|
За најголемите филозофи |
Внеси реплика | страница <12 |
Автор | |||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
да надокнадим, оти мислам дека и тоа е наj важното во неговата биографиjа, оти и покажува и какво влиjание е имала неговата филозофиjа врз младите атинjани...Осуден од државта за богохулство и поквареност, за ширен на поквара сред младежта...умира...испиваjки чаша со отрова...таква му била казната ..бучиниш...му нуделе план за бегство...но Сократ е Сократ...и ставил црта...инаку немаше и да биде наj значимиот филозоф како идеjна проекциjа за во иднина. Исто ...мудро заклучил:" Кога си женет за зла жена...неизбежно е да станеш филозоф." |
|||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да надополнам за современите филозофи: Сејмон Блекбурн, Нед Блок, Дејвид Чалмерс, Саул Крипке, Жан Бодријар, Мишел Фуко. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Многу убаво кажано... И за крај, каде би била љубовта, дали таа би постоела, ако не постоел и другиот пол, во движење и сила како енергија, но не и поделена на две, а еднаква на една. Затоа во секоја држава во секоја религија жената треба да има поголеми права, бидејќи мажот е причинителот, а жената е волјата. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Жан Бодријар (29 јули 1929 Ремс, Франција - 6 март 2007) е француски социолог и философ. Неговото дело се поврзува со постмодернизмот и пост-структурализмот.
Здравје и живот за неколку 10000 години од него и биста ќе постирам. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И што спомнавме за жената, само погледнете го мојот потпис и ќе ви стане јасно што преставува и каква е улогата на жената во животот на мажот и обратно.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
DDarko, bravo za otvorenata tema!
Ako gi stavime strancite i robovite na strana, togash spored Aristotel izlaga deka nemozhe bilo koj da upravuva so drzhavata. Chovek treba svojot zhivot da go posveti na toa, a ne na sekojdnevna manuelna rabota koja nema nekoi posushtestveni dopirni tochki so baranite kvaliteti. So drugi zborovi, folozofot e popodaten za upravuvanje i rakovodenje so drzhavata otkolku kamenorezachot (inspiriran od Sokrat) ili domakjinka koja sekojdnevno gotvi, chisti, pere i trcha po svoite deca. Denes vakviot stav nekoj mozhebi kje go okarakterizira kako nedemokratski i shovinistichki. A za opisot na kvalitetite na zhenata... toa e dokaz deka nikoj ne e sovrshen, pa nitu Aristotel.
Sokrat e "zapadna varijanta" na "istochen prosvetlen chovek" , genijalec bez kogo evropskata civilizacija bi bila fundamentalno osakatena. So negovata misla "Sega znam deka nishto ne znam" uspeal da ja sintetizira esencijata na mudrosta i prosvetlenosta kako nikoj do togash. Toa e negoviot moment na prosvetluvanje, kako sto bilo za Buda sedenjeto pod drvoto posle iscrpuvachkata borba so rekata. Onoa sto e esencijalno da se razbere e deka do toa prosvetluvanje i dvajcata doagjaat otkoga nauchuvaat s'e sto bilo poznato dotogash. Za da mozhe chovek da osoznae deka vo sushtina ne znae nishto, prvin treba da doznae s'e. Za da se osoznae deka blagosostojbata ne e s'e na svetov, treba prvin taa da se poseduva. So drugi zborovi kazhano, slepiot chovek nikogash nema da osoznae sto znachi temnina. Istochniot pandan na Sokrat, vo metodot na komuniciranje i poduchuvanje e J.Krishnamurti.
Koga Sokrat rekol "Duri sega doznav oti nishto ne znam...", Buda prodolzhil "...no edno sum siguren - postoi samo sega i toa e onakvo kakvo sto e, a ne onakvo kakvo sto sum mislel deka e... So toa de facto raskrsttil so site mozhni religii i veruvanja (koi detelno gi prouchil od denta koga go napushtil svoeto carstvo) kako chovekovi pretpostavki, tolkuvanja ili iluzii za sepostoechkoto. Za zhal, lugje kako lugje, vo aktot na svojata vechna ignorantost i nego go "unapredija" vo Bog... pojava koja znaeme deka postojano se povtoruvala vo chovekovata istorija megju site narodi na svetov. Изменето од Messenger - 23.Октомври.2009 во 16:03 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според стандардно размислување државата е народот, а народот сме ние! Државата е и робот, државата е и странецот кој се придомил. Државата е ниско работната класа, високо работната класа, учениците, предучениците, бебињата, без присуство на homo - sapiens државата би била само територија и зоолошка, гледано од природен аспект, а гледано од општествен таа би била територија на туѓинци кој ја освоиле. Е сега човекот се дели анатомски на полови, на рамнини...итн! Се дели етички на празноглавец и на просветлен. Се дели на стар и млад. Уште каква поделба би немало, но основата на политиката се децата, нивна е иднината, а законите би требало да се донесуваат не по нивна одлука, но по нивната тежина во образованието и друѓите обврски, спорт, рекреации и друго. Значи за да има добра основа државата пред се треба да има народ во собрание, а не поединци кој го представуваат народот, бидејќи во Р. Македонија има 2000000 мислења, мислења на просјакот, на ромот, на албанецот, на турчинот, на работникот, на ученикот, е со нив не може да мислат само едно 50 души. Е сега Messenger ако ми кажеш, е како можат да влезат 2000000 луге во собрание, би ти одговорил, така што во времето на Аристотел се можело може и сега во современиот свет.
Значи треба власт која пред се ќе мисли на децата и владетел кој пред се ќе му бидат државата и децата во нејзе, без жена и деца целосно посветен на нејзе. Гледам дека Аристотел кој го имам во потписот под никот ни е овде нај трач тема. |
|||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Редно е да се почне од почетната буква, нели, а некој беше кажал дека после Аристотел, се’ е повторување.
Кога сме кај Аристотел и политиката, позната е неговата изрека: “човекот по природа е zoon politikon“ или тој човекот го гледа како политичко суштество, чие најдобро дело (од неговиот труд) е државата-полисот, бидејќи човекот како единка најдобро се реализира во заедница и група. Во таа смисла е и неговата: “оној што може да биде сам е или ѕвер или Бог.“ Заедно со другите единки, човекот во највисоката форма на човечка заедница (државата) ги реализира своите поединечни и општи потреби, преку политиката. Политичката филозофија на Аристотел (и Платон) е актуелна и денес и се смета за една од највлијателните политички концепции. Платон во неговата "Држава" човечките суштества првпат ги третира како граѓани на една заедница и прв прави диференцијација помеѓу владетел и владеани. Друг пат повеќе, ве оставам да пишувате на темата, само да не испишете се’ додека се вратам Одлична тема Дарко, знам дека Аристотел кога рекол дека “се’ друго освен бавење со филозофија е губење време“ мислел баш на тебе |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Лелеее каква привилегија, да мислел некој на мене пред 2000 и повеќе години ахх... Се сложувама дека преку општеството, државата можеме да ги реализираме своите мислења, идеи и чуства, само прашање е колку општеството обраќа внимание на тоа?
|
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За блажениот учител наш Константин ФИЛОЗОФ:
Син на Лав и Марија учителот наш Константин не сакал да цица од туѓа дојка освен од мајчината. На седум години му се сонило да оди во градот на некој стратег и да си земе сопруга и помошничка спрема него, а тој ја одбрал најубавата украсена со златни ѓердани по име Софија т.е мудрост. Кога почнал да се школува напредувал во учењето повеќе од било кој ученик дури и замолил некој познат математичар да го научи на вештините на геометријата, но овој го одбил поради тоа што бил заречен да не учи никого во животот повеќе. Тогаш Константин му го понудил наследството од татка си, а го добил она што го бара. Бил љубен од сите и дал многу одговори за тоа што претставуваат елементите на Православието за кои некој мислат дека се пагански материјали. На прашањето што е тоа филозофија?, тој без размислување одговорил: - "разбирање на на Божјите и човековите работи, колку човек може да се доближи до Бога, го учи човека со делата да биде слика на прилика на тој што створил. " Денес Православните Христијани го славиме како Светец заедно со неговиот поголем брат Методиј. Целта на Константин Филозоф ( СВ. КИРИЛ ) и на СВ. Методиј не била само да го описменат старословенското население, но да го отргнат паганизмот донесен од Карпатите и да ја прифатат верата Православна која денес е најраспространета на балканот. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве го и споменикот на Светите Браќа Кирил и Методиј. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Платон. (грчки: Πλάτων) (427 п.н.е. – 347 п.н.е.) е исклучително влијателен класичен грчки философ, ученик на Сократ, учител на Аристотел, писател и основач на Академијата во Атина.Платон ја обожавал математиката, сметајќи ја за идеален производ на човечкиот дух и за совршено знаење. Таа љубов ја споделил со питагорејците. Над вратата на својата школа го ставил известувањето: „Нека не влегува никој кој не знае геометрија“.Главно влијание врз Платон извршил Сократ на кој му ги посветил речиси сите свои дела - дијалози, главно компонирајќи ги како Сократови разговори со личности познати во Атина во тоа време и други градови - држави. Овие дела се зачувани во целост - вкупно 35 дијалошки расправи и 13 писма. Главни негови дела се „Држава“, „Гозба“, „Федон“, „Софист“ и „Тимај“. |
|||
DDarko
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мишел Фуко (15 октомври 1926 – 26 јуни 1984) бил француски философ со катедра на Collège de France, катедра на која и ја дал титулата „Историја на Системите на Мисла“. Неговите текстови се од огромно значење за хуманистичките и општествените науки. Делото на Фуко често се среќава во дисциплини како философија, историја, културни студии, социологија, образование, литература, менаџмент студии, урбан дизајн, како и многу други.Фуко е добро познат по неговата критика на општествените иституции, особено на системите поврзани на различни начини за области како психијатрија, медицина и затвор. Неговите општи теории за моќ и односот меѓу моќта и знаењето во однос на историјата на западната мисла се дискутираат и применуваат нашироко.Делото на Фуко често се опишува како постмодернист или пост-структуралист. За време на ’60-те, сепак, тој е почесто поврзуван со структуралистичкото движење. Иако тој на почетокот е среќен со овој опис, тој подоцна ја истакнува неговата одалеченост од структуралистичкиот пристап, тврдејќи дека за разлика од структуралистите, тој го нема прифатено формалистички пристап. Тој исто така не е заинтересиран ни со постмодерната, тврдејќи дека многу поинтересна за дискусија е дефиницијата на „модерноста“. |
|||
kladence
Група Регистриран: 25.Мај.2011 Статус: Офлајн Поени: 88 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сакам да ве замолам ако имате материјал за Џордано Бруно да го постирате,бидејќи тоа што го има на интернет е многу оскудно ,а мене ми требаат и негови дебати,негови дела,биографија итн...
|
|||
Внеси реплика | страница <12 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |