна единцица се користи cup.
Колку е еден cup односно поголем филџан, знам дека не е исто како кај нас?


МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 15:23
Па генерално е исто како кај нас Мариа...
во повеќето рецепти што ги прави мајка ми и што ги запишала, намирниците се мерат во шолји, па веројатно тоа му доаѓа исто... тие велат cup, ние шолја, а во шолја обично пиеме млеко, чај, кафе... и шолјите секогаш имаат различна големина, нема некој стандард, што значи веројатно ќе мораш тие англиски рецепти да ги прилагодиш на нашиве филџани, шолји или како и да е....


It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.